Takmer 8 000 eur na výplaty. Štát odštartoval nový príspevok určený mladým

Ivana Sladkovská | rubrika: Článok | 2. 5. 2024
1. mája odštartoval na Slovensku projekt „právo na prvé zamestnanie“. Podľa ministra práce sa doňho zapojilo už viac ako 137 firiem.
Takmer 8 000 eur na výplaty. Štát odštartoval nový príspevok určený mladým

Zdroj: Shutterstock

Nezamestnanosť mladých na Slovensku má pomôcť vyrieši štátny projekt „právo na prvé zamestnanie“. Ide o podporu pracovného miesta pre nezamestnaného človeka do 29 rokov, ktorý je evidovaný na úrade práce viac ako 2 mesiace. Štát preplatí firme, ktorá ho zamestná, časť mzdových nákladov. Ako informuje minister práce Erik Tomáš, opatrenie platí len od 1. mája 2024 a prví zamestnanci už „zarezávajú“.

Právo na prvé zamestnanie využije 1 600 ľudí

„Vyzerá to tak, že po takto podporovaných pracovných miestach mladých ľudí sa len tak zapráši," povedal Tomáš. Do projektu sa podľa jeho slov zapojilo 137 firiem a ďalšie pribúdajú. Dodal, že v súčasnosti je na Slovensku nezamestnaných 6 446 absolventov, ale mladých ľudí do 29 rokov je nezamestnaných viac ako 37.000. Podľa ministra by sa mohlo v rámci projektu zamestnať 1 600 ľudí.

Ministerstvo odštartovalo výzvu v polovici apríla. Stále sa môžu hlásiť firmy, ktoré majú o príspevok záujem. Pre firmy je to lákavé opatrenie, pretože si môžu vykompenzovať až 90 % nákladov na plat mladého zamestnanca na dobu až pol roka. Podmienkou však je, aby mal zmluvu na dobu neurčitú, alebo aspoň na 12 mesiacov, pričom pracovný pomer musí predstavovať aspoň polovičný týždenný pracovný čas.

Príspevok je podľa ministerstva určený pre všetkých uchádzačov o zamestnanie, ktorí sú evidovaní na úradoch práce, sociálnych vecí a rodiny minimálne dva mesiace a ešte nemali pracovný pomer trvajúci viac ako šesť po sebe nasledujúcich mesiacov. „Projektom cielime najmä na mladých ľudí, ktorý skončili strednú alebo vysokú školu a ešte nemajú pracovné skúsenosti. Častokrát pre nich vzniká paradoxná situácia, kedy zamestnávatelia od nich vyžadujú skúsenosti, no noví absolventi nemajú možnosť získať túto prax inde ako práve v zamestnaní,“ uviedol minister práce, sociálnych vecí a rodiny Erik Tomáš. „Projekt Právo na prvé zamestnanie preto umožňuje zamestnávateľom nových zamestnancov takmer bezplatne zaškoliť a zapracovať,“ dodal minister práce.

Ako získať až 7 911 eur na zamestnanca

Ako funguje projekt Právo na prvé zamestnanie

Kto môže získať príspevok v rámci projektu?

Príspevok je určený pre uchádzačov o zamestnanie, ktorí sú evidovaní na úradoch práce, sociálnych vecí a rodiny minimálne dva mesiace.

Aké sú podmienky pre zamestnávateľov?

Zamestnávatelia, ktorí príjmu týchto uchádzačov, musia uzatvoriť pracovný pomer na dobu určitú s minimálnym trvaním 12 mesiacov alebo na dobu neurčitú, pričom pracovný úväzok musí byť najmenej polovičný.

Aká je výška príspevku?

Mesačný príspevok môže pokryť až 90% celkovej ceny práce zamestnanca, pričom maximálna výška je 1 318,53 Eur.

Ako dlho ho môže zamestnávateľ využívať?

Finančný príspevok je poskytovaný na obdobie 6 mesiacov, po ktorom musí zamestnávateľ udržať pracovné miesto ďalších 6 mesiacov bez finančného príspevku od štátu.

Zdroj: ÚPSVaR

Finančný príspevok, ktorý je poskytovaný na šesť mesiacov, bude vyplatený do 15 kalendárnych dní od nadobudnutia účinnosti dohody. Po tomto období musí zamestnávateľ udržať pracovné miesto ďalších šesť mesiacov bez ďalšieho príspevku. Výška mesačného príspevku na jedno vytvorené pracovné miesto je 90 % z celkovej ceny práce zamestnanca, maximálne však 1318,53 eur. Celková výška predpokladanej podpory pre jedného účastníka projektu môže dosiahnuť až 7 911,20 eur, ako to objasnilo tlačové oddelenie rezortu.

Projekt, na ktorý bolo vyčlenených 13 miliónov eur zo štátneho rozpočtu Slovenskej republiky, by mal byť realizovaný do konca tohto roka. Tento finančný stimul poskytne zamestnávateľom silnú motiváciu na prijímanie nových pracovníkov a podporu zamestnanosti mladých ľudí, čím sa posilní celková dynamika pracovného trhu.

Opatrenia z dielne rezortu práce majú pomôcť riešiť situáciu s nezamestnanými mladými ľuďmi. Zatiaľ čo celková nezamestnanosť je na Slovensku len 3,88 percenta, vo vekovej kategórii do 29 rokov je to približne 20 %. Počet mladých uchádzačov o prácu dosiahol 37 323, čo predstavuje medzimesačný pokles o 718 a medziročný pokles o 1 658 osôb. Tieto údaje naznačujú pozitívny trend v zamestnanosti mladých, ktorý sa pred pandémiou COVID-19 udržiaval tesne pod hranicou 40 tisíc.

Mladí to majú na trhu práce ťažké

Nezamestnanosť mladých ľudí je celosvetovým problémom a neobchádza ani Slovensko. Najčastejšou príčinou je jednoducho fakt, že mladých ľudí je potrebné zaúčať a zamestnávateľ nepozná jeho skutočné schopnosti, mieru zodpovednosti ani pracovné návyky. Z tohto dôvodu zamestnávatelia často berú mladých ľudí len ako dočasných pracovníkov za najnižšiu možnú mzdu.

Právo na prvé zamestnanie nie je jediným projektom, ktorý má nakopnúť zamestnanosť mladých. Jedným z nich je rozsiahly projekt s názvom Finančné stimuly pre zamestnanosť, ktorý disponuje rozpočtom približne 317 miliónov eur, spolufinancovaným z fondov Európskej únie. Cieľom tohto projektu je poskytnúť podporu mladým ľuďom bez práce do 30 rokov a znevýhodneným nezamestnaným. Projekt má za cieľ nielen pomôcť im získať zamestnanie, ale aj zaistiť ich zapracovanie a motivovať ich k udržaniu si pracovného miesta.

Podľa Michala Tomajka, analytika z Inštitútu pre sociálnu ekonomiku, môžu tieto iniciatívy prispieť k ďalšiemu poklesu počtu nezamestnaných. S prihliadnutím na predchádzajúce trendy, ktoré ukazujú, že jarné mesiace bývajú spojené s priaznivým vývojom na trhu práce, je možné očakávať, že aprílová hodnota nezamestnanosti by mohla dosiahnuť nové historické minimum. Tieto projekty, vrátane Finančných stimulov pre zamestnanosť, Práva na prvé zamestnanie a projektu Motivuj sa k zamestnaniu, tak predstavujú kľúčové kroky v rámci širšieho úsilia o znižovanie nezamestnanosti a zlepšenie situácie na trhu práce na Slovensku.

„Pri zachovaní trendov z predchádzajúcich rokov, v ktorých boli jarné mesiace spojené s priaznivým vývojom nezamestnanosti, je možné očakávať ďalšie mierne poklesy miery nezamestnanosti až do mája. Aprílová hodnota nezamestnanosti by teda mohla pokoriť historické minimum,“ uzavrel analytik Inštitútu pre sociálnu politiku Michal Tomajko.

Ivana Sladkovská

Autor článku Ivana Sladkovská

Šéfredaktorka portálu Peniaze.sk. Venuje sa najmä servisným ekonomickým témam štátnych dávok, dôchodkov a sociálnych výhod. Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Nové pravidlá izolácie a karantény + čo hrozí, ak ich porušíte?

31. 1. 2022 | Barbora Magočová

Nové pravidlá izolácie a karantény + čo hrozí, ak ich porušíte?

Na Slovensko sa valí nová vlna infekcií COVID-19. Podľa dostupných informácií nakazí variant omikron oveľa viac ľudí, ako predchádzajúce mutácie. Ako sa skracuje karanténa a čo riskujete... celý článok

Investície do prenajatého bytu: ktoré vám musí prenajímateľ nahradiť?

19. 1. 2022 | Barbora Magočová

Investície do prenajatého bytu: ktoré vám musí prenajímateľ nahradiť?

Každá nehnuteľnosť z času na čas vyžaduje údržbu alebo aspoň drobné zmeny. Čítajte, ktoré náklady vynaložené na byt hradíte sami a ktoré by vám mali byť preplatené jeho vlastníkom.

Decembrová inflácia zrýchlila na 5,8 %. Analytička hovorí, čo nás čaká v roku 2022

17. 1. 2022 | Redakcia

Decembrová inflácia zrýchlila na 5,8 %. Analytička hovorí, čo nás čaká v roku 2022

V decembri celkový rast cien tovarov a služieb zrýchlil na 5,8 %. Ide o 17-ročné maximum. Analytička spoločnosti WOOD & Company Eva Sadovská vysvetľuje, čo to urobí s cenami v tomto... celý článok

Ako sa čo najrýchlejšie rozviesť: prehľadný postup v 5 krokoch

14. 1. 2022 | Redakcia

Ako sa čo najrýchlejšie rozviesť: prehľadný postup v 5 krokoch

Čo treba splniť pre rozvod manželstva v roku 2022? Čítajte, ako postupovať, aby bolo vaše manželstvo ukončené rozvodom pokiaľ možno v čo najkratšom termíne.

Nájomné a úhrada za služby - môže ich prenajímateľ bytu každý rok zvyšovať?

5. 1. 2022 | Barbora Magočová

Nájomné a úhrada za služby - môže ich prenajímateľ bytu každý rok zvyšovať?

V akých prípadoch môže prenajímateľ jednostranne zvýšiť nájomné a úhradu za plnenia poskytované v súvislosti s užívaním bytu?