Inflácia klesá, ale na vytúžené 2 % si ešte počkáme

Redakcia | rubrika: Článok | 2. 10. 2023
Február 2023 priniesol slovenskej ekonomike dobré správy. Práve v tomto mesiaci sa zlomila krivka medziročnej inflácie, ktorá rástla od roku 2021. O tejto skutočnosti informoval Štatistický úrad Slovenskej republiky. V júli sme sa konečne dostali pod hranicu 10-percentnej inflácie. Naposledy sme boli v jednociferných hodnotách vo februári 2022. Môžeme sa tešiť z oživenia našej ekonomiky, alebo si ešte musíme počkať?
Inflácia klesá, ale na vytúžené 2 % si ešte počkáme

Zdroj: Shutterstock

Inflácia na ústupe

Máme za sebou roky, kedy inflácia na Slovensku, ale aj v ostatných krajinách eurozóny, dosahovala historické maximá. Znížené ceny komodít a prísnejšia menová politika priniesli pozitívny vývoj. Avšak bude potrebné, aby sa tento trend udržal aj v slovenskej ekonomike. Inflácia síce začala spomaľovať, ale stále sa drží na nadštandardných hodnotách.

Ekonómovia na Slovensku, ale aj v ECB, často spomínajú cieľovú hodnotu 2 % medziročnej inflácie. Na dosiahnutie tohto cieľa si však budeme musieť ešte chvíľu počkať. Podľa makroekonomickej prognózy Rady pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ) by sme mali dosiahnuť 2 % infláciu až po roku 2025.

V ich prognózach je pre budúci rok po prudkom poklese predpovedaná hodnota 3 %. V rokoch 2025, 2026 a 2027 by sa následne mala pohybovať na úrovniach 2,3 %, 2,5 % a 2,1 %. Treba však mať na pamäti, že v týchto výpočtoch RRZ nezahrnula ceny palív.

S nižšou infláciou sa oživí aj ekonomika

Z hľadiska ekonomickej výkonnosti sa Slovensko počas roku 2023 nachádzalo v útlme. Dôvodom bol oslabený spotrebiteľský dopyt a vysoké úrokové sadzby. Tieto dva faktory na jednej strane tlmia cenové tlaky, ale zároveň výrazne brzdia ekonomiku. Keďže reálne mzdy klesli, ľudia si nemohli dovoliť nakupovať tak, ako pred krízou. Avšak práve preto, že dopyt po tovaroch a službách nebol taký vysoký, ceny začali prirodzene klesať a s nimi aj inflácia.

S nižšou infláciou a nižšími úrokovými sadzbami by sa mala postupne rozbehnúť aj ekonomická výkonnosť. K priaznivému vývoju ekonomiky by mal prispieť aj plán obnovy a odolnosti Slovenskej republiky.

Podľa ekonómov z RRZ bude rast našej ekonomiky závisieť od zvyšku eurozóny. Štvrťročný vývoj by sa podľa ich prognózy mal začať zlepšovať od polovice roka 2024. Zatiaľ čo odhadovaný 1-percentný ekonomický rast v roku 2024 môže byť dôvodom na radosť, výraznejšie oživenie nášho hospodárstva má prísť až v roku 2025.

Keď sa rozbehnú väčšie ekonomiky v eurozóne, slovenskí exportéri dostanú príležitosť dobehnutia zameškaného z posledných rokov. To by malo prispieť aj k väčším investíciám prúdiacim na Slovensko. S oživením zahraničných ekonomík sa očakáva aj oživenie čerpania fondov Európskej únie. Všetky tieto zmeny sa prejavia v raste miezd a následnom posilnení spotrebiteľského dopytu.

Problémom môžu byť energie

Aj keď viaceré ekonomické faktory hrajú v prospech oživenia našej ekonomiky, energetické problémy môžu v budúcom roku spôsobiť komplikácie. Doteraz boli ceny elektriny a plynu umelo znižované rôznymi protiinflačnými opatreniami. Avšak práve v roku 2024 by sa mali ceny na faktúrach začať približovať k cenám, za ktoré sa s energiami skutočne obchoduje na trhu.

Medziročný nárast ceny plynu a elektriny sa preto v roku 2024 odhaduje na 34 % a 18 %. Na porovnanie, ceny elektriny v rokoch 2022 a 2023 stúpli o 11,7 % a 2,5 %. Pri plyne bol medziročný nárast na úrovni 19,7 % a 11,7 %. Preto sa budúci rok treba pripraviť na rekordné zvýšenie cien za energie. Avšak aj v tejto oblasti čaká od roku 2025 upokojenie rastu cien. RRZ odhaduje nárast regulovaných cien energií v nasledujúcich rokoch takto:

  • Elektrina:
    • 2025 – 7,7 %
    • 2026 – 5,1 %
    • 2027 – 5,1 %
  • Plyn:
    • 2025 – 7,3 %
    • 2026 – 5,0 %
    • 2027 – 0,5 %

Neistota nad Európou

Aj keď sa aktuálne zdá, že situácia by sa mala postupne začať zlepšovať, netreba sa tešiť predčasne. Ekonomiky v eurozóne sú výrazne poznačené geopolitickým dianím v poslednom období. Nikto zatiaľ nevie povedať, ako skončí vojna na Ukrajine, ktorá má vplyv na ceny viacerých dôležitých komodít pre obchod v Európe.

Mnohé krajiny sú zadlžené, úrokové sadzby zostávajú zvýšené a finančné podmienky sú prísnejšie. To všetko prispieva k nestabilite vo finančnom sektore. Preto aj keď sa teraz zdá, že Slovensko a eurozóna by sa mohli v roku 2025 dočkať ekonomického oživenia, nie je dobrý nápad spoliehať sa na tieto optimistické odhady.

Opatrenia ECB

Európska centrálna banka sa tiež snaží rôznymi opatreniami zmierniť vysokú infláciu. V polovici septembra 2023 ECB ohlásila ďalšie zvýšenie základných úrokových sadzieb – tentokrát na 4,00 %. Ide o najvyššiu hodnotu od roku 1999, kedy bolo zavedené euro. Toto opatrenie z krátkodobého hľadiska iba prispieva k spomaleniu ekonomického rastu v eurozóne, ale z dlhodobého hľadiska by malo byť prospešné.

Vyplýva to aj z reakcie Európskej komisie, ktorá znížila svoju prognózu pre ekonomický rast v krajinách s eurom. Aktuálne predpovedajú 0,8 % pre rok 2023 a 1,3 % v nasledujúcom roku. Rast spotrebiteľských cien v eurozóne, teda inflácia, dosiahne podľa Bruselu 5,6 % pre rok 2023, a v roku 2024 by táto hodnota mala klesnúť na 2,9 %. Stále to nestačí na dosiahnutie vytúženej hranice 2 %, ale postupne sa tam smeruje.

Test osobnosti

Na akú profesiu sa hodíte?

  • Priradíme vás k jednému z 16 osobnostných typov
  • Detailne popíšeme váš typ osobnosti
  • Vybereme povolania, pre ktoré sa hodíte

Redakcia

Autor článku Redakcia

Internetový denník Peniaze.sk momentálne patrí medzi najnavštevovanejšie ekonomické weby. Svojim užívateľom ponúka články z rôznych oblastí osobných financií, praktické rady, komentáre, užitočné kalkulačky, politické témy,... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+1
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Nové pravidlá izolácie a karantény + čo hrozí, ak ich porušíte?

31. 1. 2022 | Barbora Magočová

Nové pravidlá izolácie a karantény + čo hrozí, ak ich porušíte?

Na Slovensko sa valí nová vlna infekcií COVID-19. Podľa dostupných informácií nakazí variant omikron oveľa viac ľudí, ako predchádzajúce mutácie. Ako sa skracuje karanténa a čo riskujete... celý článok

Investície do prenajatého bytu: ktoré vám musí prenajímateľ nahradiť?

19. 1. 2022 | Barbora Magočová

Investície do prenajatého bytu: ktoré vám musí prenajímateľ nahradiť?

Každá nehnuteľnosť z času na čas vyžaduje údržbu alebo aspoň drobné zmeny. Čítajte, ktoré náklady vynaložené na byt hradíte sami a ktoré by vám mali byť preplatené jeho vlastníkom.

Decembrová inflácia zrýchlila na 5,8 %. Analytička hovorí, čo nás čaká v roku 2022

17. 1. 2022 | Redakcia

Decembrová inflácia zrýchlila na 5,8 %. Analytička hovorí, čo nás čaká v roku 2022

V decembri celkový rast cien tovarov a služieb zrýchlil na 5,8 %. Ide o 17-ročné maximum. Analytička spoločnosti WOOD & Company Eva Sadovská vysvetľuje, čo to urobí s cenami v tomto... celý článok

Ako sa čo najrýchlejšie rozviesť: prehľadný postup v 5 krokoch

14. 1. 2022 | Redakcia

Ako sa čo najrýchlejšie rozviesť: prehľadný postup v 5 krokoch

Čo treba splniť pre rozvod manželstva v roku 2022? Čítajte, ako postupovať, aby bolo vaše manželstvo ukončené rozvodom pokiaľ možno v čo najkratšom termíne.

Nájomné a úhrada za služby - môže ich prenajímateľ bytu každý rok zvyšovať?

5. 1. 2022 | Barbora Magočová

Nájomné a úhrada za služby - môže ich prenajímateľ bytu každý rok zvyšovať?

V akých prípadoch môže prenajímateľ jednostranne zvýšiť nájomné a úhradu za plnenia poskytované v súvislosti s užívaním bytu?