Pre Slovákov je pri výbere pôžičky najdôležitejší úrok, RPMN mnohí nepoznajú

Lenka Šenkýřová | rubrika: Článok | 30. 4. 2012
Pre Slovákov je výška úroku je kľúčovým kritériom pri výbere pôžičky. NaRPMN, ktorá zhŕňa všetky náklady súvisiace s pôžičkou, však pozabúdajú.
Pre Slovákov je pri výbere pôžičky najdôležitejší úrok, RPMN mnohí nepoznajú

Zdroj: Shutterstock

RPMN ľudia nepoznajú

Z výsledkov prieskumu spoločnosti Home Credit Slovakia a.s., ktorý zisťoval hlavné kritériá pri výbere pôžičiek Čechov a Slovákov vyplýva, že pre Slovákov je výška úroku kľúčovým kritériom pri výbere pôžičky (43 % respondentov prieskumu). Druhým najdôležitejším kritériom je pre respondentov výška mesačnej splátky (27 %). Zarážajúca je však skutočnosť, že pri výbere pôžičky berie do úvahy kritérium, ktoré dokáže všetky ďalšie náklady úveru zhrnúť – teda ročná percentuálna miera nákladov (RPMN), len minimum respondentov. Ako najdôležitejší údaj ju pri výbere pôžičky považuje iba jediná osoba z celkového počtu takmer 500 respondentov. „Človek by pri posudzovaní výhodnosti pôžičky rozhodne nemal brať do úvahy iba výšku úroku, ale aj všetky ďalšie poplatky, ktoré si spoločnosti často účtujú. Tie totiž môžu vyjsť v konečnom dôsledku drahšie ako samotné úroky,“ uvádza analytik spoločnosti Home Credit Slovakia Michal Kozub.

Tabuľka: Najdôležitejšie kritéria pri výbere pôžičky

KritériumPodiel
Úroky43%
Výška splátky27%
Nevie10%
Preplatená čiastka7%
Iné kritérium4%
Čas splácania4%
Aktuálna potreba3%
Čas vybavenia úveru2%
Zdroj: Home Credit
*Telefonický prieskum bol realizovaný na vzorke 468 klientov Home Credit a.s. a 494 klientov Home Credit Slovakia a.s.

Čo je RPMN?

RPMN alebo ročná percentuálna miera nákladov má pri výbere pôžičky veľký význam a zohráva značnú úlohu. Najlepšie to môžte pochopiť na jednoduchom príklade. Ak vám 2 banky ponúkajú pôžičku v hodnote 1000 € s úrokom 10 % ročne, môže sa vám zdať, že je jedno, pre ktorú sa rozhodnete. Avšak prvý pohľad je často zavádzajúci. To, čo sa z reklamných materiálov zvyčajne nedozviete je, koľko si daná banka k svojej pôžičke pripočíta na ďalších poplatkoch. Môže sa tak ľahko stať, že jedna z nich si pripočíta len poplatok za uzatvorenie úverovej zmluvy a druhá napríklad aj poplatky za správu a vedenie úverového účtu a mnohé iné. Tam už je rozdiel oveľa markantnejší.

RPMN je číslo, ktoré nie je zhodné s ročnou úrokovou sadzbou

RPMN je číslo, ktoré nie je zhodné s ročnou úrokovou sadzbou. Jeho hodnota je väčšinou vyššia ako úrok a udáva, koľko prostriedkov navyše musíte zaplatiť, keď si požičiavate peniaze od bankovej či nebankovej inštitúcie. Rozdiel medzi RPMN a úrokovou mierou tak udáva, aké ďalšie poplatky sú spojené s daným úverom. V ideálnom prípade by sa hodnota RPMN mala rovnať hodnote úrokovej miery. Avšak táto situácia je iba modelová. Znamenalo by to, že s úverom alebo pôžičkou nie sú spojené ďalšie dodatočné poplatky. A táto situácia je v praxi veľmi nepravdepodobná. RPMN je teda ekonomický ukazovateľ, ktorý poskytuje možnosť lepšie si premyslieť, či je pre vás daná pôžička výhodná alebo nevýhodná. Pomocou RPMN sú medzi sebou pôžičky navzájom lepšie porovnateľné. RPMN sa vám teda ponúka ako nástroj porovnania rôznych ponúk úveru.

Čo všetko RPMN zahŕňa

RPMN udáva percentá z dlžnej čiastky, ktoré musíte ako dlžník ročne zaplatiť v súvislosti s pôžičkou alebo úverom, správou a vedením úverového účtu. Zahŕňa aj ostatné výdavky, ktoré sú spojené s čerpaním úveru. RPMN teda zjednodušene znamená všetky náklady, ktoré sú spojené s pôžičkou alebo úverom, predovšetkým však ide o:

  • poplatky vzťahujúce sa k posúdeniu žiadosti o úver
  • administratívne poplatky, resp. poplatky za uzatvorenie úverovej zmluvy
  • poplatky za správu a vedenie úverového účtu
  • poplatky za prevody peňažných prostriedkov
  • prvá navýšená splátka
  • poistenie schopnosti splácať a iné.

Pár rád na záver

Ešte pred tým, ako sa rozhodnete pre konkrétnu pôžičku, je dobré navštíviť niekoľko bánk a požiadať ich o vypracovanie predbežnej ponuky, na základe ktorých môžete porovnávať a vybrať si tú najvýhodnejšiu. Majte však na pamäti, že banky aj iné spoločnosti poskytujúce spotrebné úvery sú povinné poskytnúť vám akékoľvek predzmluvné informácie, v ktorých nájdete okrem iného aj výšku RPMN. Skrátka nezabúdajte na to, že čím viac informácií si vopred zistíte, tým budete v priebehu splácania spokojnejší a nič vás neprekvapí. Taktiež je na mieste vytvoriť si finančnú rezervu minimálne vo výške troch mesačných splátok úveru alebo zvážiť možnosť poistenia úveru pre prípad straty zamestnania, dlhodobej práceneschopnosti či trvalej invalidity. Úverovú zmluvu si nezabudnite dôkladne pred podpisom prečítať a nevynechajte ani obchodné podmienky. V prípade nejasností a nedostatku relevantných informácií sa nebojte pýtať.

Lenka Šenkýřová

 Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Najvýhodnejšie bežné účty podľa Peniaze.sk

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Obľúbené témy

Home Credit, pôžička, Úrok, Úver

Toto ste už čítali?

Veľká slovenská banka má novú aplikáciu, zatiaľ len pre pozvaných klientov

17. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Veľká slovenská banka má novú aplikáciu, zatiaľ len pre pozvaných klientov

VÚB banka už spustila svoju novú verziu aplikácie pre mobilné bankovníctvo. Zatiaľ je dostupná len pre vybraných klientov, ktorí ju testujú. Tí však nie sú nadšení, aplikácii dávajú... celý článok

Využívate bankový účet naplno? Tu sú skryté možnosti

16. 4. 2024 | Marek Mittaš, PR článok

Využívate bankový účet naplno? Tu sú skryté možnosti

Bankový účet je bežnou súčasťou života každého z nás, na Slovensku ho používa takmer každý dospelý. Avšak nie vždy využíva všetky možnosti, ktoré mu účet ponúka. Prípadne naopak, platí... celý článok

Aktualizovali sme rebríčky sporiacich účtov a termínovaných vkladov

10. 4. 2024 | Redakcia

 Aktualizovali sme rebríčky sporiacich účtov a termínovaných vkladov

Prvé tri miesta v rebríčku sporiacich účtov obsadili Fio banka, Prima banka a 365. bank. Pri termínovaných účtoch sa v rebríčku umiestnili Privatbanka, Fio banka a Prima banka. Toto... celý článok

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

21. 2. 2024 | Redakcia

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

V spolupráci s portálom Finparáda, ktorý sa špecializuje na hodnotenie finančných produktov, vám prinášame výsledky 2. ročníka súťaže Finparáda - Finančný produkt roka 2023.

Poslali ste peniaze na nesprávny účet, zmizli vám z karty, alebo vás okradli podvodníci? Čo robiť?

21. 12. 2023 | Marek Mittaš

Poslali ste peniaze na nesprávny účet, zmizli vám z karty, alebo vás okradli podvodníci? Čo robiť?

Online služby zjednodušili množstvo procesov, vrátane platieb a nakupovania. Bohužiaľ, kvôli nim vznikli aj mnohé problémy a komplikácie, s ktorými sa môže stretnúť každý z nás. Medzi... celý článok