Slovenské hory. Kto a kedy potrebuje poistenie?

Marek Mittaš | rubrika: Článok | 4. 10. 2017
Poistenie do hôr mnoho Slovákov stále ignoruje. Pritom vyplatené poistné krytia presahujú tisíce.
Slovenské hory. Kto a kedy potrebuje poistenie?

Zdroj: Shutterstock

Záchranné akcie si hradí každý sám

Od roku 2006 je podľa Zákona o Horskej záchrannej službe človek vyžadujúci pomoc v horskej oblasti, povinný uhradiť horskej službe náklady spojené s výkonom záchrannej činnosti alebo s pátraním. Prevoz vrtuľníkom, ošetrenie, alebo záchrana nespadajú pod zdravotné poistenie. Preto ak si prípadné ošetrenie, či záchranu nechcete platiť z vlastného, je vhodné využiť poistenie do hôr. Najdôležitejšie je vedieť, kde sa potrebujete poistiť. Tento doplnkový druh poistenia sa nevyžaduje napríklad ak mierite do mestského lesoparku, alebo vybehnete na hríby do blízkeho okolia. Poistenie sa vyžaduje len v deviatich horských oblastiach na Slovensku, kde vykonáva činnosť horská služba. Ide o:

  • Belianske Tatry
  • Malá Fatra
  • Nízke Tatry
  • Pieniny
  • Stredné Beskydy
  • Slovenský raj
  • Veľká Fatra
  • Vysoké Tatry
  • Západné Tatry
Napriek tomu, že zákon o hradení zásahov horskej služby platí už jedenásty rok, mnoho ľudí to neustále ignoruje. Myslia si, že na vyznačených turistických trasách nič nehrozí. Lucia Muthová, hovorkyňa Allianz – SP však bilancuje rok 2016:  „Minulý rok sme v rámci poistenia do hôr uhradili až 23 zásahov horskej záchrannej služby v celkovej výške takmer 22-tisíc eur.“ Na jeden zásah tak vychádza suma takmer 1000 eur. Nehovoriac o tom, že napríklad zásah vrtuľníkom sa cení od 4000 eur vyššie.

Deti poistenie nepotrebujú

Povinnosť platiť za zásahy horskej služby sa vzťahuje výlučne na dospelé a svojprávne osoby. Fyzické osoby, ktoré nie sú plnoleté, teda deti a ľudia nespôsobilí na právne úkony, sú v prípade núdze ošetrení bezplatne a tým pádom sa nevyžaduje ani poistenie do hôr. Preto ak plánujete rodinný výlet, postiť je potrebné iba dospelé osoby.

Efektívne objednávanie

Poistenie do hôr poisťovne spravili flexibilným, keďže mnoho turistov sa rozhoduje o výletoch zo dňa na deň. V takomto prípade je možné poistenie uzatvoriť cez sms. Poplatok za poistenie zaúčtuje mobilný operátor. Možné to je aj cez internet, či mobilné aplikácie a platbu realizovať kartou. Pri dlhšie plánovaných cestách je možné poistenie uzatvoriť aj na pobočke. Niektoré poisťovne majú možnosť uzatvoriť poistenie priamo v turistických centrách. Nezabudnite však, že poistenie je platné okamžite, avšak až po zaplatení poistného. Jednodňové základné poistenie sa v závislosti od poisťovne pohybuje v sume od 0,50 do 1,5 eura.

Na deň aj celoročne

Rovnako ako pri cestovnom poistení, aj pri poistení do hôr, je možné poistiť sa na konkrétne obdobie, alebo celoročne. Celoročné poistenie je výhodne pre tých, čo majú ako sa povie hory v krvi. Základný balíček sa pohybuje do 10 eur. K dispozícii sú aj poistenia do hôr s poistením záchranných akcií, úrazov, repatriácií, prevozu, liečebnej starostlivosti na celom svete. Tento kategórii je celoročná poistka od 50 eur vyššie.

Adrenalín na horách

Na bežný výstup po značených trasách stačí každému turistovi najnižší balíček poistenia na horách. Iné je to v prípade, ak túžite po adrenalíne. Z pohľadu poistných udalostí je horolezectvo jedným z najrizikovejších športov a preto sa radí medzi športy a činnosti, na ktoré sa vyžaduje pripoistenie. Sem je potrebné zaradiť aj napríklad pohyb pod zemských povrchom, teda jaskyniarstvo na vlastnú päsť. Klasické turisticky sprístupnené priestory nie sú vnímané ako rizikové.  Pred uzatvorením poistenia do hôr si dobre všimnite poistné podmienky a výluky z poistenia.  V prípade, že šport, alebo aktivita, ktorú plánujete realizovať je označená ako riziková, zvoľte pripoistenie rizika. To napríklad kryje aj zásahy mimo vyznačených chodníkov a trás. Rizikové športy cenu poistenia zdvojnásobia, niekedy až strojnásobia.

Hazard nie je adrenalín

Adrenalínové zážitky si netreba mýliť s hazardovaním.  Klient je vždy povinný dodržiavať pokyny a zákazy horskej služby, riadiť sa výstražnými, informačnými tabuľami, mať potrebné povolenia a podobne. Ak budete postupovať proti zákonu, alebo ignorujete bezpečnostné pokyny, poisťovňa vám v takomto prípade poistné krytie nemusí uznať. Na hazard sa totiž nevzťahuje ani pripoistenie adrenalínových športov.  „Ak je napríklad do oblasti povolený vstup len so sprievodcom, ako na Gerlachovskom štíte a turista sa tam vyberie sám, na vlastnú päsť, považovali by sme to za hrubé porušenie predpisov a poistnú udalosť by sme zamietli,“ hovorí L. Muthová.

Možností pripoistenia je viac

Poisťovne ponúkajú k základnému poisteniu aj ďalšie pripoistenia. Okrem rizikových športov môže ísť o pripoistenie batožiny, jej odcudzenia, alebo straty, tak isto aj zodpovednosť za spôsobenú škodu. Treba však počítať s tým, že každé pripoistenie je obvykle 100 až 200% navýšenie oproti základnému krytiu. Pri poistení na hory, ktorého cena je však nízka ani pripoistenia nevychádzajú v astronomických výškach.

 

Marek Mittaš

Autor článku Marek Mittaš

Šéfredaktor portálu peniaze.sk. V prevažnej miere sa venuje bankovej problematike a investovaniu.  Ďalšie články autora.

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+5
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

21. 2. 2024 | Redakcia

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

V spolupráci s portálom Finparáda, ktorý sa špecializuje na hodnotenie finančných produktov, vám prinášame výsledky 2. ročníka súťaže Finparáda - Finančný produkt roka 2023.

Zanalyzovali sme ponuku rizikového poistenia a postavili rebriček najlepších ponúk

7. 2. 2024 | Redakcia

Zanalyzovali sme ponuku rizikového poistenia a postavili rebriček najlepších ponúk

Na Finparáde nastala aktualizácia rebríčkov najlepšieho rizikového poistenia na trhu. Jednotkou je poistenie od poisťovne Uniqa, druhé miesto patrí Generali Poisťovni a rebríček uzatvára... celý článok

Mali ste nehodu? V akej výške vám poisťovňa uhradí nájom náhradného vozidla?

20. 12. 2023 | Barbora Magočová

Mali ste nehodu? V akej výške vám poisťovňa uhradí nájom náhradného vozidla?

Dopravné nehody so sebou neprinášajú len nepríjemnosť v podobe poškodenia vozidla. Problémom býva aj to, že ho (minimálne určitú dobu) nemôžete používať. Bez pojazdného auta ale mnoho... celý článok

Simplea v roku 2024 chystá novinky. Klienti získajú aj fintech bankovú a poradenskú aplikáciu

12. 12. 2023 | Marek Mittaš

Simplea v roku 2024 chystá novinky. Klienti získajú aj fintech bankovú a poradenskú aplikáciu

Finančno-poradenská spoločnosť Simplea má aktuálne 150 certifikovaných finančných sprostredkovateľov a 18 pobočiek. Na ďalší rok chystá dynamický rast. Posilní ju spoločnosť Swell... celý článok

Nesúhlasíte s rozhodnutím Sociálnej poisťovne? Ako sa proti nemu môžete brániť?

14. 11. 2023 | Barbora Magočová

Nesúhlasíte s rozhodnutím Sociálnej poisťovne? Ako sa proti nemu môžete brániť?

Rozhodnutia Sociálnej poisťovne vás môžu výrazne ovplyvniť prakticky vo všetkých obdobiach vášho života. Zďaleka sa netýkajú len starobných či invalidných dôchodkov; dopad na rodinné... celý článok