PZP a plnenie poisťovne

Lenka Šenkýřová | rubrika: Článok | 6. 11. 2013
Ak nemáte jasno vo svojich daniach, či sa chcete poradiť v oblasti práva a či investovania, neváhajte sa opýtať. Radi vám poradíme!
PZP a plnenie poisťovne

Zdroj: Shutterstock

Stali ste sa dedičom, chcete si obstarať nehnuteľnosť, potrebujete zrealizovať prevod nehnuteľnosti do vlastníctva, chcete sa rozviesť a riešite výživné, máte spory so susedmi, chystáte sa založiť spoločnosť alebo len potrebujete autorizovať zmluvu....Ak máte otázky v týchto, či iných právnych oblastiach, neváhajte a opýtajte sa bezplatne v našej Právnej poradni.

Uvažujete nad investovaním peňažných prostriedkov? Máte problém zorientovať sa v ponuke kapitálového trhu? Aké úskalia prináša investovanie v podielových fondoch? Investovali ste cez obchodníka s cennými papiermi a neviete si rady? Pýtajte sa v našej investičnej poradni.

PZP a plnenie poisťovne

Otázka:

Dobrý deň. Chcem sa spýtať, keď na mojom aute spôsobí nehodu iná osoba - kamarát, priateľka a podobne, môže mi poisťovňa odmietnuť platiť plnenie z PZP? Alebo je bezpredmetné, kto bol v čase nehody vodičom, keď je PZP riadne uzatvorené a zaplatené? Tak isto by som sa chcel spýtať, ako je to s plnením z GAP poistenia, keď je auto písané na s.r.o. a ukradnú ho v noci v úplne inom meste, ako je sídlo s.r.o.? Je potrebné dokazovať, prečo tam služobné vozidlo bolo, či išlo o služobnú cestu, alebo je to opäť bezpredmetné? Ďakujem

 

Odpoveď:

Dobrý deň, PZP je naviazané na motorové vozidlo, je bezpredmetné, kto bol vodičom v tom čase. pokiaľ ide o odpoveď na druhú otázku, v tomto prípade je potrebné sa pozrieť do všeobecných obchodných podmienok. Nemyslím si ale, že by to mal byť problém, je celkom bežné, že vozidlo sa môže nachádzať aj mimo sídla sro-čky.

Vymáhanie pohľadávky

Otázka: 

 

Dobrý deň, som živnostní a pracoval som v Nórsku pre Nóra tiež živnostníka. Mal som s ním aj kontrakt, ale za poslednú prácu, ktorú som robil po skončení pís. kontraktu iba ústnou dohodou mi po zaslaní faktúry nezaplatil v stanovenej lehote, vlastne doposiaľ. Na koho sa možem obrátiť? Mám z tých prác fotky, môžem dokázať že som tam pracoval. Ako postupovať ďalej?

 

Odpoveď:


Dobrý deň, v tomto prípade budete musieť podať žalobu na súd v Nórsku. Bude potrebné, aby ste preukázali vykonané práce a dohodu o cene.  

Daň z nehnuteľnosti

Daň z nehnuteľnosti

Otázka:

Mám prenajatý pozemok od poľnohospodárskeho družstva, za ktorý platím nájom. Postavil som na ňom gáter. Je to vybetonovaná jama 1 m hlboká a 2m široká a 2 m dlhá, kde je gáter osadený, ten je prekrytý plechovou halou. Kolaudačné rozhodnutie nebolo potrebné. Moja otázka znie: Kto platí daň z pozemkov ja alebo poľ. družstvo, Je tá vybetonovaná jama s plechovou halou stavba? Keď prestanem podnikať, musím platiť za stavbu, keď nebolo vydané kolaudačné rozhodnutie? Ďakujem

Odpoveď:

Dobrý deň. Problematika dane z nehnuteľnosti sa riadi zákonom 582/2004 z.z. o miestnych daniach, ale je potrebné poznať aj nariadenie obce, ktorá podmienky spravovania tejto dane na svojom území takýmto nariadením usmerňuje. Paragraf 5 uvedeného zákona určuje kto je v tomto prípade daňovníkom. Treba komunikovať s družstvom, pretože v prípade pozemkov ani družstvo nemusí byť vlastník, ale určite tam najdete informáciu či a kto platí daň z nehnuteľnosti za tieto pozemky. Druhá časť Vašej otázky ( stavba ), to je problematika stavebného zákona, ale i toto je možné riešiť s obecným úradom v katastri ktorého sa pozemky i gáter nachádzajú.

Lenka Šenkýřová

 Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

PZP pre kolobežky je tu. Od tohto dátumu bude pre Slovákov povinné

25. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

PZP pre kolobežky je tu. Od tohto dátumu bude pre Slovákov povinné

Parlament posunul do druhého čítania vládny návrh zákona o povinnom zmluvnom poistení motorových vozidiel. Dočkáme sa aj povinného poistenia elektrických kolobežiek a zvýšia sa aj pokuty... celý článok

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

21. 2. 2024 | Redakcia

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

V spolupráci s portálom Finparáda, ktorý sa špecializuje na hodnotenie finančných produktov, vám prinášame výsledky 2. ročníka súťaže Finparáda - Finančný produkt roka 2023.

Zanalyzovali sme ponuku rizikového poistenia a postavili rebriček najlepších ponúk

7. 2. 2024 | Redakcia

Zanalyzovali sme ponuku rizikového poistenia a postavili rebriček najlepších ponúk

Na Finparáde nastala aktualizácia rebríčkov najlepšieho rizikového poistenia na trhu. Jednotkou je poistenie od poisťovne Uniqa, druhé miesto patrí Generali Poisťovni a rebríček uzatvára... celý článok

Mali ste nehodu? V akej výške vám poisťovňa uhradí nájom náhradného vozidla?

20. 12. 2023 | Barbora Magočová

Mali ste nehodu? V akej výške vám poisťovňa uhradí nájom náhradného vozidla?

Dopravné nehody so sebou neprinášajú len nepríjemnosť v podobe poškodenia vozidla. Problémom býva aj to, že ho (minimálne určitú dobu) nemôžete používať. Bez pojazdného auta ale mnoho... celý článok

Simplea v roku 2024 chystá novinky. Klienti získajú aj fintech bankovú a poradenskú aplikáciu

12. 12. 2023 | Marek Mittaš

Simplea v roku 2024 chystá novinky. Klienti získajú aj fintech bankovú a poradenskú aplikáciu

Finančno-poradenská spoločnosť Simplea má aktuálne 150 certifikovaných finančných sprostredkovateľov a 18 pobočiek. Na ďalší rok chystá dynamický rast. Posilní ju spoločnosť Swell... celý článok