Ako na motivačný list

Michal Ruml | rubrika: Článok | 23. 6. 2016
Okrem životopisu sa dnes už motivačný list pomaly ale isto stáva neoddeliteľnou súčasťou každej žiadosti o prácu. Poradíme vám, ako motivačný list správne napísať a na čo by ste pri jeho tvorbe nemali zabudnúť.
Ako na motivačný list

Zdroj: Shutterstock

Zatiaľ čo životopis vnímame už dlhú dobu ako nedeliteľnú súčasť procesu uchádzania sa o nové zamestnanie, motivačný list zostával a stále ešte tak trochu zostáva v pozadí záujmu väčšiny uchádzačov o prácu.

Pritom je to práve správne napísaný list to, čo môže rozhodnúť o tom, či sa uchádzač vôbec dostane k pohovoru či nie.

Prečo? Zatiaľ čo životopis obsahuje všeobecné informácie o uchádzačovi – jeho dosiahnuté vzdelanie či získané pracovné skúsenosti, motivačný list by mal úplne korektným spôsobom reagovať na ponúkanú pracovnú pozíciu.

Akým spôsobom a ako ho napísať čo najefektívnejšie sa dočítate v nasledujúcich riadkoch.

Ako začať písať motivačný list

V hlavičke motivačného listu by mali byť uvedené kontaktné údaje:

  • meno a priezvisko, titul
  • adresa bydlisko
  • kontakty – mail a telefon

Potom už je dobré prejsť bez rôznych zdvorilostných fráz k samotnému textu motivačného listu. Udáva sa, že personalisti mávajú približne okolo minúty na prečítanie životopisu a motivačného listu jedného uchádzača. To nie je mnoho. 

Na začiatok preto hneď konkretizujte, aká pozícia vás zaujala a odkiaľ ste sa o nej dozvedeli.

Najdôležitejšia časť motivačného listu

Pokračujte informáciami, prečo ste vhodným kandidátom na konkrétnu pozíciu. Táto časť motivačného listu by mala personalistu zaujať natoľko, že po jej prečítaní vás pozve na pracovný pohovor. Musíte ju teda na rozdiel od životopisu písať unikátne pre každú pracovnú pozíciu, na ktorú sa hlásite.

Tu musíte preukázať znalosť konkrétneho odboru a firmy, pre ktorú by ste chceli pracovať. Všetky informácie tu uvádzané zamerajte na to, čo všetko môžete pre danú firmu urobiť.

Ukážte, akým prínosom pre ňu môžete byť.  Vyzdvihnite práve tie pracovné skúsenosti a povahové vlastnosti, ktoré zamestnávateľ v ponuke požaduje.

Môžete tu uviesť aj príklady vašich najväčších úspechov z predchádzajúcich zamestnaní. Odkazujte na „tie správne“ informácie z vášho životopisu.

Buďte stručný, nie je nutné zdĺhavo vypisovať mnoho činností, v ktorých vynikáte. V konečnom dôsledku úplne stačí len jedna, ktorá je pre danú pozíciu najdôležitejšia.

V motivačnom liste rozhodne nie je miesto pre informácie o rodinných pomeroch, osobných problémoch, dôvodoch ukončenia predchádzajúcich zamestnaní či koníčkoch.

Na čo nezabudnúť na záver motivačného listu

Na záver nesmiete zabudnúť požiadať o pozvanie na pohovor a rozlúčiť sa.

Práve tu napíšte, kedy a akým spôsobom vám môže personalista kontaktovať, a že sa radi prispôsobíte jeho požiadavkám na termín.

Pokiaľ list posielate poštou, určite ho podpíšte. Extrémne dôležité je poriadne si motivačný list po sebe prečítať. Nesmie obsahovať pravopisné chyby a preklepy.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Vzali ste si úver na IČO? Ako získať výhody, ktoré majú len spotrebitelia?

4. 4. 2024 | Barbora Magočová

Vzali ste si úver na IČO? Ako získať výhody, ktoré majú len spotrebitelia?

Slovenské právne predpisy poskytujú spotrebiteľom pomerne vysokú ochranu. Aj preto sa banky či nebankoví poskytovatelia úverov a pôžičiek často snažia zmluvné dokumenty koncipovať tak,... celý článok

Nezhody medzi spoločníkmi s.r.o.: týchto 5 možností vás ich môže zbaviť!

3. 4. 2024 | Barbora Magočová

Nezhody medzi spoločníkmi s.r.o.: týchto 5 možností vás ich môže zbaviť!

Ak máte podiel v s.r.o. s viacerými spoločníkmi, určite nastanú aj chvíle, v ktorých sa váš názor bude líšiť. Čo ak sa však konflikt vyhrotí natoľko, že sa pomyslenie na ďalšie spoločné... celý článok

Podnikateľom rastú náklady. Ušetriť sa dá na poplatkoch bankám

25. 3. 2024 | PR článok

Podnikateľom rastú náklady. Ušetriť sa dá na poplatkoch bankám

Inflácia negatívne ovplyvňuje nielen obyvateľstvo, ale aj podnikateľskú sféru. Rast nákladov pociťujú ako veľké, tak aj menšie spoločnosti. Hľadanie možností ako ušetriť je tak dennou... celý článok

V roku 2024 môžu firmy získať dotácie na fotovoltiku aj inovácie

25. 3. 2024 | Redakcia

V roku 2024 môžu firmy získať dotácie na fotovoltiku aj inovácie

Každý podnikateľ hľadá čo najefektívnejšiu možnosť získania finančných prostriedkov na rozvoj biznisu. V roku 2024 môžu podnikatelia získať dotácie na rozvoj firmy z európskych štrukturálnych... celý článok

Príspevok na podnikanie v roku 2024. Kde ho získať a aké sú podmienky?

16. 2. 2024 | Marek Mittaš

Príspevok na podnikanie v roku 2024. Kde ho získať a aké sú podmienky?

Začiatky podnikania sú spojené s viacerými poplatkami a ďalšími nákladmi, ktoré môžu komplikovať rozbeh nejedného nového podnikateľa. Dobrou správou však je, že štát poskytuje takzvaný... celý článok