Žaloba Ripple a čaká nás európsky bitcoin. Čo nové v krypte?

Redakcia | rubrika: Článok | 19. 7. 2023 | 1 komentár
XRP nie je cenný papier, Európa bude mať bitcoinové ETF skôr ako USA, šéf skrachovaného Celsiusu bol zatknutý, Kennedy vlastní bitcoiny (hoci tvrdil opak) a vláda USA opäť presúva tisíce bitcoinov. Čo všetko sa stalo v aktuálnych dňoch a kryptoburze?
Žaloba Ripple a čaká nás európsky bitcoin. Čo nové v krypte?

Zdroj: Shutterstock

Ripple (XRP) nie je cenný papier

Po niekoľkých rokoch súdnych sporov americký súd rozhodol, že minca XRP spoločnosti Ripple nie je cenný papier. Rozhodnutie, ktoré vo štvrtok vyniesla newyorská okresná sudkyňa Analisa Torresová, ukončilo dlhoročný spor o štatút tejto kryptomeny.

Americká Komisia pre cenné papiere a burzy (SEC) podala žalobu proti Bradovi Garlinghouseovi a Christianovi A. Lrasonovi zo spoločnosti Ripple, v ktorej tvrdila, že XRP je nezákonný cenný papier. Americký súd teraz návrh SEC čiastočne zamietol, čo sa zdá byť prelomovým rozhodnutím, ktoré sa týka aj ďalších kryptomien, ktoré SEC nedávno obvinila z toho, že sú neregistrovanými cennými papiermi (napríklad ADA alebo MATIC).

Sudca Torres vo zverejnenom rozhodnutí uviedol, že XRP spoločnosti Ripple nie je cenný papier a vo vyhlásení sa uvádza, že návrh SEC sa čiastočne zamieta. Nad predajom XRP inštitucionálnym investorom zostáva otáznik, keďže súd uviedol, že v tomto prípade ide o cenný papier.

Generálny riaditeľ Ripple Garlinghouse sa samozrejme k verdiktu okamžite vyjadril: "V decembri 2020 sme povedali, že stojíme na správnej strane zákona a budeme stáť na správnej strane histórie. Ďakujeme všetkým, ktorí nám pomohli dospieť k dnešnému rozhodnutiu - rozhodnutiu, ktoré je v prospech všetkých kryptomien v USA."

Cena XRP v jednom momente po zverejnení správy vzrástla až o sto percent, ale po dosiahnutí ceny 95 centov, začala mierne klesať na približne 77 centom.

Prvý európsky bitcoinový ETF čaká na spustenie

Zatiaľ čo celý krypto svet upiera zrak na to, či bude v USA schválený bitcoinový ETF, zdá sa, že Európa sa ho dočká už tento mesiac. Po ročnom odklade sa ho chystá spustiť spoločnosť Jacobi Asset Management.

Firma pôvodne oznámila, že jej bitcoinový ETF (exchange-traded fund) bude kótovaný na burze Euronext Amsterdam v júli 2022. Teraz tvrdí, že fond je "na dobrej ceste" k spusteniu tento mesiac, pričom minulý rok sa údajne rozhodla, že "nie je správny čas" kvôli krachu spoločnosti Terra Luna a burzy FTX.

V Európe sa so všetkými podobnými produktmi doteraz obchodovalo ako s dlhopismi obchodovanými na burze, nie ako s fondmi.

Spoločnosť Jacobi preto veľmi zdôrazňuje skutočnosť, že uvádza na trh ETF a nie dlhopisy obchodované na burze.

V minuloročnom rozhovore pre Ignites Europe spoluzakladateľ spoločnosti Jacobi Peter Lane povedal, že emitenti štruktúrovaných dlhopisov "zneužívajú" pojem ETF.

Fond bol povolený na Guernsey, druhom najväčšom ostrove v Lamanšskom prielive, pretože podľa spoločnosti Jacobi jeho jurisdikcia ponúka množstvo výhod vyplývajúcich z toho, že nepodlieha nepružnosti vyplývajúcej z členstva v EÚ.

Bývalý riaditeľ spoločnosti Celsius zatknutý

Bývalý generálny riaditeľ spoločnosti Celsius Alex Mashinsky bol vo štvrtok zatknutý na základe žaloby Komisie pre cenné papiere a burzy (SEC) v USA.

Regulačný orgán podal vo štvrtok na federálnom súde na Manhattane žalobu proti spoločnosti. Tvrdí, že spoločnosť, respektíve Mashinsky, získala "miliardy dolárov od investorov prostredníctvom neregistrovaných a podvodných ponúk a predaja cenných papierov a kryptoaktív". K zatknutiu malo podľa zdrojov agentúry Bloomberg dôjsť vo štvrtok ráno. Akeho trestný prípad zatiaľ nie je verejný a informácie o ňom sú obmedzené.

Obvinenie poukazuje na udalosti, ktoré predchádzali krachu Celsius. Konkrétne zdôrazňuje, že kvôli nemu investori nemohli z platformy Celsius vybrať kryptoaktíva v hodnote miliárd dolárov.

Celsius patril medzi viaceré kryptografické spoločnosti, ktoré neprežili krach Terra Luna a vlani skrachovali. Podobne dopadla napríklad spoločnosť Hodlnaut, ktorá podniká v rovnakom odbore, a krátko po nej nasledoval epický kolaps burzy FTX.

Pozitívne je, že šéfovia minuloročných krachujúcich kryptografických spoločností pomaly, ale isto končia za mrežami. Skončil tam už autor spoločnosti Terra Luna, do väzenia smeruje zakladateľ FTX Sam Bankman-Fried a teraz aj Mashinsky.

Kennedy Jr. má v bitcoinoch až 250 000 dolárov.

Napriek jeho skorším tvrdeniam finančné záznamy prezidentského kandidáta Roberta F. Kennedyho mladšieho obsahujú informácie, ktoré naznačujú, že vlastní pomerne veľa bitcoinov.

Anketa

Aký vplyv budú mať kryptomeny na ďalšie prezidentské voľby v USA?

Kennedy otvorene podporuje bitcoin a dokonca v ňom prijíma dary na svoju prezidentskú kampaň. A hoci by sa z jeho predchádzajúcich vyjadrení mohlo zdať, že sám bitcoiny nenakupuje ani nedrží, CNBC objavila finančné záznamy, ktoré ukazujú, že vlastní bitcoiny v hodnote až 250 000 dolárov (5,5 milióna korún).

Tieto správy prichádzajú po opačných vyhláseniach, ktoré Kennedy urobil v máji. Konkrétne na bitcoinovej konferencii v Miami, kde povedal, že nie je investorom do bitcoinov. Bitcoin bol však významným prvkom Kennedyho prezidentskej kampane - otvorene ho obhajoval a tiež sa ohradil proti plánom na zavedenie CBDC.

Komentátori však tvrdia, že správa o tom, že on sám vlastní bitcoiny, by sa mohla považovať za konflikt záujmov a mohla by poškodiť jeho kampaň.

Prezidentské voľby v USA v roku 2024 sa považujú za jedny z najdôležitejších v histórii a sektor digitálnych aktív je v popredí záujmu. Prakticky všetci kandidáti sa už podelili o svoje názory na bitcoin.

Americká vláda presunula viac bitcoinov zo Silk Road

Dve peňaženky, o ktorých je známe, že patria americkej vláde a obsahujú kryptomeny zhabané z trhoviska Silk Road, presunuli v troch samostatných transakciách bitcoiny v hodnote viac ako 300 miliónov dolárov (6,6 miliardy korún). Z blockchainu vyplýva, že vládou kontrolované peňaženky poslali spolu 9 825 bitcoinov.

Takéto prevody sú väčšinou vnímané negatívne, respektíve majú negatívny vplyv na cenu bitcoinu, pretože trh očakáva, že americká vláda bude bitcoiny predávať vo veľkom, a tým zníži ich cenu.

Teraz sa zatiaľ takéto obavy nepotvrdili, čo môže byť spôsobené tým, že tento týždeň všetky negatívne správy vyvrátili pozitívne údaje o inflácii v USA a najmä víťazstvo spoločnosti Ripple v súdnom spore so SEC.

Redakcia

Autor článku Redakcia

Internetový denník Peniaze.sk momentálne patrí medzi najnavštevovanejšie ekonomické weby. Svojim užívateľom ponúka články z rôznych oblastí osobných financií, praktické rady, komentáre, užitočné kalkulačky, politické témy,... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+1
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 1 komentárov

Toto ste už čítali?

Bitcoin oslavuje 15 rokov, zakladateľ FTX čelí až 115 rokom väzenia...

7. 11. 2023 | Redakcia

Bitcoin oslavuje 15 rokov, zakladateľ FTX čelí až 115 rokom väzenia...

Pred 15 rokmi bola publikovaná biela kniha o bitcoinoch, zakladateľ FTX je vinný a hrozí mu 115 rokov väzenia, vyhľadávanie frázy o bitcoinoch na Googu prudko rastie, phishing útočí... celý článok

20 bitcoinov za jednu transakciu? Bitcoin má nový rekor

18. 9. 2023 | Redakcia

20 bitcoinov za jednu transakciu? Bitcoin má nový rekor

Vo svete krypta sa stále niečo deje. Investori v tomto odvetví už sú zvyknutí na rýchle a prudké zmeny, ale aj ich vie niekedy situácia zaskočiť. Minulý týždeň bol skutočne bohatý na... celý článok

Novinky z kryptosveta: Čo nové nám priniesli posledné mesiace?

18. 7. 2023 | Marek Mittaš

Novinky z kryptosveta: Čo nové nám priniesli posledné mesiace?

Druhý štvrťrok 2023 bol v kryptosvete pomerne búrlivý. Viaceré udalosti ohrozili trpezlivosť investorov a stabilitu samotných kryptomien. Bitcoin a memecoiny zaznamenali pozitívny vývoj... celý článok

Kryptomenám chýbajú na Slovensku jasné pravidlá. Čaká sa na európsku smernicu

29. 12. 2021 | Redakcia

Kryptomenám chýbajú na Slovensku jasné pravidlá. Čaká sa na európsku smernicu

Pri obchodovaní s kryptomenami a NFT je potrebné mať vyriešené kľúčové regulačné problémy a daňové otázky.

Zelená aj technologická budúcnosť. Uniqa a NN ponúkajú nové investičné fondy

26. 11. 2021 | Redakcia

Zelená aj technologická budúcnosť. Uniqa a NN ponúkajú nové investičné fondy

Poisťovňa Uniqa a NN dôchodková správcovská spoločnosť (DSS) ponúkajú nové investičné fondy.