Novinky z kryptosveta: Čo nové nám priniesli posledné mesiace?

Marek Mittaš | rubrika: Článok | 18. 7. 2023
Druhý štvrťrok 2023 bol v kryptosvete pomerne búrlivý. Viaceré udalosti ohrozili trpezlivosť investorov a stabilitu samotných kryptomien. Bitcoin a memecoiny zaznamenali pozitívny vývoj hodnoty, avšak súdne procesy smerujúce proti dvom popredným kryptoburzám vniesli na trh istú mieru neistoty. V tomto článku nájdete detailnejší pohľad na udalosti druhého kvartálu roku 2023 a ich možné vplyvy na kryptotrh v blízkej budúcnosti.
Novinky z kryptosveta: Čo nové nám priniesli posledné mesiace?

Zdroj: Shutterstock

Žiadne výrazné trendy

Vývoj kryptotrhov v posledných troch mesiacoch sa nedá opísať konkrétnym trendom. Po apríli, keď ceny kryptomien vo všeobecnosti klesali, prišiel máj s pozitívnejším vývojom. Počas júna sa hodnoty pohybovali nahor aj nadol, čo v konečnom dôsledku neprinieslo žiadne výrazné zmeny.

Neistota na trhu sa prejavila aj v celkovom objeme obchodovaných kryptomien. V období od apríla do júna sa denne nakupovali tokeny v priemernej hodnote 10 miliárd dolárov (sú zahrnuté len top 10 tokenov, s výnimkou stablecoinov). Počas prvých troch mesiacov roku 2023 sa táto hodnota pohybovala na úrovni 18 miliárd dolárov.

Vzostup spotových ETF pre bitcoin

Spotové fondy obchodovateľné na burze (ETF) pre bitcoin nie sú žiadnou novinkou. V Európe a Kanade existujú už niekoľko rokov, ale zatiaľ sa im nepodarilo prilákať pozornosť väčšieho počtu investorov. Teraz však spoločnosť BlackRock, najväčšia firma na svete v oblasti investícií a správy akcií, podala žiadosť o založenie ETF viazaného na bitcoin

Práve tento krok spôsobil, že aj mnohé iné veľké investičné spoločnosti požiadali o založenie vlastných ETF fondov viazaných na bitcoin alebo začali s ich prípravou. Keď sa kryptotrh dozvedel o týchto krokoch, dôvera v bitcoin začala narastať.

Toto je jedným z dôvodov, prečo táto kryptomena počas druhého štvrťroku, plného neistoty, zaznamenala nárast hodnoty. Bitcoin dokonca počas prvého polroka 2023 prekonal viaceré tradičné investičné nástroje, ako sú indexy Nasdaq a S&P 500, zlato a striebro, pokiaľ ide o návratnosť investície.

Snaha o reguláciu kryptosveta

Začiatkom júna Americká komisia pre cenné papiere a burzy (Securities and Exchange commission, SEC) začala dva súdne spory s Binance a Coinbase – dvoma z desiatich najväčších kryptobúrz na svete. Okrem toho viedli súdne konanie aj proti zakladateľovi a generálnemu riaditeľovi Binance, Changpengovi Zhaovi (známemu aj ako CZ).

Právne spory medzi regulátormi a kryptoburzami nie sú neobvyklé. Téma regulácie kryptomien sa objavila takmer od ich vzniku, ale doteraz nebolo nič, čo by naznačovalo, že by kryptomeny stratili svoju nezávislosť. Avšak toto súdne konanie je iné.

Prvým dôvodom je, že SEC sa sústreďuje na dvoch gigantov v oblasti obchodovania s kryptomenami. V minulosti sa však väčšinou zaoberala menšími firmami. Ďalším dôvodom sú možné dôsledky tohto súdneho procesu, ak by SEC bola úspešná. Komisia sa snaží klasifikovať niektoré kryptomeny ako cenné papiere. To by výrazne zmenilo povahu týchto investičných nástrojov a tým aj spôsob, akým s nimi obchodovať.

Burza Binance sa tiež musela vyrovnať s výzvami viacerých európskych regulátorov, ktorí žiadali jej stiahnutie sa z európskeho trhu. Najaktívnejší boli Holanďania, ktorí definitívne vyzvali Binance, aby ukončila svoju činnosť v ich krajine. Francúzi začali vyšetrovanie z dôvodu podozrenia z prania špinavých peňazí.

Vzhľadom na tieto udalosti nie je prekvapením, že posledné mesiace bolo v kryptosvete cítiť neistotu. Situácia sa však aspoň čiastočne stabilizovala po správach o vstupe Binance na rôzne ázijské trhy. Najväčšia kryptoburza na svete teda nie je priamo ohrozená. Aktuálne to vyzerá tak, že straty klientov v Európe a USA by mohla Binance nahradiť novými z Ázie.

Bitcoin NFT a memecoin horúčka

Na začiatku apríla sa na burzách rozbehla ďalšia vlna obchodovania s memecoinmi, ktorá trvala až do mája. Počas tohto obdobia vzniklo aj niekoľko nových memecoinov. Aj napriek tomu, že ide o kryptomeny založené na humore, ich vplyv na kryptotrhy bol citeľný. Táto aprílová horúčka memecoinov ovplyvnila sieť Ethereum natoľko, že niektoré z nich istý čas dominovali v rebríčkoch transakčných poplatkov, známych aj ako „gas fees“.

Okrem memecoinov pritiahli veľa pozornosti aj Ordinals – Bitcoin NFT. Tieto tokeny umožňujú decentralizované ukladanie digitálnych aktív priamo na Bitcoin blockchain. Mnohí využili túto možnosť na vytvorenie nových memecoinov aj v sieti Bitcoin, čím ešte viac podporili obchodovanie s memcoinmi.

Jedným z príkladov je memecoin Pepe, ktorý počas druhého kvartálu 2023 dosiahol svoj vrchol trhovej kapitalizácie vo výške takmer 1,5 miliardy dolárov. Týmto si zabezpečil miesto v rebríčku top 100 coinov z hľadiska celkovej hodnoty na trhu, kde sa drží dodnes.

Ordinals boli predstavené iba na začiatku roku 2023, no do konca mája sa ich počet registrácií vyšplhal na viac ako 9 miliónov. S tým súvisí aj prudký nárast sumy zaplatenej za tieto registrácie. V máji sa zaznamenal nárast až o 600 %, pričom celková suma dosiahla 1,664 bitcoinu.

Anketa

Investujete do kryptomien?

Marek Mittaš

Autor článku Marek Mittaš

Šéfredaktor portálu peniaze.sk. V prevažnej miere sa venuje bankovej problematike a investovaniu.  Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+1
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Obľúbené témy

bitcoin, obchodovanie, trendy

Toto ste už čítali?

Bitcoin oslavuje 15 rokov, zakladateľ FTX čelí až 115 rokom väzenia...

7. 11. 2023 | Redakcia

Bitcoin oslavuje 15 rokov, zakladateľ FTX čelí až 115 rokom väzenia...

Pred 15 rokmi bola publikovaná biela kniha o bitcoinoch, zakladateľ FTX je vinný a hrozí mu 115 rokov väzenia, vyhľadávanie frázy o bitcoinoch na Googu prudko rastie, phishing útočí... celý článok

20 bitcoinov za jednu transakciu? Bitcoin má nový rekor

18. 9. 2023 | Redakcia

20 bitcoinov za jednu transakciu? Bitcoin má nový rekor

Vo svete krypta sa stále niečo deje. Investori v tomto odvetví už sú zvyknutí na rýchle a prudké zmeny, ale aj ich vie niekedy situácia zaskočiť. Minulý týždeň bol skutočne bohatý na... celý článok

Žaloba Ripple a čaká nás európsky bitcoin. Čo nové v krypte?

19. 7. 2023 | Redakcia | 1 komentár

Žaloba Ripple a čaká nás európsky bitcoin. Čo nové v krypte?

XRP nie je cenný papier, Európa bude mať bitcoinové ETF skôr ako USA, šéf skrachovaného Celsiusu bol zatknutý, Kennedy vlastní bitcoiny (hoci tvrdil opak) a vláda USA opäť presúva tisíce... celý článok

Kryptomenám chýbajú na Slovensku jasné pravidlá. Čaká sa na európsku smernicu

29. 12. 2021 | Redakcia

Kryptomenám chýbajú na Slovensku jasné pravidlá. Čaká sa na európsku smernicu

Pri obchodovaní s kryptomenami a NFT je potrebné mať vyriešené kľúčové regulačné problémy a daňové otázky.

Zelená aj technologická budúcnosť. Uniqa a NN ponúkajú nové investičné fondy

26. 11. 2021 | Redakcia

Zelená aj technologická budúcnosť. Uniqa a NN ponúkajú nové investičné fondy

Poisťovňa Uniqa a NN dôchodková správcovská spoločnosť (DSS) ponúkajú nové investičné fondy.