Nárast životného minima v roku 2017

Marek Mittaš | rubrika: Článok | 19. 7. 2017
Po štyroch rokoch sa na Slovensku zdvihla suma životného minima, no prilepšenie čakať nemožno.
Nárast životného minima v roku 2017

Zdroj: Shutterstock

Životné minimum stúpne o 0,7%

Životné minimum je určená hranica príjmov fyzickej osoby, ktorá sa určuje ako základ na prežitie v súčasnej spoločnosti. Pod túto sumu nastáva stav hmotnej núdze.

Životné minimum sa obvykle upravuje každoročne k 1. júlu o koeficient rastu čistých peňažných príjmov podľa údajov Štatistického úradu SR, alebo o koeficient rastu životných nákladov nízkopríjmových domácností. Závisí to od toho, ktorý z týchto údajov je nižší.

Za rozhodujúce obdobie sa berie úsek od apríla minulého roka do apríla aktuálneho roka. Štyri roky sa na Slovensku potreba zvýšiť hranicu životného minima nezdala ako dôležitá, nárast sa udial až 1. júla tohto roka.

Štatistický úrad určil rast životných nákladov nízkopríjmových domácností za rozhodujúce obdobie o 0,7 % a teda o tieto percentá sa zvýši suma životného minima. T o znamená, že poskočí z hranice 199,48 eura, čo predstavuje nárast o 1,39 eura.

Zvýšenie iba naoko

Jediným problémom zvýšenia je, že zohľadňuje zvýšené životné náklady, ale nepresahuje predpokladanú mieru inflácie na Slovensku. To v praxi znamená, že dávky, ktoré sú na hranicu životného minima naviazané, sa tak reálne nezvýšia, skôr príde k ich hodnotovému zníženiu.

Národná banka Slovenska totiž odhaduje po rokoch zápornej inflácie jej značný nárast. V roku 2017 by sa priemer inflácie za rok mal pohybovať na úrovni 1,2% nasledujúci rok už na 1,8% a v roku 2019 je odhad na úrovni  1,9%.

Takže pri zvýšení hranice životného minima o 0,7% ide prakticky o zníženie reálnej hodnoty k inflácii v tomto roku o 0,5%.

Nové sadzby životného minima

K 1. júlu 2017 boli ustanovené sumy životného minima Opatrením Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR č. 173/2017 Z.z. takto:

  • 199,48 € mesačne, ak ide o jednu plnoletú fyzickú osobu,
  • 139,16 € mesačne, ak ide o ďalšiu spoločne posudzovanú plnoletú fyzickú osobu,
  • 91,06 € mesačne, ak ide o nezaopatrené dieťa alebo zaopatrené neplnoleté dieťa.

V rámci rodiny môže dochádzať ku kumulácií jednotlivých položiek životného minima, ktoré sa navzájom sčítavajú. Životné minimum je zároveň aj dôležité ako základná nepostihnuteľná suma pri exekučných zrážkach. Na túto mesačnú sumu vám exekútor nemôže siahnuť.

Príklady:

  • Výška životného minima pre jednotlivca s nezaopatreným dieťaťom

Počíta sa ako súčet 199,48 € + 91,06 € a teda predstavuje sumu 290,54 € mesačne.

  • Jednotlivec so zaopatreným neplnoletým dieťaťom

Životné minimum plnoletej fyzickej osoby, s jedným zaopatreným neplnoletým dieťaťom sa vypočíta ako súčet 199,48 € + 91,06 € a predstavuje 290,54 € mesačne.

  • Dvojica s jedným nezaopatreným dieťaťom

Životné minimum dvojice s jedným nezaopatreným dieťaťom sa vypočíta ako súčet 199,48 € + 139,16 € + 91,06 €, čo predstavuje sumu 429,70 € mesačne.

Daňový bonus a iné zmeny v roku 2017

Zvýšenie životného minima sa dotýka množstva finančných veličín. Asi najvýraznejšou zmenou bude nezdaniteľná časť základu dane, ktorá sa zvyšuje zo 3803,33 eura na 3830,02 eura. Hranica základu dane, od ktorého sa bude uplatňovať takzvaná milionárska daň, teda zvýšená  sadzba dane 25 %, sa zvýši zo sumy 35 022,31 eura na 35 268,06 eura.

Daňový bonus na dieťa

Od prvého júla sa vďaka zvýšeniu životného minima mení aj mesačný daňový bonus na dieťa.  Ten porastie zo sumy 21,41 eura na sumu 21,56 eur. Rodič tak získa ako bonus na dieťa úľavu 258,72 eura ročne.

Náhradné výživné

Náhradné výživné sa poskytuje vo výške určenej právoplatným rozhodnutím súdu alebo súdom schválenej dohody, najviac však vo výške 1,2-násobku sumy životného minima pre nezaopatrené dieťa. To po novom znamená, že štát platí za neplatiaceho rodiča náhradné výživné vo výške 109,3 eur mesačne.

Zvýšenie hranice pre predčasný starobný dôchodok

Nárok nároku na predčasný starobný dôchodok sa okrem iného odvíja aj od minimálnej penzie, ktorá je stanovená ako 1,2-násobok životného minima. To znamená, že predčasní starodôchodcovia potrebujú na uznanie namiesto 237,80 eura už 239,40 eura.

Absolvenstká prax

Odmena za vykonávanie absolventskej praxe predstavuje 65 % sumy životného minima. To znamená, že po zvýšení a odpracovaní celého mesiaca dostane absolvent na účet  129,7 eura.

Marek Mittaš

Autor článku Marek Mittaš

Šéfredaktor portálu peniaze.sk. V prevažnej miere sa venuje bankovej problematike a investovaniu.  Ďalšie články autora.

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Zmeny v druhom pilieri: Dotkla sa úprava aj vašej penzie?

15. 3. 2024 | Redakcia

Zmeny v druhom pilieri: Dotkla sa úprava aj vašej penzie?

Začiatkom roku 2024 nastali významné zmeny v niekoľkých oblastiach, vrátane druhého piliera. V dôsledku snahy o zníženie deficitu verejných financií došlo k zníženiu príspevkovej sadzby... celý článok

Nepriznali vám invalidný dôchodok, lebo nie ste dosť chorý? Ako sa brániť?

13. 3. 2024 | Barbora Magočová

Nepriznali vám invalidný dôchodok, lebo nie ste dosť chorý? Ako sa brániť?

Invalidný dôchodok môžete získať len vtedy, keď vám váš zdravotný stav značne znižuje schopnosť pracovať. Aké kritériá sa pri jeho posudzovaní v roku 2024 musia brať do úvahy? A ako... celý článok

Veľké prekvapenie pre Slovákov: Takto vyzerajú trináste dôchodky v praxi

5. 3. 2024 | Daniel Výcha

Veľké prekvapenie pre Slovákov: Takto vyzerajú trináste dôchodky v praxi

Trináste dôchodky sú neutíchajúcou témou, ktorou sa zaoberá nielen vláda, ale aj samotní dôchodcovia už niekoľko mesiacov. Minulý rok mali dôchodcovia dostať trináste dôchodky v plnej... celý článok

Komu sa oplatí ísť do predčasného dôchodku v roku 2024?

22. 2. 2024 | Daniel Výcha

Komu sa oplatí ísť do predčasného dôchodku v roku 2024?

Predčasný dôchodok láka mnohých. Má však určité obmedzenia, kvôli ktorým nemusí byť výhodný pre úplne každého. Pre ktoré skupiny ľudí sa oplatí v tomto roku ísť do predčasného dôchodku... celý článok

Zmeny v druhom pilieri: Koho sa týkajú a prečo si od roku 2024 nasporíme menej?

23. 1. 2024 | Marek Mittaš

Zmeny v druhom pilieri: Koho sa týkajú a prečo si od roku 2024 nasporíme menej?

Druhý pilier prejde v roku 2024 jednou výraznou zmenou, ktorá spôsobí, že si v ňom nasporíme menej. Od januára dôjde k trvalému zníženiu príspevkovej sadzby z 5,5 % na 4 %. Podľa vlády... celý článok