Ako hospodárili fondy v druhom dôchodkovom pilieri

Zdenka Školniková | rubrika: Článok | 9. 11. 2011
Túto otázku by si mal položiť každý, kto si na dôchodok šetrí v druhomdôchodkovom pilieri bez ohľadu na to, či ide o konzervatívny, vyváženýalebo rastový fond. Ide predsa o peniaze samotných sporiteľov a o ichbudúcnosť.
Ako hospodárili fondy v druhom dôchodkovom pilieri

Zdroj: Shutterstock

 Ja osobne som sa pri hľadaní odpovede na túto otázku zamerala na posledných 5 rokov hospodárenia šiestich Dôchodkových správcovských spoločností pôsobiacich aktuálne na Slovensku.

Fondy DSS je možné porovnávať rôzne, či už z hľadiska hodnoty majetku fondu, jeho poklesu a nárastu, alebo z hľadiska zloženia majetku toho ktorého fondu. Na svoje porovnanie som zvolila dôchodkové jednotky, ktoré majú výbornú vypovedaciu schopnosť, keďže sa vypočítavajú pravidelne každý pracovný deň ako podiel čistej hodnoty majetku dôchodkového fondu a všetkých dôchodkových jednotiek sporiteľov daného dôchodkového fondu.

Porovnanie dôchodkových fondov

Každá spoločnosť spravuje 3 druhy fondov, prvým typom je konzervatívny fond. Najväčšie zhodnotenie oproti roku 2006 dosiahol Konzervatívny dôchodkový fond ING, ktoré predstavuje navýšenie o 16,52% oproti rovnakému dátumu pred piatimi rokmi. Konzervatívne fondy celkovo dosahujú najvyššie zhodnotenia v porovnaní s vyváženými a rastovými fondmi. Druhým najlepším zhodnotením v rámci konzervatívnych fondov bolo 15,13% zhodnotenie fondu GARANT k.d.f. Allianz, čo nie je vôbec zlé. Tretie najvyššie zhodnotenie zo šiestich spoločností mal fond spoločnosti AEGON- SOLID - konzervatívny d.f., AEGON, d.s.s, a.s. a síce 13,77%. Ostatné spoločnosti za týmito fondmi zaostávajú iba nepatrne, všetky dosiahli zhodnotenie vyššie ako 10%.

Druhým typom fondov, kde si môžete sporiť na dôchodok sú vyvážené fondy. Vo všeobecnosti je zhodnotenie pri tomto type fondu nižšie , často nedosahuje ani 8%. Najlepším vyváženým fondom za posledných 5 rokov so zhodnotením 7,53% je OPTIMAL v.d.f. Allianz spoločnosti Allianz. O niečo viac ako 6% dosiahli spoločnosti AEGON a ING, takže sporiť si vo vyvážených fondoch týchto spoločností by bolo v tomto období celkom výhodné.

Posledným najriskantnejším typom fondov sporenia na dôchodok sú rastové fondy, ich zhodnotenie by malo byť najvyššie zo všetkých 3 typov fondov, avšak v časovom období 5 rokov je to úplne naopak. Tieto fondy dosahujú vysoké zhodnotenie v dlhšom časovom období ako je moje sledované obdobie. Takže je to vidieť aj na ich zhodnotení, ktoré sa pohybuje okolo hodnoty nula. Napriek tomu jeden fond vyniká, najlepším zhodnotením disponuje opäť fond spoločnosti Allianz- PROGRES r.d.f. Allianz s hodnotou 5,57% oproti roku 2006.  PROSPERITA rastový dôchodkový fond spoločnosti Poštová banka dosiahol od roku 2006 znehodnotenie 1,55%, čo by určite nepotešilo žiadneho sporiteľa, ale ako som už spomenula pri týchto fondoch je rozhodujúce dlhšie časové obdobie. Za zmienku by ešte stálo zhodnotenie 2,26% rastového fondu VÚB- VÚB Generali PROFIT.

Ktorý fond si vybrať?

Na základe mojej skromnej analýzy by sa dalo povedať, že najlepším riešením v krátkodobom období pre sporenie na dôchodok by boli konzervatívne fondy. Konzervatívne fondy predstavujú najistejšiu cestu pre konzervatívnych sporiteľov, ktorí neradi riskujú a radšej stavia na istotu ako by mali prísť aj o to málo, čo na dôchodku dostanú. Konzervatívny fond predstavuje určitú stabilitu nakoľko investuje len do dlhopisov a nástrojov peňažného trhu, do akcií investovať nemôže.

Ľudia menej konzervatívni, ktorí by predsa len chceli získať viac, by sa mali rozhodnúť pre vyvážený fond, ktorý predstavuje väčšie riziko s vyšším výnosom, pretože vyvážené fondy môžu investovať už aj do akcií. V týchto typoch fondu je ale potrebné sporiť minimálne 7 rokov.

Najodvážnejším sporiteľom sú určené rastové fondy, ktoré predstavujú najväčšie riziko, ale aj najväčšie zhodnotenie, keďže najviac investujú do akcií. Z môjho porovnania je vidieť, že v rastových fondoch je potrebné pre vyššie hodnotenie sporiť najdlhšie zo  všetkých typov fondov.  

Konečné rozhodnutie teda ostáva na samotnom sporiteľovi. Sporiteľ sa musí rozhodnúť, čo je pre neho priorita, či je to istota alebo zhodnotenie.

Fondy II. dôchodkového piliera od budúceho roka

Doposiaľ bolo možné sporiť na dôchodok prostredníctvom 3 fondov. Po novelizácii, ktorá začne platiť v budúcom roku, to budú hneď 4 fondy. Doterajší konzervatívny fond sa zmení na dlhopisový a naďalej ako jediný ostane garantovaný. Vyvážený fond bude po novom zmiešaný, zmenou je zrušenie garancií v tomto fonde. Doteraz tiež garantovaný rastový fond sa premenuje na akciový a štvrtým novým fondom bude indexový fond, ktorý bude kopírovať zvolený akciový index.

Prehľad DSS pôsobiacich na Slovensku:

 

  • AXA d.s.s., a.s.,
  • Dôchodková správcovská spoločnosť Poštovej banky d.s.s., a.s.,
  • AEGON, d.s.s., a.s.,
  • VÚB Generali dôchodková správcovská spoločnosť, a.s.,
  • ING dôchodková správcovská spoločnosť, a.s.,
  • Allianz – Slovenská dôchodková správcovská spoločnosť, a.s.,

Zdenka Školniková

 Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Invalidné dôchodky prechádzajú veľkou zmenou, tisíce Slovákov si prilepšia

24. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Invalidné dôchodky prechádzajú veľkou zmenou, tisíce Slovákov si prilepšia

Štát prehodnocuje invalidné dôchodky. Je to dobrá správa pre ich poberateľov, vo väčšine prípadov dostanú desiatky až stovky eur navyše.

Trináste dôchodky? Požičiavame si aj na ten dvanásty, varujú analytici

22. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Trináste dôchodky? Požičiavame si aj na ten dvanásty, varujú analytici

Trináste dôchodky predstavujú pre štát náklad takmer 830 miliónov eur. Štát na to ale nemá peniaze. Skončíme ako Grécko, budú nás musieť zachraňovať, varuje analytik Ivan Bošňák.

Veľká zmena v predčasných dôchodkoch. Skupine Slovákov sa oplatí požiadať oň čo najskôr

19. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Veľká zmena v predčasných dôchodkoch. Skupine Slovákov sa oplatí požiadať oň čo najskôr

Parlament odsúhlasil zmenu zákona, ktorý upravuje podmienky odchodu do predčasného dôchodku. Jedna skupina ľudí urobí najlepšie, ak odíde do dôchodku do 15. mája 2024.

Zvýšia sa Slovákom dôchodky? Toto sa plánuje

19. 4. 2024 | Redakcia

Zvýšia sa Slovákom dôchodky? Toto sa plánuje

Koncom minulého mesiaca vláda predložila návrh na zmenu výpočtu minimálnej mzdy. Podľa neho by sa minimálna mzda mala počítať ako 60 % z priemernej mzdy, čo by znamenalo, že v roku... celý článok

Nové sumy trinástych dôchodkov sú tu. Minister Tomáš ukázal, o koľko si dôchodcovia prilepšia

18. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Nové sumy trinástych dôchodkov sú tu. Minister Tomáš ukázal, o koľko si dôchodcovia prilepšia

Parlament schválil návrh zákona o sociálnom poistení, ktorý upravuje trináste dôchodky. Zákon však zmenil aj podmienky odchodu do predčasného dôchodku. Je známe nová suma, ktorú si... celý článok