Aktuálne zmeny v druhom pilieri: Čo čaká naše dôchodky v roku 2023?

Daniel Výcha | rubrika: Článok | 5. 12. 2022
Sporiteľov v II. pilieri čakajú výrazné zmeny. Podľa informácií Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR sa však dôchodcovia nemusia ničoho obávať. Novinky by im mali po 40 rokoch sporenia priniesť v priemere až o 64 % viac úspor.
Aktuálne zmeny v druhom pilieri: Čo čaká naše dôchodky v roku 2023?

Zdroj: Shutterstock

Presun do indexových fondov

Najzásadnejšou zmenou bude presun všetkých súčasných sporiteľov v II. pilieri, ktorí sú narodení po roku 1968 a ktorí si nesporia v indexovom dôchodkovom fonde do indexových fondov. Robiť sa tak začne od júla 2023, pričom celý proces presunu by mal trvať do konca roka 2025.

Proces presunu je dlhodobý a je možné, že DSS ho nestihnú do konca roka 2025. Preto môžu požiadať o predĺženie do konca roka 2027.

Do indexových fondov sa následne budú investovať aj nové príspevky sporiteľov, ktorí sú starší ako 54 rokov, čiže sa narodili pred rokom 1968. Ich staré úspory sa však presúvať nebudú. Zostanú im v rovnakom fonde, v ktorom sporili doteraz. 

Zmeny sa budú okrem starých sporiteľov týkať aj tých nových. Noví sporitelia vstupujúci do II. penzijného piliera budú mať od mája 2023 sporenie v indexovom fonde nastavené automaticky ako predvolenú investičnú stratégiu.

Predvolená investičná stratégia

Predvolená investičná stratégia má podľa ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny prispieť k celkovému zlepšeniu stavu úspor. „V porovnaní so sporením výlučne v dlhopisových garantovaných dôchodkových fondoch toto opatrenie zvýši nasporenú sumu sporiteľov v II. pilieri po 40 rokoch približne o 50 %,” tvrdí ministerstvo.

Koho sa zmeny netýkajú?

Jedinou výnimkou sú sporitelia, ktorí do mája 2023 kontaktujú svoju dôchodcovskú správcovskú spoločnosť so žiadosťou o sporenie v inom ako indexovom fonde, ktorý by im mal byť priradený.

DSS budú svojich sporiteľov informovať

Všetkým sporiteľom, ktorých sa budú zmeny týkať, zašlú dôchodcovské správcovské spoločnosti do konca februára informáciu o tom, že si nesporia v súlade s predvolenou investičnou stratégiou. Okrem toho ich budú tiež informovať o ďalších krokoch a možnostiach sporenia.

Automatická účasť v druhom pilieri

V máji 2023 prichádza aj ďalšia zmena, ktorou je automatická účasť v druhom pilieri pre osoby vo veku do 40 rokov. Týkať sa bude tých, ktorí budú po 1. máji 2023 prvýkrát dôchodkovo poistení.

Súčasný stav dovoľuje sporiteľom vstúpiť do II. piliera len do 35 roku života. Po novom sa tak hranica posunie o 5 rokov a následne sa bude prispôsobovať podľa zmeny dôchodkového veku.

Po novom budú mať osoby, ktoré automaticky vstúpia do druhého piliera, dve možnosti:

  • Možnosť vystúpenia z druhého piliera – sporiteľ tak bude môcť urobiť do dvoch rokov od automatického vstupu do piliera.
  • Možnosť uzatvorenia zmluvy s DSS podľa vlastného výberu – sporiteľ tak bude môcť urobiť do 180 dní od automatického vstupu do piliera. V prípade, že by tak neurobil, dôchodcovskú správcovskú spoločnosť mu vyberie Sociálna poisťovňa. Ak by výber poistencovi nevyhovoval, DSS bude môcť zmeniť.

Výplatná fáza II. piliera

Ďalšia zmena, na ktorú by sa mali sporitelia pripraviť, je spojená s vyplácaním dôchodku. Tá by mala byť platná od 1. januára 2024. V praxi bude vyzerať tak, že nasporená suma sa po dosiahnutí dôchodkového veku rozdelí na polovicu a bude sa vyplácať takýmto spôsobom:

  • Prvá časť nasporenej sumy – bude sa vyplácať programovým výberom, ktorého dĺžka sa bude počítať na základe strednej dĺžky života, ktorá bola aktuálna v čase žiadania sporiteľa o dôchodok.
  • Druhá časť nasporenej sumy – počas vyplácania programového výberu sa bude zhodnocovať vo fondoch. Po tom, ako programový výber skončí, bude slúžiť na zakúpenie doživotného dôchodku.

V prípade, že by sporiteľ zomrel, úspory sa stávajú súčasťou dedičského konania.

Zmeny v poplatkoch

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny informuje aj o znížení a zmene poplatkov dôchodkovým správcovským spoločnostiam. To má všetkým sporiteľom v II. pilieri zabezpečiť zvýšenie celkových úspor o približne 10 % v porovnaní s dnešným systémom.

Od roku 2023 by sa mal zrušiť:

  • poplatok za zhodnotenie majetku v dôchodkovom fonde,
  • poplatok za vedenie osobného dôchodkového účtu sporiteľa.

Na druhej strane DSS budú mať nárok na zvýšenie poplatku za správu dôchodkového fondu. V nasledujúcich rokoch by sa mal meniť takto:

  • 2023 – poplatok stúpne zo súčasných 0,3 % na 0,45 %,
  • 2024 – poplatok klesne z 0,45 % na 0,425 %,
  • 2025 – poplatok klesne z 0,425 % na 0,4 % priemernej ročnej predbežnej čistej hodnoty majetku v dôchodkovom fonde.

Výška príspevkov do druhého piliera

V nasledujúcich rokoch sa bude meniť aj výška príspevkov do druhého piliera, ktoré budú vyzerať takto:

  • 2023 a 2024 – výška príspevku do druhého piliera bude 5,5 % z hrubej mzdy,
  • 2025 a 2026 – výška príspevku do druhého piliera bude 5,75 % z hrubej mzdy,
  • 2027 – výška príspevku do druhého piliera dosiahne cieľových 6 % z hrubej mzdy.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+9
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Invalidné dôchodky prechádzajú veľkou zmenou, tisíce Slovákov si prilepšia

24. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Invalidné dôchodky prechádzajú veľkou zmenou, tisíce Slovákov si prilepšia

Štát prehodnocuje invalidné dôchodky. Je to dobrá správa pre ich poberateľov, vo väčšine prípadov dostanú desiatky až stovky eur navyše.

Trináste dôchodky? Požičiavame si aj na ten dvanásty, varujú analytici

22. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Trináste dôchodky? Požičiavame si aj na ten dvanásty, varujú analytici

Trináste dôchodky predstavujú pre štát náklad takmer 830 miliónov eur. Štát na to ale nemá peniaze. Skončíme ako Grécko, budú nás musieť zachraňovať, varuje analytik Ivan Bošňák.

Veľká zmena v predčasných dôchodkoch. Skupine Slovákov sa oplatí požiadať oň čo najskôr

19. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Veľká zmena v predčasných dôchodkoch. Skupine Slovákov sa oplatí požiadať oň čo najskôr

Parlament odsúhlasil zmenu zákona, ktorý upravuje podmienky odchodu do predčasného dôchodku. Jedna skupina ľudí urobí najlepšie, ak odíde do dôchodku do 15. mája 2024.

Zvýšia sa Slovákom dôchodky? Toto sa plánuje

19. 4. 2024 | Redakcia

Zvýšia sa Slovákom dôchodky? Toto sa plánuje

Koncom minulého mesiaca vláda predložila návrh na zmenu výpočtu minimálnej mzdy. Podľa neho by sa minimálna mzda mala počítať ako 60 % z priemernej mzdy, čo by znamenalo, že v roku... celý článok

Nové sumy trinástych dôchodkov sú tu. Minister Tomáš ukázal, o koľko si dôchodcovia prilepšia

18. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Nové sumy trinástych dôchodkov sú tu. Minister Tomáš ukázal, o koľko si dôchodcovia prilepšia

Parlament schválil návrh zákona o sociálnom poistení, ktorý upravuje trináste dôchodky. Zákon však zmenil aj podmienky odchodu do predčasného dôchodku. Je známe nová suma, ktorú si... celý článok