Investujte ekologicky. Je to dobré pre vaše peniaze aj planétu

Redakcia | rubrika: FINMARKET | 30. 5. 2023
Hľadáte segment investovania, ktorý sľubuje dlhodobý výnos aj v neistých časoch? Skúste investovať ekologicky, ohľaduplne a zodpovedne. Spoločenská zodpovednosť sa ukazuje ako kľúčová aj počas medvedieho trhu. Agentúra Bloomberg označuje spoločensky zodpovedné investovanie (ESG) za extrémne rastúci segment a analýzy ukazujú, že v roku 2025 by mali tieto aktíva presiahnuť 50 biliónov dolárov, čo je asi tretina predpokladaného objemu všetkých spravovaných aktív.
Investujte ekologicky. Je to dobré pre vaše peniaze aj planétu

Zdroj: Shutterstock

História ESG investovania

Pojem ESG pochádza z anglického trojslovného pomenovania environmental, social, governance. Teda ekologická zodpovednosť, sociálna ohľaduplnosť a spoločensky zodpovedné riadenie. Samotná skratka ESG sa prvýkrát objavila počas roka 2004 v štúdii Organizácie Spojených národov s názvom Kto nie je ľahostajný, vyhráva.

Samotnú štúdiu dal realizovať niekdajší generálny tajomník Organizácie spojených národov,  Kofi Annan. Cieľom bolo vypracovať report s návrhom, ako integrovať environmentálne, sociálne a riadiace výzvy do oblasti  investovania. Štúdia bola financovaná švajčiarskou vládou a oslovených bolo 18 finančných inštitúcií z deviatich krajín sveta. Medzi tými najväčšími možno spomenúť  Banco do Brasil, BNP Paribas, Credit Suisse, Goldman Sachs, Deutsche Bank, HSBC a iné.

Aj samotné OSN si teda uvedomovalo, že ak dostanú investori možnosť podieľať sa na zlepšení planéty a súčasne získavať výnos, ide o atraktívnu a zaujímavú cestu pomoci planéte. ESG prístup sa teda veľmi rýchlo ujal a finančné agentúry tomuto odvetviu veštia dlhodobý a stabilný rast.

Zodpovedné, ale aj bezpečné

Zaujímavé pri ESG aktívach je nielen samotné zhodnotenie a pocit, že sa investor podieľa na dobrých riešeniach pre svet, ale aj zdravie samotných spoločností, ktoré sa podieľajú na zhodnocovaní aktív v rámci ESG. Sú totiž ohľaduplné nielen k okoliu, ale aj samé k sebe, to znamená, že ich zodpovedné podnikanie nielen prináša výsledky, ale aj eliminuje riziko problémov v samotnej firme.

Preto v posledných rokoch dokonca priteká do ESG fondov viac kapitálu ako do klasických fondov, pričom podiel ESG fondov na celkovom spravovanom majetku asset manažérmi rastie.

Pri ESG investíciách sa do úvahy berie nielen návratnosť investície v pomere k podstúpenému riziku, ale napríklad aj pridaná hodnotu v podobe zníženia uhlíkovej stopy, dôrazu na obnoviteľné zdroje energií, dodržiavanie pracovných štandardov a rovnosti príležitostí pre všetky skupiny ľudí, či obchodnú etiku.

ESG investície držia krok aj s návratnosťou klasických svetových akciových indexov. Rast dopytu po investíciách do firiem, ktoré implementovali do svojej činnosti a cieľov environmentálne otázky, spravodlivé pracovné podmienky  či transparentné podnikanie s priehľadnou vlastníckou štruktúrou, vytvára predpoklady pre ich pozitívne hospodárenie.  Investori tak majú väčšiu istotu, že ich financie sú v dobrých rukách. 

Unikátny ESG projekt máme aj na Slovensku

Spoločensky zodpovedné projekty nie sú tak ďaleko od nás. Dokonca investori môžu investovať do slovenského realitného projektu, ktorý mení súčasnú tvár Bratislavy na bývanie v súlade s prírodou.  Ide o projekt Klingerka II, ktorý nadväzuje na úspešnú prvú etapu projektu. Jeho zavŕšením bude vznik kompletnej a ucelenej mestskej štvrte v širšom centre Bratislavy. Kostrou budú nízkoenergetické budovy s orientáciou na trvalo udržateľný rozvoj.

Ponúkne veľkorysé verejné priestory určené pre voľnočasové aktivity, stromové aleje a zelené vnútrobloky. Komplexné dopravné riešenie vytvorí pokojnú štvrť priateľskú k chodcom a cyklistom.

Zelené dlhopisy KLINGERKA II. 2028 umiestnila na trh J&T BANKA. K dátumu emisie ponúkali ročný výnos 6,80 %. Takáto investícia dáva investorovi možnosť zaujímavo zhodnotiť financie a súčasne sa podieľať na zmene tváre súčasnej Bratislavy. Celá novobudovaná zóna vytvorí prirodzený prechod medzi vznikajúcim moderným centrom mesta – bratislavským „downtownom“ – a pokojnou štvrťou historickej Klingerovej kolónie. 

Park ako súčasť bývania v meste

Klingerka nie je len obyčajný developerský projekt. Už v prvej etape projektu vznikol na ploche veľkej ako polovica futbalového ihriska verejný park s detským ihriskom, lavičkami a jazierkom na zachytávanie dažďovej vody.

Pokračovaním bude prepojenie so zelenými vnútroblokmi a pasážami až k novému stromoradiu na Košickej ulici. Vnútrobloky vytvoria verejný priestor určený pre voľnočasové aktivity. Ide o úplne nový koncept bývania, ktorý umožňuje príjemné spolužitie s prírodou aj v širšom centre hlavného mesta.

Druhá etapa Klingerky zahŕňa viac ako 600 bytov a apartmánov, priestory pre obchody, gastro a iné doplnkové služby.

Súčasťou návrhu je aj komplexné riešenie dopravnej situácie v lokalite. V rámci rekonštrukcie Plátenníckej ulice vznikne nový chodník pre peších a pozdĺžne verejné parkovacie miesta, ktoré budú spadať pod mestský systém parkovania. Cyklisti získajú pohodlné a bezpečné napojenie na Košickú a Prístavnú ulicu obojsmernou cyklotrasou oddelenou od cesty zeleňou. Na Prístavnej pribudne aj nový cykloprechod so svetelnou signalizáciou.

Ide skutočne o významný ESG projekt na Slovensku.  Využiť možnosť investovať do slovenských zelených dlhopisov je možné už od pár stoviek eur. 

* Detailné informácie o emisii, ako aj o rizikách, ktoré sú s investovaním spojené, nájdete TU.

Články v rubrike FINMARKET pripravujeme v spolupráci s obchodnými partnermi a na mieru spoločnostiam, ktoré chcú zoznámiť čitateľov  so svojimi produktmi alebo službami.

Redakcia

Autor článku Redakcia

Internetový denník Peniaze.sk momentálne patrí medzi najnavštevovanejšie ekonomické weby. Svojim užívateľom ponúka články z rôznych oblastí osobných financií, praktické rady, komentáre, užitočné kalkulačky, politické témy,... Ďalšie články autora.

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Obľúbené témy

investícia, investovanie, peniaze

Toto ste už čítali?

Kryptomenám chýbajú na Slovensku jasné pravidlá. Čaká sa na európsku smernicu

29. 12. 2021 | Redakcia

Kryptomenám chýbajú na Slovensku jasné pravidlá. Čaká sa na európsku smernicu

Pri obchodovaní s kryptomenami a NFT je potrebné mať vyriešené kľúčové regulačné problémy a daňové otázky.

Zelená aj technologická budúcnosť. Uniqa a NN ponúkajú nové investičné fondy

26. 11. 2021 | Redakcia

Zelená aj technologická budúcnosť. Uniqa a NN ponúkajú nové investičné fondy

Poisťovňa Uniqa a NN dôchodková správcovská spoločnosť (DSS) ponúkajú nové investičné fondy.

Analytička: Alternatívne formy investovania dobýjajú svet

8. 11. 2021 | Olivia Lacenová

Analytička: Alternatívne formy investovania dobýjajú svet

Otepľovanie planéty, ale aj samotná pandémia výrazne menia správanie investorov. Stále viac môžeme pozorovať, že sa ich pohľad upína smerom k novým alternatívam na trhu, ktoré nepodliehajú... celý článok

365.invest začala ponúkať investovanie do realitného fondu s garantovaným výnosom

5. 11. 2021 | Redakcia

365.invest začala ponúkať investovanie do realitného fondu s garantovaným výnosom

Spoločnosť 365.invest začala v špeciálnej kampani ponúkať realitný fond s garanciou výnosu päť percent.

Čo je to tapering a máme sa ho báť? Odpovedá analytička

27. 10. 2021 | Redakcia

Čo je to tapering a máme sa ho báť? Odpovedá analytička

Do slovníka ekonómov sa čoraz viac dostáva výraz tapering. Čo to znamená a aký dopad môže mať na investorov? Odpovedá dlhopisová analytička Saxo Bank Althea Spinozzi.