Slováci holdujúci zlozvyku si poriadne priplatia. Vláda schválila vysoké spotrebné dane

Ivana Sladkovská | rubrika: Článok | 22. 5. 2024
Spotrebná daň z tabakových výrobkov na Slovensku sa od budúceho roka rozšíri aj na náplne do elektronických cigariet, nikotínové vrecúška a ďalšie nikotínové výrobky. Vláda schválila návrh novely zákona, ktorý predpokladá postupné zvyšovanie tejto dane v nasledujúcich rokoch.
Slováci holdujúci zlozvyku si poriadne priplatia. Vláda schválila vysoké spotrebné dane

Zdroj: Archív Canva

Spotrebná daň z tabakových výrobkov na Slovensku sa od budúceho roka rozšíri aj na náplne do elektronických cigariet, nikotínové vrecúška a ďalšie nikotínové výrobky. Návrh novely zákona, ktorý v stredu schválila vláda, zároveň predpokladá postupné zvyšovanie tejto dane v nasledujúcich rokoch.

Novelu ešte prerokuje parlament. Jednotlivé ustanovenia novely majú po schválení NR SR nadobudnúť účinnosť postupne od 1. novembra 2024 do 1. februára 2026.

Zdania sa aj „hítsky“ a „žuváky“

V novom zákone sa myslí nielen na tabakové výrobky, ale aj na nikotínové vrecúška, ktoré neobsahujú tabak. Po novom sa budú zdaňovať aj bezdymové tabakové výrobky a mení sa tiež sadzba spotrebnej dane na tabak.

Cieľom návrhu je okrem zvýšenia príjmov do štátneho rozpočtu aj lepšia kontrola a označovanie výrobkov súvisiacich s tabakom kontrolnou známkou. Novela tiež stanovuje lehoty na dopredaj výrobkov bez kontrolnej známky a zameriava sa na sprehľadnenie a kontrolu pohybu bezdymových tabakových výrobkov, vrátane žuvacieho a šnupavého tabaku.

Ministerstvo financií (MF) SR v dôvodovej správe k novele zdôraznilo, že vzhľadom na vysoký deficit verejných financií a zadlženie Slovenska je tento krok súčasťou konsolidačných opatrení. Očakáva sa, že novela prinesie do rozpočtu dodatočných 15 miliónov eur v roku 2025, 126 miliónov eur v roku 2026 a 180 miliónov eur v roku 2027.

 

Sadzby spotrebných daní na tabakové a nikotínové výrobky

 
 
Sadzba dane z tabakových výrobkov (okrem cigariet):
  • Cigary a cigarky: 139 eur/kg
  • Tabak:209,50 eur/kg
 
Sadzba dane z cigariet:
Kombinovaná sadzba dane:
  • Špecifická časť: 113,50 eura/1 000 kusov
  • Percentuálna časť: 25 % z ceny cigariet
  • Minimálna sadzba dane z cigariet: 184 eur/1 000 kusov
 
Sadzba dane z bezdymového tabakového výrobku (žuvací tabak, šnupavý tabak, výrobky na inhaláciu):
Tabak v bezdymovom tabakovom výrobku:
  • 264,80 eura/kg
Náplň do bezdymového tabakového výrobku (ak výrobok neobsahuje tabak):
  • 0,20 eura/g
 

 

Fajčenie je out, ale nikotín Slováci konzumujú aj tak

Spotreba nových inovatívnych tabakových výrobkov na Slovensku podľa MF každoročne rastie, pričom ich konzumujú čoraz mladšie vekové skupiny. Tieto výrobky sa tak stávajú náhradou za klasické cigarety. Ministerstvo upozorňuje, že kvôli krátkej existencii týchto výrobkov na trhu nie je možné spoľahlivo tvrdiť, že sú menej škodlivé, najmä pre mladšie vekové kategórie.

„Ich užívanie nie je často spojené s vedomím potenciálnych zdravotných rizík,“ uvádza ministerstvo v dôvodovej správe a dodáva, že daň sa považuje za jeden z najúčinnejších nástrojov na kontrolu spotreby produktov s negatívnymi externalitami, najmä u mladších ľudí. Európska únia tiež plánuje v krátkom čase reagovať na výzvy spojené s týmito novými produktmi.

Ministerstvo financií upozorňuje, že vzrastajúca spotreba týchto výrobkov bez účinnej kontroly zvyšuje riziko daňových únikov. Od januára 2022 do decembra 2023 predaj elektronických cigariet vzrástol o 200 % a predaj nikotínových vrecúšok o 57 %.

Rezort preto navrhuje zavedenie systému evidencií na obchodovanie s týmito tovarmi vrátane kontroly ich distribúcie a predaja na diaľku. Výkon kontroly nad tovarom súvisiacim s tabakovými výrobkami by sa mal zveriť colným úradom.

Ivana Sladkovská

Autor článku Ivana Sladkovská

Šéfredaktorka portálu Peniaze.sk. Venuje sa najmä servisným ekonomickým témam štátnych dávok, dôchodkov a sociálnych výhod. Ďalšie články autora.

Účet s bonusom až do 60 €

Chcem bonus

Založte si Účet pre zelenší svet online – kvôli prírode aj pre seba! Na 12 mesiacov zadarmo a s podporou enviroprojektov.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Vláda schválila novú „daň z cukru“. Za nápoje si poriadne priplatíme

22. 5. 2024 | Ivana Sladkovská

Vláda schválila novú „daň z cukru“. Za nápoje si poriadne priplatíme

Vláda na dnešnom rokovaní schválila daň zo sladených nealkoholických nápojov, ktorá zasiahne širokú škálu obľúbených nápojov vrátane sladených limonád, sirupov či instantných nápojov... celý článok

Benzín by mohol zdražieť až o 40 centov, je za tým nová daň

18. 5. 2024 | Redakcia

Benzín by mohol zdražieť až o 40 centov, je za tým nová daň

Od roku 2027 čaká členské štáty EÚ nový systém ETS2 na stanovovanie cien uhlíka, ktorý má za cieľ znížiť emisie z dopravy a vykurovania. Tento systém môže zvýšiť ceny benzínu až o 40... celý článok

Dobré správy pre športovcov: „Daň z cukru“ nezasiahne proteíny

13. 5. 2024 | Ivana Sladkovská

Dobré správy pre športovcov: „Daň z cukru“ nezasiahne proteíny

Nová spotrebná daň na sladené nápoje by sa nemala týkať niektorých doplnkov výživy, rastlinných mliek a liečiv.

Najobľúbenejší fitness doplnok čaká radikálne zdraženie. Môže za to chystaná „daň z cukru“

2. 5. 2024 | Ivana Sladkovská

Najobľúbenejší fitness doplnok čaká radikálne zdraženie. Môže za to chystaná „daň z cukru“

Takzvaná daň z cukru nezasiahne len colové nápoje či napríklad instantné kakaové nápoje. Predraží aj proteínové prášky, ktoré sú sladené umelými sladidlami. Podľa Branislava Gröhlinga... celý článok

Ako sa vyhnúť úroku z omeškania? Peniaze z predaja nehnuteľnosti priznajte do konca februára

23. 12. 2021 | Redakcia

Ako sa vyhnúť úroku z omeškania? Peniaze z predaja nehnuteľnosti priznajte do konca februára

Fyzické osoby, ktoré nemajú oprávnenie na podnikanie, majú do konca februára 2022 čas na to, aby podali riadne alebo dodatočné daňové priznanie za obdobie kalendárnych rokov 2016 až... celý článok