Vláda schválila novú „daň z cukru“. Za nápoje si poriadne priplatíme

Ivana Sladkovská | rubrika: Článok | 22. 5. 2024
Vláda na dnešnom rokovaní schválila daň zo sladených nealkoholických nápojov, ktorá zasiahne širokú škálu obľúbených nápojov vrátane sladených limonád, sirupov či instantných nápojov s cukrom či sladidlami. Proteínové prášky so sladidlami a mliečne nápoje však dostali výnimku. Aké ďalšie produkty budú zdanené a ako sa to dotkne vašej peňaženky?
Vláda schválila novú „daň z cukru“. Za nápoje si poriadne priplatíme

Zdroj: DALL·E/IvanaS

Vláda na dnešnom rokovaní schválila daň zo sladených nealkoholických nápojov. Spotrebná „daň z cukru“ zasiahne najmä sladené limonády, ale aj sirupy či instantné nápoje s cukrom či sladidlami. Po verejnom pripomienkovaní z novely vypadli proteínové prášky so sladidlami a mliečne nápoje, nová daň ich obíde. Novelu teraz bude schvaľovať parlament a mala by začať paltiť od začiatku roka 2025.

Nová daň na sladené nápoje, ktorú zavádza vláda Roberta Fica, zasiahne širokú škálu obľúbených nápojov. Okrem coly a ovocných nápojov budú zdanené aj instantné kakaové nápoje, šumienky, káva 3v1 či energetické nápoje. Táto daň sa týka všetkých nápojov obsahujúcich pridaný cukor alebo sladidlá, nezáleží na tom, či sú hotové, instantné alebo v podobe sirupov. 

 

Niektoré výrobky budú mať výnimku

Po ukončení medzirezortného pripomienkového konania Ministerstvo financií SR predstavilo zmeny v návrhu zákona o dani zo sladených nealkoholických nápojov. Nový návrh oslobodzuje od dane špecifické kategórie produktov. Do kategórie nezdanených produktov patria sladené mliečne a jogurtové nápoje, nápoje na rastlinnej báze (teda napríklad rastlinné mlieka), ako aj výrobky, ktoré majú charakter liečiva, šumivé vitamínové tablety a proteínové nápoje s pridaným cukrom alebo sladidlami.

Zavedenie tejto dane bude mať vplyv na konečné ceny výrobkov. Napríklad cena instantného kakaového nápoja, šumienky či instantného čaju môže vzrásť až o viac ako 4 eurá na kilogram. Návrh zákona, ktorý ministerstvo financií predložilo do pripomienkového konania, obsahuje podrobné sadzby dane aj orientačné výpočty, koľko by sme si mohli priplatiť. Napríklad 400-gramové balenie instantného kakaa by mohlo zdražieť na takmer 8 eur, čo predstavuje nárast o 35 % oproti súčasnej cene. V návrhu novely rezort financií vypočítal aj niektoré nové ceny výrobkov.

Sadzby novej dane z cukru

  • Ochutené nealkoholické nápoje - balené nápoje pripravené na konzumáciu s pridaným cukrom alebo sladidlom (kód kombinovanej nomenklatúry 2009 a 2202) (napr.: ochutené minerálky, kolové nápoje, džúsy, sladené nealkoholické pivo a víno, jogurtové a mliečne nápoje, rastlinné mlieka) sa budú zdaňovať sadzbou 0,15 eur / 1 l alebo 1 kg v prípade mliečnych nápojov, ktorých množstvo sa udáva v jednotkách hmotnosti.
  • Energetické nápoje - balené nápoje pripravené na konzumáciu s pridaným cukrom alebo sladidlom (kód kombinovanej nomenklatúry 2009 a 2202) s obsahom kofeínu väčším ako 150 mg/l nápoja sa budú zdaňovať sadzbou 0,30 eur / 1 l.
  • Tekuté koncentráty - koncentrované tekuté látky obsahujúce pridaný cukor alebo sladidlo, ktoré po príprave konečným spotrebiteľom vykazujú rovnaké vlastnosti ako ochutené nealkoholické nápoje v bode 1 (napr. sirupy) sa budú zdaňovať sadzbou 1,05 eur / 1 l.
  • Tuhé koncentráty - koncentrované tuhé látky obsahujúce pridaný cukor alebo sladidlo, ktoré po príprave konečným spotrebiteľom vykazujú rovnaké vlastnosti ako ochutené nealkoholické nápoje v bode 1 (napr. instantné a práškové nápoje, šumienky, granule) sa budú zdaňovať sadzbou 4,30 eur / 1 kg.

 

Daň z cukru bude spotrebnou daňou za kilo či liter

Táto nová daň nebude počítaná ako percento z ceny výrobku, ale ako pevná suma za jednotku. To znamená, že každý liter alebo kilogram nápoja bude zdanený rovnakou sadzbou bez ohľadu na jeho cenu. Cieľom tejto dane je znížiť spotrebu sladených nápojov a tým prispieť k zlepšeniu verejného zdravia, no zároveň môže výrazne zasiahnuť rodinné rozpočty, keďže mnohé obľúbené nápoje zdražejú.

Kritici tohto opatrenia tvrdia, že zdanenie nápojov zasiahne najmä nízkopríjmové skupiny. Na druhej strane, podporovatelia dane a štát argumentujú, že zvýšenie cien sladených nápojov môže motivovať spotrebiteľov k zdravšiemu životnému štýlu a znížiť zdravotné problémy spojené s nadmernou konzumáciou cukru.

Ivana Sladkovská

Autor článku Ivana Sladkovská

Šéfredaktorka portálu Peniaze.sk. Venuje sa najmä servisným ekonomickým témam štátnych dávok, dôchodkov a sociálnych výhod. Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+1
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Slováci holdujúci zlozvyku si poriadne priplatia. Vláda schválila vysoké spotrebné dane

22. 5. 2024 | Ivana Sladkovská

Slováci holdujúci zlozvyku si poriadne priplatia. Vláda schválila vysoké spotrebné dane

Spotrebná daň z tabakových výrobkov na Slovensku sa od budúceho roka rozšíri aj na náplne do elektronických cigariet, nikotínové vrecúška a ďalšie nikotínové výrobky. Vláda schválila... celý článok

Benzín by mohol zdražieť až o 40 centov, je za tým nová daň

18. 5. 2024 | Redakcia

Benzín by mohol zdražieť až o 40 centov, je za tým nová daň

Od roku 2027 čaká členské štáty EÚ nový systém ETS2 na stanovovanie cien uhlíka, ktorý má za cieľ znížiť emisie z dopravy a vykurovania. Tento systém môže zvýšiť ceny benzínu až o 40... celý článok

Dobré správy pre športovcov: „Daň z cukru“ nezasiahne proteíny

13. 5. 2024 | Ivana Sladkovská

Dobré správy pre športovcov: „Daň z cukru“ nezasiahne proteíny

Nová spotrebná daň na sladené nápoje by sa nemala týkať niektorých doplnkov výživy, rastlinných mliek a liečiv.

Najobľúbenejší fitness doplnok čaká radikálne zdraženie. Môže za to chystaná „daň z cukru“

2. 5. 2024 | Ivana Sladkovská

Najobľúbenejší fitness doplnok čaká radikálne zdraženie. Môže za to chystaná „daň z cukru“

Takzvaná daň z cukru nezasiahne len colové nápoje či napríklad instantné kakaové nápoje. Predraží aj proteínové prášky, ktoré sú sladené umelými sladidlami. Podľa Branislava Gröhlinga... celý článok

Ako sa vyhnúť úroku z omeškania? Peniaze z predaja nehnuteľnosti priznajte do konca februára

23. 12. 2021 | Redakcia

Ako sa vyhnúť úroku z omeškania? Peniaze z predaja nehnuteľnosti priznajte do konca februára

Fyzické osoby, ktoré nemajú oprávnenie na podnikanie, majú do konca februára 2022 čas na to, aby podali riadne alebo dodatočné daňové priznanie za obdobie kalendárnych rokov 2016 až... celý článok