Druhý pilier môže časť Slovákov pripraviť o peniaze. Koho sa to týka?

Ivana Sladkovská | rubrika: Článok | 7. 5. 2024
Namiesto dôchodku sklamanie. Sporenie v druhom pilieri niektorým Slovákom nielenže neprinieslo lepší dôchodok, ale dokonca im ho znížilo. Niektorým dokonca vzal 2. pilier šancu na odchod do predčasného dôchodku. Prečo je to tak?
Druhý pilier môže časť Slovákov pripraviť o peniaze. Koho sa to týka?

Zdroj: Archív canva/ajr_images, Getty Images

Druhý pilier už začína vyplácať výnosy, no nie každý je nadšený. Pán Marián (jeho skutočné meno máme v redakcii) nám napísal, že požiadal Sociálnu poisťovňu o predčasný dôchodok po odpracovaných 40 rokoch. Pracovníčka mu vypočítala sumu, s ktorou bol spokojný. Keď však pripočítala aj výplatu z 2. piliera, dôchodok nedosiahol požadovanú výšku a tak pán Marián na predčasný dôchodok nemá nárok.

Sociálna poisťovňa však postupovala správne, takéto pravidlá platia. Prečo však dochádza k tomu, že dôchodky sporiteľov v 2. pilieri sú také nízke?

Oplatí sa len dobre zarábajúcim

Do druhého piliera sa pôvodne odvádzalo až 9 % zo sumy odvodov, dnes je to 5,5 % a po novom to budú 4 %. Stále však platí, že je to percento z odvodov, takže lepšie zarábajúci ľudia doňho nalievajú viac peňazí. Tak potom vyzerajú aj ich dôchodky.

Štát má však na ľudí v druhom pilieri pascu v podobe krátenia dôchodku. Zjednodušene povedané, kto bol zodpovedný a šetril si v druhom pilieri, môže dostať od štátu nižší dôchodok, aj keď do prvého piliera platil rovnako, ako tí, ktorí v druhom pilieri neboli. Platí to však len pre ľudí, ktorým vyšiel nízky dôchodok. 

20 rokov druhého piliera v číslach

 

Ako ilustruje RTVS na príkladoch skutočných ľudí, druhý pilier sa výrazne oplatil manažérke Anne, ktorá 30 rokov pracovala v automobilovom priemysle. Splnila si vďaka nemu sen o malom domčeku s terasou. Pán Vladimír však ostal 20 eur mesačne v strate práve kvôli kráteniu dôchodku. Ani dôchodok, ani úspory v 2. pilieri mu nestačili a to odpracoval 46 rokov.

Podobne na tom bol aj náš čitateľ, ktorý kvôli kráteniu nedosiahol na podmienku, že vypočítaný predčasný dôchodok musí dosahovať aspoň výšku minimálneho dôchodku. Suma predčasného starobného dôchodku alebo súčet súm predčasného starobného dôchodku z I. a II. piliera musí byť v jeho prípade vyššia/vyšší ako 1,6-násobku sumy životného minima.

„Suma starobného dôchodku alebo predčasného starobného dôchodku sa znižuje za obdobie účasti na starobnom dôchodkovom sporení (II. pilier) o pomernú sumu dôchodku, pričom pomer krátenia záleží od toho, v ktorom období bol poistenec účastný v II. pilieri. Pri výpočte sumy dôchodku postupujeme v súlade so zákonom o sociálnom poistení,“ ozrejmil pre Peniaze.sk hovorca Sociálnej poisťovne Martin Kontúr s tým, že najskôr sa počíta len prvý pilier a potom sa robí výpočet, v ktorom je zohľadnený aj druhý pilier.

„V každom prípade je potrebné zdôrazniť, že ide o informatívny, orientačný výpočet pre klienta. Konečnú sumu vypočíta ústredie Sociálnej poisťovne až v samotnom konaní – teda pri posudzovaní splnenia všetkých podmienok nároku na dôchodok, teda po podaní žiadosti o jeho priznanie,“ doplnil Kontúr. 

Druhý pilier sa vypláca jednorazovo alebo mesačne

Výplata z druhého piliera sa klientovi vypláca buď jednorazovo, alebo v podobe každomesačnej renty. Závisí to však od výšky samotného dôchodku. Inak povedané, lepšie zarábajúci dopadnú lepšie.

Referenčná suma pre výplatu dôchodku z II. dôchodkového piliera na rok 2024 je 651,70 eur. V praxi to znamená, že ak sporiteľovi v II. pilieri budú v roku 2024 vyplácané dôchodky, napríklad starobný dôchodok z I. piliera, invalidný dôchodok, pozostalostný dôchodok vrátane výsluhového dôchodku, či dôchodok vyplácaný z cudziny v úhrne prevyšujúcej sumu 651,70 eur bude môcť požiadať dôchodkovú správcovskú spoločnosť o výplatu celej svojej nasporenej sumy príspevkov v II. pilieri jednorazovo.

Zdroj: Sociálna poisťovňa

Prečo sú dôchodky z 2. piliera také nízke

Sú známe príbehy Slovákov, ktorí si v druhom pilieri sporili celé roky a dostali k dôchodku „prilepšenie“ v podobe smiešnych 18 eur mesačne. Odborníci na financie sa zhodujú, že vinníka treba hľadať medzi predchádzajúcimi vládami, ktoré druhý pilier masakrovali a pripravili tak sporiteľov o miliardy eur, ktoré teraz mohli dostávať k dôchodku ako bonus.

Ako uviedol finančný analytik OVB Allfinanz Slovensko Marián Búlik pre RTVS, najväčšou ranou pre druhý pilier bol presun úspor z rizikových do garantovaných dlhopisových fondov. „Odhadom ekonómov ide o sumu cca. 3,5 až sedem miliárd eur, o ktorú sporitelia prišli týmto automatickým presunom,“ priblížil analytik.

Z údajov ADSS vyplýva, že v priebehu 20 rokov dosahovali garantované fondy ročné zhodnotenie medzi 1,05 % a 1,88 %. Negarantované fondy mali vyššie zhodnotenie, pohybujúce sa od 2,60 % do 10,18 %. Pri priemernej inflácii okolo 4 % sa ani nedá hovoriť o zhodnotení.

Peniaze v druhom pilieri podľa Asociácie dôchodkových správcovských spoločností už zarobili dve miliardy eur, z toho jednu miliardu len za posledný rok. Podľa analytikov z projektu Dáta bez pátosu je za tým jednoducho fakt, že v druhom pilieri zavládla sloboda a sporitelia si mohli zvoliť investičnú stratégiu. Zároveň sa začali vyplácať prvé dávky z druhého piliera.

„Tieto prvé dávky (ich výška) sú poznačené pochybeniami, zlými rozhodnutiami, škodami a chybami, ktoré za posledných 16 rokov urobil súčasný premiér a jeho bývalé vlády. Teraz je odhodlaný v tom pokračovať a je rozhodnutý opäť siahnuť na Vaše úspory,“ varujú analytici. 

Končia peniaze v USA?

Premiér SR Robert Fico sa nedávno nechal viackrát počuť, že peniaze odložené na účtoch dôchodkových správcovských spoločností prúdia do zahraničia a lepšie by im bolo tu, na Slovensku. 

„Potom je tu otázka, ako využiť vklady ľudí, ktoré majú dnes v bankách a ako využiť zdroje, ktoré sú v dôchodkovom sporení. Pretože to sú peniaze, ktoré zvyčajne končia v Spojených štátoch amerických, ale my potrebujeme tie peniaze tu, doma,“ vyhlásil predseda vlády Robert Fico. Jeho minister práce Erik Tomáš neskôr poprel, že by vláda plánovala nejaké legislatívne zásahy do druhého piliera.

Peniaze, ktoré prúdia do druhého piliera skutočne putujú na akciové trhy v USA, no rozhodne tam nekončia. Zarábajú tam peniaze a sporiteľovi sa potom vrátia aj s výnosmi. 

Ivana Sladkovská

Autor článku Ivana Sladkovská

Šéfredaktorka portálu Peniaze.sk. Venuje sa najmä servisným ekonomickým témam štátnych dávok, dôchodkov a sociálnych výhod. Ďalšie články autora.

Účet s bonusom až do 60 €

Chcem bonus

Založte si Účet pre zelenší svet online – kvôli prírode aj pre seba! Na 12 mesiacov zadarmo a s podporou enviroprojektov.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Slovákom zarobil dve miliardy eur, vlády ho masakrovali. Druhý pilier oslavuje 20 rokov

6. 5. 2024 | Ivana Sladkovská

Slovákom zarobil dve miliardy eur, vlády ho masakrovali. Druhý pilier oslavuje 20 rokov

Vo svete ide o bežnú súčasť systému dôchodkového zabezpečenia, na Slovensku sa naň stále pozeráme s nedôverou. Pre početné zásahy dnes vynáša o celé miliardy menej, než by mohol.

Zmeny v druhom pilieri: Dotkla sa úprava aj vašej penzie?

15. 3. 2024 | Redakcia

Zmeny v druhom pilieri: Dotkla sa úprava aj vašej penzie?

Začiatkom roku 2024 nastali významné zmeny v niekoľkých oblastiach, vrátane druhého piliera. V dôsledku snahy o zníženie deficitu verejných financií došlo k zníženiu príspevkovej sadzby... celý článok

Od mája je vstup do II. piliera povinný. Čo to znamená pre budúcich dôchodcov?

12. 5. 2023 | Marek Mittaš

Od mája je vstup do II. piliera povinný. Čo to znamená pre budúcich dôchodcov?

Rok 2023 prináša množstvo noviniek v oblasti dôchodkového poistenia. Jednou z nich je automatický vstup do piliera od 1. mája 2023. Koho sa táto zmena týka a aké sú možnosti, ak nie... celý článok

Vláda schválila ďalší odklad platenia odvodov. Dokedy ich treba zaplatiť?

28. 1. 2022 | Redakcia

Vláda schválila ďalší odklad platenia odvodov. Dokedy ich treba zaplatiť?

S cieľom zmiernenia ekonomických dopadov v dôsledku krízovej situácie, predložil rezort práce úpravu návrhu pre zabezpečenie príjmu rodín v čase pretrvávajúcej pandémie. Splatnosť odvodov... celý článok

Valorizácia a minimálny dôchodok? Štát vypláca penzistovi pre neho výhodnejší dôchodok

21. 1. 2022 | Redakcia

Valorizácia a minimálny dôchodok? Štát vypláca penzistovi pre neho výhodnejší dôchodok

Pri každoročnej valorizácii (zvyšovaní) minimálnych dôchodkov platia osobitné pravidlá. Sociálna poisťovňa nezvyšuje minimálny dôchodok, ktorý penzista poberá, ale pôvodný dôchodok,... celý článok