Black Friday alebo ako (ne)naletieť na zľavy

Redakcia | rubrika: Článok | 7. 11. 2019
Black Friday, teda Čierny piatok sa už stáva každoročnou realitou aj na Slovensku. Počas tohto dňa je možné výhodne nakúpiť, no treba byť obozretný a nenaletieť na zľavy u nepoctivých obchodníkov.
Black Friday alebo ako (ne)naletieť na zľavy

Zdroj: Shutterstock

Čo je Black Friday?

Čierny piatok sa považuje za začiatok predvianočnej nákupnej horúčky. V tento deň majú zákazníci možnosť nakúpiť vybrané tovary lacnejšie. Obvykle sa koná posledný piatok v novembri. Je to piatok po Dni vďakyvzdania v Spojených štátoch. Tento rok pripadá Black Friday na 29. november 2019, čo je piatok pred prvou adventnou nedeľou. Predtým než vyrazíte nakupovať, mali by ste si svoj nákup dobre premyslieť.

 

Rozhodnite sa, čo chcete kúpiť

Aby ste nenakúpili zbytočnosti mali by ste mať jasnú predstavu o tom, čo chcete, respektíve potrebujete nakúpiť. Tiež platí, že niektoré výrazné zľavy sa môžu vzťahovať na tovar, ktorý je použitý alebo slúžil ako predvádzací model. Týka sa to predovšetkým elektroniky. Seriózny obchodník u takéhoto tovaru uvedie informáciu, že sa jedná o predvádzací model tovaru. 

Pozor na slovíčko "od" a "až"

Mnohí obchodníci sa snažia nalákať zákazníkov reklamami s kúzelným slovíčkom "až" alebo "od". Zľavy až 90 %, odevy od 1,99 eur a podobne. Keď však zablúdite medzi regáli či na webové stránky obchodu zistíte, že sa spomínané zľavy týkajú len niektorých výrobkov. Zľavy nemusia platiť pre každého. Niektoré ceny tovarov platia len pre držiteľa členskej karty, iné zľavy sú podmienené nákupom viacerých kusov tovaru. Práve preto je dôležité sledovať aj podmienky, kedy na zľavnený tovar máte nárok.

Tip: Kedy sú Vianoce a vianočné prázdniny 2019

Porovnávajte ceny s konkurenciou

To, že obchodník ponúka tovar so zľavou ešte neznamená, že je lacnejší ako v inom obchode. Niektorí obchodníci tovary pred akciami účelovo zdražujú, aby potom mohli oslňovať vysokými zľavami, prípadne inzerujú zľavy z doporučenej ceny výrobcu, za ktorú výrobok nikdy nepredávali (napríklad knihy).

Využívajte internetové porovnávanie, vďaka ktorému môžete získať rýchly prehľad, kde a za koľko sa dá tovar kúpiť. Neorientujte sa však len podľa ceny tovaru. Niektoré obchody síce ponúknu vyššiu cenu tovaru, ale dovoz máte zdarma a tak vás nákup môže v konečnom výsledku stáť menej ako pri nákupe tovaru za najnižšiu cenu.

Nenakupujte pod stresom

Vyhýbajte sa situáciám, kedy by ste o nákupe mali rozhodnúť v strese či pod nátlakom.  V takej situácii je lepšie z obchodu odísť alebo si vyžiadať čas na poradenie sa s partnerom a v pokoji si nákup premyslieť alebo prepočítať. Každý solídny predajca vám ten čas dopraje. 

Nakupujte na splátky rozumne

Určite sa nevyplatí nakupovať na splátky drobnosti alebo veci s krátkou životnosťou. Budete tak splácať úver ešte dlho potom, ako pominie radosť z nakúpeného tovaru alebo jeho životnosť. Skôr sa vyplatí kupovať spotrebiče alebo nábytok s dlhšou životnosťou ako je doba, ktorú budete splácať. Sledujte akcie, kedy obchodník ponúka nákup bez navýšenia, vtedy neplatíte nič navyše. Takýto nákup si však určite premyslite a rozhodne nič nepodpisujte pod nátlakom.

Anketa

Využívate nákupné akcie a zľavy?

Čo znamená skratka RPMN?

Ako funguje kontokorentný úver?

Čo je to akontácia?

Čo je to životné minimum?

Chcete banke predčasne splatiť úver vo výške 10 000 €. Banka si účtuje poplatok za predčasné splatenie 5 %. Akú sumu budete potrebovať na predčasné splatenie úveru?

Čo znamená pojem poistná suma?

Čo je to deflácia?

Ako funguje termínovaný vklad?

Aký typ podielových investičných fondov je najmenej rizikový?

Kto je poistník?

Redakcia

Autor článku Redakcia

Internetový denník Peniaze.sk momentálne patrí medzi najnavštevovanejšie ekonomické weby. Svojim užívateľom ponúka články z rôznych oblastí osobných financií, praktické rady, komentáre, užitočné kalkulačky, politické témy,... Ďalšie články autora.

Účet s bonusom až do 60 €

Chcem bonus

Založte si Účet pre zelenší svet online – kvôli prírode aj pre seba! Na 12 mesiacov zadarmo a s podporou enviroprojektov.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+9
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Toto sme tu nemali 3 roky. Časy šialeného zdražovania sú preč, inflácia klesla

14. 5. 2024 | Redakcia

Toto sme tu nemali 3 roky. Časy šialeného zdražovania sú preč, inflácia klesla

Časy enormného zdražovania sú preč. Inflácia v apríli spomalila na na 2,1 %. Ceny potravín boli rovnaké ako pred rokom.

Samozber jahôd začal. Koľko tento rok zaplatíme za kilo?

10. 5. 2024 | Ivana Sladkovská

Samozber jahôd začal. Koľko tento rok zaplatíme za kilo?

Jahody prichádzajú tento rok takmer o mesiac skôr. Obvykle sa dajú slovenské jahody kúpiť od začiatku júna, no skorá a teplá jar to zariadila inak.

Za úplne legálnu a obľúbenú činnosť hrozí Slovákom pokuta až 150 eur

8. 5. 2024 | Ivana Sladkovská

Za úplne legálnu a obľúbenú činnosť hrozí Slovákom pokuta až 150 eur

Teplo a slnečné počasie priam láka na opekačky a grilovačky. Nie je však jedno, kde sa rozhodnete pripraviť si špekačky a krkovičku. Také grilovanie na balkóne sa môže v mnohých prípadoch... celý článok

Švajčiarsky nožík sa bude vyrábať vo verzii bez nožíka kvôli bezpečnosti

7. 5. 2024 | Pavla Adamcová

Švajčiarsky nožík sa bude vyrábať vo verzii bez nožíka kvôli bezpečnosti

Skladací nôž, korý obsahuje napríklad nožničky či vývrtku, už nebude len skladacím nožíkom. Výrobca sa rozhodol, že začne vyrábať model bez čepele.

Deti často netušia, za akú prácu majú rodičia peniaze, hovoria zakladatelia Bystrých Detí

4. 5. 2024 | Ivana Sladkovská

Deti často netušia, za akú prácu majú rodičia peniaze, hovoria zakladatelia Bystrých Detí

Žitie od výplaty do výplaty a bedákanie nad tým že nemáme peniaze, sa veľmi ľahko prenáša aj na deti. V dospelosti majú tendenciu žiť práve takto, aj keď sú ich príjmy dostatočné. Manželia... celý článok