Zbrane českej zbrojovky využíva mexická aj slovenská polícia

CZUB | rubrika: Článok | 13. 6. 2016
"Slovenskí pracovníci, prípadne dodávateľské a kooperujúce firmy sa priamo podieľajú na výrobe zbraní, ktoré vojaci a policajti nosia," hovorí v rozhovore pre finance.sk generálny riaditeľ Českej zbrojovky Uherský Brod Lubomír Kovařík.
Zbrane českej zbrojovky využíva mexická aj slovenská polícia

Zdroj: Shutterstock

Ako sa vyvíja situácia na slovenskom trhu?

Samozrejme je Slovensko pre nás zaujímavým trhom. Slovensko ako  tradičný užívateľ našich zbraní je navyše susedná krajina bez jazykovej bariéry. Taktiež je tu dostatok skúsených a šikovných odborníkov. Práve preto sme si Slovensko v roku 2014 vybrali pre založenie podniku CZ Slovensko, ktorý je veľmi úspešný. 

V minulom roku ste vyhrali tender na prezbrojenie slovenskej polície. O aký objem šlo? Ako zákazka prebieha a kedy bude dokončená?

Jedná sa o služobné pištole v počte 26,6 tisíc kusov v celkovom finančnom objeme niečo cez 14 miliónov eur. Prvých takmer 8 tisíc kusov sme dodali začiatkom tohto roku, zvyšok dodávok nás čaká v najbližšej dobe. Jedná sa o pištole troch veľkostí: štandard, kompakt a subkompakt. Každá veľkosť je vhodná pre špecifického užívateľa.

Lubomir_Kovarik_5

Fabriku v Novákoch ste otvorili v roku 2015. Koľko má zamestnancov a aký je jej obrat?

Aktuálne máme 88 pracovníkov a okamžite by sme prijali ďalších 10 operátorov – programátorov CNC strojov. Okrem toho hľadáme ľudí do ďalších pozícií, a to najmä technológov a programátorov CNC. V oblasti služieb, výrobného a nevýrobného materiálu, máme celkovo 60 slovenských dodávateľov. Pravidelne kooperujeme s 15-timi slovenskými firmami v oblasti povrchových úprav, dodávok  nástrojov, polotovarov atd.

Z pohľadu výšky tržieb vidíme rastúci trend, za prvý štvrťrok sme dosiahli objem tržieb vo výške 570 tisíc eur, čo je medziročný nárast na trojnásobok.

"V Novákoch máme 88 zamestnancov a hľadáme ďalších"

Čo je Vaším hlavným výrobným artiklom?

Hlavným výrobným programom je výroba dielov ručných palných zbraní.  Jedná sa predovšetkým o zásobníky, diely bicích a spúšťových mechanizmov určených predovšetkým pre pištole CZ P-07, P-09 a pre útočné pušky CZ 805 Bren.

Spomínané pištole aktuálne dodávame slovenskej polícii a armáde v rámci prezbrojení týchto rezortov, ako tzv. služobné zbrane. Myslím, že je pre obe krajiny veľmi dôležité, že časť dodávaných zbraní sa vyrába práve na Slovensku.

Slovenskí pracovníci, prípadne dodávateľské a kooperujúce firmy sa tak priamo podieľajú na výrobe zbraní, ktoré ich vojaci a policajti nosia.

Ďalším dôležitým aspektom je zvýšenie zamestnanosti a zvýšenie atraktivity regiónu Nováky.

V nezbrojnej časti výroby je dominantným smerom výroba dielov koľajových vozidiel. 

"Vyvážame do USA, vyzbrojili sme mexickú aj slovenskú políciu"

Lubomir_Kovarik_3

Lubomír Kovařík (45) ,
generálny riaditeľ Českej zbrojovky Uherský Brod

Po štúdiu Vysokej vojenskej školy v Košiciach nastúpil k armádnemu letectvu.

Uniformu vyzliekol v roku 1993, kedy sa začal redukovať počet lietadiel a teda ja pilotov.

V roku 1995 sa stal výrobným riaditeľom Škody Praha. Generálnym riaditeľom Českej zbrojovky Uherský Brod je od roku 2006.

Ako skončilo hospodárenie Českej zbrojovky v minulom roku? Aké očakávate výsledky tento rok?

Minulý rok sme zaznamenali rekordné tržby v objeme 3,41 mld. Kč. Tento rok očakávame nárast o 441 miliónov korún, teda 3,852 mld. Kč.

Koľko zbraní ste v minulom roku celkom vyrobili? Aký je pomer športových?

V minulom roku sme vyrobili a predali 250 tisíc kusov zbraní. Najpredávanejšou radou sú pištole. Predali sme asi 105 tisíc kusov.

Športových zbraní sme predali asi 15 tisíc kusov. Ide predovšetkým o pištole, ktoré sú určené k športovej streľbe podľa pravidiel IPSC.  V tejto disciplíne si vedieme úplne skvele a naše pištole CZ 75 Shadow v podstate dominujú triede Production.

V každej súťaži, kde sa zúčastníme s touto zbraňou, dosahujeme na stupne víťazov.

Česká zbrojovka patrí medzi významných českých exportérov. Aký má export podiel na vašich celkových tržbách? Čo Vy osobne považujete za úspech?

V Zlínskom kraji sme najväčším exportérom zo všetkých spoločností. Exportujeme asi 70 % celkovej produkcie do 98 krajín sveta. Za najväčší úspech považujem návrat Českej zbrojovky na trh ozbrojených zložiek, úspech našich aktivít na Slovensku a úspech dcérskej spoločnosti CZ-USA.

Aké sú kľúčové trhy pre CZBU? Zmenila sa napríklad za posledných 5 rokovo teritoriálna štruktúra?

Kľúčovým  trhom sú pre našu spoločnosť Spojené štáty Americké, čo je najdynamickejšie sa rozvíjajúci trh. Napríklad pred piatimi rokmi sme do USA dodali tovar za necelých 200 miliónov korún a vlani už v objeme 950 miliónov korún.

Ak mám zhodnotiť teritoriálny vývoj v posledným piatich rokoch, tak napr. po celý čas výrazne posilňuje Severná Amerika, v Európe sa pokles pred tromi rokmi zastavil a teraz výrazne rastie. Afrika bola naopak pred tromi rokmi najsilnejšia, teraz skôr klesá. V Ázii, Južnej Amerike a v Austrálii k výraznejším výkyvom nedochádza, tržby tu sú po celý čas vyrovnané.

Čo najviac do USA vyvážate? Čo stojí za úspechom?

Za úspechom v USA stoja naše nové výrobky. Pokiaľ sa pozrieme, čo stojí za takým nárastom tržieb, zistíme, že sú to pištole P-07/09, samopal Scorpin, športové pištole série Shadow atd. Sú to produkty, ktoré sme pred piatimi rokmi nemali a dnes sú to ťahúne tržieb. Na vysoko konkurenčnom trhu USA sa im darí skvele. 

Aké ďalšie teritória sú pre Vás tento rok najviac zaujímavé? Plánujete napr. ďalšie dodávky mexickej polícii?

V Mexiku sme vyzbrojili našimi zbraňami  Mexickú protidrogovú políciu. Policajti sú s našimi zbraňami veľmi spokojní a hovoria o ďalšej potrebe zbraní.

Bohužiaľ došlo k veľkému poklesu ceny ropy, čo je hlavný zdroj príjmu Mexika a následne k zníženiu ich rozpočtu.

Takže v tomto roku nenakúpia nič, ale v budúcom roku plánujú nákupy obnoviť.

Lubomir_Kovarik_4

"Komisia EU chce obmedziť výrobu, predaj a držanie zbraní"

Kde vidíte možné prekážky (nedostatky) pre ďalšie zvyšovanie vývozu?

Nad ďalším zvyšovaním vývozu v súčasnej dobe visí najväčší otáznik v podobe pripravovanej smernice komisie Európskej únie, ktorá chce dramatickým spôsobom obmedziť výrobu, predaj a držanie zbraní.

Jedná sa o nedomyslený návrh s obrovským dopadom na výrobcov ručných palných zbraní, streliva a príslušenstva vo všetkých krajinách EU, ktorý by mal negatívne dopady aj na obranyschopnosť krajiny. S takým návrhom ostro nesúhlasíme.

V Českej republike je právo týkajúce sa zbraní veľmi dobre a prísne nastavené.

Nie je nutné do neho tak razantným spôsobom zasahovať. Dopady na zamestnanosť regiónu by boli obrovské nehľadiac na fakt, že štát by prišiel o stámilióny korún na povinných odvodoch.

Nezabúdajme, že Česká zbrojovka a.s. je tretím najväčším zamestnávateľom v Zlínskom kraji. 

MiHá

Účet s bonusom až do 60 €

Chcem bonus

Založte si Účet pre zelenší svet online – kvôli prírode aj pre seba! Na 12 mesiacov zadarmo a s podporou enviroprojektov.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Poisťovňa Pillow hlási po prvý raz zisk. Predbehli sme slávnu Lemonade, chvália sa

28. 4. 2024 | Redakcia

Poisťovňa Pillow hlási po prvý raz zisk. Predbehli sme slávnu Lemonade, chvália sa

Pillow pôsobí na českom trhu štyri roky a v roku 2023 prvýkrát vstúpila aj na Slovensko. V najnovšej správe o hospodárskych výsledkoch sa porovnáva so známou poisťovňou Lemonade.

Poisťovňa nemusí vždy uhradiť celú škodu. Kedy môže znížiť poistné plnenie?

28. 4. 2024 | Barbora Magočová

Poisťovňa nemusí vždy uhradiť celú škodu. Kedy môže znížiť poistné plnenie?

Dali ste sa poistiť, aby ste mohli pokojne spávať? Ak počítate s tým, že z plnenia od poisťovne pokryjete všetky nečakané výdavky z dôvodu najrôznejších škodových udalostí, môžete zažiť... celý článok

Ako si vybrať cestovné poistenie? Najčastejšia choroba Slovákov sa lieči vo svete najdrahšie

25. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Ako si vybrať cestovné poistenie? Najčastejšia choroba Slovákov sa lieči vo svete najdrahšie

Cestovné poistenie na dovolenku predstavuje pár eur navyše, no ak by sa vám niečo stalo a nemali ste ho, pár eur to nebude. V niektorých krajinách sa liečebné náklady šplhajú do astronomických... celý článok

PZP pre kolobežky je tu. Od tohto dátumu bude pre Slovákov povinné

25. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

PZP pre kolobežky je tu. Od tohto dátumu bude pre Slovákov povinné

Parlament posunul do druhého čítania vládny návrh zákona o povinnom zmluvnom poistení motorových vozidiel. Dočkáme sa aj povinného poistenia elektrických kolobežiek a zvýšia sa aj pokuty... celý článok

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

21. 2. 2024 | Redakcia

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

V spolupráci s portálom Finparáda, ktorý sa špecializuje na hodnotenie finančných produktov, vám prinášame výsledky 2. ročníka súťaže Finparáda - Finančný produkt roka 2023.