Prečo a ako používať Linkedin.com?

Sabina Šebestíková | rubrika: Článok | 28. 1. 2015
Linkedin.com je sociálna sieť, ktorá umožňuje prepojenie s pracovným trhom. Jedná sa o zaujímavý nástroj k aktívnemu hľadaniu zamestnania a oslovenia potenciálneho zamestnávateľa na podobnom princípe ako sme zvyknutý u Facebook.
Prečo a ako používať Linkedin.com?

Zdroj: Shutterstock

Linkedin.com je sociálna sieť, ktorá sa na prvý pohľad podobá sieti Facebook, s tým rozdielom, že Linkedin je zameraný na vašu profesionálnu kariéru a umožňuje užívateľom prepojenie s pracovným trhom nielen u nás, ale aj v zahraničí. V súčasnosti je využívaný viac ako 55 miliónmi užívateľmi z najrôznejších pracovných pozícií a odvetví. Portál používajú jak tí, čo prácu hľadajú, tak aj tí čo prácu ponúkajú, teda personalisti spoločností, ktorí aktívne vyhľadávajú kandidátov na pracovné pozície. Je často využívaný aj firmami zo zahraničia, ale aj nadnárodnými spoločnosťami pôsobiacimi na území SR. Ponúka vám teda jedinečnú možnosť prepojenia s pracovným trhom na podobnom princípe ako sme zvyknutý u Facebook-u.

Profil a jeho ovládanie

Linkedin ponúka už pri registrácii vytvorenie svojho profesionálneho profilu, s tým, že do neho vložíte informácie o sebe podobne ako v životopise. Vzhľadom k tomu, že sa jedná o medzinárodnú sociálnu sieť, je potrebné vytvoriť si profil v anglickom či inom svetovom jazyku. Starostlivo uveďte  všetky potrebné údaje, predovšetkým tie, čo sa týkajú získaného vzdelania, predchádzajúceho zamestnania a praxe. Rovnako ako u klasického životopisu platí uviesť všetko, čo by mohlo zlepšiť vaše uplatnenie na pracovnom trhu.

Náhled profilu na Linkedin.com - PRO ZVĚTŠENÍ KLIKNĚTE

Potom, čo ste sa zaregistrovali a vytvorili si svoj profil, vám nič nebráni prehliadať si profily ostatných užívateľov a vyhľadávať potenciálneho zamestnávateľa. Máte aj možnosť i kedykoľvek po vytvorení profilu ľubovoľne meniť všetky vložené údaje a aktualizovať ich, napr. keď sa zmení skutočnosť, že už nehľadáte zamestnanie tak jednoducho uvediete vo svojom profile meno zamestnávateľa, pre ktorého pracujete a tým uchováte svoj profil pre prípadné ďalšie použitie. Je dobré si účet po nájdení práce hneď nedeaktivovať, pretože Linkedin je využívaný personalistami spoločností a môže sa stať, že práve budete zodpovedať profilu na hľadanú pozíciu a personalista vás sám osloví s ponukou lepšej pozície než na akej sa práve nachádzate. A samozrejme zostanete prostredníctvom Linkedin v kontakte s kolegami z predošlých zamestnaní a môžete s nimi nielen komunikovať, ale aj sledovať akým smerom sa ďalej vyvíja ich kariéra. 

Funkcie a ochrana súkromia

Máte možnosť využiť všetky známe funkcie ako na podobných sociálnych sieťach ako je: prehliadanie profilov, chatovanie alebo základné posielanie správ. Ochrana súkromia je taktiež podobná a citlivé údaje sa dajú pred neregistrovanými užívateľmi skryť ale ich môžete zdieľať, pokiaľ chcete, aby boli dostupné komukoľvek, kto si vo vyhľadávači zadá vaše meno. Je na zvážení každého, či pri aktívnom hľadaní práce zverejní časť svojho profilu, predovšetkým potom údaje o vzdelaní a praxi.

Zahraničie inšpiruje

Hľadanie práce pomocou sociálnych sietí ako je Linkedin je v zahraničí už bežnou praxou a existuje hneď niekoľko podobných portálov (napr. v Rakúsku www.xing.com). Je zrejmé, že tento spôsob hľadania pracovných príležitostí ponúka veľký potenciál, čoho si začali všímať aj personalisti na Slovensku a dá sa predpokladať nárast záujmu o využívanie tejto siete u nás rovnako ako tomu bolo s Facebookom. Každopádne tí, ktorí majú záujem pracovať vo veľkých nadnárodných spoločnostiach, s angličtinou ako firemným jazykom alebo chcú pracovať v multikultúrnych tímoch, či už u nás alebo v zahraničí, majú jedinečnú možnosť využiť sieť Linkedin.com už teraz.

Sabina Šebestíková

 Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Obľúbené témy

Facebook, Rakúsko, Slovensko

Toto ste už čítali?

Kebab extrémne zdražel. Nemci za to grilujú Scholza a žiadajú cenový strop

9. 5. 2024 | Ivana Sladkovská

Kebab extrémne zdražel. Nemci za to grilujú Scholza a žiadajú cenový strop

Ceny kultového pouličného jedla v Nemecku sa kvôli inflácii zvýšili. Kancelár Olaf Scholz sa kvôli tomu ocitol „na grile“. Ľudia ho žiadajú, aby na kebab platil cenový strop.

Takmer 8 000 eur na výplaty. Štát odštartoval nový príspevok určený mladým

2. 5. 2024 | Ivana Sladkovská

Takmer 8 000 eur na výplaty. Štát odštartoval nový príspevok určený mladým

1. mája odštartoval na Slovensku projekt „právo na prvé zamestnanie“. Podľa ministra práce sa doňho zapojilo už viac ako 137 firiem.

Minister Kamenický naznačil, ako chce štát vytiahnuť peniaze z účtov Slovákov

30. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Minister Kamenický naznačil, ako chce štát vytiahnuť peniaze z účtov Slovákov

Minister ako jednu z možností predstavil takzvané retailové dlhopisy. Čo to znamená?

Milionárka Hello Kitty oslavuje 50 rokov. Ľudia si myslia, že je mačka

26. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Milionárka Hello Kitty oslavuje 50 rokov. Ľudia si myslia, že je mačka

Ceruzky, peňaženky, kabelky, kozmetika, kneličky, ale aj autá a lietadlo Eva air. Hello Kitty prináša svetu japonskú tradíciu Kawaii už 50 rokov na každom predmete, na aký si človek... celý článok

„Je tu otázka, ako využiť vklady ľudí v bankách,“ hovorí premiér Fico

25. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

„Je tu otázka, ako využiť vklady ľudí v bankách,“ hovorí premiér Fico

Sú to peniaze, ktoré aj tak väčšinou končia v USA, vyhlásil premiér. V najbližších rokoch čaká Slovensko „mobilizácia“ finančných prostriedkov. Naznačuje nielen využitie vkladov, ale... celý článok