Rodičovský príspevok vyšší o 2,5%

Zdenka Školniková | rubrika: Článok | 30. 1. 2013
Suma rodičovského príspevku vzrástla podľa opatrenia Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny od 1.januára 2013 o 4,90 eur.
Rodičovský príspevok vyšší o 2,5%

Zdroj: Shutterstock

Výška rodičovského príspevku sa upravuje každoročne  v závislosti od zmeny životného minima, ktoré sa zvyšuje pravidelne k 1.júlu bežného kalendárneho roka. V roku 2012 sa výška životného minima zvýšila o 2,5 % zo sumy 189,38 eur na 194,58 eur. Rodičovský príspevok sa od 1.januára 2013 zvýšil o rovnaké percento, akým vzrástlo životné minimum v minulom roku. Jeho suma sa zvýšila zo 194,70 eur na 199,60 eur.

Rodičovský príspevok pri  viacerých súčasne narodených deťoch narastá o 25% na každé ďalšie dieťa. Pri dvojčatách celková suma vzrastie z pôvodných 243,50 eur na 249,50 eur. Pri troch súčasne narodených deťoch sa suma rodičovského príspevku zmení z 292,10 eur na 299,40 eur. Rodičovský príspevok sa vypláca rodičom dieťaťa až dovtedy, kým dieťa nedovŕši 3 roky. V prípade dlhodobo nepriaznivého zdravotného stavu dieťaťa sa príspevok vypláca až do dovŕšenia 6 rokov. Matka dieťaťa, ktorá nemá nárok na materské, dostáva rodičovský príspevok už od narodenia dieťaťa. Popri poberaní tohto príspevku môže rodič pracovať a opateru o svoje dieťa zabezpečiť prostredníctvom inej osoby či umiestnenia do detských jaslí alebo škôlky.

Prídavok na dieťa a príplatok k prídavku na dieťa
Rovnakým  percentom akým vzrástol rodičovský príspevok  narástol aj prídavok na dieťa zo sumy 22,54 eur na 23,10 eur  a príplatok k prídavku na dieťa z 10,57 eur na sumu 10,83 eur. Prídavok na dieťa dostáva rodič nezaopatreného dieťaťa. Po dovŕšení 16.roku života je potrebné každý rok doložiť potvrdenie o návšteve strednej prípadne vysokej školy. Najdlhšie je možné prídavok na dieťa vyplácať rodičom nezaopatrených detí do 25 rokov života dieťaťa, pri navštevovaní vysokej školy len ak študent nepresiahne štandardnú dĺžku štúdia. Príplatok k prídavku na dieťa  sa vypláca rodičom, ktorí nepracujú a nemajú priznaný daňový bonus na dieťa. Takisto je priznaný rodičom, ktorí poberajú starobný dôchodok, predčasný starobný dôchodok, invalidný dôchodok so zníženou schopnosťou pracovať o viac ako 70%,  výsluhový dôchodok po dovŕšení veku na starobný dôchodok alebo dôchodok v cudzine.

Akú sumu predstavujú  príspevky rodičom v štátnom rozpočte?
Celkové výdavky pre rodičov na rok 2013 predstavujú celkovú sumu vo výške 720 miliónov eur, čo znamená 60miliónov eur na jeden mesiac. Prídavok na dieťa je dávka, ktorá je vyplácaná najčastejšie, výdavky na ňu sa vyšplhajú až na 321 miliónov eur. Rodičovský príspevok je druhou najčastejšie vyplácanou dávkou, výdavky s ním spojené predstavujú sumu až 355 miliónov eur. Zvyšných 45 miliónov eur predstavujú výdavky na príspevok a príplatok pri narodení dieťaťa. 

Rodičovský príspevok v Českej republike
Pre rok 2013 sa v susednom Česku nič zásadné nezmenilo. Na rodičovský príspevok tam má nárok jeden z rodičov najdlhšie do 4 rokov veku dieťaťa a to na najmladšie dieťa v rodine. Ak si matka pravidelne pred pôrodom platila nemocenské poistenie, po narodení dieťaťa bude najskôr po dobu 6 mesiacoch dostávať peňažnú pomoc v materstve. Po šiestich mesiacoch jej bude vyplácaný rodičovský príspevok. Ten je stanovený od roku 2012 na jednotnú sumu 220 tisíc českých korún (v prepočte 8585,03 eur ) nezávisle na dĺžke jeho čerpania. Do roku 2012 bolo možné rodičovský príspevok poberať v troch rôznych variantoch, ktoré nemohli byť počas poberania zmenené. V súčasnosti je dĺžka čerpania príspevku ľubovoľná, nesmie však presiahnuť 4 roky. Aby sa predišlo situácii kedy by matka dostávala vyšší rodičovský príspevok než bol jej predošlý plat, suma príspevku je obmedzená na 70% predchádzajúceho vymeriavacieho základu. Rodič tak môže dostávať maximálne 11500 českých korún mesačne (v prepočte 448,76 eur).

 

Zdenka Školniková

 Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Druhý pilier môže časť Slovákov pripraviť o peniaze. Koho sa to týka?

7. 5. 2024 | Ivana Sladkovská

Druhý pilier môže časť Slovákov pripraviť o peniaze. Koho sa to týka?

Namiesto dôchodku sklamanie. Sporenie v druhom pilieri niektorým Slovákom nielenže neprinieslo lepší dôchodok, ale dokonca im ho znížilo. Niektorým dokonca vzal 2. pilier šancu na odchod... celý článok

Viac ako 125 000 dôchodcov čaká prekvapenie od štátu, dostanú peniaze navyše

6. 5. 2024 | Ivana Sladkovská

Viac ako 125 000 dôchodcov čaká prekvapenie od štátu, dostanú peniaze navyše

Sociálna poisťovňa v súčasnosti vykonáva prepočet predčasných starobných dôchodkov pre poistencov, ktorí splnili podmienku 40 odpracovaných rokov pred dovŕšením dôchodkového veku a... celý článok

Slovákom zarobil dve miliardy eur, vlády ho masakrovali. Druhý pilier oslavuje 20 rokov

6. 5. 2024 | Ivana Sladkovská

Slovákom zarobil dve miliardy eur, vlády ho masakrovali. Druhý pilier oslavuje 20 rokov

Vo svete ide o bežnú súčasť systému dôchodkového zabezpečenia, na Slovensku sa naň stále pozeráme s nedôverou. Pre početné zásahy dnes vynáša o celé miliardy menej, než by mohol.

Dôchodcovia, pozor: Májový termín výplaty dôchodkov sa posúva

3. 5. 2024 | Redakcia

Dôchodcovia, pozor: Májový termín výplaty dôchodkov sa posúva

Sociálna poisťovňa vyplatí dôchodky o deň skôr z dôvodu štátneho sviatku. Platí to pre poberateľov dôchodkov, ktorí si preberajú dôchodky v hotovosti na pošte.

13. dôchodok ako sociálna dávka končí. Prezidentka podpísala zmenu, týka sa 1,47 milióna Slovákov

30. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

13. dôchodok ako sociálna dávka končí. Prezidentka podpísala zmenu, týka sa 1,47 milióna Slovákov

Prezidentka podpisom odobrila zmenu, ktorú nedávno schválil parlament. 13. dôchodok bude po novom riadnou dôchodkovou dávkou.