Čaká nás ďalšia vlna zdražovania? Plyn môže od januára zdražieť až o 150%

Marek Mittaš | rubrika: Článok | 15. 6. 2022 | 1 komentár
Vojna na Ukrajine sa už niekoľko mesiacov premieta aj do slovenských peňaženiek, najmä prostredníctvom vyšších cien pohonných hmôt a potravín. Od januára však navyše hrozí, že sa k týmto faktorom pridá aj rapídny nárast cien zemného plynu a tepla.
Čaká nás ďalšia vlna zdražovania? Plyn môže od januára zdražieť až o 150%

Zdroj: Shutterstock

 

Štvornásobnému zdražovaniu bráni regulácia

Zemný plyn na komoditných burzách od vlaňajška zdražel viac ako štvornásobne. Tento nárast však zatiaľ nepociťujeme. Dôvodom je, že cena plynu je aktuálne „chránená a regulovaná“. Situácia by sa však mala zmeniť od januára 2023, kedy by mali začať platiť nové regulované ceny, o ktorých bude Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) rozhodovať túto jeseň.

 Regulačný vzorec úradu sa pritom odvíja od trhových cien kontraktov na rok 2023 na pražskej burze EEX. Tam sa cena plynu aktuálne pohybuje nad 91 eurami za MWh, pričom vlani v júni to bolo len 23 eur. Nárast je teda skokový.

„Ak by sa ceny na súčasnej úrovni tesne nad 90 eurami udržali do septembra, čo predpokladajú aktuálne prognózy Intesa Sanpaolo, komoditná zložka regulovaných cien plynu by mohla od januára zdražieť aj o zhruba 250%. Keďže komodita tvorí na konečnej cene plynu zhruba trojpätinový podiel (zvyšok tvorí distribúcia a iné náklady plus zisk), regulovaná cena plynu pre domácnosti by podľa vzorca mohla narásť aj o viac ako 150%,“ hovorí Michal Lehuta, makroekonóm VÚB. To je suma, ktorá už aj pri malej spotrebe napríklad domácnosti v bytoch znamená značné navýšenie.

Vláda rokuje o znížení DPH

Ani tá najlepšia vláda na svete nemá možnosť zasiahnuť do cien plynu na svetovej burze. Má však iné možnosti, ako znížiť dopady enormného nárastu ceny, hlavne na bežných ľudí. Vládni predstavitelia sa už nechali počuť, že v odpovedi na kritickú situáciu zvažuje Matovičov kabinet dočasne zrušiť DPH na plyn či teplo, ktorého cena porastie priamo úmerne k cene plynu.  Minister hospodárstva SR Richard Sulík podporuje návrh, aby sa pre budúci rok prakticky zrušila DPH na plyn.

 „DPH na plyn sa premietne zaručene v plnom rozsahu, lebo tam je cena regulovaná a dá sa to v regulácii zohľadniť,“ hovorí Richard Sulík. Opatrenie vo forme zníženia DPH na teplo dodané prostredníctvom týchto systémov zaviedli do praxe napríklad v Českej republike, Maďarsku, alebo vo Francúzsku. Priniesli samozrejme cenové zvýhodnenie, no problém zdražovania nevyriešili.

DPH je však len pár desiatok percent a na výsledne cene sa podpíše kozmeticky.  Aj po znížení DPH vy sa cena zdvihla možno nie o 150, ale na cenu blízku možno 108%. Domácnosti by si tak či tak riadne priplatili, najneskôr v preddavkových platbách od júla 2023.

Bytové domy ohrozí sekundárny rast

Samotný zemný plyn má v priemernom spotrebnom koši domácností váhu len zhruba na úrovni 3,3%. To nie je veľa, avšak treba povedať, že sa od neho priamo odvíjajú aj ceny vykurovania a teplej vody. Ak by tieto dve položky od januára 2023 zdraželi o spomínaných 150%, celkovú infláciu by to potiahlo o masívnych päť a štyri, spolu až deväť percentuálnych bodov. Namiesto poklesu medziročnej inflácie by tak mohlo dôjsť k v januári k jej ďalšiemu nárastu až k úrovni 17%.

Vláda primárne rieši problém nárastu hlavných odberateľov plynu, no Slovenský zväz výrobcov tepla upozorňuje vládu, že pri vypracovaní konkrétneho riešenia by nemala zabúdať aj na malých  odberateľov v bytových domoch, ktorí sú tiež zasiahnutí nárastom ceny zemného plynu. Avšak majú malú spotrebu pri varení, avšak sú odberatelia tepla zo systémov centrálneho zásobovania teplom, do ceny ktorého sa takisto premietajú zvýšené ceny palív, teda aj zemného plynu.

 „Zraniteľný nie je len ten spotrebiteľ, ktorého definuje zákon, ale aj ten v bytovom dome, ktorý odoberá teplo zo systému CZT. Aj pri takomto spotrebiteľovi je potrebné pristúpiť k jeho ochrane a zabezpečeniu finančnej stability. Obzvlášť, keď v týchto bytových domoch bývajú v prevažnej miere rodiny s deťmi, dôchodcovia, matky samoživiteľky, na ktorých má zvyšovanie cien enormný dopad a na tých vláda stále akoby nebrala ohľad,“ hovorí predseda predstavenstva SZVT Ing. Stanislav Janiš.

V princípe dnes ide o  1,8 mil. obyvateľov, ktorí nemôžu byť vynechaní pri riešení aktuálnej situácie. Preto vošiel do diskusie aj návrh, aby vláda v rovnakej miere ako zníži DPH na zemný plyn, znížila aj DPH na odber tepla z centrálnych systémov zásobovania teplom. To aký bude výsledok uvidíme na našich peňaženkách. Isté však je, že si priplatíme. Otázkou iba zostáva, ako veľmi.

 

Výpočet inflácie

%

Ďalšie kalkulačky

Marek Mittaš

Autor článku Marek Mittaš

Šéfredaktor portálu peniaze.sk. V prevažnej miere sa venuje bankovej problematike a investovaniu.  Ďalšie články autora.

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+2
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 1 komentárov

Toto ste už čítali?

Porušenie liečebného režimu na PN: čo hrozí v roku 2024?

22. 3. 2024 | Barbora Magočová

Porušenie liečebného režimu na PN: čo hrozí v roku 2024?

Pracovná neschopnosť nemusí vzniknúť len kvôli chorobe, ktorá vám nedovolí vstať z postele. Jej príčinou bývajú aj také zdravotné problémy, ktoré si pokoj na lôžku nevyžadujú. Práve... celý článok

Verejná cesta je na súkromnom pozemku. Môže vlastník zakazovať jej užívanie?

19. 3. 2024 | Barbora Magočová

Verejná cesta je na súkromnom pozemku. Môže vlastník zakazovať jej užívanie?

Patrí vám neohradený pozemok, na ktorom sa nachádza cesta? Alebo ste to naopak vy, kto má prístup k svojej nehnuteľnosti len cez parcelu iného vlastníka? Ak je cudzí pozemok užívaný... celý článok

Prihláška do materskej školy v roku 2024: čo naozaj pomôže, ak dieťa nevezmú?

14. 3. 2024 | Barbora Magočová

Prihláška do materskej školy v roku 2024: čo naozaj pomôže, ak dieťa nevezmú?

Potrebujete, aby vám dieťatko prijali do škôlky, lebo musíte pracovať? Väčšina slovenských miest a obcí však nedokáže vyhovieť všetkých žiadostiam o umiestnenie detí do materských škôl.... celý článok

Poponáhľajte sa: Cestovný pas bude od apríla drahší

11. 3. 2024 | Daniel Výcha

Poponáhľajte sa: Cestovný pas bude od apríla drahší

Ak plánujete tento rok cestovať do krajín, kde je cestovný pas potrebný, a zatiaľ ho nemáte platný, neodkladajte jeho vybavovanie. Od apríla sa totiž cena za bežné vystavenie do 30... celý článok

Obchodné triky, ktoré vám môžu zničiť podnikanie: Poznáte ich všetky?

8. 3. 2024 | Barbora Magočová

Obchodné triky, ktoré vám môžu zničiť podnikanie: Poznáte ich všetky?

Máte nezhody s dodávateľmi či odberateľmi, ale podľa uzatvorenej zmluvy je právo na ich strane? Vzťahy medzi podnikateľmi sa však neriadia len zákonmi, ale aj zásadami poctivého obchodného... celý článok