Nehoda v zahraničí: Ako postupovať a čo vybaviť najskôr?

Roland Regely | rubrika: Článok | 20. 7. 2020
Ak cestujete autom mimo hraníc Slovenska, snažte sa byť pripavený na akúkoľvek situáciu.
Nehoda v zahraničí: Ako postupovať a čo vybaviť najskôr?

Zdroj: Shutterstock

Mnohí Slováci sa aj tento rok vyberú na dovolenku osobným autom. Podľa aktuálnych podmienok a opatrení môžeme bez nutnosti karanténu či testu navštíviť viaceré európske destinácie, ktoré ponúkajú kvalitnú letnú dovolenku. V prvom rade by mali dostatočne pripraviť svoje auto, nezabudnúť na cestovné poistenie a skontrolovať si konkrétne podmienky pre cestovanie automobilom v danej krajine. Čo však urobíte, ak v zahraničí havarujete? Pripravili sme pre vás návod ako to zvládnuť krok po kroku. 

Nezranil sa nikto?

Ešte predtým, ako začnete počítať škody na svojom a tiež ďalších autách, uistite sa, či sú všetci cestujúci a účastníci premávky v poriadku. Ako účastník premávky ste povinný podať prvú pomoc osobám, ktoré to v danej chvíli potrebujú. Ak odídete z miesta alebo neposkytnete prvú pomoc, môžete si „zavariť“ na poriadny problém so zákonom. 

 

nehoda na dovolenke - ako postupovať?

Zdroj: Shutterstock

Výstražný trojuholník a reflexná vesta

Ak sú všetci v poriadku vrátane vás, môžete si prvýkrát vydýchnuť. Nezabudnite, že okamžite po nehode treba označiť miesto nehody výstražným trojuholníkom. Veľa ľudí robí chybu, že z auta vstupuje priamo na vozovku bez reflexnej vesty. Nikdy to nerobte, reflexnú vestu by ste mali mať ako vodič aj spolujazdec ihneď po ruke. Niektoré krajiny vyžadujú toľko reflexných viest v aute, koľko máte pasažierov. 

Vždy zavolajte policajtov

Ak havarujete na Slovensku a vyhodnotíte to ako menšiu nehodu, po dohode s jej ďalšími účastníkmi nemusíte volať policajtov. To však neplatí pre zahraničie. Tam by ste mali volať policajtov pri každej autonehode. Platí to aj v prípade, ak to podľa zákonov tejto krajiny nie je nevyhnutné. Napríklad v Chorvátsku musíte privolať políciu k dopravnej nehode vždy.

Možno ste si práve povedali, že veď to nemôže byť problém, ak niekomu len oškriete auto. Avšak môže sa vám to vypomstiť pri návrate na hraniciach na ktorých sú kontrolované prechody. Keď budete mať nabúrané auto, nemusia vás pustiť cez hranice, ak nebudete mať potvrdenie od polície. Môže sa vám tiež stať, že privolanie polície je spoplatnené. Tak je to napríklad v Rakúsku, kde policajti naúčtujú poplatok tomu, kto ich privolal.  

Ak neovládate jazyk krajiny v ktorej sa nachádzate alebo neviete dobre po anglicky, žiaden strach. Naše zastupiteľstvá a veľvyslanectvá vám pomôžu, stačí im zavolať.

Protokol o nehode

Policajti vám vydajú dokument - protokol o nehode, ktorý budete musieť ukázať aj doma v poisťovni, ak si budete nárokovať finančnú náhradu. Policajtom ho budete musieť podpísať, takže tak urobte až keď si ho kompletne prečítate a porozumiete mu. Ak si nie ste istí alebo jednoducho nerozumiete textu, ktorý je na protokole, napíšte tam, že obsahu protokolu nerozumiete a až následne sa podpíšte. 

Ak polícia nemôže alebo nevie prísť, je zápis o nehode na vás. Znamená to, že budete musieť vypísať medzinárodnú správu o nehode (žiaden strach, je rovnaká pre všetky krajiny Európskej únie), urobiť fotografie, spísať najdôležitejšie fakty.

Dajte o nehode vedieť poisťovni

Pamätáte si to množstvo dokumentov, ktoré ste obdržali pri podpise zmluvy s poisťovňou kvôli povinnému zmluvnému poisteniu? Konečne ich využijete. A teraz žarty bokom. Po nehode zavolajte aj do poisťovne, ideálnu cez asistenčnú službu poisťovne. Tam vám ozrejmia aj postup po návrate z cudziny.

Dovolať sa na asistenčnú službu môže byť pre vás veľmi užitočné. Asistenčná služba vám môže pomôcť v komunikácii s políciou či ostatnými účastníkmi nehody. Takisto sa od nej môžete dozvedieť, či máte nárok na preplatenie odťahu auta alebo jeho opravu.

Bez ohľadu na to, či ste škodu zavinili vy alebo druhá strana, treba v každom prípade po návrate domov oznámiť škodu poisťovni, a to v zákonnej lehote 30 dní. V poisťovni vinníka potom môžete skontrolovať, či nehodu nahlásil.

Škodu už možno nahlásiť prostredníctvom internetového formulára umiestneného na stránke poisťovne, ku ktorému je tiež potrebné doložiť kópiu technického preukazu auta a vodičského oprávnenia. Týmto si klient splnil oznamovaciu povinnosť, a poslednú vec, ktorú musí urobiť je tento formulár vytlačiť, podpísať a odovzdať do poisťovne spolu s policajnou správou (osobne, e-mailom alebo poštou).

Po nehode v zahraničí od vás policajti budú požadovať zelenú kartu. Je to potvrdenie o uzavretom PZP zodpovednosti vozidla v zahraničí, ktoré budú policajti od vás požadovať.

Likvidácia nehody po návrate

Po príchode na Slovensko vás čaká osobná obhliadka vozidla a škôd poisťovňou. Po tzv. likvidácii poistnej udalosti vám ako poškodenému poisťovňa vinníka dopravnej nehody preplatí poistné krytie. 

Ak ste vinníkom nehody, v poisťovni, v ktorej máte uzatvorené povinné zmluvné poistenie, nahlásite škodovú udalosť. Zo zákonnej poistky sa vyplatí škoda poškodenému. Škody na vašom aute poisťovňa preplatí iba v prípade, že máte havarijnú poistku.

Máte havarijnú poistku? Budete spokojní

Pri havarijnej poistke je postup nahlasovania nehody trochu iný. Nehodu stačí nahlásiť telefonicky alebo cez mobilnú aplikáciu. Potrebujete na to veľký technický preukaz a vodičský preukaz vodiča, ktorý v čase nehody šoféroval. Správa o nehode sa v prípade havarijného poistenia nevypisuje. Ak by vám však bola spôsobená škoda niekým iným a máte k dispozícii Správu o nehode, je dobré tento dokument poisťovni poslať. Napríklad e-mailom.

V prípade havarijnej poistky si dokonca môžete poškodené auto nechať opraviť v zahraničí, no potrebujete na to písomný súhlas poisťovne. Vtedy stačí, ak nám zašlete fotky poškodenia vozidla spolu s predbežnou kalkuláciou opravy a my sa k oprave vozidla vyjadríme. V Onlii všetko vybavíte elektronicky.

Anketa

Mali ste niekedy autonehodu alebo poistnú udalosť s vozidlom?

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+1
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

21. 2. 2024 | Redakcia

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

V spolupráci s portálom Finparáda, ktorý sa špecializuje na hodnotenie finančných produktov, vám prinášame výsledky 2. ročníka súťaže Finparáda - Finančný produkt roka 2023.

Zanalyzovali sme ponuku rizikového poistenia a postavili rebriček najlepších ponúk

7. 2. 2024 | Redakcia

Zanalyzovali sme ponuku rizikového poistenia a postavili rebriček najlepších ponúk

Na Finparáde nastala aktualizácia rebríčkov najlepšieho rizikového poistenia na trhu. Jednotkou je poistenie od poisťovne Uniqa, druhé miesto patrí Generali Poisťovni a rebríček uzatvára... celý článok

Mali ste nehodu? V akej výške vám poisťovňa uhradí nájom náhradného vozidla?

20. 12. 2023 | Barbora Magočová

Mali ste nehodu? V akej výške vám poisťovňa uhradí nájom náhradného vozidla?

Dopravné nehody so sebou neprinášajú len nepríjemnosť v podobe poškodenia vozidla. Problémom býva aj to, že ho (minimálne určitú dobu) nemôžete používať. Bez pojazdného auta ale mnoho... celý článok

Simplea v roku 2024 chystá novinky. Klienti získajú aj fintech bankovú a poradenskú aplikáciu

12. 12. 2023 | Marek Mittaš

Simplea v roku 2024 chystá novinky. Klienti získajú aj fintech bankovú a poradenskú aplikáciu

Finančno-poradenská spoločnosť Simplea má aktuálne 150 certifikovaných finančných sprostredkovateľov a 18 pobočiek. Na ďalší rok chystá dynamický rast. Posilní ju spoločnosť Swell... celý článok

Nesúhlasíte s rozhodnutím Sociálnej poisťovne? Ako sa proti nemu môžete brániť?

14. 11. 2023 | Barbora Magočová

Nesúhlasíte s rozhodnutím Sociálnej poisťovne? Ako sa proti nemu môžete brániť?

Rozhodnutia Sociálnej poisťovne vás môžu výrazne ovplyvniť prakticky vo všetkých obdobiach vášho života. Zďaleka sa netýkajú len starobných či invalidných dôchodkov; dopad na rodinné... celý článok