Ako sa chrániť pred povodňami a záplavami: rady a tipy

Redakcia | rubrika: Článok | 31. 7. 2017
S Luciou Murínovou, finančnousprostredkovateľkou z OVB Allfinanz Slovensko, sme sa pozreli na tri z najčastejších živlov, ktoré ohrozujú majetok ľudí - úder bleskom, povodeň a záplava.
Ako sa chrániť pred povodňami a záplavami: rady a tipy

Zdroj: Shutterstock

Prudké výkyvy počasia v letnom období ľuďom spôsobujú každý rok škody rádovo v státisícoch eur, každým rokom sa situácia zhoršuje. Len po posledných víkendových búrkach eviduje Allianz približne 250 hlásení škôd. Poisťovňa Generali zaznamela u plynulých dňoch poničenie majetku za viac ako 90 tísíc eur. Ďalšie stovky škôd  ľudia nahlásili v ďalších poisťovniach.

Najväčšie škody spôsobujú letné živly v podobe zničených striech po víchrici, zatečených bytov a podkroví domov, zatopených suterénov bytov a domov, vytopených pivníc a krupobitím poškodených áut, okien, ako aj úrody. 

6 rád, ako sa chrániť pred letnými živlami

1. Poistite si nehnuteľnosť na správne riziká

Nepoistiť si bývanie je najvyššie riziko. Ak nechcete poistenie zbytočne preplatiť, dajte si ho vyskladať finančným agentom.

Je pritom dôležité otvorene sa pýtať:

  • aké riziká vás ohrozujú, 
  • aká je reálna hodnota vášho majetku, 
  • ale aj aké zmluvy už máte uzavreté a treba ich preveriť.  
Nechajte si jasne vysvetliť rozsah krytí, ktoré v zmluve máte a pripraviť si návrh riešenia.

2. Nezabudnite aj na poistenie domácnosti

Letné živly ohrozujú stavbu aj vybavenie domácnosti. Poistite si preto okrem nehnuteľnosti aj domácnosť. Vždy, keď si kupujete niečo nové do domácnosti, odfoťte si blok a uložte na bezpečné miesto, ideálne aj do cloudu (Dropbox, Google Drive).

3. Máte poistené riziko povodne a záplavy?

Skontrolujte si, či vaše poistenie rodinného domu  kryje povodeň aj záplavu. Ak vám jedno z týchto rizík chýba, dopoistite si ho.

4. Pozor na nízku poistnú sumu

Nie je nič horšie, ako prísť na to, že poistná ochrana vášho majetku je nedostatočná v momente, kedy už k škode došlo.

Ak máte poistku staršiu ako 10 rokov a nezvolili si ste si pravidelné indexovanie poistnej sumy (zvyšovanie podľa inflácie), pravdepodobne ste nedostatočne poistený.

Poistná suma by mala zodpovedať reálnej trhovej cene. S nízkou poistnou sumou riskujete, že vám náhrada škody od poisťovne nepokryje všetky škody.

5. Pri odchode z domu zatvárajte všetky okná aj dvere.

Ak vám pri silnej búrke zatečie interiér cez okna, ktoré bolo otvorené „na vetračku“, nemusí vám poisťovňa škodu preplatiť.

6. Vyťahujte konvice z elektrickej siete

Odporúča sa tiež vytiahnuť prívodné šnúry spotrebičov z elektrickej siete. Citlivú elektroniku dokáže ochrániť pre úderom blesku takzvaná prepäťová ochrana. 

Čo je povodeň a čo záplava?

Ľudia si tieto pojmy zamieňajú, no poisťovne medzi týmito udalosťami rozlišujú.  Aký je v tom rozdiel?

  • Povodeň je krátkodobý nárast hladiny v koryte toku a jej  následný pokles.
  • Záplava je zvýšenie povrchovej vody tak, že vytvorí súvislú hladinu a zaplaví okolitý terén. Práve stále častejšie prívalové letné dažde počas letných búrok spôsobujú väčší počet lokálnych záplav.

Búrky, typické pre letné mesiace, spôsobujú aj zatečenie. Pri silných a nárazových búrkach zrážky prechádzajú cez netesnosti striech, okien alebo cez špáry medzi panelmi v panelových domoch. Pre krytie týchto škôd je potrebné mať v poistení dohodnuté riziko atmosférických zrážok.

Úder bleskom: priamy alebo nepriamy?

Pri škode spôsobenej úderom blesku sa rozlišuje, či ide o priamy alebo nepriamy zásah.

  • Nepriamy úder blesku = tzv. prepätie
    • v praxi sa vyskytuje omnoho častejšie a pritom toto riziko nie je automaticky súčasťou každej poistnej zmluvy k domácnosti. Skontrolujte preto svoju poistku a prípadne si toto riziko pripoistite.
  • Priamy úder blesku 
    • Ak spotrebiče zničí priamy úder blesku, kľúčové pre vyplatenie škody sú jasné stopy udalosti - väčšinou obhorené zásuvky, vypálené elektrické rozvody, obhorené omietky alebo poškodená anténa. 
    • Priamy úder blesku býva spravidla zahrnutý medzi drahšími poistnými balíkmi.
Súčasťou preukazovania zásahu blesku je obhliadka poškodených vecí a pri nepriamom údere aj potvrdenie o vzniku prepätia, ktoré získate od svojho dodávateľa elektrickej energie.

 

Ako riešiť poistnú udalosť 

Ak máte svojho finančného  sprostredkovateľa, oslovte ho v prípade poistnej udalosti, môže vám pomôcť s nahlásením a uplatnením náhrady škody v poisťovni.

Ak riešite poistnú udalosť sami, je dôležité držať sa troch pravidiel:

  • Nezabudnite nafotiť všetky škody na svoj mobil či fotoaparát. Vlastná dokumentácia škody sa pri riešení poistnej udalosti vždy zíde.
  • Nahláste vzniknutú škodu čo najskôr, aby ste poistné plnenie získali čím skôr a mohli začať s odstraňovaním škôd a opravou zničeného majetku.
  • Pri nákladnejších poškodeniach žiadajte o poskytnutie zálohy z poistného plnenia
    • Záloha slúži na čiastočné finančné krytie už počas priebehu odstraňovania škôd a opravy bývania. Skontrolujte si, či vo svojej poistnej zmluve máte obsiahnutú túto možnosť. Nie každá poisťovňa totiž v rámci poistného krytia umožňuje poskytovať zálohu na poistné plnenie.

Redakcia

Autor článku Redakcia

Internetový denník Peniaze.sk momentálne patrí medzi najnavštevovanejšie ekonomické weby. Svojim užívateľom ponúka články z rôznych oblastí osobných financií, praktické rady, komentáre, užitočné kalkulačky, politické témy,... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Ako si vybrať cestovné poistenie? Najčastejšia choroba Slovákov sa lieči vo svete najdrahšie

25. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Ako si vybrať cestovné poistenie? Najčastejšia choroba Slovákov sa lieči vo svete najdrahšie

Cestovné poistenie na dovolenku predstavuje pár eur navyše, no ak by sa vám niečo stalo a nemali ste ho, pár eur to nebude. V niektorých krajinách sa liečebné náklady šplhajú do astronomických... celý článok

PZP pre kolobežky je tu. Od tohto dátumu bude pre Slovákov povinné

25. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

PZP pre kolobežky je tu. Od tohto dátumu bude pre Slovákov povinné

Parlament posunul do druhého čítania vládny návrh zákona o povinnom zmluvnom poistení motorových vozidiel. Dočkáme sa aj povinného poistenia elektrických kolobežiek a zvýšia sa aj pokuty... celý článok

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

21. 2. 2024 | Redakcia

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

V spolupráci s portálom Finparáda, ktorý sa špecializuje na hodnotenie finančných produktov, vám prinášame výsledky 2. ročníka súťaže Finparáda - Finančný produkt roka 2023.

Zanalyzovali sme ponuku rizikového poistenia a postavili rebriček najlepších ponúk

7. 2. 2024 | Redakcia

Zanalyzovali sme ponuku rizikového poistenia a postavili rebriček najlepších ponúk

Na Finparáde nastala aktualizácia rebríčkov najlepšieho rizikového poistenia na trhu. Jednotkou je poistenie od poisťovne Uniqa, druhé miesto patrí Generali Poisťovni a rebríček uzatvára... celý článok

Mali ste nehodu? V akej výške vám poisťovňa uhradí nájom náhradného vozidla?

20. 12. 2023 | Barbora Magočová

Mali ste nehodu? V akej výške vám poisťovňa uhradí nájom náhradného vozidla?

Dopravné nehody so sebou neprinášajú len nepríjemnosť v podobe poškodenia vozidla. Problémom býva aj to, že ho (minimálne určitú dobu) nemôžete používať. Bez pojazdného auta ale mnoho... celý článok