Ako sa dobre poistiť proti rakovine

Miroslava Hrášková | rubrika: Článok | 27. 3. 2017
Každý rok pribudne na Slovensku 30 tisíc nových pacientov liečiacich sa na rakovinu.Na túto skutočnosť reagujú aj poisťovne životným poistením. Ako vybrať to najlepšie?
Ako sa dobre poistiť proti rakovine

Zdroj: Shutterstock

Podľa zistení Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI), pribudne na Slovensku každoročne až 30 tisíc nových prípadov rakoviny.  V Českej republike takmer 80 tisíc.

Rakovina, pritom znamená dlhodobé vyradenie z pracovného procesu, drahú liečbu a vznik ďalších nákladov. „Zo skúseností našich klientov vieme, že pri vzniku rakoviny sa priemerné náklady na doplnkovú liečbu vyšplhajú na približne 12-tisíc eur. Ide o všetky výdavky na liečbu nad rámec verejného zdravotného systému ako výživové doplnky, úprava stravy, doprava do zdravotníckych zariadení, doplatky za lieky, liečebné a regeneračné pobyty či zdravotnícke pomôcky,“ objasňuje riaditeľka odboru manažmentu produktov Allianz – SP Andrea Leskovská. 

Pomerne častý je u nás výskyt rakoviny hrubého čreva a konečníka, ale aj iných typov, čo je priamy dôsledok nesprávnej životosprávy, nedostatku pohybu a zvýšeného stresu.

Pozitívne je že, vďaka rôznym výskumom rastie úspešnosť liečby. Pri niektorých druhoch rakoviny, ako sú rakovina prsníka, krčka maternice či kože je úspešnosť na vyliečenie až 90 percentná.

Finančnú záťaž rakoviny rieši poistenie

Okrem dopadu na kvalitu života, sa rakovina odrazí aj na finančnej situácii pacienta.

Zabezpečiť sa na riziká spojené s liečením rakoviny je možné aj výberom vhodného životného poistenia, ktorého súčasťou je aj zabezpečenie rizika kritických ochorení.

Pripoistenie kritických chorôb

Pripoistenie kritických chorôb sa nevzťahuje len na náklady spojené s liečením rakoviny. „Toto pripoistenie pokrýva až 43 najrôznejších diagnóz od rakoviny, infarktu, diabetes, cez sklerózu multiplex, Alzheimerovu či Parkinsonovu chorobu, až po kliešťovú encefalitídu, ochrnutie, ale aj stratu končatín či transplantáciu orgánov,“ vymenúva Andrea Leskovská.

Poistenie tak okrem bežných nákladov pokryje aj nadštandardnú lekársku starostlivosť, náhradu za výpadok príjmu, či získať aj jednorazové odškodné  v prípade invalidity.

5 rád, ako sa dobre poistiť

Ale na čo všetko myslieť pri uzatváraní poistenia? Ako sa zorientovať v poistke a podľa čoho si vybrať najvhodnejšiu ponuku?

Dušan Šídlo, poistný analytik společnosti Broker Trust pripravil 5 praktických rád, vďaka ktorým by ste si mohli vybrať najvhodnejšiu životnú poistku:

  • 1. Voľte komplexné poistenie,
    • kde je zahrnutá rakovina všetkých orgánov, nielen pohlavných.  Nedá sa predvídať, aký typ rakoviny vám hrozí a aký nie. Príčiny vedúce k rakovine ešte nie sú celkom prebádané.
  • 2. Podľa poistných podmienok poisťovní nie je rakovina ako rakovina
    • Vyhnite sa produktom, ktoré majú prísnu definíciu rakoviny, teda poisťujú len rakovinu v pokročilom štádiu a do výluk pridávajú napríklad všetky melanómy.
  • 3. Dajte prednosť produktom, ktoré zahrnujú aj rakovinu v začiatočnom štádiu (in-situ) a prípadne premaligné stavy, ktoré môžu viesť k nádorovému bujeniu.
  • 4. Pripoistenie závažných ochorení v rámci životných poistiek môže často ponúknuť širší rozsah krytia, než samostatné poistky rakoviny. Do vášho výberu teda zahrňte aj tieto poistenia
  • 5. Nezaujímajte sa iba o poistenie rakoviny. 
    • Dôležité je byť zaistený aj pre prípad iných ochorení. Je dôležité mať aj poistenie invalidity. Tá totiž môže byť spôsobená aj inými ochoreniami, nielen rakovinou a najviac ohrozuje vašu schopnosť zarábať si na živobytie. 

Čo obsahuje pripoistenie rakoviny

To je jednou z hlavných odlišností produktov jednotlivých poisťovní. Aby bola cena pripoistenia nižšia, vzťahuje sa poistenie iba na niektoré typy rakoviny, prípade iba na niektoré orgány. Často sa jedná iba o tie najznámejšie prípadne najdiskutovanejšie typy ako napríklad rakovina krčka maternice.

Naopak niektoré poisťovne poskytujú toto pripoistenie komplexné a okrem rakoviny sú jeho súčasťou aj ďalšie civilizačné ochorenia ako infarkt, mŕtvica či diabetes.

Tiež je dôležité či je pripoistená najvážnejšia forma ochorenia alebo aj počiatočné štádium.

V dnešnej dobe sa dá rakovina zistiť už pomerne skoro, kedy sa nádorové bunky ešte nešíria. Úspešnosť vyliečenia je v týchto prípadoch vyššia. No i tak vás rakovina na čas z práce vyradí – a tak peniaze prídu vhod.

Výška poistnej čiastky – málo či dosť?

To závisí na podmienkach, ktoré máte zjednané. Pri počiatočných štádiách vám patrí obvykle 10 až 20 percent z poistnej čiastky a tiež sa môže líšiť od typu rakoviny.

Preto vždy platí, aby ste si pred zjednaním pozorne prečítali poistné podmienky.

Miroslava Hrášková

Autor článku Miroslava Hrášková

V článkoch sa najradšej venuje problematike daní, dávok a dôchodkov. Okrajovo spracováva aj oblasť financovania bývania, termínovaných vkladov a sporenia. Vyštudovala hospodársku politiku na ekonomicko-právnej fakulte Masarykovej... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

21. 2. 2024 | Redakcia

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

V spolupráci s portálom Finparáda, ktorý sa špecializuje na hodnotenie finančných produktov, vám prinášame výsledky 2. ročníka súťaže Finparáda - Finančný produkt roka 2023.

Zanalyzovali sme ponuku rizikového poistenia a postavili rebriček najlepších ponúk

7. 2. 2024 | Redakcia

Zanalyzovali sme ponuku rizikového poistenia a postavili rebriček najlepších ponúk

Na Finparáde nastala aktualizácia rebríčkov najlepšieho rizikového poistenia na trhu. Jednotkou je poistenie od poisťovne Uniqa, druhé miesto patrí Generali Poisťovni a rebríček uzatvára... celý článok

Mali ste nehodu? V akej výške vám poisťovňa uhradí nájom náhradného vozidla?

20. 12. 2023 | Barbora Magočová

Mali ste nehodu? V akej výške vám poisťovňa uhradí nájom náhradného vozidla?

Dopravné nehody so sebou neprinášajú len nepríjemnosť v podobe poškodenia vozidla. Problémom býva aj to, že ho (minimálne určitú dobu) nemôžete používať. Bez pojazdného auta ale mnoho... celý článok

Simplea v roku 2024 chystá novinky. Klienti získajú aj fintech bankovú a poradenskú aplikáciu

12. 12. 2023 | Marek Mittaš

Simplea v roku 2024 chystá novinky. Klienti získajú aj fintech bankovú a poradenskú aplikáciu

Finančno-poradenská spoločnosť Simplea má aktuálne 150 certifikovaných finančných sprostredkovateľov a 18 pobočiek. Na ďalší rok chystá dynamický rast. Posilní ju spoločnosť Swell... celý článok

Nesúhlasíte s rozhodnutím Sociálnej poisťovne? Ako sa proti nemu môžete brániť?

14. 11. 2023 | Barbora Magočová

Nesúhlasíte s rozhodnutím Sociálnej poisťovne? Ako sa proti nemu môžete brániť?

Rozhodnutia Sociálnej poisťovne vás môžu výrazne ovplyvniť prakticky vo všetkých obdobiach vášho života. Zďaleka sa netýkajú len starobných či invalidných dôchodkov; dopad na rodinné... celý článok