Úrazové poistenie a poistení detí v školách

Miroslava Hrášková | rubrika: Článok | 8. 9. 2014
Prvý školský týždeň je za nami. Iste aj vaše dieťa prišlo domov s ponukou na poistenie. O čom toto poistenie je?
Úrazové poistenie a poistení detí v školách

Zdroj: Shutterstock

Deti trávia počas školského roku väčšinu času v škole, na výletoch, plaveckých či lyžiarskych výcvikoch alebo brannom cvičení.  Pri veľkej skupine rovnako starých detí je väčšia pravdepodobnosť vzniku úrazu. Práve výlety  sú z hľadiska vzniku úrazu najrizikovejšie.

Mnohé poisťovne už ponúkajú takzvané hromadné úrazové poistenie alebo poistenia školských skupín.  Celú skupinu detí je tak možné poistiť pred:

  • vznikom úrazu,
  • možnými trvalým následkami

a zabezpečiť hospitalizáciu.

Toto poistenie sa vzťahuje na všetky udalosti, ktoré vzniknú počas školského vyučovania a počas podujatí organizovaných školou.  Umožňuje sa ním tak zabezpečiť finančné odškodnenie detí v prípade úrazu.

Ako sa uvádza v tlačovej správe poisťovne Allianz Slovenská poisťovňa: „Poistenie pre školy platí celoročne, môže sa však uzavrieť aj na krátkodobý výlet. Vzťahuje sa na všetky udalosti, ktoré vzniknú počas školského vyučovania a tiež počas podujatí organizovaných školou. Poistenie uzatvára pre deti daná škola, združenie rodičov alebo zriaďovateľ školy. Poistení môžu byť aj všetci zamestnanci školy, napríklad aj školník.“

Poistenie obsahuje:

  • trvalé následky úrazu, kedy sa poistenému vypláca príslušné percento z poistnej sumy
  • bolestné – ak hospitalizácia trvá dlhšiu dobu, môže byť vyplatené jednorazové odškodnenie vo výške určitého percenta z poistnej sumy
  • smrť poistného v dôsledku úrazu
  • denné odškodné za každý deň pobytu v nemocnici

Poisťovňa zaplatí aj ukradnuté a poničené veci

Výhodou tohto poistenia však je, že toto poistenie kryje aj škody spôsobené krádežou alebo poškodením a zničením poistených vecí.

Ku krádeži a poničení vecí však musí dôjsť v budove školy alebo vo všetkých priestranstvách a miestnostiach, ktoré škola použije na akciu žiakov na Slovensku. Okrem tradične zmiznutých aktoviek, dáždnikov a obuvi zo šatne, uhradí poisťovňa aj ukradnuté zdravotné pomôcky žiaka.

Cesta do školy je v réžii rodičov

Hromadné úrazové poistenie alebo poistenie školských detí sa však nevzťahuje na cestu dieťaťa do školy.

Ak dieťa počas cesty do školy utrpí úraz, môžu si rodičia škody nárokovať len pokiaľ má dieťa zjednané individuálne úrazové poistenie, ktoré môže byť súčasťou jeho  životného poistenia.

Podľa Allianz Slovenskej poisťovne patria medzi najbežnejšie úrazy zlomeniny, vyrazené zuby, popáleniny a úrazy hlavy. Taktiež platí, že staršie deti sa zrania častejšie než tie mladšie, pričom dievčatá sú opatrnejšie a menej riskujú ako chlapci.

V počte nahlásených detských úrazov práve dominujú prvé školské mesiace, dokonca viac než letné mesiace alebo zimné mesiace.  Podľa štatistík Allianz Slovenskej poisťovne predstavujú úrazy, ktoré sa stanú v škole 16 percent zo všetkých detských úrazov.

Ak by však vaše dieťa nebolo súčasťou hromadného úrazového poistenia vo svojej škole, malo by však zjednané individuálne úrazové poistenie, má nárok na úhradu škody z ujmy na zdraví aj vtedy ak sa mu tento úraz stane počas vyučovania alebo prestávky.

Výhoda takýchto hromadných poistení v porovnaní s individuálnym detským úrazovým poistením spočíva v tom, že toto poistenie zahŕňa obvykle aj škody spôsobené krádežou alebo zničením majetku dieťaťa využívaného v škole.

Miroslava Hrášková

Autor článku Miroslava Hrášková

V článkoch sa najradšej venuje problematike daní, dávok a dôchodkov. Okrajovo spracováva aj oblasť financovania bývania, termínovaných vkladov a sporenia. Vyštudovala hospodársku politiku na ekonomicko-právnej fakulte Masarykovej... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

21. 2. 2024 | Redakcia

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

V spolupráci s portálom Finparáda, ktorý sa špecializuje na hodnotenie finančných produktov, vám prinášame výsledky 2. ročníka súťaže Finparáda - Finančný produkt roka 2023.

Zanalyzovali sme ponuku rizikového poistenia a postavili rebriček najlepších ponúk

7. 2. 2024 | Redakcia

Zanalyzovali sme ponuku rizikového poistenia a postavili rebriček najlepších ponúk

Na Finparáde nastala aktualizácia rebríčkov najlepšieho rizikového poistenia na trhu. Jednotkou je poistenie od poisťovne Uniqa, druhé miesto patrí Generali Poisťovni a rebríček uzatvára... celý článok

Mali ste nehodu? V akej výške vám poisťovňa uhradí nájom náhradného vozidla?

20. 12. 2023 | Barbora Magočová

Mali ste nehodu? V akej výške vám poisťovňa uhradí nájom náhradného vozidla?

Dopravné nehody so sebou neprinášajú len nepríjemnosť v podobe poškodenia vozidla. Problémom býva aj to, že ho (minimálne určitú dobu) nemôžete používať. Bez pojazdného auta ale mnoho... celý článok

Simplea v roku 2024 chystá novinky. Klienti získajú aj fintech bankovú a poradenskú aplikáciu

12. 12. 2023 | Marek Mittaš

Simplea v roku 2024 chystá novinky. Klienti získajú aj fintech bankovú a poradenskú aplikáciu

Finančno-poradenská spoločnosť Simplea má aktuálne 150 certifikovaných finančných sprostredkovateľov a 18 pobočiek. Na ďalší rok chystá dynamický rast. Posilní ju spoločnosť Swell... celý článok

Nesúhlasíte s rozhodnutím Sociálnej poisťovne? Ako sa proti nemu môžete brániť?

14. 11. 2023 | Barbora Magočová

Nesúhlasíte s rozhodnutím Sociálnej poisťovne? Ako sa proti nemu môžete brániť?

Rozhodnutia Sociálnej poisťovne vás môžu výrazne ovplyvniť prakticky vo všetkých obdobiach vášho života. Zďaleka sa netýkajú len starobných či invalidných dôchodkov; dopad na rodinné... celý článok