Krásne a ničím nerušené Vianoce

Miroslava Hrášková | rubrika: Článok | 23. 12. 2013
Aj keď to na prvýkrát znie ako klišé, prežiť vianočné sviatky pokojne nemusí byť samozrejmosť.
Krásne a ničím nerušené Vianoce

Zdroj: Shutterstock

Pár dní s dobrým jedlom v kruhu svojej rodiny pri nejakej tradičnej televíznej rozprávke je predstava nejedného Slováka, keď sa povedia Vianoce. Určite nikto z nás nemá chuť a ani by si neprial stráviť sviatky na pohotovosti či v spoločnosti inej záchrannej služby. A predsa štatistiky mnohých poisťovní ukazujú, že z roka na rok je ešte predsa len dosť situácií, kedy sa nevydarí všetko tak ako má...

Predvianočný zhon

Nákupné centrá lákajú nakupujúcich obzvlášť v predvianočnom období na rôzne atrakcie. V jednom takom podľa amerického vzoru potešoval deti Santa so svojou družinou. Veľakrát sa do nákupného centra vydá celá rodina aj so svojimi štvornohými miláčikmi. To sa jednému Santovmu škriatkovi nevyplatilo. Keď chcel zobrať na ruky dieťa, psík si túto situáciu vyložil po svojom a pekného milého škriatka uhryzol do lýtka.

Šťastie pre rodinu bolo, že rodičia si uzavreli poistenie zodpovednosti, ktoré býva často súčasťou poistenia domácnosti.  Mimosúdna dohoda s pohryzeným škriatkom tak bola hradená poisťovňou a okrem nadávok od škriatka neutrpela rodina žiadnu finančnú ujmu.

Pozor na oheň

Aj v súčasnej elektrifikovanej dobe má toto heslo stále svoju platnosť. Pravé plápolajúce svetlo a teplo, ktoré dávajú sviečky či krb dodá vianočnej romantike ten správny šmrnc.

Od jednej dohárajúcej sa sviečky chytil adventný veniec.  Rodinným hasičom sa stal duchaprítomný otec, ktorý už podriemkaval pri televízii. Pri snahe rýchlo odniesť horiaci veniec na balkón si neuvedomil, že rozpustený vosk je vriaci a rozlial sa mu po ruke. Z pokojného večera pri televízore sa tak stal bolestivý večer s popáleninami  na pohotovosti v nemocnici.

Aj keď  sa už dnes nezapaľujú na stromčeku sviečky alebo prskavky, nie sú úplne bezpečné elektrické svetielka. V snahe ušetriť mnohí kupujú osvetlenie na stromček rôzne lacné produkty vyrobené v krajinách, ktoré Vianoce ako také vôbec neslávia. Takéto svetielka sú menej kvalitné, bez ochrany proti  skratu.

Vo viacerých rodinách tak už zažili, že nielen živí ale aj plastový stromček môže zhorieť do tla a čo je horšie plameň sa môže rozšíriť aj na vybavenie domácnosti.

Nahradiť škodu a získať peniaze na nové vybavenie domácnosti by ste si  mohli nárokovať z vášho poistenia domácnosti. Avšak pokazené Vianoce vám už nič nenahradí.  Určite by ste si mali dávať pozor pri výbere svetielok a vyberať z tých certifikovaných ako tiež určite pri odchode z domova a nenechávať svietiť stromček.

„Odporúčam mať uzatvorené poistenie nehnuteľnosti (rodinný dom, byt) a poistenie  zariadenia domácnosti (hnuteľné veci) súčasne. Najmä pri požiaroch totiž takmer vo všetkých prípadoch prichádza  k poškodeniu zariadenia domácnosti a zároveň aj stavby. Ak nie priamo ohňom, tak sálavým teplom z ohňa, zadymením sadzami alebo vodou, ktorou  požiar hasili,” hovorí Jozef Hrdý z Allianz – SP. „Zabudnúť však netreba ani na poistenie zodpovednosti, keďže škody môžete spôsobiť aj susedom, a to najmä pri bytových domoch" dodáva.

Elektrické svetielka nemusia byť vždy príčinou horiaceho stromčeky. Príliš vyschnutému stromčeku postavenému vedľa radiátora či iného výhrevného telesa postačí veľmi málo k vznieteniu.

V roku 2011 zaznamenala Allianz Slovenská poisťovňa až 771 poistných udalostí, ktorých príčinou bol požiar stromčeka. V minulom roku zaznamenala poisťovňa 381 poistných prípadov v celkovej sume 388 tisíc eur.

Takéto štatistiky preto motivovali expertov na nehody z Allianz na vytvorenie jednoduchých pravidiel, vďaka ktorým je možné takýmto „katastrofám“ predchádzať:

 

  • Zabezpečte, aby v stojane na vianočný stromček bolo dostatočné množstvo vody, aby rýchlo nevyschol.
  • Nepoužívajte pri dekorácii stromčeka prachový sneh v spreji, urýchľuje horenie.
  • Nikdy nenechávajte deti alebo zvieratá samé v miestnosti, v ktorej horia sviečky.
  • Postavte stromček čo najďalej od radiátorov a iných výhrevných telies.
  • Skontrolujte v akom stave sú elektrické svetielka predtým, ako ich použijete.


Za celú redakciu internetového portálu Finance.sk vám želáme krásne a pohodové prežitie vianočných sviatkov. Dúfame, že vám vyhnú všetky nešťastia, ktoré by vám spôsobili ujmu či už na zdraví alebo na majetku.

Miroslava Hrášková

Autor článku Miroslava Hrášková

V článkoch sa najradšej venuje problematike daní, dávok a dôchodkov. Okrajovo spracováva aj oblasť financovania bývania, termínovaných vkladov a sporenia. Vyštudovala hospodársku politiku na ekonomicko-právnej fakulte Masarykovej... Ďalšie články autora.

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

21. 2. 2024 | Redakcia

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

V spolupráci s portálom Finparáda, ktorý sa špecializuje na hodnotenie finančných produktov, vám prinášame výsledky 2. ročníka súťaže Finparáda - Finančný produkt roka 2023.

Zanalyzovali sme ponuku rizikového poistenia a postavili rebriček najlepších ponúk

7. 2. 2024 | Redakcia

Zanalyzovali sme ponuku rizikového poistenia a postavili rebriček najlepších ponúk

Na Finparáde nastala aktualizácia rebríčkov najlepšieho rizikového poistenia na trhu. Jednotkou je poistenie od poisťovne Uniqa, druhé miesto patrí Generali Poisťovni a rebríček uzatvára... celý článok

Mali ste nehodu? V akej výške vám poisťovňa uhradí nájom náhradného vozidla?

20. 12. 2023 | Barbora Magočová

Mali ste nehodu? V akej výške vám poisťovňa uhradí nájom náhradného vozidla?

Dopravné nehody so sebou neprinášajú len nepríjemnosť v podobe poškodenia vozidla. Problémom býva aj to, že ho (minimálne určitú dobu) nemôžete používať. Bez pojazdného auta ale mnoho... celý článok

Simplea v roku 2024 chystá novinky. Klienti získajú aj fintech bankovú a poradenskú aplikáciu

12. 12. 2023 | Marek Mittaš

Simplea v roku 2024 chystá novinky. Klienti získajú aj fintech bankovú a poradenskú aplikáciu

Finančno-poradenská spoločnosť Simplea má aktuálne 150 certifikovaných finančných sprostredkovateľov a 18 pobočiek. Na ďalší rok chystá dynamický rast. Posilní ju spoločnosť Swell... celý článok

Nesúhlasíte s rozhodnutím Sociálnej poisťovne? Ako sa proti nemu môžete brániť?

14. 11. 2023 | Barbora Magočová

Nesúhlasíte s rozhodnutím Sociálnej poisťovne? Ako sa proti nemu môžete brániť?

Rozhodnutia Sociálnej poisťovne vás môžu výrazne ovplyvniť prakticky vo všetkých obdobiach vášho života. Zďaleka sa netýkajú len starobných či invalidných dôchodkov; dopad na rodinné... celý článok