Nepodceňujte dôležitosť cestovného poistenia!

Lenka Šenkýřová | rubrika: Článok | 8. 7. 2013
Dovolenková sezóna je v plnom prúde. Okrem vytúženého oddychu a zábavy sú však jej súčasťou často aj rôzne ochorenia či úrazy. Stále sa však nájdu ľudia, ktorí cestujú do zahraničia spoliehajúc sa na európsky preukaz poistenia. Riskujú tak výrazné predraženie svojho pobytu.
Nepodceňujte dôležitosť cestovného poistenia!

Zdroj: Shutterstock

Cestovné poistenie je veľmi dôležité
Vytúžená letná dovolenka v niektorej zo zahraničných destinácií nemusí vždy dopadnúť podľa našich predstáv a očakávaní. Zlomená ruka, noha, rôzne druhy náhlych ochorení alebo náhla bolesť zubov môžu zmeniť chvíle pohody a relaxu na veľmi nepríjemné a tiež veľmi nákladné chvíle. Netreba preto zabúdať na dôležitosť cestovného poistenia. Je preto lepšie sa pred nečakanými negatívnymi udalosťami poistiť a predísť tak nepríjemnostiam a nemalým nákladom.


Poistenie liečebných nákladov
Toto poistenie by malo byť bežnou súčasťou každej cesty do zahraničia, keďže kryje liečebné náklady v zahraničí. V rámci tohto poistenia poisťovne hradia akútne ošetrenie vrátane predpísaných liekov, hospitalizáciu, prípadne prevoz do najbližšej nemocnice. Ošetrenie v zahraničí môže vyšplhať na stovky (v horšom prípade tisícky) eur a vo väčšine prípadov uhrádzate prostriedky za ošetrenie ošetrujúcemu lekárovi či zdravotníckemu zariadeniu priamo na mieste. Zdravotnícke služby v podobe ošetrenia, liečenia a liekov sú však v zahraničí výrazne vyššie ako na Slovensku. Uzatvorením poistenia liečebných nákladov vám poisťovňa garantuje preplatenie všetkých základných zdravotných a liečebných zákrokov v zahraničí. Práve preto je vhodné poistenie liečebných nákladov v zahraničí mať.

Ošetrenie v Európskej únii nemusí byť bezplatné
Navyše, musíte počítať aj so skutočnosťou, že s európskym preukazom zdravotného poistenia vám pomôže len v prípade verejného zdravotného zariadenia, a tá, bohužiaľ, v mnohých turistických oblastiach chýba. Ak teda dôjde k najhoršiemu, tak si ošetrenie musíte zaplatiť sami. Ba čo viac, v prípade, že nemáte zjednané komerčné cestovné poistenie, nemáte nárok na asistenčné služby, čo znamená, že si musíte všetko zariadiť sami. To znamená, že ak nie ste dostatočne jazykovo vybavení, máte o to väčší problém. S komerčným cestovným poistením tiež získate nárok na asistenčné služby, kde môžete prakticky kedykoľvek požiadať o radu, Stačí len vytočiť telefónne číslo, ktoré nájdete na kartičke vášho cestovného poistenia.


Koľko stojí ošetrenie
Finančné náklady na ošetrenie, hospitalizáciu či prevoz späť z dovolenkovej destinácie sa môžu pohybovať v desiatkach tisíc eur. Allianz – Slovenská poisťovňa v uplynulých rokoch zaznamenala najvyššie poistné plnenie vo výške asi 360 000 eur. V tomto prípade išlo o operáciu v Spojených štátoch amerických s prevozom na Slovensko. Allianz – Slovenská poisťovňa sa však najčastejšie stretáva s nasledujúcimi poistnými udalosťami:

  • Žalúdočné a tráviace problémy (náklady zhruba 160 eur)
  • Chrípka a zápal priedušiek s vysokými teplotami (náklady zhruba 160 eur)
  • Alergická reakcia na slnko (náklady od 70 do 160 eur)
  • Akútne zubné ošetrenie (náklady od 160 do 300 eur).

Kde vám hrozí najväčšie riziko
Allianz – Slovenská poisťovňa zaznamenala najväčší počet poistných udalostí vo veľmi obľúbenej dovolenkovej destinácii – Egypte, kam mieri každoročne mnoho slovenských turistov. Z dôvodu hygienických a klimatických podmienok v tejto krajine existuje zvýšená frekvencia výskytu žalúdočných či črevných ochorení. Medzi krajiny s veľkým počtom poistných udalostí patrí aj Slovákmi veľmi obľúbené a často navštevované Turecko a Chorvátsko.

Spôsob uzatvorenia poistenia
Uzatvorenie cestovného poistenia je väčšinou záležitosťou niekoľkých minút.  Možností, ako uzatvoriť poistenie, je mnoho. Využiť môžete napríklad poistenie osobne na pobočke, prostredníctvom sms alebo online cez internet. Poistenie cez internet je rýchle, jednoduché: v niekoľkých krokoch vyberiete poistenie  systém vám ho automaticky spočíta, zrekapituluje a vy už len vybrané poistenie zaplatíte. Následne vám zmluva o poistení a ďalšie potrebné dokumenty prídu e – mailom. Ak však uzatvorenie cestovného poistenia riešite na poslednú chvíľu, môžete tiež využiť aplikácie jednotlivých poisťovní pre mobilné telefóny.

Celoročné poistenie
Ak cestujete do zahraničia niekoľkokrát do roka, je vhodné uzatvoriť si celoročné cestovné poistenie, s ktorým ušetríte nielen peniaze, ale i čas a starosti. Poistení tak ste 365 dní do roka a nemusíte po každý raz navštevovať poisťovňu. Tento produkt spravidla ponúkajú aj banky k platobným kartám.

 

 


Lenka Šenkýřová

 Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

21. 2. 2024 | Redakcia

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

V spolupráci s portálom Finparáda, ktorý sa špecializuje na hodnotenie finančných produktov, vám prinášame výsledky 2. ročníka súťaže Finparáda - Finančný produkt roka 2023.

Zanalyzovali sme ponuku rizikového poistenia a postavili rebriček najlepších ponúk

7. 2. 2024 | Redakcia

Zanalyzovali sme ponuku rizikového poistenia a postavili rebriček najlepších ponúk

Na Finparáde nastala aktualizácia rebríčkov najlepšieho rizikového poistenia na trhu. Jednotkou je poistenie od poisťovne Uniqa, druhé miesto patrí Generali Poisťovni a rebríček uzatvára... celý článok

Mali ste nehodu? V akej výške vám poisťovňa uhradí nájom náhradného vozidla?

20. 12. 2023 | Barbora Magočová

Mali ste nehodu? V akej výške vám poisťovňa uhradí nájom náhradného vozidla?

Dopravné nehody so sebou neprinášajú len nepríjemnosť v podobe poškodenia vozidla. Problémom býva aj to, že ho (minimálne určitú dobu) nemôžete používať. Bez pojazdného auta ale mnoho... celý článok

Simplea v roku 2024 chystá novinky. Klienti získajú aj fintech bankovú a poradenskú aplikáciu

12. 12. 2023 | Marek Mittaš

Simplea v roku 2024 chystá novinky. Klienti získajú aj fintech bankovú a poradenskú aplikáciu

Finančno-poradenská spoločnosť Simplea má aktuálne 150 certifikovaných finančných sprostredkovateľov a 18 pobočiek. Na ďalší rok chystá dynamický rast. Posilní ju spoločnosť Swell... celý článok

Nesúhlasíte s rozhodnutím Sociálnej poisťovne? Ako sa proti nemu môžete brániť?

14. 11. 2023 | Barbora Magočová

Nesúhlasíte s rozhodnutím Sociálnej poisťovne? Ako sa proti nemu môžete brániť?

Rozhodnutia Sociálnej poisťovne vás môžu výrazne ovplyvniť prakticky vo všetkých obdobiach vášho života. Zďaleka sa netýkajú len starobných či invalidných dôchodkov; dopad na rodinné... celý článok