Chystáte sa do zahraničia? Nezabudnite na cestovné poistenie!

Miroslava Hrášková | rubrika: Článok | 17. 6. 2013
Či už cestujete na koniec sveta alebo len do niektorej susednej krajiny, cestovné poistenie by malo byť súčasťou vášho základného vybavenia.
Chystáte sa do zahraničia? Nezabudnite na cestovné poistenie!

Zdroj: Shutterstock

Aj keď máte európsku zdravotnú kartičku a na prvý pohľad by sa vám mohlo zdať, že pri cestovaní po krajinách Európskej únie by vám mohla stačiť, opak je pravdou. Základná bezplatná zdravotná starostlivosť sa v jednotlivých krajinách líši a za ošetrenie, ktoré máte na Slovensku úplne bezplatné, sa napríklad vo Francúzsku či Anglicku pripláca.  Pokiaľ by teda došlo k situácii a museli by ste využiť lekársku zdravotnú starostlivosť, pobyt v zahraničí by sa vám tak mohol nepríjemne predražiť. Správne zvoleným cestovným poistením si  tak potom ušetríte mnohé starosti.

Kde si zjednať cestovné poistenie?
Tradične máte na výber z rôznych možností:

  • priamo na pobočke vybranej poisťovne
  • on-line cez internetové stránky poisťovne
  • SMS
  • v cestovnej kancelárii ako súčasť zjednávaného pobytu

V súčasnom „internetovom veku“ , kedy je internet čoraz dostupnejší, sa najčastejšou formou vybavenia cestovného poistenia stávajú on-line internetové stránky. Poistenie si jednak môžete zjednať  priamo cez stránky danej konkrétnej poisťovne, alebo môžete využiť špecializovaných portálov, ktoré sa venujú porovnávaniu poistenia. V prípade, že ste mimo dosah internetu, môžete využiť možnosť vybavenia poistenia cez SMS. Túto službu však v súčasnosti neposkytujú úplne všetky poisťovne pôsobiace na Slovensku. „Najviac klientov Allianz – Slovenskej poisťovne – takmer dve tretiny – sa do zahraničia poisťuje individuálne, ďalšiu veľkú časť tvoria komplexné cestovné poistenia, ktoré si uzatvoria priamo pri kúpe zájazdu v cestovnej kancelárii (takmer tretina),“ uvádza tlačová správa Allianz-Slovenskej poisťovne.

Najrizikovejšie krajiny z pohľadu cestovného poistenia
Medzi krajiny, v ktorých vzniká najviac poistných udalostí, už tradične patria tie najobľúbenejšie destinácie, kam mieri mnoho slovenských turistov: Turecko, Chorvátsko, Bulharsko a Grécko. „Najviac poistných udalostí v roku 2012 vzniklo v Egypte. Počet poistných udalostí je však ovplyvnený aj veľkou obľúbenosťou tejto destinácie, do ktorej mieri mnoho slovenských turistov. Vzhľadom na klimatické a hygienické podmienky je tu zvýšená frekvencia výskytu najmä žalúdočných a črevných ochorení,“  uvádza vo svojej správe Allianz – Slovenská poisťovňa.

Proti akým rizikám sa poistiť?
Cestovné poistenie môže zahŕňať:

  • poistenie liečebných nákladov
  • úrazové poistenie
  • poistenie batožiny
  • poistenie zodpovednosti za škodu

Najčastejším a najviac využívaným druhom cestovného poistenia je poistenie liečebných nákladov. V rámci tohto poistenia obvykle poisťovne hradia akútne ošetrenie vrátane predpísaných liekov, hospitalizáciu, prievoz do najbližšej nemocnice, prevoz pacienta do vlasti prípadne telesných pozostatkov do vlasti. Počas letnej sezóny sú najčastejšími poistnými udalosťami žalúdočné a tráviace problémy, chrípka a zápal priedušiek s vysokými horúčkami, alergické reakcie na slnko, akútne zubné ošetrenie. Liečebné náklady týchto prípadov sa pohybujú v rozmedzí od 70 do 300 eur.

Z úrazového cestovného poistenia budete čerpať odškodnenie v prípade trvalých následkov úrazu, alebo v prípade smrti poisteného v dôsledku úrazu.

Poistenie batožiny kryje poškodenie, zničenie, odcudzenie a stratu batožiny alebo dokladov. Poistenie batožiny kryje aj oneskorené dodanie batožiny leteckou spoločnosťou. Ak vám nebola do 24 hodín (prípadne 48 hodín)  od príletu na miesto určenia  vydaná batožina, máte nárok na nákup nevyhnutných odevov a toaletných potrieb.

Cestovné poistenie zodpovednosti za škodu kryje škody spôsobené na zdraví, živote alebo na majetku tretej osoby. Toto poistenie sa môže vzťahovať aj na náklady spojené so zastupovaním poisteného advokátom, pribratie súdneho znalca alebo náklady kaucie a podobné finančné zábezpeky.

 

Miroslava Hrášková

Autor článku Miroslava Hrášková

V článkoch sa najradšej venuje problematike daní, dávok a dôchodkov. Okrajovo spracováva aj oblasť financovania bývania, termínovaných vkladov a sporenia. Vyštudovala hospodársku politiku na ekonomicko-právnej fakulte Masarykovej... Ďalšie články autora.

Účet s bonusom až do 60 €

Chcem bonus

Založte si Účet pre zelenší svet online – kvôli prírode aj pre seba! Na 12 mesiacov zadarmo a s podporou enviroprojektov.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Poisťovňa Pillow hlási po prvý raz zisk. Predbehli sme slávnu Lemonade, chvália sa

28. 4. 2024 | Redakcia

Poisťovňa Pillow hlási po prvý raz zisk. Predbehli sme slávnu Lemonade, chvália sa

Pillow pôsobí na českom trhu štyri roky a v roku 2023 prvýkrát vstúpila aj na Slovensko. V najnovšej správe o hospodárskych výsledkoch sa porovnáva so známou poisťovňou Lemonade.

Poisťovňa nemusí vždy uhradiť celú škodu. Kedy môže znížiť poistné plnenie?

28. 4. 2024 | Barbora Magočová

Poisťovňa nemusí vždy uhradiť celú škodu. Kedy môže znížiť poistné plnenie?

Dali ste sa poistiť, aby ste mohli pokojne spávať? Ak počítate s tým, že z plnenia od poisťovne pokryjete všetky nečakané výdavky z dôvodu najrôznejších škodových udalostí, môžete zažiť... celý článok

Ako si vybrať cestovné poistenie? Najčastejšia choroba Slovákov sa lieči vo svete najdrahšie

25. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Ako si vybrať cestovné poistenie? Najčastejšia choroba Slovákov sa lieči vo svete najdrahšie

Cestovné poistenie na dovolenku predstavuje pár eur navyše, no ak by sa vám niečo stalo a nemali ste ho, pár eur to nebude. V niektorých krajinách sa liečebné náklady šplhajú do astronomických... celý článok

PZP pre kolobežky je tu. Od tohto dátumu bude pre Slovákov povinné

25. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

PZP pre kolobežky je tu. Od tohto dátumu bude pre Slovákov povinné

Parlament posunul do druhého čítania vládny návrh zákona o povinnom zmluvnom poistení motorových vozidiel. Dočkáme sa aj povinného poistenia elektrických kolobežiek a zvýšia sa aj pokuty... celý článok

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

21. 2. 2024 | Redakcia

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

V spolupráci s portálom Finparáda, ktorý sa špecializuje na hodnotenie finančných produktov, vám prinášame výsledky 2. ročníka súťaže Finparáda - Finančný produkt roka 2023.