Pred odchodom na letnú dovolenku sa nezabudnite poistiť!

Lenka Šenkýřová | rubrika: Článok | 6. 6. 2013
Dovolenková sezóna sa neúprosne blíži, hoci počasie tomu vôbec nenasvedčuje. Chystáte sa ísť ohriať do zahraničia? V tom prípade nepodceňujte dôležitosť cestovného poistenia, s ktorým môžete ušetriť mnoho času, peňazí a v konečnom dôsledku aj nervov.
Pred odchodom na letnú dovolenku sa nezabudnite poistiť!

Zdroj: Shutterstock

Necestujte bez poistenia!
Vytúžená letná dovolenka v zahraničí nemusí vždy dopadnúť podľa našich predstáv a očakávaní. Zlomená ruka, rôzne druhy náhlych ochorení alebo náhla bolesť zubov môžu zmeniť chvíle pohody a relaxu na veľmi nepríjemné a tiež veľmi nákladné chvíle. Je preto lepšie sa pred nečakanými negatívnymi udalosťami poistiť.

Proti akým rizikám sa poistiť?

  • Poistenie liečebných nákladov


Toto poistenie by malo byť bežnou súčasťou každej cesty do zahraničia, keďže kryje liečebné náklady v zahraničí. V rámci tohto poistenia poisťovne hradia akútne ošetrenie vrátane predpísaných liekov, hospitalizáciu, prípadne prevoz do najbližšej nemocnice. Ošetrenie v zahraničí môže vyšplhať na stovky eur a vo väčšine prípadov uhrádzate prostriedky za ošetrenie ošetrujúcemu lekárovi či zdravotníckemu zariadeniu priamo na mieste. Zdravotnícke služby v podobe ošetrenia, liečenia a liekov sú však v zahraničí výrazne vyššie ako na Slovensku. Uzatvorením poistenia liečebných nákladov vám poisťovňa garantuje preplatenie všetkých základných zdravotných a liečebných zákrokov v zahraničí. Práve preto je vhodné poistenie liečebných nákladov v zahraničí mať.

  • Úrazové poistenie


Z úrazového cestovného poistenia budete čerpať odškodnenie v prípade trvalých následkov úrazu, alebo v prípade smrti poisteného v dôsledku úrazu.

  • Poistenie batožiny

Toto poistenie kryje poškodenie, zničenie, odcudzenie a stratu batožiny, ktorú si poistený berie so sebou na cestu a pobyt, a tiež dokladov (cestovný pas, občiansky preukaz). Poistenie batožiny kryje aj oneskorené dodanie batožiny leteckou spoločnosťou. V prípade, že vám nebola do 24 hodín (prípadne 48 hodín) od príletu na miesto určenia vydaná batožina, máte nárok na nákup nevyhnutných odevov a toaletných potrieb.

  • Poistenie zodpovednosti za škodu

Cestovné poistenie zodpovednosti za škodu kryje škody spôsobené na zdraví, živote alebo na majetku tretej osoby. Toto poistenie sa môže vzťahovať aj na náklady spojené so zastupovaním poisteného advokátom, pribratie súdneho znalca alebo náklady kaucie a podobné finančné zábezpeky.


Koľko bude poistenie stáť
Na slovenskom trhu ponúka cestovné poistenie niekoľko subjektov a v rámci ich služieb si môžete poistiť takmer všetko. Cena poistenia sa líši v závislosti na podmienkach jednotlivých poisťovní. Je však ovplyvnená mnohými faktormi, akými sú napríklad:

  • predmet poistenia, teda proti akým rizikám sa poistíte: liečebných nákladov, batožiny, zodpovednosti za škody, úrazové poistenie a podobne
  • výška poistného krytia, čiže na akú sumu sa poistíte
  • územná platnosť, podľa toho, do akej krajiny sa chystáte vycestovať. Rovnaký rozsah poistenia pri vycestovaní do napr. Českej republiky vás napríklad bude stáť menej ako do Egypta alebo na Kanárske ostrovy.
  • dĺžka pobytu
  • spôsob uzatvorenia poistenia: možností, ako uzatvoriť poistenie, je mnoho, Využiť môžete napríklad poistenie online cez internet, osobne na pobočke alebo prostredníctvom sms.

Lenka Šenkýřová

 Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Poisťovňa Pillow hlási po prvý raz zisk. Predbehli sme slávnu Lemonade, chvália sa

28. 4. 2024 | Redakcia

Poisťovňa Pillow hlási po prvý raz zisk. Predbehli sme slávnu Lemonade, chvália sa

Pillow pôsobí na českom trhu štyri roky a v roku 2023 prvýkrát vstúpila aj na Slovensko. V najnovšej správe o hospodárskych výsledkoch sa porovnáva so známou poisťovňou Lemonade.

Poisťovňa nemusí vždy uhradiť celú škodu. Kedy môže znížiť poistné plnenie?

28. 4. 2024 | Barbora Magočová

Poisťovňa nemusí vždy uhradiť celú škodu. Kedy môže znížiť poistné plnenie?

Dali ste sa poistiť, aby ste mohli pokojne spávať? Ak počítate s tým, že z plnenia od poisťovne pokryjete všetky nečakané výdavky z dôvodu najrôznejších škodových udalostí, môžete zažiť... celý článok

Ako si vybrať cestovné poistenie? Najčastejšia choroba Slovákov sa lieči vo svete najdrahšie

25. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Ako si vybrať cestovné poistenie? Najčastejšia choroba Slovákov sa lieči vo svete najdrahšie

Cestovné poistenie na dovolenku predstavuje pár eur navyše, no ak by sa vám niečo stalo a nemali ste ho, pár eur to nebude. V niektorých krajinách sa liečebné náklady šplhajú do astronomických... celý článok

PZP pre kolobežky je tu. Od tohto dátumu bude pre Slovákov povinné

25. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

PZP pre kolobežky je tu. Od tohto dátumu bude pre Slovákov povinné

Parlament posunul do druhého čítania vládny návrh zákona o povinnom zmluvnom poistení motorových vozidiel. Dočkáme sa aj povinného poistenia elektrických kolobežiek a zvýšia sa aj pokuty... celý článok

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

21. 2. 2024 | Redakcia

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

V spolupráci s portálom Finparáda, ktorý sa špecializuje na hodnotenie finančných produktov, vám prinášame výsledky 2. ročníka súťaže Finparáda - Finančný produkt roka 2023.