Systém jednej zdravotnej poisťovne už od roku 2014

Zdenka Školniková | rubrika: Článok | 6. 11. 2012
Zdravotné poistenie čakajú ďalšie zmeny. Vládny kabinet jednohlasne odsúhlasil zavedenie unitárneho systému jednej zdravotnej poisťovne.
Systém jednej zdravotnej poisťovne už od roku 2014

Zdroj: Shutterstock

Prečo sa vláda rozhodla pre takúto zásadnú zmenu? Podľa tvrdení  vlády na čele s premiérom Róbertom Ficom by unitárny systém mal zabezpečiť lepšiu zdravotnú starostlivosť pre všetkých poistencov. Zavedenie jednej zdravotnej poisťovne vláda odsúhlasila už 25.júla, stále však nie je jasné ako k nemu dôjde. Úlohou ministerky zdravotníctva Zuzany Zvolenskej bolo do konca septembra vypracovať návrh ako prejsť na systém jednej zdravotnej poisťovne.

Odkúpenie, vyvlastnenie alebo dohoda
Pôvodne premiér hovoril o troch možnostiach prechodu na jednu zdravotnú poisťovňu. Prvou a podľa neho aj najideálnejšou by bola dohoda o odkúpení s predstaviteľmi súčasných dvoch súkromných poisťovní pôsobiacich na slovenskom trhu- poisťovne Dôvera a Union. Druhou možnosťou, ktorá prichádzala do úvahy bola dohoda s menovanými poisťovňami o správe poisteného kmeňa týchto poisťovní štátom, jednalo by sa o určitú formu nájmu. V tomto prípade by nedošlo k zmene vlastníctva poisťovní.  Terajšie súkromné poisťovne by spravoval štát bez zásahu ich majiteľov, tí by dostávali od štátu vopred dohodnutú finančnú odplatu. Tento spôsob je u nás zatiaľ neotestovaný a  z právneho hľadiska je tzv. hybridom, ktorý v sebe nesie veľké riziká. Návrh vypracovaný ministerkou zdravotníctva túto možnosť vylučuje. Treťou možnosťou v prípade neuzatvorenia dohody s predstaviteľmi súkromných poisťovní  bude vyvlastnenie. Ak sa štát so súkromnými poisťovňami nedohodne do 1.1.2014, do konca prvého polroka 2014 by malo prebehnúť vyvlastnenie a unitárny systém by sa mal stať plne funkčným. Pri odkúpení a vyvlastnení súkromných poisťovní vzniká otázka ako korektne vyplatiť vlastníkov týchto poisťovní. Podľa premiéra Róberta Fica je potrebné aby sumu pre vyplatenie stanovil nezávislý audítor, čím by sa zabránilo akémukoľvek spochybňovaniu. V súčasnosti štát nemá dostatok prostriedkov na odkúpenie. Riešením by mal byť predaj aktív prostredníctvom burzy. Kedy, a o ktoré aktíva by sa malo jednať zatiaľ nie je známe.

Odporcovia unitárneho systému
Najväčšími odporcami budúceho systému jednej poisťovne sú odborníci z oblasti zdravotníctva medzi, ktorých patria poslanci Ivan Uhliarik a Viliam Novotný. Podľa ich názoru bude na občanoch Slovenska v prípade vyplatenia súkromných poisťovní spáchaná „lúpež“ nakoľko vyplatenie bude v podstate plynúť z peňazí samotných daňových poplatníkov. Daniel Lipšic pokladá za absurdné aby štát vyplatil milióny eur finančným spoločnostiam, keď nemá prostriedky na platy zdravotných sestier.

Prečo chce vláda zaviesť systém jednej zdravotnej poisťovne?
O zavedenie systému jednej zdravotnej poisťovne sa vláda usilovala už aj v minulosti. Hlavným impulzom bolo, že súkromné poisťovne vytvárajú zisk. Paradoxom je, že samotné zdravotníctvo vykazuje stratu. O obmedzenie vytvárania zisku sa vládny kabinet už usiloval, ale neúspešne. Riešením zavedenia unitárneho systému, kde by existovala len jedna zdravotná poisťovňa by sa tvorba zisku súkromnými spoločnosťami obmedzila. Druhým dôvodom prečo sa zavádza unitárny systém je šetrenie, nakoľko štát v súčasnosti inak nevie zlepšiť situáciu v zdravotníctve.

Krajiny so systémom jednej zdravotnej poisťovne bez vykazovania zisku sa môžu preukázať aj zdravotným stavom svojich obyvateľov. Slovensko patrí spolu s Holandskom a Švajčiarskom medzi tri európske krajiny, ktoré majú pluralitný systém, kde je dovolené generovať zisk. Pluralita zdravotných poisťovní bola pôvodne zavedená preto, aby mohli poisťovne medzi sebou súťažiť o poistencov. Tento cieľ však splnený nebol nakoľko poisťovne v súčasnosti ponúkajú ten istý produkt. Ďalším faktom je, že slovenský trh je príliš malý na to, aby tu mohlo pôsobiť viacero poisťovní. Zrušením posledných dvoch súkromných poisťovní by sa odstránila tvorba zisku a taktiež nákladov na ich prevádzkovanie. V období rokov 2006-2011 tieto poisťovne vykázali zisk vyše 558 miliónov eur. Ich zrušením by sa usporené prostriedky vrátili do zdravotníctva.

Dôvera a Union
Predstavitelia týchto poisťovní by chceli pôsobiť na trhu aj naďalej. Spoločnosť Union kategoricky odmieta svoj zánik. O možnom odkúpení s nimi zatiaľ nikto nehovoril. Od vlády nedostali zatiaľ žiadne konkrétne návrhy na riešenie vzniknutej situácie.

Zdenka Školniková

 Ďalšie články autora.

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

21. 2. 2024 | Redakcia

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

V spolupráci s portálom Finparáda, ktorý sa špecializuje na hodnotenie finančných produktov, vám prinášame výsledky 2. ročníka súťaže Finparáda - Finančný produkt roka 2023.

Zanalyzovali sme ponuku rizikového poistenia a postavili rebriček najlepších ponúk

7. 2. 2024 | Redakcia

Zanalyzovali sme ponuku rizikového poistenia a postavili rebriček najlepších ponúk

Na Finparáde nastala aktualizácia rebríčkov najlepšieho rizikového poistenia na trhu. Jednotkou je poistenie od poisťovne Uniqa, druhé miesto patrí Generali Poisťovni a rebríček uzatvára... celý článok

Mali ste nehodu? V akej výške vám poisťovňa uhradí nájom náhradného vozidla?

20. 12. 2023 | Barbora Magočová

Mali ste nehodu? V akej výške vám poisťovňa uhradí nájom náhradného vozidla?

Dopravné nehody so sebou neprinášajú len nepríjemnosť v podobe poškodenia vozidla. Problémom býva aj to, že ho (minimálne určitú dobu) nemôžete používať. Bez pojazdného auta ale mnoho... celý článok

Simplea v roku 2024 chystá novinky. Klienti získajú aj fintech bankovú a poradenskú aplikáciu

12. 12. 2023 | Marek Mittaš

Simplea v roku 2024 chystá novinky. Klienti získajú aj fintech bankovú a poradenskú aplikáciu

Finančno-poradenská spoločnosť Simplea má aktuálne 150 certifikovaných finančných sprostredkovateľov a 18 pobočiek. Na ďalší rok chystá dynamický rast. Posilní ju spoločnosť Swell... celý článok

Nesúhlasíte s rozhodnutím Sociálnej poisťovne? Ako sa proti nemu môžete brániť?

14. 11. 2023 | Barbora Magočová

Nesúhlasíte s rozhodnutím Sociálnej poisťovne? Ako sa proti nemu môžete brániť?

Rozhodnutia Sociálnej poisťovne vás môžu výrazne ovplyvniť prakticky vo všetkých obdobiach vášho života. Zďaleka sa netýkajú len starobných či invalidných dôchodkov; dopad na rodinné... celý článok