Povinné zmluvné poistenie: Kedy vzniká nárok na jeho výpoveď alebo zrušenie?

Ján Florek | rubrika: Článok | 23. 1. 2012
Motorové vozidlá jazdiace v Slovenskej republike musia mať uzatvorenépovinné zmluvné poistenie (PZP), ktoré stanovuje zákon. Motoristi majúmožnosť zmeniť poskytovateľa tohto poistenia raz do roka.
Povinné zmluvné poistenie: Kedy vzniká nárok na jeho výpoveď alebo zrušenie?

Zdroj: Shutterstock

Poistenie automobilu v SR je povinné pre každého majiteľa takéhoto vozidla na základe zákona č. 381/2001 Z. z. o povinnom zmluvnom poistení zodpovednosti za škodu spôsobenú prevádzkou motorového vozidla. Sú z neho vyplácané škody, ktoré spôsobil vodič počas jazdy na cestných telekomunikáciách. Okrem toho, príslušníci polície kontrolujú jeho platnosť a prípadné nedodržanie zákona trestajú finančnými pokutami (až do výšky viac ako 3300 eur, pozn. red.). Motoristi si pri výbere poistenia môžu vybrať z viacerých produktov, ktoré v rámci Slovenska ponúka 11 poisťovacích subjektov. Patria medzi ne:

  • Allianz – Slovenská poisťovňa
  • AXA
  • ČSOB Poisťovňa
  • Generali
  • Genertel
  • Groupama
  • Komunálna poisťovňa
  • Kooperativa
  • Union poisťovňa
  • UNIQA
  • Wüstenrot poisťovňa

Výpoveď alebo zrušenie poistenia

PZP sa uzatvára na dobu neurčitú a poistným obdobím je jeden rok, alebo inak nazývaný technický rok. Niekedy sa stáva, že technický rok korešponduje s kalendárnym, čo nemusí byť podmienkou, pretože poistenie vozidiel sa uskutočňuje počas celého roka. Zmena poskytovateľa poistenia sa dá za normálnych podmienok uskutočniť iba jedenkrát do roka, a to počas výročia poistnej zmluvy. Občiansky zákonník v prvom odseku § 800 jasne stanovuje podanie výpovede najneskôr šesť týždňov pred koncom poistného obdobia. Do tohto termínu je potrebné, aby bola pôvodnej poisťovni doručená výpoveď. V prípade nedodržania lehoty zostáva poistený poistencom poisťovne aj naďalej. Ďalšia zmena je možná opäť až o rok pri výročí zmluvy. V prípade úspešného zrušenia poistnej zmluvy je potrebné uzatvoriť si nové poistenie, platné odo dňa ukončenia predchádzajúcej poistky, čím sa predíde porušeniu zákona.

Poistná zmluva zaniká okrem výpovede ku koncu poistného obdobia aj v nasledujúcich prípadoch:

  • Zánikom motorového vozidla – jeho zošrotovaním, vyradením z evidencie
  • Zmenou držiteľa motorového vozidla v evidencii vozidiel – darovanie alebo predaj
  • Na základe krádeže, ktorá bola oznámená slovenským policajným zložkám
  • Vrátením dokladu o poistení zodpovednosti pri motorových vozidlách, ktoré nepodliehajú evidencii vozidiel
  • Zmenou nájomcu, ak je na motorové vozidlo uzavretá nájomná zmluva s právom kúpy prenajatej veci
  • Nezaplatením upomienky v príslušnej lehote

Dohodou alebo osobitným predpisom stanoveným poisťovateľom v poistných podmienkach

Ak vznikne ukončenie PZP na základe neplatenia poistného, v tomto prípade je poistník povinný si dojednať PZP u toho istého poisťovateľa

Dôležité informácie, ktoré by ste pri výpovedi nemali prehliadnuť

Ako už bolo vyššie spomenuté výpoveď je za normálnych podmienok (pri výročí poistenia, pozn. red.) potrebné doručiť poisťovni najneskôr šesť týždňov pred koncom poistného obdobia. Poisťovňa nezohľadňuje podanie výpovede v posledný zákonom stanovený deň na pošte. Výpoveď musí byť v posledný deň už fyzicky v poisťovni. Výpoveďou sa rozumie tlačivo, ktoré sa je možné stiahnuť na jednotlivých weboch poisťovacích subjektov a po jeho vypísaní musí byť pred odoslaním poistníkom vlastnoručne podpísané. Okrem zasielania v rámci slovenskej pošty sa odporúča aj osobná návšteva poisťovne, kde vám bude vystavené potvrdenie o podaní výpovede. Následne ak je všetko v poriadku a poisťovňa nemá v poistných podmienkach stanovené inak, k výpovedi dochádza dňom jej riadneho oznámenia poisťovni poistníkom. Niekedy sa môže stať, že poisťovne si podľa všeobecných poistných podmienok môžu stanoviť „ochrannú lehotu“, po ktorej uplynutí dochádza k výpovedi (lehota začína plynúť dňom riadneho oznámenia výpovede a podľa štandardných kritérií trvá osem dní, pozn. red.).

Výpoveď môže podať len poistník, alebo ním poverená osoba na základe plnej moci. Ak je výpoveď podávaná inak ako pri výročí zmluvy, požiadajte od poisťovne vrátenie poistného, ktoré bolo vopred uhradené. Taktiež si v prípade bezškodového priebehu nezabudnite vyžiadať doklad, ktorý tento fakt potvrdzuje.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Poisťovňa Pillow hlási po prvý raz zisk. Predbehli sme slávnu Lemonade, chvália sa

28. 4. 2024 | Redakcia

Poisťovňa Pillow hlási po prvý raz zisk. Predbehli sme slávnu Lemonade, chvália sa

Pillow pôsobí na českom trhu štyri roky a v roku 2023 prvýkrát vstúpila aj na Slovensko. V najnovšej správe o hospodárskych výsledkoch sa porovnáva so známou poisťovňou Lemonade.

Poisťovňa nemusí vždy uhradiť celú škodu. Kedy môže znížiť poistné plnenie?

28. 4. 2024 | Barbora Magočová

Poisťovňa nemusí vždy uhradiť celú škodu. Kedy môže znížiť poistné plnenie?

Dali ste sa poistiť, aby ste mohli pokojne spávať? Ak počítate s tým, že z plnenia od poisťovne pokryjete všetky nečakané výdavky z dôvodu najrôznejších škodových udalostí, môžete zažiť... celý článok

Ako si vybrať cestovné poistenie? Najčastejšia choroba Slovákov sa lieči vo svete najdrahšie

25. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Ako si vybrať cestovné poistenie? Najčastejšia choroba Slovákov sa lieči vo svete najdrahšie

Cestovné poistenie na dovolenku predstavuje pár eur navyše, no ak by sa vám niečo stalo a nemali ste ho, pár eur to nebude. V niektorých krajinách sa liečebné náklady šplhajú do astronomických... celý článok

PZP pre kolobežky je tu. Od tohto dátumu bude pre Slovákov povinné

25. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

PZP pre kolobežky je tu. Od tohto dátumu bude pre Slovákov povinné

Parlament posunul do druhého čítania vládny návrh zákona o povinnom zmluvnom poistení motorových vozidiel. Dočkáme sa aj povinného poistenia elektrických kolobežiek a zvýšia sa aj pokuty... celý článok

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

21. 2. 2024 | Redakcia

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

V spolupráci s portálom Finparáda, ktorý sa špecializuje na hodnotenie finančných produktov, vám prinášame výsledky 2. ročníka súťaže Finparáda - Finančný produkt roka 2023.