GAP: Nadstavba havarijného poistenia

Ján Florek | rubrika: Článok | 24. 11. 2011
Pri kúpe nového, alebo ojazdeného automobilu znepokojuje väčšinumotoristov strach z jeho straty alebo nefunkčnosti. Pri novšíchvozidlách sa dá okrem dostupného havarijného a povinného zmluvnéhopoistenia uzavrieť aj stopercentné poistenie vozidla – GAP.
GAP: Nadstavba havarijného poistenia

Zdroj: Shutterstock

Ide o takzvanú nadstavbu havarijného poistenia a  podstavou je fakt, že pri novom automobile klesá jeho hodnota počas prvých rokov (2-3) rapídnym tempom. Môže sa stať, že pri poistnom plnení z bežného poistenia nebude suma, ktorú poisťovňa v čase škodovej udalosti vyplatí, zodpovedať ani polovici kúpnej ceny vozidla. Inak povedané, poistenie GAP kryje majiteľovi rozdiel medzi súčasnou hodnotou vozidla a jeho kúpnou cenou, pretože na takýto účel sa v prípade krádeže alebo totálnej škody nevzťahuje poistné plnenie z havarijného poistenia. Z havarijnej poistky má poistený nárok iba na plnenie vo výške maximálne všeobecnej hodnoty vozidla, teda z ceny vozidla v čase poistnej udalosti, ktorá môže byť omnoho nižšia ako nákupná cena.

GAP poistenie príklad od poisťovne UNIQA: Motorista si zakúpil vozidlo v hodnote 20 tis. eur. Po 3 rokoch je jeho trhová hodnota už len 13 000 eur. Auto mu v tom čase ukradli alebo je po havárii ohodnotené na totálnu škodu. Ak má uzavreté havarijné poistenie Auto&Voľnosť - KASKO so spoluúčasťou 5 %, spoluúčasť je 650 eur a UNIQA vyplatí sumu 12 350 eur. Ak však má uzavreté aj pripoistenie GAP, doplatí mu poisťovňa do kúpnej ceny vozidla 7 650 eur aj so spoluúčasťou, tzn. spoluúčasť je 0 eur a celkovo UNIQA vyplatí 20 000 eur (12 350 eur z havarijného poistenia + 7 650 eur z GAP).

Kedy GAP nefunguje

Nové vozidlo rýchlo stráca svoju trhovú hodnotu a nie nadarmo sa hovorí, že každým dňom,  ktorý ubehne od kúpy je lacnejšie. Čiastočne sa dá tomuto javu zabrániť už spomínaným GAP poistením, avšak ani to nemusí vždy fungovať. Netreba zabúdať na výluky poistenia, ktoré sa nachádzajú v všeobecných poistných podmienkach jednotlivých subjektov poskytujúcich nadstavbu havarijného poistenia. Poistné plnenie nie je poskytované napríklad pri krádeží, ktorú spôsobila osoba majúca prístup ku kľúčom odcudzeného vozidla. Poisťovňa nevyplatí GAP plnenie, ani v prípade, že z rôznych dôvodov zamietla poistné plnenie primárna poisťovňa, s ktorou uzavrel majiteľ vozidla KASKO poistenie. Problémom bude napríklad aj jazda pod vplyvom alkoholu či iných omamných látok a mnohé iné.  Poistenie sa uzatvára ďalej len pre vozidlá s bežnou prevádzkou, nie pre taxikárov, požičovne, autoškoly a vozidlá s právom prednostnej jazdy.

Poistenie trvá približne od 3 – 6 rokov a závisí to len od druhu poisťovne, či sa dá uzatvoriť okrem nových aj na jazdené motorové vozidlá. Pri používaných vozidlách je však možné uzavrieť poistenie GAP len do šiesteho roku vozidla. Toto poistenie sa dá uzavrieť len ako doplnkové poistenie k havarijnému poisteniu. Medzi subjekty, ktoré ho poskytujú patria napríklad Allianz Slovenská poisťovňa (KASKO Total), Wüstenrot poisťovňa (SuperGAP), QBE Insurance (EuroGAP) či poisťovňa UNIQA (KASKO doplnkové poistenie GAP).

Pri všetkých štyroch musí byť najskôr uzatvorené havarijné poistenie a územná platnosť sa vzťahuje na Európu. Pri Allianz SP ovplyvňuje uzavretie poistenia finančnej straty váha vozidla do 3,5 tony, avšak poistiť sa dajú nové, ojazdené, osobné, dodávkové, firemné aj súkromné vozidlá a uzatvára sa na dobu 3 – 5 rokov buď so spoluúčasťou alebo bez spoluúčasti. Podobne je na tom aj QBE Insurance či Wüstenrot. UNIQA poistí oproti ostatným vozidlá až do 6 roku života. Všetky spoločnosti sa líšia aj maximálnou obstarávacou cenou vozidla (najvyššiu ma QBE až do 100 000 eur) či limitmi krytia, ktoré sa pohybujú od 25 tis. – 30. tis. eur. 

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Ako si vybrať cestovné poistenie? Najčastejšia choroba Slovákov sa lieči vo svete najdrahšie

25. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Ako si vybrať cestovné poistenie? Najčastejšia choroba Slovákov sa lieči vo svete najdrahšie

Cestovné poistenie na dovolenku predstavuje pár eur navyše, no ak by sa vám niečo stalo a nemali ste ho, pár eur to nebude. V niektorých krajinách sa liečebné náklady šplhajú do astronomických... celý článok

PZP pre kolobežky je tu. Od tohto dátumu bude pre Slovákov povinné

25. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

PZP pre kolobežky je tu. Od tohto dátumu bude pre Slovákov povinné

Parlament posunul do druhého čítania vládny návrh zákona o povinnom zmluvnom poistení motorových vozidiel. Dočkáme sa aj povinného poistenia elektrických kolobežiek a zvýšia sa aj pokuty... celý článok

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

21. 2. 2024 | Redakcia

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

V spolupráci s portálom Finparáda, ktorý sa špecializuje na hodnotenie finančných produktov, vám prinášame výsledky 2. ročníka súťaže Finparáda - Finančný produkt roka 2023.

Zanalyzovali sme ponuku rizikového poistenia a postavili rebriček najlepších ponúk

7. 2. 2024 | Redakcia

Zanalyzovali sme ponuku rizikového poistenia a postavili rebriček najlepších ponúk

Na Finparáde nastala aktualizácia rebríčkov najlepšieho rizikového poistenia na trhu. Jednotkou je poistenie od poisťovne Uniqa, druhé miesto patrí Generali Poisťovni a rebríček uzatvára... celý článok

Mali ste nehodu? V akej výške vám poisťovňa uhradí nájom náhradného vozidla?

20. 12. 2023 | Barbora Magočová

Mali ste nehodu? V akej výške vám poisťovňa uhradí nájom náhradného vozidla?

Dopravné nehody so sebou neprinášajú len nepríjemnosť v podobe poškodenia vozidla. Problémom býva aj to, že ho (minimálne určitú dobu) nemôžete používať. Bez pojazdného auta ale mnoho... celý článok