Zmeny v cenách povinného zmluvného poistenia na rok 2012

Ján Florek | rubrika: Článok | 7. 11. 2011
Motoristi zbystríte pozornosť. Prinášame vám prehľad aktuálnych zmienv povinnom zmluvnom poistení platných od novembra, ktoré sa rozhodli uskutočniť viaceré poisťovne.
Zmeny v cenách povinného zmluvného poistenia na rok 2012

Zdroj: Shutterstock

Poisťovacie spoločnosti, pôsobiace na území Slovenskej republiky, majú povinnosť zverejniť nové sadzby PZP do konca októbra.  Niektoré tak učinili v predstihu, avšak našli sa aj také, ktoré informácie zverejnili až na konci mesiaca. Ako po iné roky, aj tento rok bude ovplyvňovať cenu PZP najmä bezškodovosť, vek poistencov, jednorazové platby a mnohé ďalšie. Pri niektorých poisťovniach ostali ceny rovnaké, pri iných sa zas vydali smerom nahor. Opačný prípad, ktorý by ocenili viacerí majitelia motorových vozidiel žiaľ nenastal, aj keď je výška PZP na Slovensku vyššia ako napríklad v susednom Poľsku či Maďarsku.

Ceny nezníži ani Allianz – Slovenská poisťovňa. „Ceny PZP v priebehu roka nezaznamenali nejaký dramatický posun. Podľa nášho názoru na ďalšie znižovanie cien nie je priestor. Priestor pre dobrú ponuku však určite ponúkneme verným klientom našej spoločnosti, pre ktorých každý rok prinášame atraktívny systém zliav a bonusov. Rovnako sa snažíme vychádzať v ústrety všetkým, ktorí majú priaznivý škodový priebeh. O plošnom znižovaní cien však vzhľadom na celkové výsledky PZP neuvažujeme,“ povedal špecialista externej komunikácie Allianz SP Gabriel Tóth.

Do zliav, ktoré poisťovňa ponúka patria napríklad poistenie viacerých vozidiel v rodine, vernostná zľava až do 10 %, 15 % zľava pri spoluúčasti, zmluvná zľava do 5 % či zľavy pri uzatvorení poistenia cez web a jednorazovej ročnej platbe. Okrem poisťovne Allianz sme oslovili aj ostatné subjekty poskytujúce PZP a zaujímali sme sa o aktuálne zmeny.

Produktová manažérka poisťovne Groupama Mária Gáborová nové ceny PZP bližšie nešpecifikovala, avšak potvrdila že od 1. 11. 2011 pripravuje poisťovňa nový sadzobník pre poistenie PZP, tak ako každý rok. „Ceny poistného sa pre rok 2012 výrazne meniť nebudú,“ povedala Gáborová. Produktové zľavy však zostanú podľa nej nezmenené a poisťovňa bude modifikovať cenu poistného iba obchodnou zľavou.

AXA ceny nemení, podobne sa rozhodli aj iní

Medzi prvými spoločnosťami, ktoré vyšli s informáciami von, bola aj spoločnosť AXA. Poisťovňa ponechala ceny zákonného poistenia na rovnakej úrovni. „Ceny povinného zmluvného poistenia k 1. 11. 2011 nemeníme. Klienti si môžu zjednať PZP podľa cien, ktoré uvádzame na internete s tým, že odporúčame preveriť nárok konkrétneho klienta na zľavu na našej AXA linke,“ ozrejmila hovorkyňa poisťovne AXA Jana Tarčáková Janičková. Pri PZP sú zvýhodnení napríklad držitelia vodičských oprávnení od 35 (vrátane) do 69 rokov, v prípade, že čestným prehlásením dokážu, že za posledných 5 rokov nemali z PZP žiadnu poistnú udalosť. Limity krytia PZP predstavujú sumu 2,5 mil. eur za škody na živote, zdraví a majetku. S produktom Auto budú podľa poisťovne AXA za PZP a havarijné poistenie potenciálni záujemcovia platiť až o polovicu menej.

Ceny zákonného poistenia nemení ani Komunálna poisťovňa a klientov láka okrem iného aj svojimi bezkonkurenčnými asistenčnými službami. „Ceny PZP pre rok 2012 nemeníme. Rozhodnutie o tejto skutočnosti je výsledkom zváženia možností poisťovne na jednej strane a schopnosti zostať konkurencieschopný na strane druhej,“ informovala Finance.sk vedúca oddelenia marketingu a podpory predaja komunálnej poisťovne Silvia Vonzová. Pri stanovení ceny povinného zmluvného poistenia zachováva poisťovňa segmentáciu delenia motorových vozidiel a hlavným  faktorom pri stanovení cien pri osobných automobiloch je objem motora ( kubatúra). Pre nasledujúce poistné obdobie nebude poisťovňa uplatňovať žiadne prirážky za škodový priebeh, takzvané malusy. Okrem viacerých zliav vsádza Komunálna poisťovňa na nadštandardné asistenčné služby. „Naše asistenčné služby predstavujú celoeurópske služby od výmeny pneumatík, cez pomoc pri havárii a nepojazdnosti, obťahu, defekte, zámene paliva až po poskytnutie finančnej výpomoci prostredníctvom jedného telefónneho čísla,“ ozrejmuje Vonzová.

Zmenu  cien PZP nevykonala ani poisťovňa UNIQA, ktorá pôsobí na slovenskom trhu už niekoľko rokov a momentálne oslavuje svoje 20. výročie. „Nemeníme sadzby poistného, sadzby zostávajú rovnako výhodné,“ ozrejmuje hovorkyňa poisťovne Ingrid Drahošová. „Pri príležitosti 20. výročia pôsobenia našej spoločnosti na slovenskom trhu máme výhodný vstupný rabat pre nových klientov,“ doplnila. Výhodný vstupný rabat a individuálny vstupný bonus (až do 50 %) môže získať poistník (FO, PO) vo veku 23 a viac rokov s bezškodovým priebehom minimálne 2 roky, ktorý nemal predtým poistené vozidlo v UNIQE.

Príklad cien PZP v UNIQE k 31. 10. 2011
Objem motora v ccmUNIQA JUBILEUM PZP
Do 130081,24
1301 – 150096,24
1501 – 1800117,24
1801 – 2000145,2
2001 – 2500174,12
2501 a viac226,68
Zdroj: UNIQA

 

Nováčik na trhu, poisťovňa Genertel, ceny taktiež nezmenila. Poisťovňa sa po roku pôsobenia rozhodla, že svoje ceny meniť nebude. „Spoločnosť totiž zvolila cenovú stratégiu prísnu voči vodičom s poistnou udalosťou a aj vďaka tomu môže pre vodičov jazdiacich bez nehody poskytovať bonusy až do výšky 65%,“ informuje Genertel. Okrem výhodnej ceny získajú v Generteli noví aj verní zákazníci k svojmu PZP VIP asistenčné služby s garanciou príjazdu do 60 minút a miniHavarijné poistenie v rámci špeciálnej ponuky na 3 mesiace zadarmo. Poisťovňa pripravuje na slovenskom trhu revolúciu v PZP a ako prvá na Slovensku, chce spustiť on-line prepojenie na poistný register motoristov, ktorý spravuje Slovenská kancelária poisťovateľov (register obsahuje informácie o  nehodách a platobnej disciplíne poistníkov). Od tohto kroku očakáva, že nájde správny pomer medzi cenou a rizikami. Ide vlastne o to, aby beznehodoví vodiči nedoplácali vyšším poistným za chyby a bezohľadnú jazdu iných vodičov.

 

Bezškodovosť a vek vodiča ovplyvňuje PZP aj v Generali, ČSOB či Wüstenrote

Najvýhodnejšie sadzby PZP pre rok 2012 budú mať v Generali Slovensko majitelia vozidiel, ktorí sú starší a skúsenejší vodiči, vozia v aute dieťa, sú z menších miest a obcí, alebo jazdia len v SR a okolitých štátoch (ČR, Maďarsko alebo Poľsko). „Cenotvorbu PZP ovplyvňuje viacero faktorov ako napríklad celkový vývoj škodovosti, ceny náhradných dielov, ceny normohodín a podobne. Okrem toho sú to faktory súvisiace priamo s vodičom a jeho správaním. Výsledná cena je určená pre každého klienta individuálne,“ ozrejmuje manažérka komunikácie a eventov poisťovne Generali Lucia Makayová. To znamená že pre niektoré skupiny vodičov je možné očakávať vzhľadom na vývoj trhu zvýšenie ceny PZP. „Vo všeobecnosti platí, že nižšie ceny majú zodpovední vodiči jazdiaci bez nehôd,“ dodáva Makayová.

Príklad cien PZP v Generali k 31. 10. 2011
Špecifikácia vodičaModel vozidla/vekObjem valcovVýkon motoraCena (EUR) pre PZP*
32-ročný muž, Malacky, jazdí do celej Európy,
5 % spoluúčasť
Volkswagen Polo/
4-ročné
119851 136,79
51-ročný muž, Košice, jazdí v SR a Maďarsku,
5 % spoluúčasť
Škoda Octavia/
7-ročné
189677199,32
62-ročný muž, Bratislava, jazdí v SR a ČR,
5 % spoluúčasť
Mercedes E 220 CDI/
6-ročné
2148110332,20
Zdroj: Generali
*Cena poistenia+ poistenie živel, vandalizmus, krádež, iné nezavinené škody

 

 

ČSOB bude v rámci svojich produktov aj naďalej zvýhodňovať rodiny a pri PZP na rok 2012 ponúkne mnoho zliav. Každé poistenie obsahuje podľa poisťovne bezplatné úrazové poistenie pre všetky deti, nachádzajúce sa počas jazdy v poistenom vozidle (vek dieťaťa je ohraničený do 15 roku života). Čo sa týka zliav, tak napríklad pri poistení druhého vozidla ponúka ČSOB 5-percentnú zľavu, pre tých, čo už u nej majú poistené aspoň jedno vozidlo a zľava nie je obmedzená počtom vozidiel. Zvýhodnení budú novo aj majitelia vozidiel s výkonom motora do 80 kW, ktorí sú mladší ako 30 rokov. Motoristi vo veku od 24 do 29 rokov s deťmi získajú zľavu vo výške 30 %. Najvýraznejšiu zľavu vo výške 55 % si môžu uplatniť beznehodoví vodiči. Pre ostatných sú k dispozícii napríklad 5-percentné zľavy pri jednorazovej úhrade poistného, či dojednania si ho na dva roky (zľavnená cena je v takomto prípade garantovaná na celé dvojročné obdobie). Okrem toho zvýšila ČSOB Poisťovňa v PZP pre rok 2012 výšku limitov, ktoré novo dosahujú pri škodách na zdraví 5 mil. eur a pri škodách na majetku 2 mil. eur. Čo sa týka asistenčných služieb, tie sú zadarmo. Okrem spomínaných zliav ponúka spoločnosť v prípade uzatvorenia PZP 25 % zľavu na poistenie nehnuteľnosti a domácnosti v ČSOB. Rovnakú zľavu poskytuje aj pri havarijnom poistení a o 5 % menej (20 %) pri uzatvorení cestovného poistenia.

 

Príklad cien PZP v ČSOB od 31. 10. 2011
Špecifikácia vodičaModel vozidla/vekCena (EUR) pre PZP*
61-ročný muž
z Banskej Bystrice
Volkswagen Polo,
 1.2L, 51 kW
84,01
31-ročná žena zo Zvolena
(jej manžel má poistené auto v ČSOB
Poisťovni)
5 % zľava za ďalšie auto poistené v ČSOB
Peugeot 206,
1.1i, 44 kW
76,26
24-ročná žena z Bratislavy
(s manželom majú 2 deti),
30 % zľava za dieťa
Hyundai i30 cw,
1.6 CRDi, 66 kW
93,74
39-ročný muž z Vrábeľ
(jeho manželka  má poistené auto v
ČSOB Poisťovni)
5 % zľava za ďalšie auto poistené v ČSOB
Fiat Punto EVO,
1.6L, 65 kW
80,78
43-ročná žena
zo Spišskej N. Vsi
Škoda Octavia Combi,
1.4 Mpi, 59 kW
85,03
 Zdroj: ČSOB Poisťovňa
* Cena poistenia + poistenie živel, vandalizmus, krádež, iné nezavinené škody

 

Poisťovňa Wüstenrot v rámci určovania nových cien povinného zmluvného poistenia (PZP) motorových vozidiel zohľadní opäť výkon motora v kilowattoch a vek držiteľa motorového vozidla. Okrem iného cenovo zvýhodní verných klientov, ktorí majú uzavretý niektorý z jej ďalších produktov. Nižšie sadzby získajú podľa spoločnosti taktiež aj majitelia áut vo veku od 26 rokov. Zvýhodnené sadzby začínajú podľa informácií agentúry SITA od sumy 89 eur a sadzobník je platný od polovice októbra. Klasický sadzobník je drahší pre klientov do 25 rokov, pre tých od 26 rokov je totožný s tým predchádzajúcim.

Čo sa týka poisťovní Kooperativa  a Union: V rámci prvej nám manažérka interných sietí Katarína Vargová ozrejmila, že poisťovňa novo zvyšuje  v PZP poistné krytie na 5 mil. eur za škody na zdraví a 1. mil. eur za škody spôsobené na majetku. „Napriek tomu zachovávame pre rok 2012 ceny povinného zmluvného poistenia za škody spôsobené prevádzkou motorového vozidla na úrovni roku 2011,“ hovorí Vargová. Výhodné sadzby môžu získať dôchodcovia nad 70 rokov, zdravotne postihnutí (ZŤP), vodiči z menších miest a taktiež motoristi z nižším výkonom motora (do 120 kW).

Hovorkyňa poisťovne Union Judita Smatanová nám k dohodnutému termínu sľúbené vyjadrenie nezaslala.

PZP poistenie musia mať uzatvorené podľa zákona všetci účastníci cestnej premávky, pretože sa z neho pokrývajú škody spôsobené iným účastníkom cestnej premávky. Ignorovanie PZP sa poväčšine trestá niekoľkotisícovou pokutou, no v prípade nehody, ktorú spôsobí nepoistené vozidlo sa môže suma, potrebná na úhradu, vyšplhať aj omnoho vyššie.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Poisťovňa Pillow hlási po prvý raz zisk. Predbehli sme slávnu Lemonade, chvália sa

28. 4. 2024 | Redakcia

Poisťovňa Pillow hlási po prvý raz zisk. Predbehli sme slávnu Lemonade, chvália sa

Pillow pôsobí na českom trhu štyri roky a v roku 2023 prvýkrát vstúpila aj na Slovensko. V najnovšej správe o hospodárskych výsledkoch sa porovnáva so známou poisťovňou Lemonade.

Poisťovňa nemusí vždy uhradiť celú škodu. Kedy môže znížiť poistné plnenie?

28. 4. 2024 | Barbora Magočová

Poisťovňa nemusí vždy uhradiť celú škodu. Kedy môže znížiť poistné plnenie?

Dali ste sa poistiť, aby ste mohli pokojne spávať? Ak počítate s tým, že z plnenia od poisťovne pokryjete všetky nečakané výdavky z dôvodu najrôznejších škodových udalostí, môžete zažiť... celý článok

Ako si vybrať cestovné poistenie? Najčastejšia choroba Slovákov sa lieči vo svete najdrahšie

25. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Ako si vybrať cestovné poistenie? Najčastejšia choroba Slovákov sa lieči vo svete najdrahšie

Cestovné poistenie na dovolenku predstavuje pár eur navyše, no ak by sa vám niečo stalo a nemali ste ho, pár eur to nebude. V niektorých krajinách sa liečebné náklady šplhajú do astronomických... celý článok

PZP pre kolobežky je tu. Od tohto dátumu bude pre Slovákov povinné

25. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

PZP pre kolobežky je tu. Od tohto dátumu bude pre Slovákov povinné

Parlament posunul do druhého čítania vládny návrh zákona o povinnom zmluvnom poistení motorových vozidiel. Dočkáme sa aj povinného poistenia elektrických kolobežiek a zvýšia sa aj pokuty... celý článok

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

21. 2. 2024 | Redakcia

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

V spolupráci s portálom Finparáda, ktorý sa špecializuje na hodnotenie finančných produktov, vám prinášame výsledky 2. ročníka súťaže Finparáda - Finančný produkt roka 2023.