Zorientujte sa v havarijných poistkách na trhu a vyberte si podľa vášho gusta. Časť prvá.

Ján Florek | rubrika: Článok | 26. 10. 2011
Trh poskytovateľov havarijného poistenia (HP) tvorí na Slovenskuniekoľko poisťovacích spoločností. Orientácia medzi nimi nemusí byťjednoduchá, preto vám v nasledujúcich riadkoch bližšie predstavímeprodukty 11 subjektov, ktoré poskytujú HP na Slovensku.
Zorientujte sa v havarijných poistkách na trhu a vyberte si podľa vášho gusta. Časť prvá.

Zdroj: Shutterstock

Havarijné poistenie poskytuje v Slovenskej republike viac než desiatka poisťovacích spoločností. Medzi ich ponukami sa vyskytujú viaceré rozdiely, ktoré sa týkajú napríklad aj druhov poisťovaných vozidiel; možností výberu rizík, ktoré sa dajú v havarijnom poistení poistiť; typov spoluúčasti; územného rozsahu poistného krytia; požadovaného zabezpečenia vozidla a jeho limitov krytia či rozsahu poskytovania asistenčných služieb. Asistenčné služby ponúkajú v základnom poistení všetky poisťovne, v niektorých si za príplatok však môžete dopoistiť ešte širší rozsah takýchto služieb. Ide napríklad o poisťovňu AXA či Generali Slovensko.

O ponukách ďalších poisťovní sa dočítate v druhej časti článku: Zorientujte sa v havarijných poistkách na trhu a vyberte si podľa vášho gusta.Časť druhá.

Čo ovplyvňuje cenu havarijnej poistky

Konečnú cenu havarijného poistenia ovplyvňuje niekoľko faktorov, medzi ktoré patrí napríklad aj továrenská značka vozidla. Automobily sú v poisťovniach zaraďované do skupín, ktoré majú priradené príslušné koeficienty rizikovosti. Podľa webového portálu havarijne.sk patria medzi menej rizikové značky napr. Daewoo, Fiat, Huyndai, Kia, Opel, Chevrolet, Škoda (Fabia), medzi viac rizikové, a teda vozidlá, pre ktoré je potrebné drahšie havarijné poistenie, sú radené napríklad Ford, Peugeot, Citroen, Mazda, Mitsubishi, Nissan, Seat, Subaru, Toyota, Volvo, VW alebo Škoda (Octavia, Superb). Najvyššie koeficienty, t.j. najdrahšie havarijné poistenie býva dojednávané pri luxusných značkách ako sú Audi, BMW, Jaguar, Jeep, Porshe, Mercedes, naopak niektoré značky poisťovne nepoisťujú, alebo ich havarijné poistenie posudzujú individuálne, napr. pri vozidlách typu Hummer, Ferrari, Bentley, Lamborghini, Aston Martin či Lotus. Cenu tiež ovplyvňuje vybraná spoluúčasť (existuje pravidlo, že čím nižšia je spoluúčasť poistníka, tým je havarijné poistenie drahšie) či poistené riziká (základné krytie - havária je, lacnejšie ako all risk - vrátane krádeže) a mnohé iné.

Allianz SP zohľadňuje pri poistení viacero faktorov

Poisťovňa ponúka svojim klientom, aby si k základnému poisteniu, ktorým sa chápe poistenie pre prípad poškodenia alebo zničenia vozidla v dôsledku havárie doobjednali pripoistenia podľa ich výberu. „Havarijné poistenie si klient, môže nastaviť presne podľa svojich potrieb,“ informuje hovorca Allianz SP Gabriel Tóth. Pri doplnkových poisteniach je možné zabezpečiť automobil proti širokej škále rizík. Napríklad proti poškodeniu, alebo zničeniu vozidla v dôsledku živelnej udalosti či odcudzeniu. Okrem toho si môžete dojednať aj úrazové poistenie osôb vo vozidle, poistiť batožinu alebo automobil, ktorý je využívaný na vybrané pracovné účely. Taktiež si môžete poistiť finančnú stratu vozidla, kde kryje poistenie rozdiel medzi obstarávacou cenou vozidla a jeho všeobecnou hodnotou vyplatenou z havarijného poistenia alebo poistenie náhradného vozidla (poisťovňa vám uhradí náklady vynaložené na zapožičanie náhradného vozidla, ak je vaše vozidlo v oprave, odcudzili vám ho, alebo ste na ňom utrpeli totálnu škodu).

Poistenie je možné uzatvoriť pre motorové aj prípojné vozidlá, súkromné či firemné. Uzatvorenie poistenia sa neobmedzuje vekom, značkou alebo typom vozidla. Inak povedané, poistenie si uzatvoríte v akomkoľvek veku pre rôzne druhy automobilov, avšak tieto atribúty sa zohľadňujú pri výpočte ceny poistného. Pri uzatvorení poistky sa zohľadňuje aj doterajší bezškodový priebeh poistenia. „Vodiči, ktorí nespôsobujú škody, môžu byť odmenení zľavou na poistení až do výšky 50 percent,“ hovorí Tóth.

Spoluúčasť je pri viacerých produktoch, ktorú Allianz SP ponúka variabilná. V prípade ponuky havarijných poistení si potenciálni klienti môžu vybrať z viacerých produktov, ako sú napríklad poistenia Moje auto (ide o komplexné poistenie osobných a dodávkových vozidiel starších ako 1 rok, spoluúčasť je 5%, min. 100 EUR alebo nulová), Havarijné poistenie (klasické poistenie, viaceré možnosti výberu spoluúčasti od 5%, min. 66,39 EUR/165,79 EUR až po 30 %, min. 995,82 EUR) či KASKO Economy (tu je spoluúčasť od 5%, min. 66,39 EUR/165,97 EUR až po 20 %, min. 663,88 EUR. Aby sme nezabudli, jednotlivé produkty sa delia aj na tri stupne Basic, Štandard a Optimal.

AXA poisťuje automobily na novú a zostatkovú hodnotu

Spoločnosť AXA patrí k jedným z  poisťovní, ktoré poskytujú havarijné poistenie nielen na zostatkovú hodnotu vozidla, ale aj na novú hodnotu. Taktiež patrí k jedným z poisťovní, ktoré poskytujú takzvané all – risk poistenie, čo znamená, že zahŕňa už všetky riziká, ktorými sú havária, živel, krádež a vandalizmus. K poisteniu je možné dojednať si množstvo pripoistení ako sú napríklad úrazové poistenie (poistná suma pre každú prepravovanú osobu: 3 319,39 € za smrť následkom úrazu, 6 638,78 € za trvalé následky úrazu), pripoistenie skiel (tu je spoluúčasť 20 %, min. 33,19 €), poistenie náhradného vozidla, poistenie batožiny, právnej asistencie či právnej asistencie KOMFORT. Dostupná spoluúčasť sa pohybuje už od 2%, min. 66 EUR a 5 %, min. 165 EUR. Poisťovňa nevyžaduje od svojich klientov ani drahé zabezpečovacie prvky, ktoré môžu v iných poisťovniach znížiť hodnotu poistenia. Okrem toho poskytuje vstupnú zľavu 50 % z havarijného poistenia vodičom nad 35 rokov, ktorí nemali za posledných 5 rokov z havarijného poistenia žiadnu nehodu. Zľavu núka AXA aj pri ročnej platbe, a to až do výšky 10 percent z poistného. „Novinkou je, že autá značky Peugeot, Fiat, Seat a Suzuki sa presúvajú do najvýhodnejšej skupiny,“ informuje poisťovňa v októbrovej tlačovej správe AXA zvýhodňuje skúsených vodičov.

Autožolík a Autosekáč ako havarijné poistenie od Generali

Poisťovňa Generali Slovensko má vo svojej ponuke dva typy havarijného poistenia, a to Autožolík a Autosekáč.  V prípade prvého poisťuje automobil na jeho novú hodnotu, to znamená, že aj pri čiastočnej škode sa Generali zaviazuje vyplatiť poistné plnenie v nových cenách, ktoré sú potrebné na nadobudnutie novej veci (poškodenej časti auta). Je určené skôr pre nové vozidlá. Pri totálnej škode alebo pri krádeži ponúka náhradu škody v cene, ktorú má auto aktuálne na trhu a dá sa uzatvoriť v dvoch variantoch (ALLRISK, alebo Poistenie s vylúčením rizika, či lúpeže). V prípade prvého variantu musí byť vozidlo vybavené funkčnými zabezpečovacími zariadeniami. Čo sa týka zľavy pri ročnom zaplatení je 5 %. Variant Autosekáča je určený skôr pre jazdené vozidlá do 3,5 tony s vekom od 2 do 12 rokov pri vstupe do poistenia. V ponuke sú opäť dva typy, a to ALLRISK a Poistenie s vylúčením rizika, či lúpeže, aj tu musí byť v prípade ALLRISKU vybavené funkčným zabezpečovacím mechanizmom. Zľava za jednorázové poistenie je taktiež totožná. K Autožolíkovi a Autosekáčovi sa dá dopoistiť široká škála pripoistení, ako sú napríklad poistenie čelného skla bez spoluúčasti a dopadu na bonus, poistenie nadštandardnej výbavy motorového vozidla, poistenie batožiny a vecí osobnej potreby, poistenie úrazu prepravovaných osôb, poistenie náhradného vozidla. Spoluúčasť predstavuje 5 %, min. 165 EUR. V oboch prípadoch je možné doobjednať si extra asistenčné služby KASKO PLUS, naopak KASKO ŠTANDARD poskytuje Generali už v cene poistenia.

Mini havarijné poistenie od Genertelu

Poisťovňa Genertel priniesla na trh Mini havarijné poistenie. Produkt je k dispozícii aj pre automobily staršie ako 5 rokov s 0 % spoluúčasťou. Poisťovňa ponúka poistné už od 29 eur ročne. Avšak tu si treba uvedomiť, že poistné krytie zahŕňa iba škody spôsobené na osobnom motorovom vozidle v prípade stretu alebo zrážky s iným vozidlom, ktoré spôsobí majiteľ poisteného vozidla. Poistenie sa nevzťahuje na udalosti ako sú napríklad krádež, vandalizmus, živelné pohromy, prirodzené opotrebovanie, nesprávna obsluha, pád telies, stret s inými telesami, osobami, zvieratami, chemickými látkami a ďalšie. Pri jednorazovom ročnom poistnom ponúka poisťovateľ okrem iného aj  zľavu 5 %. Ak ste náhodou klientom Genertelu, ponúka vám ho na 3 mesiace úplne zadarmo.

Groupama ponúka víkendové havarijné poistenie

Spoločnosť Groupama ponúka okrem tradičného havarijného poistenia aj produkt Víkendové havarijné poistenie, v ktorom poisťuje vozidlo na víkend plus piatky a sviatky, kde sa dá využiť možnosť poistenia buď na novú alebo obstarávaciu hodnotu. Dohodnúť sa dá aj nulovú spoluúčasť. Okrem toho ponúka 5 % zľavu pri uzatvorení poistenia s územnou platnosťou len pre SR a ČR a pri jednorázovom ročnom zaplatení. Spoločnosť ponúka taktiež aj možnosť dojednania doplnkových poistení ako sú napríklad poistenie všetkých skiel na vozidle na akúkoľvek neočakávanú udalosť či poistenie batožiny, ktorá sa vo vozidle prepravuje. V základnom poistení je havária a živelné udalosti a v poistení odcudzenia je automaticky krytý už aj vandalizmus. Pri poistení nových aj jazdených vozidiel sa parciálne škody plnenia uhrádzajú do plnej výšky vynaložených nákladov na opravu (s odpočítaním dohodnutej spoluúčasti, ak je dohodnutá) a pri krádeži alebo totálnej škode na vozidle sa plní do výšky všeobecnej (trhovej) ceny vozidla. Pri vozidlách do 3,5 tony sú k dispozícií zadarmo aj asistenčné služby. V prípade klasického havarijného poistenia sú podmienky podobné, až na to, že základná spoluúčasť je stanovená na 5 %, min. 99,58 EUR. Spoločnosť ponúka pri oboch produktoch možnosť pripoistenia úrazu všetkých osôb vo vozidle, poistná suma je určená pre každú osobu vo vozidle či výhodný bonusový systém.

V nasledujúcich riadkoch sme Vám predstavili produkty piatich poisťovacích spoločností, ktoré operujú na slovenskom trhu a ponúkajú havarijné poistenie. Vo štvrtok vám priblížime zvyšných šesť, aby ste si mohli vytvoriť prehľad o poskytovateľoch havarijného poistenia a ich produktoch, ktoré ponúkajú na slovenskom trhu.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Poisťovňa Pillow hlási po prvý raz zisk. Predbehli sme slávnu Lemonade, chvália sa

28. 4. 2024 | Redakcia

Poisťovňa Pillow hlási po prvý raz zisk. Predbehli sme slávnu Lemonade, chvália sa

Pillow pôsobí na českom trhu štyri roky a v roku 2023 prvýkrát vstúpila aj na Slovensko. V najnovšej správe o hospodárskych výsledkoch sa porovnáva so známou poisťovňou Lemonade.

Poisťovňa nemusí vždy uhradiť celú škodu. Kedy môže znížiť poistné plnenie?

28. 4. 2024 | Barbora Magočová

Poisťovňa nemusí vždy uhradiť celú škodu. Kedy môže znížiť poistné plnenie?

Dali ste sa poistiť, aby ste mohli pokojne spávať? Ak počítate s tým, že z plnenia od poisťovne pokryjete všetky nečakané výdavky z dôvodu najrôznejších škodových udalostí, môžete zažiť... celý článok

Ako si vybrať cestovné poistenie? Najčastejšia choroba Slovákov sa lieči vo svete najdrahšie

25. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Ako si vybrať cestovné poistenie? Najčastejšia choroba Slovákov sa lieči vo svete najdrahšie

Cestovné poistenie na dovolenku predstavuje pár eur navyše, no ak by sa vám niečo stalo a nemali ste ho, pár eur to nebude. V niektorých krajinách sa liečebné náklady šplhajú do astronomických... celý článok

PZP pre kolobežky je tu. Od tohto dátumu bude pre Slovákov povinné

25. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

PZP pre kolobežky je tu. Od tohto dátumu bude pre Slovákov povinné

Parlament posunul do druhého čítania vládny návrh zákona o povinnom zmluvnom poistení motorových vozidiel. Dočkáme sa aj povinného poistenia elektrických kolobežiek a zvýšia sa aj pokuty... celý článok

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

21. 2. 2024 | Redakcia

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

V spolupráci s portálom Finparáda, ktorý sa špecializuje na hodnotenie finančných produktov, vám prinášame výsledky 2. ročníka súťaže Finparáda - Finančný produkt roka 2023.