Až 160-tisíc vozidiel nemá na SR uzatvorené PZP. Patríte medzi nich, zmeňte to!

Ján Florek | rubrika: Článok | 11. 10. 2011
Po slovenských cestách jazdí až 160-tisíc motorových vozidiel, ktorénemajú uzatvorené povinné zmluvné poistenie (PZP). Ak patríte medzinich, zvážte jeho uzatvorenie, poradíme vám ako na to.
Až 160-tisíc vozidiel nemá na SR uzatvorené PZP. Patríte medzi nich, zmeňte to!

Zdroj: Shutterstock

Minulý týždeň sme publikovali príspevok o tom, prečo je dobré, aby ste mali uzatvorené PZP, taktiež sme vás informovali o vašich právach, povinnostiach a nárokoch, ktoré z neho vyplývajú. Dnes vám priblížime niektoré poisťovne a ich produkty.

Na začiatku opäť zdôrazníme, že nemať PZP sa naozaj neoplatí, čo nám potvrdili aj z ústredia Slovenskej kancelárie poisťovateľov (SKP). Okrem pokuty, ktorú vám môže vyrubiť polícia to môže zájsť aj omnoho ďalej. Ak spôsobíte nehodu a nemáte uzatvorené PZP, zaplatí to za vás SKP, avšak uhradenú sumu jej musíte vrátiť až do posledného centu, inak na vás pošle exekútora. „Ak osoba zodpovedná za spôsobenú škodu dobrovoľne nezaplatí sumu zodpovedajúcu plneniu poškodenému, uplatňujeme si svoje právo súdnou cestou a v konečnom dôsledku aj v exekučnom konaní,“ upozorňuje Lýdia Blažeková  z SKP. Čo sa týka nehodovosti podľa posledných čísel z SKP bolo k 31. júnu 2011 nahlásených v poisťovniach až 76-tisíc škodových udalostí. V 1600 prípadoch ich spôsobili práve nepoistené vozidlá, čo znamená, že nehodu im poisťovňa nepreplatí a bude nasledovať scenár, ktorý sme už zmieňovali. Pri výbere poisťovne si všímajte najmä výšku zliav, ktorú vám sú ochotné poisťovne ponúknuť a tiež neprehliadnite ani asistenčné služby, ktoré vám môžu zmierniť následky nehody.

Napríklad pri PZP od Allianz Slovenskej poisťovne ovplyvňuje výšku poistného podľa jej hovorcu Gabriela Tótha viacero parametrov. Zohľadňuje sa objem valcov, výkon motora, počet používateľov vozidla a informácie o poistenom. Napríklad aj to koľko najazdí kilometrov za rok, jeho vek, ako dlho má vodičský preukaz, jeho povolanie a iné... „Konečnú sumu poistného za PZP je možné ešte znížiť dojednaním spoluúčasti alebo prostredníctvom rozsiahleho systému zliav a výhod, ktoré ASP ponúka svojim klientom,“ hovorí Tóth. To koľko by vás stálo poistenie, si rýchlo a jednoducho vypočítate prostredníctvom online kalkulačky, ktorú ma Allianz SP k dispozícii na svojej internetovej stránke.

Pre ilustráciu sme vám vyrátali, koľko stojí poistenie auta normálneho mladého muža, ktorý ma po dvadsiatke, žiadne deti, jedno auto a nenajazdí do roka ani 1000 km. Poistenie nového automobilu do 3500 kg s výkonom motora 44 kW a zdvihovým objemom valcov  1.4. by ho stalo v priemere do dvesto eur (+/- 10 eur), a to už aj s asistenčnými službami. Asistenčné služby v Allianzi zabezpečujú: príchod cestnej služby, opravu vozidla na mieste a odťah vozidla, ak došlo k poruche alebo vozidlo je po nehode nepojazdné, náklady za manipuláciu s vozidlom a za vyprostenie; ubytovanie v núdzi pri nehode, poruche alebo odcudzení vozidla; návrat do miesta bydliska po nehode, poruche alebo odcudzení vozidla; uschovanie nepojazdného vozidla;  zabezpečenie náhradného vozidla po nehode, poruche alebo odcudzení vozidla.

Spoločnosť AXA ponúka svojim klientom množstvo výhod. Lacnejšiu poistku majú napríklad tí, ktorí sú podľa jej štandardou skúsení, zodpovední a z menších miest. Pri produkte auto môžu zaplatiť až o polovicu menej a asistenčné služby majú v základnom balíku zadarmo. Pri PZP sú podľa spoločnosti AXA zvýhodnení vodiči od 35 (vrátane) do 69 rokov v prípade, že čestným prehlásením dokážu, že za posledných päť rokov nemali z PZP žiadnu poistnú udalosť. Limity krytia PZP sú do výšky 2,5 mil. eur za škody na živote, zdraví a majetku. Jednou z mnohých výhod auto poistenia v spoločnosti AXA je aj pripoistenie skiel k PZP a havarijnému poisteniu. Čo sa týka asistenčných služieb, tie ponúka v základnom balíku PZP úplne zadarmo.

V prípade poisťovne Generali máte k dispozícii taktiež mnohé zľavy, napríklad ak jazdíte len na území SR a Poľska, dajú  vám výhodnejšiu sadzbu poistného. Výhodná sadzba je aj pri jazdení len na území Slovenska a ČR, alebo SR a Maďarska, taktiež ponúka poisťovňa zľavu aj pre rodičov - rodičia, ktorí majú dieťa mladšie ako 15 rokov, majú v Generali cenovú bombu - nižšiu a výhodnejšiu sadzbu povinného zmluvného poistenia.  V prípade, že vlastnia viac ako jedno auto, výhodnejšiu sadzbu poistného si môžu uplatniť na každé z nich. Generali ponúka vstupný bonus až do výšky 60%, možnosť ďalších zliav až do výšky 15% , praktické Asistenčné služby do 3,5 tony zadarmo, možnosť platenia poisteného aj štvrťročne alebo polročne, a to  bez navýšenia ceny a mnohé iné.

Okrem zmieňovaných spoločností ponúkajú PZP aj iné poisťovne, ktorých prehľad vám ponúkame v nasledujúcej tabuľke.

Tabuľka: Prehľad počtu poistených vozidiel a podiel na trhu povinného zmluvného poistenia za rok 2010

PoisťovňaPočet poistených vozidiel (v ks)Podiel na trhu podľa počtu vozidiel (v %)
Allianz – Slovenská poisťovňa, a. s.701 74832,17
AXA poisťovňa, a. s.76 5363,51
ČSOB poisťovňa, a. s.55 2372,53
Generali Poisťovňa, a. s.176 0158,07
Genertel Insurance , Ltd. 1 4440,07
Groupama poisťovňa, a.s.26 093 1,2
Komunálna poisťovňa, a. s. Vienna Insurance Group185 640 8,51
KOOPERATIVA poisťovňa, a. s. Vienna Insurance Group701 289 32,14
UNION Poisťovňa, a.s.32 150 1,47
UNIQA poisťovňa, a. s. 119 0685,46
Wüstenrot poisťovňa, a. s.106 3254,87
Spolu2 181 545100
Zdroj: Slovenská kancelária poisťovateľov

 

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

21. 2. 2024 | Redakcia

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

V spolupráci s portálom Finparáda, ktorý sa špecializuje na hodnotenie finančných produktov, vám prinášame výsledky 2. ročníka súťaže Finparáda - Finančný produkt roka 2023.

Zanalyzovali sme ponuku rizikového poistenia a postavili rebriček najlepších ponúk

7. 2. 2024 | Redakcia

Zanalyzovali sme ponuku rizikového poistenia a postavili rebriček najlepších ponúk

Na Finparáde nastala aktualizácia rebríčkov najlepšieho rizikového poistenia na trhu. Jednotkou je poistenie od poisťovne Uniqa, druhé miesto patrí Generali Poisťovni a rebríček uzatvára... celý článok

Mali ste nehodu? V akej výške vám poisťovňa uhradí nájom náhradného vozidla?

20. 12. 2023 | Barbora Magočová

Mali ste nehodu? V akej výške vám poisťovňa uhradí nájom náhradného vozidla?

Dopravné nehody so sebou neprinášajú len nepríjemnosť v podobe poškodenia vozidla. Problémom býva aj to, že ho (minimálne určitú dobu) nemôžete používať. Bez pojazdného auta ale mnoho... celý článok

Simplea v roku 2024 chystá novinky. Klienti získajú aj fintech bankovú a poradenskú aplikáciu

12. 12. 2023 | Marek Mittaš

Simplea v roku 2024 chystá novinky. Klienti získajú aj fintech bankovú a poradenskú aplikáciu

Finančno-poradenská spoločnosť Simplea má aktuálne 150 certifikovaných finančných sprostredkovateľov a 18 pobočiek. Na ďalší rok chystá dynamický rast. Posilní ju spoločnosť Swell... celý článok

Nesúhlasíte s rozhodnutím Sociálnej poisťovne? Ako sa proti nemu môžete brániť?

14. 11. 2023 | Barbora Magočová

Nesúhlasíte s rozhodnutím Sociálnej poisťovne? Ako sa proti nemu môžete brániť?

Rozhodnutia Sociálnej poisťovne vás môžu výrazne ovplyvniť prakticky vo všetkých obdobiach vášho života. Zďaleka sa netýkajú len starobných či invalidných dôchodkov; dopad na rodinné... celý článok