Životné poistenie sa dá konečne uzatvoriť aj na webe

Ján Florek | rubrika: Článok | 27. 9. 2011
Poisťovací trh sa rozšíril o ďalší druh poistenia, ktorý si môžeteuzatvoriť online spôsobom. Ponovom je totižto možné uzatvoriť si životnépoistenie aj z pohodlia vášho domova, a to prostredníctvom internetu.
Životné poistenie sa dá konečne uzatvoriť aj na webe

Zdroj: Shutterstock

V poslednej dobe sa stále viac poisťovacích spoločností sústreďuje na to, aby boli ich produkty dostupné nielen v známej zaužívanej podobe, ale čoraz viac sa približujú aj obyvateľstvu obľubujúcemu nové technológie. Napríklad aj takému, ktoré oceňuje výhody uzatvorenia poistnej zmluvy na internete.

K širokej škále produktov, ktorá sa dá deklarovaným spôsobom uzatvoriť patria napríklad: povinné zmluvné poistenie, havarijné poistenie, cestovné poistenie, poistenie nákladov na zásah HZS či úrazové poistenie... Nováčikom v online poistení je od prvého septembra vďaka ING aj životné poistenie.

Životné poistenie online neponúkajú všetci

Čo sa týka dostupnosti zmieňovaného poistenia, neposkytujú ho všetky popredné poisťovne, a to napríklad ani Union poisťovňa, ktorá sa pýši tým, že už dlhodobo patrí k lídrom v oblasti online poistenia. Podobne sú na tom aj poisťovňa UNIQA či spoločnosť AXA, ani tu nie je možné uzatvoriť ŽP cez internet. Absentuje aj v Allianz - Slovenskej poisťovni, pretože v produkte Active sa dá online zjednať iba úrazové poistenie.

Viaceré poisťovne využívajú možnosť skontaktovania poisťovacieho agenta cez web, ktorý vás bude spätne kontaktovať a následne si určíte ďalšie podmienky, ktoré sú potrebné k uzatvoreniu poistenia.

ING Životná poisťovňa nemá v tomto smere doposiaľ, podobne ako Union pri poistení cez SMS, prakticky žiadneho konkurenta. Na trh priniesla online verziu životného poistenia ING ProAktiv Štart. „ING sa tak stala prvou poisťovňou na trhu, ktorá od prvého septembra 2011 umožňuje uzatvoriť si životné poistenia on-line,“ ozrejmuje predseda predstavenstva ING Životnej poisťovne Viktor Kouřil. Produkt má podľa ING reagovať na súčasne trendy a v prvom rade zjednodušiť cestu k uzatvoreniu poistenia. O výhodách, respektíve nevýhodách online poistenia, sme vás už pred časom informovali, preto sa bližšie pozrieme na ING a jeho nový „onlineprodukt“.

ProAktiv Štart, plusy a mínusy

Uzatvorenie poistenia online spôsobom je určite jednoduché, avšak netreba ho podceniť a je dobré, aby ste sa s produktom, ktorý si plánujete zakúpiť najskôr dôsledne oboznámili a okrem výhod, ktoré spoločnosť prezentuje, spoznali aj ďalšie informácie. Pozitívami sú podľa ING napríklad výška poistného krytia pre prípad úmrtia (kde je poistná suma 330 eur), pripoistenie trvalých následkov úrazu s progresívnym plnením (poistná suma 8 300 eur), nízke náklady na poistenie (len pri online poistení už od 7,50 eur mesačne) či zľava pri nižšej frekvencii platenia poistného, to znamená, že ak budete platiť poistné iba raz ročne dosiahnete väčšiu zľavu (8,8 percenta) ako keby ste ho platili napríklad mesačne (5 percent). Keď sa však následne chcete poistiť, natrafíte na pár ďalších zaujímavostí. Tak napríklad musíte súhlasiť s tým, že máte záujem o zabezpečenie svojej osoby pre prípad smrti a úrazu a taktiež musíte súhlasiť aj s výškou navrhovaných poistných súm, v inom prípade si poistenie online neuzavriete a následne musíte kontaktovať poisťovňu a jej finančných agentov.

Nevýhodou je aj fakt, že poisteným môže byť len fyzická osoba, z čoho vyplýva, že živnostníci a podnikatelia sa v ING v rámci produktu ProAktiv Štart online nepoistia. Pozor si treba dať aj na vek, pretože maximálny vstupný vek je 60 rokov, maximálna dĺžka poistného je 30 rokov, avšak najviac do 65 rokov veku poisteného, čo znamená, že ak by ste sa chceli poistiť v 60 rokoch, poisťovňa by vás poistila iba na päť rokov, a to iba v prípade, že nespadáte do kategórie nepoistiteľnej osoby. Pre rozsiahlosť tejto skupiny, vyberieme iba niekoľko druhov osôb, ktoré ju podľa ING tvoria, sú to napríklad osoby, ktorým bol priznaný invalidný dôchodok (a to aj prechodne), pracovne neschopné osoby, osoby u ktorých bola diagnostikovaná cukrovka, epilepsia, infarkt myokardu, poruchy krvného tlaku, osteoporóza či nádorové ochorenie..., ďalej sú to osoby pracujúce v extréme rizikových podmienkach (artista, baletka, baník, lesný robotník, ochrankár, robotník na bitúnku so zvieratami...) alebo osoby vykonávajúce profesionálnu športovú činnosť. V prípade záujmu si nájdete celý zoznam nepoistiteľných osôb na webovej stránke poisťovne.

Ak by ste si náhodou mysleli, že môžete poisťovni zatajiť údaje o svojom zdraví, nie je to najrozumnejšie riešenie, pretože poisťovateľ si vyhradzuje právo zistiťť si údaje o vašom fyzickom a psychickom stave, k čomu mu pred podpísaním zmluvy musíte dať súhlas, ak ste klamali, má právo odstúpiť od zmluvy. Naša rada opäť znie, prv než poistenie uzavriete, venujte svoj čas pozornému naštudovaniu všeobecných poistných podmienok a ak by ste niečomu nerozumeli, neváhajte kontaktovať poisťovňu telefonicky alebo osobne.

V závere iba pripomíname, že životné poistenie si môžete stále uzatvoriť osobne navštívením akejkoľvek poisťovacej spoločnosti, alebo využitím exkluzívnych sprostredkovateľov či iných partnerov, ktorí majú oprávnenie uzatvárať poistné zmluvy.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Poisťovňa Pillow hlási po prvý raz zisk. Predbehli sme slávnu Lemonade, chvália sa

28. 4. 2024 | Redakcia

Poisťovňa Pillow hlási po prvý raz zisk. Predbehli sme slávnu Lemonade, chvália sa

Pillow pôsobí na českom trhu štyri roky a v roku 2023 prvýkrát vstúpila aj na Slovensko. V najnovšej správe o hospodárskych výsledkoch sa porovnáva so známou poisťovňou Lemonade.

Poisťovňa nemusí vždy uhradiť celú škodu. Kedy môže znížiť poistné plnenie?

28. 4. 2024 | Barbora Magočová

Poisťovňa nemusí vždy uhradiť celú škodu. Kedy môže znížiť poistné plnenie?

Dali ste sa poistiť, aby ste mohli pokojne spávať? Ak počítate s tým, že z plnenia od poisťovne pokryjete všetky nečakané výdavky z dôvodu najrôznejších škodových udalostí, môžete zažiť... celý článok

Ako si vybrať cestovné poistenie? Najčastejšia choroba Slovákov sa lieči vo svete najdrahšie

25. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Ako si vybrať cestovné poistenie? Najčastejšia choroba Slovákov sa lieči vo svete najdrahšie

Cestovné poistenie na dovolenku predstavuje pár eur navyše, no ak by sa vám niečo stalo a nemali ste ho, pár eur to nebude. V niektorých krajinách sa liečebné náklady šplhajú do astronomických... celý článok

PZP pre kolobežky je tu. Od tohto dátumu bude pre Slovákov povinné

25. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

PZP pre kolobežky je tu. Od tohto dátumu bude pre Slovákov povinné

Parlament posunul do druhého čítania vládny návrh zákona o povinnom zmluvnom poistení motorových vozidiel. Dočkáme sa aj povinného poistenia elektrických kolobežiek a zvýšia sa aj pokuty... celý článok

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

21. 2. 2024 | Redakcia

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

V spolupráci s portálom Finparáda, ktorý sa špecializuje na hodnotenie finančných produktov, vám prinášame výsledky 2. ročníka súťaže Finparáda - Finančný produkt roka 2023.