Úrazové poistenie, rozumný spôsob zabezpečenia proti úrazu. Časť druhá.

Ján Florek | rubrika: Článok | 23. 8. 2011
Zvažujete uzatvorenie poistenia, ktoré by vás chránilo proti následkomúrazu, alebo ho už máte uzatvorené a chcete sa o ňom dozvedieť párďalších zaujímavých informácií? Prečítajte si nasledujúcich pár riadkov.Dozviete sa viac.
Úrazové poistenie, rozumný spôsob zabezpečenia proti úrazu. Časť druhá.

Zdroj: Shutterstock

Minulý týždeň sme vám priniesli niekoľko zaujímavých informácií o úrazovom poistení. Dozvedeli ste sa okrem iného, čo je to úrazové poistenie, čo tvorí jeho podstatu, ako definujú úraz poisťovne, a takisto aj možnosti spôsobu jeho uzatvorenia. V dnešnom druhom príspevku sa budeme venovať ďalším zaujímavým témam.

Ako postupovať v prípade úrazu

Keď už úraz nastane a vy máte uzatvorené úrazové poistenie, je nevyhnutné, aby ste čo najskôr, ak je to možné, vyhľadali odbornú lekársku pomoc, ktorá vás ošetrí a naordinuje primeranú liečbu. Následne by ste mali kontaktovať poisťovňu „V prípade vzniku úrazu by mal klient kontaktovať poisťovňu, tá po stabilizovaní zdravotného stavu bezodkladne posúdi poistnú udalosť a vyplatí poistné plnenie,“ ozrejmuje produktový manažér Aegonu Životnej poisťovne Róbert Beliš. Hovorkyňa poisťovne AXA, Jana Tarčáková Janičová dopĺňa, že: „Úraz je potrebné písomne nahlásiť poisťovni a doložiť ďalšie doklady (napríklad úmrtný list, lekárske správy z priebehu liečenia, prepúšťaciu správu po ukončení hospitalizácie, operačný protokol a podobne).“ Všetky podrobnosti, ako aj potrebné tlačivá nájdete v prípade potreby na webových stránkach poisťovacích spoločností, kde máte jasne uvedené, ktoré doklady máte v prípade poistnej udalosti predložiť poisťovni. Následne je potrebné, aby ste jej ich doručili, a to do ktorejkoľvek pobočky, prípadne prostredníctvom obchodného zástupcu, s ktorým ste poistenie uzatvorili.

Po splnení týchto podmienok, ak bude všetko v poriadku, by ste mali očakávať peniaze od spoločnosti, ktorá vás poistila. Napríklad v Kooperative vyplácajú podľa vedúcej oddelenia marketingu Eriky Barkolovej poistené do 15 dní od doloženia všetkých potrebných podkladov, ktoré sú potrebné k posúdeniu nároku na plnenie. Ak bolo potrebné prešetrenie úrazu poisťovňou, je vyplácané do 15 dní od skončenia šetrenia. Čo sa týka trvalých následkov, tie môže poisťovňa ohodnotiť najskôr v čase, až keď je ich rozsah stabilizovaný. „Podľa poistných podmienok je pre prípady, kedy rozsah trvalého poškodenia nie je stabilizovaný,  stanovená trojročná lehota od úrazu. V týchto prípadoch vyplatí poisťovňa poistnému toľko percent z dojednanej poistnej sumy pre prípad trvalých následkov úrazu, koľkým zodpovedá rozsah trvalého poškodenia po úraze ku koncu  tejto lehoty,“ hovorí Barkolová a dodáva: „V prípade stratových poškodení, kedy je rozsah poškodenia zrejmý už z predložených dokladov je možné vyplatiť poistné plnenie za trvalé následky úrazu hneď, t.j. bez čakania na dobu jedného roka od úrazu.“

Najčastejšími úrazmi sú zlomeniny, podvrtnutia a vykĺbenia

Viaceré poisťovacie spoločnosti sa zhodujú v úrazoch, ktoré sú im nahlasované najčastejšie, sú to najmä zlomeniny, podvrtnutia, vykĺbenia, či iné povrchové zranenia. Ovplyvňuje ich napríklad aj veková hranica poistených, ročné obdobie či aktívny životný štýl. „Najčastejšími úrazmi, ktoré klienti nahlasujú do Komunálnej poisťovne sú pomliaždenia, zlomeniny horných a dolných končatín, rany či podvrtnutia dolných končatín,“ hovorí vedúca oddelenia marketingu a podpory predaja Silvia Vonzová z Komunálnej poisťovne. Čo sa týka oceňovania úrazov, to závisí od výšky dojednanej poistnej sumy a percentuálneho ohodnotenia v zmysle interných oceňovacích tabuliek jednotlivých poisťovacích spoločností. Róbert Beliš z Aegonu ZP dáva pri oceňovaní do pozornosti aj rozdiely v závažnosti úrazov, odhliadnuc od úrazu s následkom smrti. „Najdôležitejším faktorom je závažnosť trvalého následku. Podľa závažnosti trvalého následku sa určí výška poistného plnenia. Najzávažnejšími úrazmi sú straty končatín, strata zmyslov, vážne úrazy hlavy a podobne. K menej závažným patria napríklad zlomeniny rebier alebo zlomeniny článkov prstov,“ upozorňuje Beliš. Poistné plnenie môže taktiež ovplyvniť skutočnosť, že sa úraz stal pod vplyvom alkoholu, toxických či omamných látok, alebo ak nebola včas vyhľadaná odborná lekárska pomoc, respektíve ste sa neliečili podľa pokynov lekára a mnohé iné (tieto ako aj iné skutočnosti uvádza každá poisťovňa vo svojich všeobecných poistných podmienkach, ktoré by ste si mali pred uzavretím poistenia preštudovať).

Úrazové poistenie je nenávratné

Úrazové poistenie môžete zrušiť kedykoľvek bez udania dôvodu, ak by ste si však mysleli, že vám poisťovne vrátia financie, ktoré ste doň investovali, ste na omyle. Nepomôže vám ani argument, že počas poistnej doby ste žiaden úraz nemali. „Pokiaľ je úrazové poistenie dojednané samostatne je možné ho zrušiť kedykoľvek. Poistné za úrazové poistenie sa nevracia, iba v prípade ak bolo poistné zaplatené na nejaké obdobie vopred, tak v tom prípade sa toto nespotrebované poistné vracia. Ak je úrazové poistenie uzatvorené v rámci iného produktu, v tom prípade je uzatvorené formou pripoistení, a tie je možné zrušiť taktiež kedykoľvek a bez nároku na vrátenie poistného,“ vysvetľuje Barkolová.

V závere iba pripomenieme, že poistenie nijako nezabráni úrazom, no ak sa už nejaké stanú, finančná náhrada ich môže aspoň z časti zmierniť. Ak ešte nie ste proti úrazu poistení a zvažujete tak učiniť, určite si nevyberte najlacnejší produkt, no taktiež neplaťte za podobné poistenie viac, pretože v inej spoločnosti ho môžete mať za nižšiu sumu. Dôležitým faktorom je výška poistného plnenia a mesačná splátka. Nakoľko je poisťovací trh na Slovensku veľký, poisťovne ponúkajú množstvo zliav, ktoré môžete využiť.

 

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Obľúbené témy

AXA, Poistenie, Poisťovňa, Slovensko

Toto ste už čítali?

Poisťovňa Pillow hlási po prvý raz zisk. Predbehli sme slávnu Lemonade, chvália sa

28. 4. 2024 | Redakcia

Poisťovňa Pillow hlási po prvý raz zisk. Predbehli sme slávnu Lemonade, chvália sa

Pillow pôsobí na českom trhu štyri roky a v roku 2023 prvýkrát vstúpila aj na Slovensko. V najnovšej správe o hospodárskych výsledkoch sa porovnáva so známou poisťovňou Lemonade.

Poisťovňa nemusí vždy uhradiť celú škodu. Kedy môže znížiť poistné plnenie?

28. 4. 2024 | Barbora Magočová

Poisťovňa nemusí vždy uhradiť celú škodu. Kedy môže znížiť poistné plnenie?

Dali ste sa poistiť, aby ste mohli pokojne spávať? Ak počítate s tým, že z plnenia od poisťovne pokryjete všetky nečakané výdavky z dôvodu najrôznejších škodových udalostí, môžete zažiť... celý článok

Ako si vybrať cestovné poistenie? Najčastejšia choroba Slovákov sa lieči vo svete najdrahšie

25. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Ako si vybrať cestovné poistenie? Najčastejšia choroba Slovákov sa lieči vo svete najdrahšie

Cestovné poistenie na dovolenku predstavuje pár eur navyše, no ak by sa vám niečo stalo a nemali ste ho, pár eur to nebude. V niektorých krajinách sa liečebné náklady šplhajú do astronomických... celý článok

PZP pre kolobežky je tu. Od tohto dátumu bude pre Slovákov povinné

25. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

PZP pre kolobežky je tu. Od tohto dátumu bude pre Slovákov povinné

Parlament posunul do druhého čítania vládny návrh zákona o povinnom zmluvnom poistení motorových vozidiel. Dočkáme sa aj povinného poistenia elektrických kolobežiek a zvýšia sa aj pokuty... celý článok

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

21. 2. 2024 | Redakcia

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

V spolupráci s portálom Finparáda, ktorý sa špecializuje na hodnotenie finančných produktov, vám prinášame výsledky 2. ročníka súťaže Finparáda - Finančný produkt roka 2023.