Buďte predvídaví a poistíte sa do hôr, môže sa vám to oplatiť

Ján Florek | rubrika: Článok | 4. 7. 2011
Podľa zákona, ktorý upravuje činnosť Horskej záchrannej služby je turistapovinný uhradiť zdravotníkom, ktorí mu poskytli v horskom teréne pomoc,všetky náklady týkajúce sa takéhoto zásahu.
Buďte predvídaví a poistíte sa do hôr, môže sa vám to oplatiť

Zdroj: Shutterstock

Vo všeobecnosti to znamená, že Horská záchranná služba (HZS) si nárokuje za svoju pomoc, ktorú poskytla návštevníkom hôr, nemalé poplatky. Uhrádzajú sa náklady spojené s pátraním, záchranou, poskytnutím prvej pomoci či transportu turistov alebo športovcov, ktorí sa ocitnú v horskom teréne v tiesni (môže to byť zranenie, alebo náhla choroba ), nakoľko zdravotná poisťovňa uhrádza iba poskytnutie zdravotnej starostlivosti, nie zásah HZS.

Prezieravosť sa na horách môže vyplatiť

Poistenie na hory v žiadnom prípade nijako nemôže ovplyvniť zranenie v horskom teréne či náhle ochorenie, avšak v prípade jeho uzatvorenia vám poisťovne takmer vždy garantujú preplatenie výdavkov, ktoré vám spomínanými nepríjemnosťami vznikli. Čo znamená, že vám toto poistenie šetrí predovšetkým finančné prostriedky, ktoré by ste inak museli uhradiť z vlastného vrecka.

Platby môžu horskí záchranári od turistov vymáhať v plnej výške od roku 2006, kedy je v účinnosti novelizovaný zákon č. 544/2002 Z. z. o Horskej záchrannej službe. Podľa jeho znenia je každý návštevník hôr, ktorý bude nútený využiť služby Horskej záchrannej služby, povinný v plnej výške uhradiť všetky náklady spojené s technickou časťou takéhoto zásahu bez ohľadu na to, či porušil povinnosti ustanovené týmto zákonom.

Denné poistenie na hory nestojí viac ako pár eurocentov

Poistenie je možné uzatvoriť si krátkodobo alebo celoročne, jeho denná výška nepresahuje v priemere ani jedno euro. V prípade poisťovne Union sa môžete, v rámci krátkodobého poistenia, jednodňovo poistiť už od 33 centov na osobu, pričom výška poistnej sumy je 10.000 eur. Pri využití sms služby vás ako turistu vyjde spomínané poistenie od 50 eurocentov na osobu počas jedného dňa.

Poisťovňa Generali Slovensko, v rámci svojho balíka ŠPORTURISTA, kryje napríklad náklady HZS na zabezpečenie záchrannej alebo pátracej akcie v slovenských horách do výšky 12.500 eur, a to už za 70 eurocentov za deň. V rámci spomínaného balíka ponúka v cene aj poistenie niektorých športov vykonávaných na horách.  Čo sa týka Allianz Slovenskej poisťovne, pri dennej sadzbe 0,70 eur poskytuje poistné plnenie vo výške 16.600 eur. Spoločnosť zároveň upozorňuje, že výlet do hôr netreba nijako podceňovať. „V praxi sa ukázalo, že Horská služba zasahuje najčastejšie v  na prvý pohľad -banálnych prípadoch, kedy turisti zvyčajne extrémne neriskujú a ide skôr o bežné úrazy či zhoršenie zdravotného stavu pri turistike, či na prechádzke v horách,“ uvádza poisťovňa vo svojej tlačovej správe, týkajúcej sa cestovného poistenia.

Spomínané situácie, aj tie banálne, môžu bleskovo odľahčiť vašu peňaženku o niekoľko tisícok eur. Práve voči tomuto vás má chrániť poistenie na hory, alebo inak nazývané aj poistenie na zásah Horskej záchrannej služby. Predkladané poistenie sa v poslednej dobe rozšírilo natoľko, že ho okrem známych poisťovacích spoločností poskytujú na našom trhu aj banky. Medzi nimi napríklad VÚB banka, ktorá ponúka svojim klientom okrem iných druhov poistenia a bankových operácií aj poistenie na slovenské hory s výškou krytia do 10.000 eur, okrem nej ho poskytujú aj iné bankové spoločnosti.

Na čo sa vzťahuje poistné krytie?

Každý poskytovateľ poistenia má jasne stanovené, čo spadá do poistného krytia a potenciálny klient by si mal pred uzatvorením poistenia v prvom rade pozorne prečítať a naštudovať všeobecné podmienky poistenia, pretože práve tie sú často prehliadané.  

Poisťovne vo väčšine prípadov uhrádzajú:

  • vyhľadávanie osoby v horskej oblasti – pátranie
  • vyslobodzovanie osoby
  • pozemnú prepravu (s využitím dostupným prepravných prostriedkov) alebo leteckú prepravu (ak nie je hradená z verejného zdravotného poistenia)  z miesta zásahu HZS, do miesta odvozu poisteného dopravnou zdravotnou službou, vrátane leteckej alebo do najbližšieho zdravotníckeho strediska na Slovensku
  • prepravu telesných pozostatkov z miesta zásahu, do miesta odvozu telesných pozostatkov dopravnou zdravotnou službou

Poistná udalosť nastáva obvykle pri smrti poisteného, alebo pri vzniku tiesňovej situácie, v dôsledku ktorej dôjde k bezprostrednému ohrozeniu života a zdravia poisteného počas jeho pobytu v horách a je tu nutný zásah HZS.

Pozor na varianty poistenia na horách

Pri výbere cestovného poistenia do hôr poisťovatelia vo väčšine prípadov dojednávajú poistenie záchrany na horách vo viacerých variantoch . Napríklad Európska cestovná poisťovňa ponúka hneď dva, a to „Základ“ a „Extrém“. Podľa toho, v rámci ktorého balíka ste poistený, posudzuje poisťovňa poistnú udalosť. Príklad: Ak si uzatvoríte v poisťovni prvý variant a budete na horách napríklad lyžovať, respektíve sa venovať turistike – musíte to robiť iba na vyznačených zjazdovkách či turistických chodníkoch, naopak pri druhom variante sa môžete napríklad lyžovať mimo vyznačenej trate a podobne. Pri určitých obmedzeniach sa stretávame napríklad aj v ČSOB poisťovni. „Poistenie neumožňujeme pri nebezpečných druhoch športov (na horách), kam patrí napríklad horolezectvo, turistika po ľadovcoch, turistika nad 3 500 m nadmorskej výšky, turistika s nutnosťou použitia horolezeckej výbavy, alpinizmus, skialpinizmus, lyžovanie a snowboarding mimo vyznačených tratí alebo mimo stanoveného času prevádzky, akrobatické lyžovanie a skoky na lyžiach,“ ozrejmuje riaditeľ odboru Riadenia rizík ČSOB Poisťovne Martin Fučík a dodáva, že: „Poisťovňa na horách prepláca napríklad vysokohorskú turistiku po vyznačených trasách do 3 500 m nadmorskej výšky, ak nie je potrebná horolezecká výbava a zabezpečené krátke prechody po ľadovcoch.“

Pripomíname, že pri uzatváraní poistenia by ste určite nemali podceniť naštudovanie si všeobecných zmluvných podmienok poisťovacích spoločností a v prípade akýchkoľvek – vám nejasných informácií, sa ich nebáli kontaktovať.

Aj napriek uzatvorenému poisteniu dbajte v horách na ostražitosť, pretože poskytovatelia poistenia neposkytujú poistné plnenie aj vtedy, ak vznikla tiesňová situácia napríklad v dôsledku vedomého nedodržiavania pokynov vydávaných na zaistenie bezpečnosti osôb v horskej oblasti, v súvislosti s požitím alkoholu, drog, omamných látok, alebo v súvislosti s pokusom o samovraždu či samovraždu... To znamená, že na jednej strane môžete byť poistení, no na strane druhej vám poisťovňa (v prípade porušenia poistných podmienok) nemusí preplatiť nič.

Pred návštevou hôr treba mať vždy na pamäti, že poistenie na hory nemá byť v žiadnom prípade vnímané ako možný zdroj príjmu, ale predovšetkým ako prevencia proti nežiaducej udalosti, ktorá môže, no nemusí znepríjemniť pobyt v horách.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

21. 2. 2024 | Redakcia

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

V spolupráci s portálom Finparáda, ktorý sa špecializuje na hodnotenie finančných produktov, vám prinášame výsledky 2. ročníka súťaže Finparáda - Finančný produkt roka 2023.

Zanalyzovali sme ponuku rizikového poistenia a postavili rebriček najlepších ponúk

7. 2. 2024 | Redakcia

Zanalyzovali sme ponuku rizikového poistenia a postavili rebriček najlepších ponúk

Na Finparáde nastala aktualizácia rebríčkov najlepšieho rizikového poistenia na trhu. Jednotkou je poistenie od poisťovne Uniqa, druhé miesto patrí Generali Poisťovni a rebríček uzatvára... celý článok

Mali ste nehodu? V akej výške vám poisťovňa uhradí nájom náhradného vozidla?

20. 12. 2023 | Barbora Magočová

Mali ste nehodu? V akej výške vám poisťovňa uhradí nájom náhradného vozidla?

Dopravné nehody so sebou neprinášajú len nepríjemnosť v podobe poškodenia vozidla. Problémom býva aj to, že ho (minimálne určitú dobu) nemôžete používať. Bez pojazdného auta ale mnoho... celý článok

Simplea v roku 2024 chystá novinky. Klienti získajú aj fintech bankovú a poradenskú aplikáciu

12. 12. 2023 | Marek Mittaš

Simplea v roku 2024 chystá novinky. Klienti získajú aj fintech bankovú a poradenskú aplikáciu

Finančno-poradenská spoločnosť Simplea má aktuálne 150 certifikovaných finančných sprostredkovateľov a 18 pobočiek. Na ďalší rok chystá dynamický rast. Posilní ju spoločnosť Swell... celý článok

Nesúhlasíte s rozhodnutím Sociálnej poisťovne? Ako sa proti nemu môžete brániť?

14. 11. 2023 | Barbora Magočová

Nesúhlasíte s rozhodnutím Sociálnej poisťovne? Ako sa proti nemu môžete brániť?

Rozhodnutia Sociálnej poisťovne vás môžu výrazne ovplyvniť prakticky vo všetkých obdobiach vášho života. Zďaleka sa netýkajú len starobných či invalidných dôchodkov; dopad na rodinné... celý článok