Nečakajte viac v poisťovniach: Poistite sa rýchlo, poistite sa online!

Ján Florek | rubrika: Článok | 28. 6. 2011
Obmedzenia vo forme dlhých radov, otravných papierovačiek či otváracíchhodín okamžite miznú pri využívaní poistenia formou online, bežnedostupného aj na Slovensku.
Nečakajte viac v poisťovniach: Poistite sa rýchlo, poistite sa online!

Zdroj: Shutterstock

Uzatvorenie poistenia cez internet patrí k najmodernejším, najjednoduchším a najmenej náročným formám poistenia, kedy si z pohodlia vášho domova môžete rýchlo a nerušene uzatvoriť napríklad povinné zmluvné poistenie, poistenie domu, bytu, domácnosti či úrazové, alebo v týchto mesiacoch obzvlášť obľúbené cestovné poistenie. Samozrejme, nie všetko sa dá poistiť online, avšak poisťovne sa snažia, aby ste si prostredníctvom internetu mohli uzatvoriť čo najviac poistení.

Výhody poistenia online
  • uzatváranie zmlúv prebieha elektronickou formou, nemusíte tak vypĺňať žiadne papiere,
  • za poistením nemusíte nikam cestovať, uzatvoríte si ho nerušene z pohodlia vášho domova,
  • odpadá obmedzenie otváracích hodín, online služba je k dispozícii 24 hodín denne, sedem dni v týždni, 
  • dlhé rady a nekonečné čakanie sú taktiež minulosťou,
  • v prvom rade šetrí čas a hlavne nervy,
  • zmluva býva takmer vždy platná momentom zaplatenia, častokrát využívaným internetbankingom alebo prostredníctvom kreditnej karty,
  • pri online poistení ponúkajú poisťovne výrazné zľavy.

K dlhodobým lídrom v oblasti online poistenia patrí napríklad poisťovňa Union, ktorá okrem online cestovného poistenia uviedla na trh možnosť uzatvorenia SMS (cestovného) poistenia cez mobilné aplikácie, a taktiež online poistenie storna objednanej služby ako súčasti cestovného poistenia či možnosť uzatvorenia havarijného poistenia formou online. Aj poisťovňa Generali Slovensko ponúka hneď niekoľko online poistení, medzi nimi sú to napríklad povinné zmluvné poistenie, poistenie domu, bytu, domácnosti alebo už spomínané cestovné poistenie.

V rámci online vedie jednoznačne cestovné poistenie

Podľa informácií Allianz Slovenskej poisťovne, ktoré uvádza vo svojej tlačovej správe, je cestovné poistenie najčastejšie uzatváraný druh poistenia cez internet. „Je možné uzatvoriť si ho aj tesne pred cestou, pričom poistenie platí okamžite. Jeho veľkou prednosťou je najmä neobmedzené krytie, ktoré poisťovňa ponúka ako jediná na slovenskom trhu,“ píše sa v správe. Aj poisťovňa Union zaznamenala niekoľkopercentný nárast vybavovania cestovného poistenia formou online, avšak aj napriek výhodám, ktoré online poistenie ponúka, jeho uzatváranie výrazne zaostáva za uzatváraním poistenia priamo v poisťovacích spoločnostiach alebo s využitím pomoci sprostredkovateľov.

Hovorca Allianz Slovenskej poisťovne Gabriel Tóth nám ozrejmil, že záujem o online cestovné poistenie rastie, avšak stále výrazne zaostáva za klasickým spôsobom uzatvorenia. „Zvyšuje sa hlavne v dovolenkovom období. Online poistenie využívajú naši klienti čoraz viac, avšak ešte stále prevažuje osobná návšteva pobočky, alebo sprostredkovateľa.“ Podobnú situáciu potvrdzuje aj marketingový špecialista Wüstenrot poisťovne Šimon Kollár: „Klienti na uzavretie cestovného poistenia využívajú najmä našu sieť pobočiek, online poistenie je však už dlhodobo využívané a taktiež populárne.“ Rovnaký stav zaznamenávajú aj v poisťovni Uniqa. „Klienti majú záujem o cestovné poistenie a dojednávajú si ho aj on-line formou, prostredníctvom web stránky poisťovne. Viac sa však stále využíva osobná návšteva klienta na pobočke,“ informuje pracovníčka ústredia poisťovne Libuša Beniaková.

Online poistenia sa netreba báť

Jednými z nevýhod online poistenia môžu byť napríklad nedostupnosť internetu, výpadky elektrickej energie či nedostatok finančných prostriedkov na účte potenciálneho klienta, avšak aj popri týchto zanedbateľných a dnes už poväčšine iba krátkodobých problémoch vystupujú do pozornosti výhody, ktoré sa nedajú prehliadnuť. Rýchlosť online poistenia si nemôžu vynachváliť študenti, ktorí sú vďační za každú novú pohodlnú službu, ktorou si rýchlo vybavia cez internet to, čo chcú. „Keď som si už na internete porovnával, ktorá poisťovňa sa mi najviac oplatí a vypočítal si, koľko budem za poistenie platiť, využil som aj možnosť online poistenia. Bolo to rýchle a vyhol som sa čakaniu v pobočke a zložitému vypisovaniu zmluvy. Navyše ako študent som sa dostal aj k výhodnej cene,“ ozrejmuje svoje pocity študent žurnalistiky Lukáš Melicher.

Poistenie prostredníctvom internetu prináša množstvo výhod, ktoré sme už vyššie spomínali. Ak by ste však náhodou napríklad do cestovného poistenia zarátali niečo, čo je pre vás zbytočné, prípadne by ste ho chceli zrušiť, môžete tak jednoducho učiniť, no odráta sa vám administratívny poplatok, ktorý vám poisťovňa vo väčšine prípadov nevráti. „Poistenie je možné zrušiť pred začiatkom poistenia, pričom klientovi bude vrátené poistné po odpočítaní administratívneho poplatku. Ak klient chce zrušiť poistenie v priebehu platnosti poistnej zmluvy, poistné sa nevracia, nakoľko ide o jednorazové poistné, ktoré patrí poistiteľovi v zmysle poistných podmienok vždy celé,“ hovorí Libuša Beniaková z poisťovne Uniqa. Podobný scenár má aj poisťovňa Wüstenrot.Poistník má právo odstúpiť od poistnej zmluvy, ktorou bolo dojednané cestovné poistenie. Písomné odstúpenie od poistnej zmluvy musí byť poistiteľovi doručené najneskôr v deň predchádzajúci dňu začiatku poistenia; odstúpením od poistnej zmluvy sa poistná zmluva zrušuje od počiatku a poistiteľ má právo na úhradu nákladov súvisiacich s uzatvorením a správou poistnej zmluvy,“ konštatuje marketingový špecialista Wüstenrot poisťovne Šimon Kollár.

Rozvojom modernej techniky sa väčšina poisťovacích spoločností snaží priblížiť čo najviac potrebám potenciálnych zákazníkov a ponúka im čoraz pohodlnejšie formy poistenia, medzi ktoré online poistenie určite patrí. Je len na vás, či využijete spomínané služby poisťovní, alebo ostanete verní starým dobrým zvykom.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Ako si vybrať cestovné poistenie? Najčastejšia choroba Slovákov sa lieči vo svete najdrahšie

25. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Ako si vybrať cestovné poistenie? Najčastejšia choroba Slovákov sa lieči vo svete najdrahšie

Cestovné poistenie na dovolenku predstavuje pár eur navyše, no ak by sa vám niečo stalo a nemali ste ho, pár eur to nebude. V niektorých krajinách sa liečebné náklady šplhajú do astronomických... celý článok

PZP pre kolobežky je tu. Od tohto dátumu bude pre Slovákov povinné

25. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

PZP pre kolobežky je tu. Od tohto dátumu bude pre Slovákov povinné

Parlament posunul do druhého čítania vládny návrh zákona o povinnom zmluvnom poistení motorových vozidiel. Dočkáme sa aj povinného poistenia elektrických kolobežiek a zvýšia sa aj pokuty... celý článok

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

21. 2. 2024 | Redakcia

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

V spolupráci s portálom Finparáda, ktorý sa špecializuje na hodnotenie finančných produktov, vám prinášame výsledky 2. ročníka súťaže Finparáda - Finančný produkt roka 2023.

Zanalyzovali sme ponuku rizikového poistenia a postavili rebriček najlepších ponúk

7. 2. 2024 | Redakcia

Zanalyzovali sme ponuku rizikového poistenia a postavili rebriček najlepších ponúk

Na Finparáde nastala aktualizácia rebríčkov najlepšieho rizikového poistenia na trhu. Jednotkou je poistenie od poisťovne Uniqa, druhé miesto patrí Generali Poisťovni a rebríček uzatvára... celý článok

Mali ste nehodu? V akej výške vám poisťovňa uhradí nájom náhradného vozidla?

20. 12. 2023 | Barbora Magočová

Mali ste nehodu? V akej výške vám poisťovňa uhradí nájom náhradného vozidla?

Dopravné nehody so sebou neprinášajú len nepríjemnosť v podobe poškodenia vozidla. Problémom býva aj to, že ho (minimálne určitú dobu) nemôžete používať. Bez pojazdného auta ale mnoho... celý článok