Športy v cestovnom poistení: Nie všetky poisťovne ich poisťujú rovnako!

Ján Florek | rubrika: Článok | 20. 6. 2011
Poistenie športov počas dovoleniek patrí k jedným z najčastejšíchpripoistení cestovného poistenia, avšak u niektorých poisťovní jesúčasťou už základného balíčka.
Športy v cestovnom poistení: Nie všetky poisťovne ich poisťujú rovnako!

Zdroj: Shutterstock

Ak teda plánujete na dovolenke športovať, určite by ste si mali prečítať nasledujúcich pár riadkov, v ktorých vám prinášame praktické informácie týkajúce sa poistenia športov, v rámci cestovného poistenia ponúkaného na slovenskom trhu. Oslovili sme nasledujúce poisťovne: Allianz Slovenskú poisťovňu, Union, Európsku cestovnú poisťovňu, Uniqu, Wüstenrot, Kooperativu a Generali Slovensko. V rámci nich sme sa zaujímali práve o poistenie športov počas dovolenky.

Poisťuje všetky športy

Čo sa týka poistenia športov v Allianz Slovenskej poisťovni, súčasťou základného balíčka krátkodobého poistenia sú podľa hovorcu poisťovne Gabriela Thóta, pri rekreačných športoch tie, ktoré nie sú vymenované ako rizikové. Pripoistiť si musíte okrem rizikových aj výkonnostné a zimné športy. „Nerizikové rekreačné športy sú napríklad futbal, šnorchlovanie, bežná turistika, bicyklovanie – nie zjazd na bicykli a podobne,“ ozrejmuje Thót. (Do kategórie rizikových športov spadajú napríklad  potápanie s použitím dýchacieho prístroja, paintball alebo vodné lyžovanie a pod., pozn. redaktora).

Avšak v prípade doplnkového poistenia nemusíte mať obavy, že by ste si niektorý zo športov, ktorý chcete vykonávať na dovolenke nepoistili, pretože podľa Thóta poisťuje Allinaz všetky športy, no rozdeľuje ich do troch skupín, od ktorých sa odvíja výška príplatkov. V prípade záujmu si ľahko nájdete spomínané skupiny na webovej stránke poisťovne a prostredníctvom jej kalkulačky sa ľahko dozviete aj cenu, ktorú by ste prípadne za poistenie museli zaplatiť.

Zbystrite pozornosť pri potápaní

Wüstenrot poisťovňa ponúka základné cestovné poistenie v dvoch balíkoch, a to PLUS a SUPERPLUS, k ním je možné dokúpiť si rozšírené poistné krytia a ďalšie pripoistenia. „Ak chcú klienti v zahraničí rekreačne vykonávať rizikové športy, odporúčame im vybrať si rozšírené poistné krytie Šport. Poistenie liečebných nákladov v zahraničí sa totiž nevzťahuje na prípady, ak úraz alebo ochorenie nastali v súvislosti s prevádzkovaním rizikových športov a aktivít a v poistnej zmluve nie je dohodnuté rozšírené poistné krytie,“ informuje marketingový špecialista Wüstenrot poisťovne Šimon Kollár.

Na rozdiel od poisťovne Allianz vám poisťovňa nepoistí všetky druhy športov. „Všeobecné poistné podmienky presne špecifikujú, ktoré športy a aktivity považujeme za rizikové a teda poistiteľné, a ktoré športy a aktivity sú nebezpečné, preto sa poistiť nedajú,“ dodáva Kollár. Medzi rizikové športy patria napríklad zoskoky padákom z lietadla, bungee jumping, rekreačné potápanie s použitím dýchacích prístrojov s inštruktorom do 10 m (bez kurzu), či jazda na koni alebo na vodnom banáne. Skupinu nebezpečných, a teda nepoistiteľných, športov tvoria napríklad bezmotorové a motorové lietanie každého druhu, akékoľvek horolezectvo, rekreačné potápanie s využitím dýchacích prístrojov bez inštruktora do hĺbky viac ako 10 m a pod. Celý zoznam poistiteľných a nepoistiteľných športových aktivít si môžete opäť prezrieť na stránkach poisťovne a prostredníctvom kalkulačky rýchlo zistiť aj prípadnú cenu.

Jazda na skútri sa nepovažuje za rizikový šport

Poisťovňa  Uniqa ponúka vo svojom portfóliu poistenie Cestovanie & Sloboda (individuálne, celoročné a viacročné). V rámci individuálneho, a teda krátkodobého poistenia, je v ňom zahrnutých aj niekoľko športov, ktoré sú jeho súčasťou a netreba si ich dodatočne pripoistiť. „Poistené je vykonávanie športov bez prípravy a aktívnej účasti na organizovaných športových podujatiach. Napr. lyžovanie počas dovolenky, plážový volejbal, jazda na vodnom skútri či vodné lyžovanie,“ ozrejmuje pracovníčka ústredia poisťovne Uniqa Libuša Beniaková. Avšak jeho súčasťou nie sú nasledujúce športy, ktoré si musíte k základnému balíku doplniť.  „Pripoistiť je možné niektoré rizikové športy, ako rafting, splav na rieke, potápanie s kyslíkovým prístrojom. Nepoisťuje sa horolezectvo, sklalolezectvo, alpinistika, lietanie. Športové disciplíny vykonávané v rámci prípravy a aktívnej účasti na organizovaných športových podujatiach sa prirážkujú podľa konkrétneho druhu športovej činnosti,“ hovorí Beniaková a ďalej dodáva, že: „Dopoistenie športovej činnosti  je možné zrealizovať na ktorejkoľvek pobočke poisťovne.“

Špecializuje sa  výnimočne na cestovné poistenie

Európska cestovná poisťovňa je jedinou poisťovňou, ktorá sa špecializuje len na cestovné poistenie a ponúka niekoľko balíkov, v ktorých sú športy pripoistené štandardne (napríklad potápanie je už v cene základného balíčka a nemusíte si ho dopoistiť zvlášť, pozn. redaktora). „U nás sú v podstate v každom produkte, či už to je krátkodobé alebo ročné cestovné poistenie, športy zahrnuté v cene a nedá sa nikde nič dopoistiť. Ide o športy, ktoré sa praktizujú na turistickej úrovni. Nepoisťujeme profesionálnych športovcov, alebo činnosti, ktoré budú vykonávané v rámci pretekov,“ ozrejmuje Anetta Pucheggerová, vedúca správy poistenia Európskej cestovnej poisťovne.

„Ak sa jedná o turistické športy počas dovolenky a atrakcie poskytované v letných destináciách, netreba si nič pripoistiť, pretože sú súčasťou štandardu. Vylúčené sú u nás len adrenalínové športy ako napríklad bungee jumping, alebo downhill mountain biking,“ pokračuje Pucheggerová. Podľa jej slov ide o vyslovene nebezpečné rizikové činnosti a samotná poisťovňa ani nemá bližšie špecifikovanie športov, ktoré sú rizikové a ktoré nie. „Riadime sa tým, čo robí v podstate široká masa. Bežný šport je lyžovanie, snoubording, rafting, potápanie s oprávnením alebo licenciou a všetko, čo robí len úzky špecializovaný okruh osôb je práve to rizikové, čo nerobí bežný turista,“ dodáva Pucheggerová.

Jasne definované rizikové športy

Poisťovňa Kooperativa ponúka svojim záujemcom krátkodobé cestovné poistenie Eurotravel, kde si v rámci základného poistenia liečebných nákladov, môžete dopoistiť voľné pripoistenia či poistné riziká. Pracovníčka kontaktného centra Kooperativy v Bratislave nás odkázala na webovú stránku poisťovne s tým, že práve tam nájdeme športy, ktoré eviduje poisťovňa ako rizikové, a teda budú súčasťou dodatočného pripoistenia. Medzi ne patria horolectvo, potápanie, spelológia, rafting, jachting, zoskoky s padákom – z lietadla alebo výšok, lety na rogalách, paragliding, pilotáž, motoristické športy, skoky na lyžiach, skialpinizmus, športová streľba, bungee jumping, bojové športy či jazda na športových boboch, alebo saniach.

Čo sa týka poisťovní Generali a Union. V rámci prvej sa nám opakovane nepodarilo spojiť s pani Pavlou Kollárikovou, ktorá má na starosti press centrum a pri volaní na infolinku bolo naše spojenie, zjavne z technických príčin, viackrát prerušené.  Chceme Vám ale dať do pozornosti, že poisťovňa ponúka viacero balíkov, v ktorých ponúka cestovné poistenie. Tak napríklad v balíku DOVOLENKÁR, automaticky krytie športy ako sú lyžovanie, snowboarding, potápanie či horolezectvo.

V prípade druhej poisťovne, Union, nám jej hovorkyňa Judita Smatanová nezaslala v dohodnutý čas odpovede na naše otázky. No pri krátkodobom cestovnom poistení sa v Unione vyznačuje typ rizikovej skupiny do ktorej patria (turistika, rekreačné lyžovanie a snoubording, šport či služobná cesta) a v rámci športu si tak môžete následne prezrieť, ktoré športy špecifikuje poisťovňa ako rizikové, čo znamená, že si ich musíte v prípade záujmu dopoistiť.

Toto bol stručný prehľad poistenia športu v cestovnom poistení, nezabúdajte, že v každej poisťovni si ho môžete uzatvoriť aj online z nerušeného pohodlia vášho domova. 

Alternatíva k sporiacim účtom s výnosom 3 % ročne.

CHCEM INVESTOVAŤ

Zhodnocujte atraktívne svoje eurá. Obchodovanie na dennej báze, bezpečie investícií a ľahký prístup k finančným prostriedkom.

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

21. 2. 2024 | Redakcia

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

V spolupráci s portálom Finparáda, ktorý sa špecializuje na hodnotenie finančných produktov, vám prinášame výsledky 2. ročníka súťaže Finparáda - Finančný produkt roka 2023.

Zanalyzovali sme ponuku rizikového poistenia a postavili rebriček najlepších ponúk

7. 2. 2024 | Redakcia

Zanalyzovali sme ponuku rizikového poistenia a postavili rebriček najlepších ponúk

Na Finparáde nastala aktualizácia rebríčkov najlepšieho rizikového poistenia na trhu. Jednotkou je poistenie od poisťovne Uniqa, druhé miesto patrí Generali Poisťovni a rebríček uzatvára... celý článok

Mali ste nehodu? V akej výške vám poisťovňa uhradí nájom náhradného vozidla?

20. 12. 2023 | Barbora Magočová

Mali ste nehodu? V akej výške vám poisťovňa uhradí nájom náhradného vozidla?

Dopravné nehody so sebou neprinášajú len nepríjemnosť v podobe poškodenia vozidla. Problémom býva aj to, že ho (minimálne určitú dobu) nemôžete používať. Bez pojazdného auta ale mnoho... celý článok

Simplea v roku 2024 chystá novinky. Klienti získajú aj fintech bankovú a poradenskú aplikáciu

12. 12. 2023 | Marek Mittaš

Simplea v roku 2024 chystá novinky. Klienti získajú aj fintech bankovú a poradenskú aplikáciu

Finančno-poradenská spoločnosť Simplea má aktuálne 150 certifikovaných finančných sprostredkovateľov a 18 pobočiek. Na ďalší rok chystá dynamický rast. Posilní ju spoločnosť Swell... celý článok

Nesúhlasíte s rozhodnutím Sociálnej poisťovne? Ako sa proti nemu môžete brániť?

14. 11. 2023 | Barbora Magočová

Nesúhlasíte s rozhodnutím Sociálnej poisťovne? Ako sa proti nemu môžete brániť?

Rozhodnutia Sociálnej poisťovne vás môžu výrazne ovplyvniť prakticky vo všetkých obdobiach vášho života. Zďaleka sa netýkajú len starobných či invalidných dôchodkov; dopad na rodinné... celý článok