Dovolenkové sezóny začínajú: Prečítajte si, čo všetko sa dá poistiť v rámci cestovného poistenia!

Ján Florek | rubrika: Článok | 31. 5. 2011
Letné mesiace sa približujú závratným tempom a väčšina obyvateľov sapomaly pripravuje na vytúženú dovolenku.
Dovolenkové sezóny začínajú: Prečítajte si, čo všetko sa dá poistiť v rámci cestovného poistenia!

Zdroj: Shutterstock

Ak patríte medzi spomínaných cestovateľov, okrem výberu zahraničnej destinácie by ste si mali starostlivo zvoliť aj druh cestovného poistenia, ktoré ponúka hneď niekoľko poisťovní. 

Asi každému dobrodruhovi, respektíve rodinám s deťmi sa cestuje do zahraničia omnoho spokojnejšie práve vtedy, keď si uvedomujú skutočnosť, že v prípade rôznych neočakávaných udalostí neprídu o svoje financie. Prípadne sa im ich podstatná časť vráti po návrate domov. Avšak na to, aby mohli takto spokojne vycestovať, musia mať najskôr uzatvorené cestovné poistenie. Na slovenskom trhu ho ponúka niekoľko subjektov a v rámci ich služieb si môžete poistiť takmer všetko.

Poistné krytia pri cestovnom poistení

Podstatným dôvodom uzatvorenia cestovného poistenia býva predovšetkým poistné krytie liečebných nákladov v zahraničí. Toto poistné krytie je krátkodobým súkromným zdravotným poistením a zabezpečuje v prvom rade preplatenie nákladov spojených s ošetrením, liečením či hospitalizáciou v nemocnici, taktiež náklady na vyšetrenia u špecializovaného lekára, alebo náklady na nevyhnutné lieky, transport a ďalšie úkony spojené s chorobou alebo zranením.

Avšak toto poistenie obsahuje vo väčšine prípadov aj možnosť dokúpenia si ďalších poistných krytí, respektíve pripoistení. Nielen poistenie spojené s cestovaním (poistenie liečebných nákladov), ale aj doplnkové poistenia spojené s turistikou alebo prácou.

Doplnkové pripoistenia

Medzi najobľúbenejšie a najčastejšie patria práve tieto:

  • Úrazové poistenie

Tento druh poistenia nijako nesúvisí s poistením liečebných nákladov. Tvorí takpovediac „odškodné“ alebo „bolestné“ vyrovnanie za utrpenú ujmu, či už zdravotnú alebo akúkoľvek inú. Pred vycestovaním si môžete skontrolovať, či ho už náhodou máte uzatvorené, pretože častokrát býva súčasťou iných druhov poistení, prípadne je aj súčasťou platobných kariet. Keďže jeho cena nie je vysoká a platí nepísané pravidlo, že úrazového poistenia nemusí byť nikdy dosť, pokojne si ho môžete uzatvoriť aj v rámci cestovného poistenia. Výhodou môže byť pre vás fakt vyšších limitov krytia ako aj to, že v prípade úrazu vám prídu peniaze naraz od viacerých subjektov.

  • Poistenie (všeobecnej) zodpovednosti za škodu

Pri tomto poistení je veľmi dôležité, aby ste si ho nezamieňali s poistením zodpovednosti za škodu spôsobenú prevádzkou motorového vozidla (poistné zmluvné poistenie). Vo svojej podstate vás chráni pred škodou spôsobenou tretej osobe alebo nejakej spoločnosti. Taktiež aj pred škodou spôsobenou na zdraví, živote, alebo na majetku iných osôb.

Pri uzatvorení spomínaného poistenia môžete využiť aj asistenčnú službu, ktorá je jeho súčasťou. Tá vám zabezpečí v prípade potreby právne poradenstvo alebo pomoc, pretože v zahraničí je bežné vymáhanie akejkoľvek náhrady škody súdnou cestou, čo nie je u náš až také zaužívané. V prípade zadržania políciou vám zabezpečí aj tlmočníka, preddavok na advokáta alebo na kauciu.

  • Poistenie storna zájazdu, leteniek, ubytovania

Väčšina poisťovacích spoločností ponúka aj toto poistenie. Je mimoriadne výhodné najmä ak cestujete s deťmi, alebo sa chystáte na exkluzívnu dovolenku. Vyplatí sa vám najmä vtedy, ak napríklad náhle ochoriete. Taktiež je namieste uzatvoriť si ho aj vtedy, keď viete, že cestovná kancelária vám pri stornovaní zájazdu nevráti viac ako 30 – 40 percent zaplatenej sumy.

  • Poistenie batožiny a vecí osobnej potreby

 Ide o poistenie, ktorého uzatvorenie je výhodné práve vtedy, ak si beriete so sebou do zahraničia drahé veci a cestujete buď autom alebo lietadlom. Najmä pri leteckej preprave býva vysoké percento batožiny častokárt poškodené. Mimo poistenia sú vo väčšine prípadov klenoty, šperky, umelecké predmety, peniaze, šeky alebo drahá výpočtová technika. Toto poistenie poskytuje aj náhradu za veci, ktoré vám boli počas pobytu v cudzine ukradnuté, avšak jednou z podmienok poistného plnenia býva takzvané prekonanie prekážky zlodejom. To napríklad znamená, že ak dôjde k odcudzeniu laptopu v hoteli, musí byť pri lúpeži minimálne poškodený zámok na hotelovej izbe. Domov si treba potom priniesť potvrdenie z miestnej polície, alebo teraz už bežnej hotelovej polície.

  • Pripoistenie športových aktivít počas dovolenky

Vyplatí sa najmä vtedy, ak sa budete na dovolenke venovať napríklad aj potápaniu, zoskokom z padáka, alpinizmu alebo iným rizikovým športom, ktoré nie sú štandardne kryté v základnom poistení liečebných nákladov. V zimnom období , existuje aj možnosť vybavenia si poistenia do hôr, tu ide najmä o preplatenie nákladov spojených s činnosťou Horskej záchrannej služby.

  • Opatrovník blízkej osoby

Posledným z najčastejších doplnkových pripoistení je aj poistenie, ktoré zabezpečuje privolanie opatrovníka, alebo blízkej osoby v prípade neočakávanej udalosti v zahraničí. Najmä v poslednej dobe sa stáva čoraz populárnejším, pretože nikdy nemôžete vedieť, kedy budete potrebovať v cudzine pomoc blízkej osoby.

Doplnkových pripoistení je samozrejme v ponuke portfólia služieb poisťovní omnoho viac. My vám prinášame tie najzákladnejšie a v prvom rade tie, po ktorých je najväčší dopyt. V prípade bližšieho záujmu a dodatočných informácií vám radi ochotne pomôžu aj informační poradcovia jednotlivých poisťovní prostredníctvom bezplatnej infolinky alebo pracovníci osobného kontaktu v konkrétnych poisťovacích spoločnostiach. Podstatné je, aby ste si uvedomili, že v cudzine vás môžu čakať rôzne nástrahy a riziká, ktoré môžete svojou predvídateľnosťou minimálne zmierniť a z časti sa im vyvarovať.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Poisťovňa Pillow hlási po prvý raz zisk. Predbehli sme slávnu Lemonade, chvália sa

28. 4. 2024 | Redakcia

Poisťovňa Pillow hlási po prvý raz zisk. Predbehli sme slávnu Lemonade, chvália sa

Pillow pôsobí na českom trhu štyri roky a v roku 2023 prvýkrát vstúpila aj na Slovensko. V najnovšej správe o hospodárskych výsledkoch sa porovnáva so známou poisťovňou Lemonade.

Poisťovňa nemusí vždy uhradiť celú škodu. Kedy môže znížiť poistné plnenie?

28. 4. 2024 | Barbora Magočová

Poisťovňa nemusí vždy uhradiť celú škodu. Kedy môže znížiť poistné plnenie?

Dali ste sa poistiť, aby ste mohli pokojne spávať? Ak počítate s tým, že z plnenia od poisťovne pokryjete všetky nečakané výdavky z dôvodu najrôznejších škodových udalostí, môžete zažiť... celý článok

Ako si vybrať cestovné poistenie? Najčastejšia choroba Slovákov sa lieči vo svete najdrahšie

25. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Ako si vybrať cestovné poistenie? Najčastejšia choroba Slovákov sa lieči vo svete najdrahšie

Cestovné poistenie na dovolenku predstavuje pár eur navyše, no ak by sa vám niečo stalo a nemali ste ho, pár eur to nebude. V niektorých krajinách sa liečebné náklady šplhajú do astronomických... celý článok

PZP pre kolobežky je tu. Od tohto dátumu bude pre Slovákov povinné

25. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

PZP pre kolobežky je tu. Od tohto dátumu bude pre Slovákov povinné

Parlament posunul do druhého čítania vládny návrh zákona o povinnom zmluvnom poistení motorových vozidiel. Dočkáme sa aj povinného poistenia elektrických kolobežiek a zvýšia sa aj pokuty... celý článok

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

21. 2. 2024 | Redakcia

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

V spolupráci s portálom Finparáda, ktorý sa špecializuje na hodnotenie finančných produktov, vám prinášame výsledky 2. ročníka súťaže Finparáda - Finančný produkt roka 2023.