Cestovné poistenie - Ako sa poistiť a proti akým rizikám?

Miriam Tinková | rubrika: Článok | 25. 8. 2010
Akým spôsobom je možnéuzatvoriť cestovné poistenie? Proti akým rizikám sa najčastejšie poisťuje? Aké sú najčastejšie poistné udalosti?
Cestovné poistenie - Ako sa poistiť a proti akým rizikám?

Zdroj: Shutterstock

S modernými technológiami sa rozšírili aj možnosti uzatvárania cestovného poistenia. Už sa stáva samozrejmosťou, že človek nemusí utekať do najbližšej pobočky poisťovne, ale všetko si zaistí z pohodlia domova. Výhodou je predovšetkým rýchlosť, jednoduchosť, dostupnosť a pohodlie. Je to možné prostredníctvom internetu alebo prostredníctvom sms správy. My uvádzame všetky možné spôsoby a je len na vás, ktorý si vyberete.

Spôsoby uzatvorenia CP:

  • online prostredníctvom webu každej poisťovne
  • prostredníctvom sms správy
  • osobne na pobočke
  • prostredníctvom Zákazníckeho centra
  • u sprostredkovateľov poisťovne – cestovné kancelárie, cestovné agentúry, obchodní zástupci poisťovne

Pri online poistení cez internet poskytujú niektoré poisťovne aj výrazné zľavy až do 40%. Preto je dobré sa uistiť, či nemáte nárok na zľavu. Najčastejšie druhy zliav pri uzatváraní zmluvy o poistení sú: skupinová, rodinná alebo aj pre študentov a deti. Ďalšia možnosť je prostredníctvom prázdnej sms správy na príslušné číslo poisťovne. Funguje to v poisťovni Union a Wűstenrot. Následne obdržíte sms správu s inštrukciami, ako máte ďalej postupovať. Osobne na pobočkách môžete získať praktické rady, ako dlho asi trvá celý priebeh uzatvorenia poistenia na kontaktnom mieste, čo potrebujete mať pri sebe a čo by si mal človek vopred premyslieť. Poradiť sa môžete aj na linke Zákazníckeho centra, ktorá poskytne všetky informácie o daných produktoch poisťovne. Ak klient cestuje cez cestovnú kanceláriu a k zájazdu má možnosť zakúpiť si i cestovné poistenie, klientom odporúčame overiť si, ktoré riziká kryje. Takisto je možné poistiť sa u komerčnej banky, ktorá má na to špeciálne produkty alebo spolupracuje s niektorou z poisťovní.

Podľa prieskumu uskutočneného poisťovňou Union môžeme zhodnotiť i  v grafe č.1, že najhlavnejším rizikom pre uzatvorenie cestovného poistenia je  úhrada liečebných nákladov v zahraničí, a to 99%. Ďalšie riziká, ktoré  klienti nepodceňujú je úrazové poistenie proti trvalým následkom a následku smrti. Nasleduje zodpovednosť za škodu voči tretej osobe, ktorá získala 41%. Poistenie batožiny a právna pomoc sú menej pravdepodobné riziká, a preto klienti pripoistenia proti nim využívajú najmenej.

Graf č. 1: Najčastejšie uzatvárané riziká pri CP v Union poisťovni
mt_1_1.jpg

Poisťovna Union zaznamenala v roku 2009, že 51% poistných udalostí sa stala práve v letnej sezóne. Najviac poistných udalostí evidovali v rámci poistenia liečebných nákladov v zahraničí, a to až 90%. Medzi najčastejšie príčiny poistných udalostí patria ochorenie, úraz a akútne ošetrenie zubov ako je znázornené v grafe č.2.

Graf č.2: Najčastejšie príčiny poistných udalostí v Union poisťovni 
mt_2_1.jpg

Náklady na ambulatné ošetrenie a hospitalizáciu  v zahraničí sa pri úraze alebo pri škode inému môžu vyšplhať na nemalé sumy. Preto je dobré tieto udalosti nepodceňovať a radšej sa pred cestou poistiť. V prípade, že cestujete za lyžovačkou do zahraničia odporúčame vám uzatvoriť cestovné poistenie na všetky základné riziká v grafe č. 1. Takisto je potrebné na poisťovni nahlásiť za akým účeľom na dovolenku cestujete, protože základne cestovné poistenie tieto úrazy nekryje. Častými prípadmi býva aj zrážka lyžiarov na svahu, kedy náklady na ošetrenie kryje poistenie zodpovednosti za škodu. V prípade že sa budete venovať skialpinizmu alebo inému adrenalinovému športu, treba mať poistenie v kategórii rizikových športov. 

Miriam Tinková

 Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Poisťovňa Pillow hlási po prvý raz zisk. Predbehli sme slávnu Lemonade, chvália sa

28. 4. 2024 | Redakcia

Poisťovňa Pillow hlási po prvý raz zisk. Predbehli sme slávnu Lemonade, chvália sa

Pillow pôsobí na českom trhu štyri roky a v roku 2023 prvýkrát vstúpila aj na Slovensko. V najnovšej správe o hospodárskych výsledkoch sa porovnáva so známou poisťovňou Lemonade.

Poisťovňa nemusí vždy uhradiť celú škodu. Kedy môže znížiť poistné plnenie?

28. 4. 2024 | Barbora Magočová

Poisťovňa nemusí vždy uhradiť celú škodu. Kedy môže znížiť poistné plnenie?

Dali ste sa poistiť, aby ste mohli pokojne spávať? Ak počítate s tým, že z plnenia od poisťovne pokryjete všetky nečakané výdavky z dôvodu najrôznejších škodových udalostí, môžete zažiť... celý článok

Ako si vybrať cestovné poistenie? Najčastejšia choroba Slovákov sa lieči vo svete najdrahšie

25. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Ako si vybrať cestovné poistenie? Najčastejšia choroba Slovákov sa lieči vo svete najdrahšie

Cestovné poistenie na dovolenku predstavuje pár eur navyše, no ak by sa vám niečo stalo a nemali ste ho, pár eur to nebude. V niektorých krajinách sa liečebné náklady šplhajú do astronomických... celý článok

PZP pre kolobežky je tu. Od tohto dátumu bude pre Slovákov povinné

25. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

PZP pre kolobežky je tu. Od tohto dátumu bude pre Slovákov povinné

Parlament posunul do druhého čítania vládny návrh zákona o povinnom zmluvnom poistení motorových vozidiel. Dočkáme sa aj povinného poistenia elektrických kolobežiek a zvýšia sa aj pokuty... celý článok

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

21. 2. 2024 | Redakcia

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

V spolupráci s portálom Finparáda, ktorý sa špecializuje na hodnotenie finančných produktov, vám prinášame výsledky 2. ročníka súťaže Finparáda - Finančný produkt roka 2023.