Úrazové poistenie - ako sa správne poistiť

Miriam Tinková | rubrika: Článok | 3. 8. 2010
Prečo by som sa mal poistiť proti úrazu? Je možné sa pripoistiť aj hromadne a kto to využíva? Aké sú rizikové druhy pracovných povolání? Porovnajte si dávky pri pracovnom úraze v Sociálnej poisťovni a v komerčnej poisťovni?
Úrazové poistenie - ako sa správne poistiť

Zdroj: Shutterstock

K životu patria aj situácie ako úraz. Keď sme mladí, tak si tento fakt veľmi nepripúšťame. Niektorí si to začnú uvedomovať až keď sa dostanú na pracovnú pozíciu, kde je veľké riziko vzniku úrazu. Napríklad sú to práce v stavebníctve, v strojárskej výrobe, v chemickom priemysle atď. Ale chránite sa dostatečne pred všetkými dôsledkami?

Úrazové poistenie patrí do kategórie poistenia osôb. Slúži k zmierneniu strát z ušlého príjmu v dôsledku  úrazu alebo smrti.

Skladá sa z viacerých rizík, na ktoré je možné pripoistiť sa:

  • smrť úrazom
  • hospitalizáciu v nemocnici
  • denné dávky pri pracovnej neschopnosti
  • denné dávky na dobu potrebného liečenia
  • pre prípad trvalých následkov úrazu
  • pre prípad plného invalidného dôchodku

Frekvencia platenia poistného môže byť jednorázová (okrem poistenia osôb prepravovaných motorovými vozidlami) alebo bežná (mesačné, štvrťročné, polročné alebo ročné splátky). Úrazové poistenie býva často súčasťou väčších poistných balíkov, napríklad životného poistenia, poistenia cestovných nákladov, ale aj sporenia - napríklad dôchodkového.

Úrazové poistenie rozdeľujú komerčné poisťovne na:

  • skupinové /hromadné/
  • individuálne.

Hromadné poistenie umožňuje jednou zmluvou poistiť skupinu ľudí, najmenej však 2 osoby a býva uzatvárané na kratšiu dobu. Je vhodné pre organizácie na zabezpečenie poistnej ochrany svojich zamestnancov počas výkonu práce, účastníkov detských letných táborov, lyžiarskych zájazdov, škôl v prírode a iných hromadných podujatí. Dieťa je najlepšie poistiť v rámci hromadného poistenia úrazov. Výhodou je nižšia suma a nevýhodou, že poistenie nemôže uzatvoriť na jedno dieťa – ponúka to iba poisťovňa Groupama. Za podmienku pribrať k dieťaťu jedného rodiča si dáva ČSOB poisťovňa. Mesačné poistné úrazového produktu Štvorlístok sa začína u 1,95 eura.

Individuálne úrazové poistenie slúži na poskytnutie poistnej ochrany poistenému v prípade úrazu počas trvania poistenia a vyplatenie 100 % poistnej sumy pozostalým v prípade smrti poisteného v dôsledku úrazu.

Rizikové druhy pracovných povolání

V prípade, že máte záujem o poistenie alebo ste k tomu  prinútený firmou, je dobré vopred vypísať dotazník. V ňom okrem zdravotného stavu musíte opísať druh zamestnania aj vašich voľnočasových aktivít. Tu sa preveruje, či nepatrí medzi najrizikovejšie povolania a nedájú sa poistiť na všetky možné situácie ako napríklad úmrtie či trvalá invalidita, alebo vôbec.  Zatiaľ čo v Union poisťovni zamestnania typu baník pilot, artista, pyrotechnik a cvičiteľ zvierat poistia, v Generali poisťovni by to nebolo možné.

Porovnanie dávok pri pracovnom úraze v Sociálnej poisťovni a v komerčnej poisťovni.

Úrazové poistenie Sociálnej poisťovne je len pre zamestnancov. Zamestnávateľ odvádza každomesačne 0,8% z hrubej mzdy k tomuto účelu. V prípade smrti zamestnanca následkom úrazu obdrží pozostalá rodina 730-násobok denného vymeriavacieho základu poškodeného, najviac 33.333 eur. Nárok na úrazový príplatok vzniká zamestnancovi, ak sa stal dočasne práceneschopným  v dôsledku pracovného úrazu alebo choroby z povolania 55 % denného vymeriavacieho základu od prvého do tretieho dňa dočasnej pracovnej neschopnosti alebo 25 % denného vymeriavacieho základu od štvrtého dňa dočasnej pracovnej neschopnosti.

Dávky Sociálnej poisťovne Výška dávky v dôsledku pracovného úrazu
Jednorázový príspevok pre rodinu pri smrti zamestnanca730-násobok denného vymeriavacieho základu poškodeného, najviac 33.333 eur
úrazový príplatok 55 % denného vymeriavacieho základu alebo 25 % denného vymeriavacieho základu

Vybrali sme poisťovňu Union ako predstaviteľa komerčnej sféry, kde sa pohybujú poistné sumy v týchto rozpätiach. V prípade, že hospitalizácia v dôsledku úrazu trvá viac ako 15 dní odo dňa úrazu, vyplatí Union poistenému bolestné. Ide o vyplatenie jednorazového odškodného vo výške 2 % z poistnej sumy, dohodnutej pre prípad trvalých následkov. V prípade smrti poisteného vypláca Union pozostalým odškodnenie vo výške 100 % poistnej sumy.

Poisťovňa Union
jednorázové odškodné 2 % z poistnej sumy, dohodnutej pre prípad trvalých následkov
v prípade smrti poisteného 100 % poistnej sumy
min.poistná suma100.000,00 EUR (3.012.600,00 SKK)
max. poistná suma2.000,00 EUR (60.252,00 SKK)
Pri rizikových povolaniach odporúčame poistiť sa v komerčnej poisťovni, a to práve z hľadiska väčšieho rizika a zároveň možnosti vyššieho odškodného. Takisto je to vhodné pri hromadných zájazdoch detí i dospelých ako lyžiarske zájezdy a letné dovolenky.

Miriam Tinková

 Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+1
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Poisťovňa Pillow hlási po prvý raz zisk. Predbehli sme slávnu Lemonade, chvália sa

28. 4. 2024 | Redakcia

Poisťovňa Pillow hlási po prvý raz zisk. Predbehli sme slávnu Lemonade, chvália sa

Pillow pôsobí na českom trhu štyri roky a v roku 2023 prvýkrát vstúpila aj na Slovensko. V najnovšej správe o hospodárskych výsledkoch sa porovnáva so známou poisťovňou Lemonade.

Poisťovňa nemusí vždy uhradiť celú škodu. Kedy môže znížiť poistné plnenie?

28. 4. 2024 | Barbora Magočová

Poisťovňa nemusí vždy uhradiť celú škodu. Kedy môže znížiť poistné plnenie?

Dali ste sa poistiť, aby ste mohli pokojne spávať? Ak počítate s tým, že z plnenia od poisťovne pokryjete všetky nečakané výdavky z dôvodu najrôznejších škodových udalostí, môžete zažiť... celý článok

Ako si vybrať cestovné poistenie? Najčastejšia choroba Slovákov sa lieči vo svete najdrahšie

25. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Ako si vybrať cestovné poistenie? Najčastejšia choroba Slovákov sa lieči vo svete najdrahšie

Cestovné poistenie na dovolenku predstavuje pár eur navyše, no ak by sa vám niečo stalo a nemali ste ho, pár eur to nebude. V niektorých krajinách sa liečebné náklady šplhajú do astronomických... celý článok

PZP pre kolobežky je tu. Od tohto dátumu bude pre Slovákov povinné

25. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

PZP pre kolobežky je tu. Od tohto dátumu bude pre Slovákov povinné

Parlament posunul do druhého čítania vládny návrh zákona o povinnom zmluvnom poistení motorových vozidiel. Dočkáme sa aj povinného poistenia elektrických kolobežiek a zvýšia sa aj pokuty... celý článok

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

21. 2. 2024 | Redakcia

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

V spolupráci s portálom Finparáda, ktorý sa špecializuje na hodnotenie finančných produktov, vám prinášame výsledky 2. ročníka súťaže Finparáda - Finančný produkt roka 2023.