Využitie asistenčných služieb v prípade nehody v zahraničí

Miriam Tinková | rubrika: Článok | 28. 7. 2010
Ako postupovať okamžite po nehode? S akými informáciami kontaktujeme asistenčné služby a ktoré úkony sú ich štandardnom? Aký je rozdiel medzi asistenčnou službou poistenia a asistenčnou službou automobilovém značky?
Využitie asistenčných služieb v prípade nehody v zahraničí

Zdroj: Shutterstock

Postup okamžite po nehode

Zastavte vozidlo a zabezpečte miesto nehody. Zapnite varovné svetlá a umiestnite výstražný trojúholník. Nezabudnite dbať na svoju bezpečnosť. Akonáhle budete vystupovať z vozidla, je vhodné si obliecť refelexnú vestu, ktorá je vyrobená z retroreflexného materiálu. Ak je niekto zranený, poskytnite podľa schopností a možností prvú pomoc a kontaktujte linku 112 prostredníctvom ktorej sa dostavia hasiči, zdravotná záchranná služba a polícia. Linka 112 je zavedená vo všetkých členských štátoch a tiež v Chorvatsku, Lichtenštajnsku, Nórsku, Švajčiarsku, Turecku a na Islande.

Asistenčné služby poistenia

Obyčajne pri nehode dôjde aj k poškodeniu automobilu. Pri uzatváranii poistenia havarijného alebo PZP bývajú súčasťou zmluvných podmienok aj asistenčné služby, a to v prípade poistnej udalosti.  Preto číslo na asistenčnú službu je napísané na zelenej karte. Je to stanovené v zmluve a vo všeobecných podmienkach pojistiteľa. V prípade nehody ich kontaktujte čo najskôr priamo z miesta udalosti. Na kontaktnom čísle je potrebné podať operátorovi tieto informácie o nehode:

  • číslo poistnej zmluvy
  • meno poistníka
  • telefonně číslo, z ktorého voláte
  • kde sa presne nachádzate
  • registračnú značku vozidla
  • poprípade VIN  - číslo karosérie

Ďalej operátor prejde k príčinám vzniku nehody, kde je vozidlo a v akom je stave. Preverí, či je potrebné odtiahnúť auto k servisu, zistí rozsah škôd a hmotnosť vozidla. Štandardom u asistenčných služieb k povinnému ručeniu je zaistenie a preplatenie nasledujúcich úkonov:

  • príchod asistenčné služby na miesto nehody
  • odtiahnutie vozidla či úschovu na stráženom parkovisku
  • dočasné ubytovanie v hoteli  a náklady spojené s návratom do miesta bydliska
  • finančná záloha na neočakávané výdavky vo forme pôžičky
  • právna pomoc v základnom rozsahu informácií

Preto je veľmi dôležité dobre si přeštudovať pred cestou, čo zahrňujú asistenčné služby v zmluve o poistení, aby sme nezostali prekvapení v mieste nehody.

Príklad využitia asistenčnej služby u poruchy auta:

Cestujete z dovolenky a pokazí sa Vám auto priamo na dialnici. Zavoláte na asistenčné služby, aby ste oznámili túto událosť. Asistenčné služby vyhľadajú najbližší autoservis v okolí a privolajú Vám ho priamo na miesto, kde sa práve nachádzate. Po privolaní autoservisu sa informujú, či je možné túto opravu urobiť ihneď a ak nie zaistia odťahovú službu a pre Vás ubytovanie v hoteli. Po oprave automobilu môžete pokračovať vo svojej ceste.

Takto by to malo fungovať vždy. Ale existujú aj prípady, kedy poisťovňa nemá uvedené na dokumentoch číslo asistenčnej služby. Preto je dobré si pred cestou skontrolovať tento údaj. V prípade, že sa kontakt v dokladoch nevyskytuje, dohľadáte si ho na webových stránkach každej poisťone.

Asistenčné služby automobilovej značky

Asistenčná služba automobilovej značky je vo väčšine prípadov poskytovaná len na obdobie garancie na vozidla. Pre  uplatnenie záruky a asistenčnej služby je potrebné u väčšiny značiek správne vyplnená a platná servisná knižka. Každý motorista by mal vedieť aký rozsah asistenčnej služby ponúka jeho značka, pretože väčšina platí po dobu uplynutia záruky na vozidlo, niektoré sa potom zaplatením predlžujú alebo iné platia aj dlhšie.

Pri svojich cestách do zahraničia buďte ohľaduplní i k ostatným účastníkom dopravy. Zvláštnu pozornosť venujte hlavne chodcom a cyklistom. Pri problémoch v zahraničí je najlepšie obrátiť sa na slovenskú ambasádu alebo na asistenčné služby.

Miriam Tinková

 Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

21. 2. 2024 | Redakcia

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

V spolupráci s portálom Finparáda, ktorý sa špecializuje na hodnotenie finančných produktov, vám prinášame výsledky 2. ročníka súťaže Finparáda - Finančný produkt roka 2023.

Zanalyzovali sme ponuku rizikového poistenia a postavili rebriček najlepších ponúk

7. 2. 2024 | Redakcia

Zanalyzovali sme ponuku rizikového poistenia a postavili rebriček najlepších ponúk

Na Finparáde nastala aktualizácia rebríčkov najlepšieho rizikového poistenia na trhu. Jednotkou je poistenie od poisťovne Uniqa, druhé miesto patrí Generali Poisťovni a rebríček uzatvára... celý článok

Mali ste nehodu? V akej výške vám poisťovňa uhradí nájom náhradného vozidla?

20. 12. 2023 | Barbora Magočová

Mali ste nehodu? V akej výške vám poisťovňa uhradí nájom náhradného vozidla?

Dopravné nehody so sebou neprinášajú len nepríjemnosť v podobe poškodenia vozidla. Problémom býva aj to, že ho (minimálne určitú dobu) nemôžete používať. Bez pojazdného auta ale mnoho... celý článok

Simplea v roku 2024 chystá novinky. Klienti získajú aj fintech bankovú a poradenskú aplikáciu

12. 12. 2023 | Marek Mittaš

Simplea v roku 2024 chystá novinky. Klienti získajú aj fintech bankovú a poradenskú aplikáciu

Finančno-poradenská spoločnosť Simplea má aktuálne 150 certifikovaných finančných sprostredkovateľov a 18 pobočiek. Na ďalší rok chystá dynamický rast. Posilní ju spoločnosť Swell... celý článok

Nesúhlasíte s rozhodnutím Sociálnej poisťovne? Ako sa proti nemu môžete brániť?

14. 11. 2023 | Barbora Magočová

Nesúhlasíte s rozhodnutím Sociálnej poisťovne? Ako sa proti nemu môžete brániť?

Rozhodnutia Sociálnej poisťovne vás môžu výrazne ovplyvniť prakticky vo všetkých obdobiach vášho života. Zďaleka sa netýkajú len starobných či invalidných dôchodkov; dopad na rodinné... celý článok