Cestovanie s Európskym zdravotným preukazom

Judita Smatanová | rubrika: Článok | 2. 6. 2010
Zdravotné problémy vás môžu stretnúť ako na túre v Slovenskom raji, tak aj v londýnskom múzeu voskových figurín. Zaistí vám Európsky preukaz zdravotného poistenia dostatočný nárok na zdravotnú starostlivosť?
Cestovanie s Európskym zdravotným preukazom

Zdroj: Shutterstock

Členstvo v Európskej únii zjednodušilo pobyt v zahraničí aj turistom. Keď platíte zdravotné poistenie na Slovensku, pri prechodnom pobyte v inej členskej krajine EÚ máte nárok na rovnakú zdravotnú starostlivosť ako domáci občania. Ak si vytknete členok na talianskom pobreží, predložíte Európsky preukaz zdravotného poistenia a necháte sa ošetriť. Jednoduché a bezproblémové?

Áno, ale počítajte s tým, že budete musieť zaplatiť rovnakú spoluúčasť ako miestni poistenci. Rozhodne tiež nie je vhodné požiadať o ošetrenie najbližšieho lekára, ktorého nájdete. Zdravotnú starostlivosť musíte čerpať v zdravotníckych zariadeniach, ktoré sú financované z verejných zdrojov. Informácie o nich vedia poskytnúť miestne zdravotné poisťovne alebo príslušné úrady. V zdravotníckych zariadeniach, ktoré nie sú napojené na verejný systém, budete musieť zaplatiť spravidla celú starostlivosť.

Nárok na zdravotnú starostlivosť tiež napr. nikdy nepokrýva náklady na prepravu späť do vlasti, prevoz telesných pozostatkov do vlasti.

Ak ste už z nejakého dôvodu museli za ošetrenie zaplatiť v hotovosti, máte po návrate do SR nárok na vrátenie vynaložených nákladov, a to do výšky úhrad zdravotnej poisťovne v štáte, v ktorom bola zdravotná starostlivosť poskytnutá alebo do výšky úhrad slovenským poskytovateľom zdravotnej starostlivosti. Náklady na spoluúčasť poistenca, ktorá je v jednotlivých krajinách EÚ rôzna, refundované zdravotnou poisťovňou nebudú.


Čo robiť pred vycestovaním

Nárok na lekársky nevyhnutnú zdravotnú starostlivosť máte na území členských štátov EÚ,  v Nórsku, Lichtenštajnsku, na Islande a vo Švajčiarsku. Na cesty za hranice starého kontinentu odporúčame uzatvoriť si aj komerčné cestovné poistenie.

Ak ešte nemáte Európsky preukaz zdravotného poistenia, o jeho bezplatné vydanie môžete požiadať na ktorejkoľvek pobočke svojej zdravotnej poisťovne, ktorá je povinná preukaz vydať najneskôr do 30 dní od podania písomnej žiadosti. Ak cestujete skôr, než uplynie uvedená lehota, na základe požiadania dostanete Náhradný certifikát k EPZP, ktorý dočasne nahrádza EPZP. Platnosť náhradného certifikátu je v súčasnej dobe maximálne 3 mesiace, dĺžku platnosti si môže zdravotná poisťovňa určiť sama.

Čerpanie zdravotnej starostlivosti

Pokiaľ lekárovi v inom členskom štáte predložíte Európsky preukaz zdravotného poistenia alebo Náhradný certifikát k EPZP, máte nárok na lekársky nevyhnutnú zdravotnú starostlivosť za rovnakých podmienok, teda v rovnakom rozsahu a podľa rovnakých kritérií, ako domáci poistenci. To znamená, že ak existuje za zdravotnú starostlivosť v členských krajinách EÚ spoluúčasť, poistenec ju zaplatí tak, ako poistenec tej-ktorej krajiny EÚ. Miestny systém zdravotného poistenia za vás zaplatí ošetrenie do tej výšky, akú by zaplatil za svojho poistenca. Je potrebné počítať s tým, že vo väčšine krajín EÚ sa za starostlivosť pripláca, napr. vo Francúzsku je to 30 % z ceny výkonu, v Grécku 25 % z ceny liekov, prípadne pacient musí hradiť lieky v plnej výške. Platí to napríklad v Taliansku. Tieto náklady zdravotná poisťovňa nepreplatí, aj keď máte Európsky preukaz zdravotného poistenia.

V niektorých krajinách, napr.  vo Francúzsku musíte zaplatiť pri ambulantnom ošetrení celý účet a s týmto účtom zájsť na miestnu zdravotnú poisťovňu, ktorá vám preplatí výdavky v zmysle pravidiel francúzskeho práva. Lieky dostanete v lekárňach na recept, ktorý vám vystaví lekár. Pri vyzdvihovaní lieku je potrebné sa preukázať Európskym preukazom zdravotného poistenia alebo Náhradným certifikátom. Prípadný prevoz späť na územie Slovenskej republiky nie je kryté a musíte si ho sami zaplatiť.

Platba v hotovosti

Ak ste z akéhokoľvek dôvodu uhradili ošetrenie alebo lieky v hotovosti, uschovajte si potvrdenia o zaplatení a po návrate na Slovensko sa s originálmi dokladov (lekársky  nález a účty za zdravotnú starostlivosť) obráťte na kontaktné miesto svojej zdravotnej poisťovne. Tá vám tieto náklady preplatí do výšky, ktorú by uhradila zdravotná poisťovňa v krajine, kde sa ošetrenie poskytlo alebo do výšky úhrad, ktoré hradí slovenským poskytovateľom.

Prečo je dobré mať aj komerčné poistenie?

Ak sa chcete vyhnúť tomu, aby ste na svoj účet znášali náklady na spoluúčasť alebo prevoz späť do vlasti, môžete pred cestou do zahraničia uzatvoriť komerčné cestovné poistenie. Poistenie rizika liečebných nákladov pokrýva všetky náklady pri ošetrení, vrátane liekov, hospitalizácie, prevozu do nemocnice a tiež repatriácie na Slovensko a prevoz telesných pozostatkov. V prípade zdravotného poistenia sú ošetrenie a lieky hradené len v tom rozsahu, v akom sú hradené občanom daného štátu, čo často znamená vysoké spoluúčasti. Kým na základe európskeho zdravotného preukazu sa poskytuje ošetrenie len u lekára vo verejnej resp. štátnej sieti, komerčné cestovné poistenie zahŕňa aj ošetrenie u súkromného lekára.

Autorka pracuje ako vedúca odboru komunikácie Union Zdravotná poisťovňa a Union Poisťovňa Union_zp_162x80.jpg  Union_poistovna_162x80.jpg

Judita Smatanová

 Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Poisťovňa Pillow hlási po prvý raz zisk. Predbehli sme slávnu Lemonade, chvália sa

28. 4. 2024 | Redakcia

Poisťovňa Pillow hlási po prvý raz zisk. Predbehli sme slávnu Lemonade, chvália sa

Pillow pôsobí na českom trhu štyri roky a v roku 2023 prvýkrát vstúpila aj na Slovensko. V najnovšej správe o hospodárskych výsledkoch sa porovnáva so známou poisťovňou Lemonade.

Poisťovňa nemusí vždy uhradiť celú škodu. Kedy môže znížiť poistné plnenie?

28. 4. 2024 | Barbora Magočová

Poisťovňa nemusí vždy uhradiť celú škodu. Kedy môže znížiť poistné plnenie?

Dali ste sa poistiť, aby ste mohli pokojne spávať? Ak počítate s tým, že z plnenia od poisťovne pokryjete všetky nečakané výdavky z dôvodu najrôznejších škodových udalostí, môžete zažiť... celý článok

Ako si vybrať cestovné poistenie? Najčastejšia choroba Slovákov sa lieči vo svete najdrahšie

25. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Ako si vybrať cestovné poistenie? Najčastejšia choroba Slovákov sa lieči vo svete najdrahšie

Cestovné poistenie na dovolenku predstavuje pár eur navyše, no ak by sa vám niečo stalo a nemali ste ho, pár eur to nebude. V niektorých krajinách sa liečebné náklady šplhajú do astronomických... celý článok

PZP pre kolobežky je tu. Od tohto dátumu bude pre Slovákov povinné

25. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

PZP pre kolobežky je tu. Od tohto dátumu bude pre Slovákov povinné

Parlament posunul do druhého čítania vládny návrh zákona o povinnom zmluvnom poistení motorových vozidiel. Dočkáme sa aj povinného poistenia elektrických kolobežiek a zvýšia sa aj pokuty... celý článok

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

21. 2. 2024 | Redakcia

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

V spolupráci s portálom Finparáda, ktorý sa špecializuje na hodnotenie finančných produktov, vám prinášame výsledky 2. ročníka súťaže Finparáda - Finančný produkt roka 2023.