Porovnanie povinného zmluvného poistenia u rôznych poisťovní

Miriam Tinková | rubrika: Článok | 29. 4. 2010
Predstavte si situáciu: Kúpili ste si auto a doteraz ste nemali skúsenosti s povinným zmluvným poistením. Ako budete postupovať?
Porovnanie povinného zmluvného poistenia u rôznych poisťovní

Zdroj: Shutterstock

Povinnosť uzavrieť povinné zmluvné poistenie má každý vlasník vozidla alebo jeho prevádzkovateľ.

V prvom rade si porovnáte jednotlivé produkty s výškou poistného krytia, ktoré ponúkajú poisťovne. Na základe výpočtov zistíte jednotlivé ročné poistné splátky.

Ako príklad uvádzame osobný automobil do 3,5 t s výkonom motora 96 kW. Auto ste si zakúpil staršie s rokom výroby 2004 na bežnú prevádzku. Ste fyzická osoba, ktorá ho bude používať k súkromným účelom. Najväčšia prípustná celková hmotnosť je 2090 kg.

Ďalšie parametre, ktoré sú dôležité pre poisťovňu: vek majiteľa vozidla, doba bezškodového priebehu, frekvencia platby poistného.

Pre náš výpočet sme si stanovili vek majiteľa 27 rokov, dobu bezškodného priebehu menej ako 1 rok a frekvenciu poistného platenia ročne.

Príklad výpočtu PZP

Napríklad povinné zmluvné poistenie u poisťovne Union sa vypočíta na základe parametra hmotnosť vozidla v kombinácií s výkonom vozidla a vekom. Parameter hmotnosť vozidla je neobvyklým parametrom, ale používaný na trhoch v rámci Európy. Union odmeňuje aj za bezškodný priebeh, napr.  ak vo výške za 10 mesiacov od začiatku poistenia nespôsobíte škodu, bude vám vrátené 10% z PZP. Poisťovňa Union ponúka dva produkty PZP Optimum a PZP Excellent. PZP Optimum kryje škody na zdraví a majetku do výšky 3 mil. eur a PZP Excellent do výšky 5 mil. eur. To sú najvyššie limity poistného krytia na území Slovenska.

 

Tabuľka: Prehľad poistného na povinné zmluvné poistenie u vybraných spoločností

Poisťovňa Poistné krytie zdravie/majetok Poistné
Ročné Polročné Štvrťročné
KOMUNÁLNA poisťovňa Garant plus 2,5/0,7 mil. EUR 156,- € 80,34 € 40,17 €
Wustenrot poisťovňa Wustenrot 2,5/0,7 mil. EUR 169,- €
42,25 €
Union poisťovňaOptimum 3/3 mil. EUR 170,- €85,- €42,50 €
UNIQAŠtandard 2,5/0,7 mil. EUR179,28 € 89,50 €44,82 €
Generali SlovenskoBonus Štandard 2,5/1 mil. EUR191,- €95,50 € 47,75 €

 

Podľa  následovného prehľadu má najlacnejšie splátky Komunálna poisťovňa vo výške 156 eur ročne. Okrem ceny a limitov poistného krytia zohrávajú dôležitú úlohu aj výhody poistnej zmluvy alebo zľavy pri inom poistení u istého typu poisťovne.

Napríklad Wüstenrot sa vyznačuje tým, že má prehľadný sadzobník podľa výkonu motoru a poistenie prívesu do 3500 kg za 1 €. Mimo to ponúka splátky štvrťročné bez navýšenia.  Komunálna poisťovňa má v cene zákonného poistenia  automaticky poistenie úrazu vodiča a členov posádky do 3 319,39 € (100 000 Sk) pre každého člena posádky motorového vozidla. UNIQA poskytuje zľavu až 25% vodičom nad 27 rokov , takisto pre firmy (i živnostníkov) a zľavu 20% pre dôchodcov nad 70 rokov. Generali Slovensko ponúka na výber vyššie aj nižšie limity poistného krytia,  zľavu 34  € pri jazde vozidla na území SR a ČR alebo SR a Maďarska. Toto sú všetko kritéria, ktoré môžu vo veľkej miere ovplyvniť vaše rozhodovanie.

Po zhodnocení týchto skutočností sa môžete rozhodovať, ktorý produkt je pre vás najvýhodnejší. Ak sa v priebehu roku rozhodnete pre inú poisťovňu, je to potrebné včas nahlásiť. Nahlásiť by ste to mali najneskôr 6 týždňov pred skončením poistného obdobia, ktoré býva 12 mesiacov.

Celkovo môžeme zhodnotiť, že PZP slúži na to, aby vodičov motivovalo k zodpovědnému chovaniu pri jazde motorovým vozidlom prostredníctvom výhodnej ceny a  nastavených bonusov.  

Miriam Tinková

 Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Poisťovňa Pillow hlási po prvý raz zisk. Predbehli sme slávnu Lemonade, chvália sa

28. 4. 2024 | Redakcia

Poisťovňa Pillow hlási po prvý raz zisk. Predbehli sme slávnu Lemonade, chvália sa

Pillow pôsobí na českom trhu štyri roky a v roku 2023 prvýkrát vstúpila aj na Slovensko. V najnovšej správe o hospodárskych výsledkoch sa porovnáva so známou poisťovňou Lemonade.

Poisťovňa nemusí vždy uhradiť celú škodu. Kedy môže znížiť poistné plnenie?

28. 4. 2024 | Barbora Magočová

Poisťovňa nemusí vždy uhradiť celú škodu. Kedy môže znížiť poistné plnenie?

Dali ste sa poistiť, aby ste mohli pokojne spávať? Ak počítate s tým, že z plnenia od poisťovne pokryjete všetky nečakané výdavky z dôvodu najrôznejších škodových udalostí, môžete zažiť... celý článok

Ako si vybrať cestovné poistenie? Najčastejšia choroba Slovákov sa lieči vo svete najdrahšie

25. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Ako si vybrať cestovné poistenie? Najčastejšia choroba Slovákov sa lieči vo svete najdrahšie

Cestovné poistenie na dovolenku predstavuje pár eur navyše, no ak by sa vám niečo stalo a nemali ste ho, pár eur to nebude. V niektorých krajinách sa liečebné náklady šplhajú do astronomických... celý článok

PZP pre kolobežky je tu. Od tohto dátumu bude pre Slovákov povinné

25. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

PZP pre kolobežky je tu. Od tohto dátumu bude pre Slovákov povinné

Parlament posunul do druhého čítania vládny návrh zákona o povinnom zmluvnom poistení motorových vozidiel. Dočkáme sa aj povinného poistenia elektrických kolobežiek a zvýšia sa aj pokuty... celý článok

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

21. 2. 2024 | Redakcia

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

V spolupráci s portálom Finparáda, ktorý sa špecializuje na hodnotenie finančných produktov, vám prinášame výsledky 2. ročníka súťaže Finparáda - Finančný produkt roka 2023.