Oplatí sa sporiť v 2. a v 3. dôchodkovom pilieri?

Miroslava Hrášková | rubrika: Článok | 1. 12. 2010
Od 22. do 26. novembra ste mohli chatovať s generálnym riaditeľom ING DSS aING Tatry - Sympatia, DDS na tému dôchodkov. Prinášame vám výber najzaujímavejších otázok a odpovedí.
Oplatí sa sporiť v 2. a v 3. dôchodkovom pilieri?

Zdroj: Shutterstock

viktor_kouril_2.jpg

Aké výhody prináša sporenie v treťom dôchodkovom pilieri? Oplatí sa sporiť v DDS? Ako je to s poplatkami?....a mnoho ďalších otázok ste položili Viktorovi Kouřilovi, generálnemu riaditeľovi ING Tatry - Sympatia, d.d.s.,a.s. a ING dôchodkovej správcovskej spoločnosti, a.s..

Môže sa stať, že by som po pár rokoch mohla mať menej nasporené, než som tam vložila? Aj v 2. aj v 3. pilieri?

Závisí to od výkonnosti fondu, v ktorom by ste mali prostriedky vložené. Preto je vhodné sledovať vývoj hodnoty dôchodkovej jednotky vo fondoch prípadne porovnávať vývoj medzi spoločnosťami DSS alebo DDS a podľa toho zvážiť prestup medzi fondami prípadne spoločnosťami. V jednotlivých rokoch môžu byť výnosy rôzne.

Pre II. pilier je treba spomenúť garancie, ktoré sú zavedené v každom fonde od 1.7.2009. Od tohto obdobia máte garantovanú istinu vložených prostriedkov, v prípade znehodnotenia je DSS povinná doplatiť rozdiel z garančného účtu, prípadne z vlastného majetku. Sporenie na dôchodok či už v II. alebo v III. pilieri je sporením dlhodobým a je pravdou, že čím dlhšiu dobu budete sporiť, tým viac nasporíte a Vaše úspory sa aj lepšie zhodnotia. 

Sporím si vo vyváženom fonde dss. Čo pre mňa znamená sledovanie či je dss zisková a či stratová? Môže byť dss stratová viac rokov za sebou. A čo sa stane s mojim účtom, ak by dss skrachovala?

DSS podlieha prísnej kontrole (depozitár, auditor, vnútorná kontrola, NBS, sporitelia). Ak chcete mať pod kontrolou zhodnocovanie Vašich prostriedkov, mali by ste sledovať vývoj hodnoty dôchodkovej jednotky, prípadne porovnávať hodnoty DJ medzi fondami alebo aj medzi DSS.Ideálne je, keď hodnota DJ stále rastie.

DSS sú povinné od 1. júla 2009 garantovať istinu vložených prostriedkov, takže ak by náhodou prišlo k znehodnoteniu, DSS je povinná rozdiel doplatiť z garančného účtu, prípadne z vlastného majetku. Ak by náhodou niektorá DSS "skrachovala", bude sa to týkať len majetku samotnej DSS, nie majetku sporiteľov. Majetok sporiteľov je vedený oddelene a nesmie byť nikdy použitý v prospech DSS. V prípade "skrachovania" by bol nasporený majetok sporiteľov prevedený do inej DSS s platnou licenciou.

Mám 50 rokov a uvažujem nad založením III. piliera, ale neviem, či sa mi to oplatí, či už nie som na to stará. Ako dlho by si mal človek sporiť na dôchodok?

V prípade že si dnes uzatvoríte zmluvu o doplnkovom dôchodkovom sporení, budete mať nárok na doplnkový starobný dôchodok podľa súčasného dávkového plánu po minimálne 10 rokoch sporenia. Ak predpokladáte, že počas tohto obdobia budete pracovať a teda aj aktívne sporiť a zároveň Vám bude prispievať zamestnávateľ, na uzavretie účastníckej zmluvy určite nie je neskoro. Zabezpečíte si tak ďalší príjem v starobe. 

Tento rok ukončím školu a budem sa musieť rozhodnúť, do ktorého piliera chcem vstúpiť. Chcem sa preto spýtať, prečo je podľa vás výhodnejší II. pilier ako I. pilier?

II. pilier v sebe spája viacero výhod na rozdiel od účasti iba v I. pilieri. Zapojením sa do II. piliera budú Vaše odvody rovnomerne rozdelené medzi I. pilier a II. pilier. V II. pilieri si sporíte na Váš vlastný osobný dôchodkový účet, máte možnosť kedykoľvek kontrolovať Vaše úspory. V prípade predčasného úmrtia bude zostatok na účte vyplatený osobe/osobám, ktoré si určíte v zmluve ako poberateľov, ak ich neuvediete, stane sa predmetom dedičstva. Dôchodok Vám bude v prípade nároku vyplácaný z dvoch zdrojov, čo je bezpečnejšie aj vzhľadom na demografický vývoj.

Zaujímalo by ma, či sa mi ešte oplatí sporiť v treťom pilieri, keď si už nebudem môcť ani len uplatniť zníženie dane?

Podľa našich skúseností až 90% klientov dostáva príspevok zamestnávateľa, čo je asi hlavnou výhodou DDS. Podľa aktuálneho vývoja v parlamente je veľmi pravdepodobné, že zvýhodnenie príspevkov zamestnávateľa bude ponechané a teda tým aj dôvod na sporenie v DDS.

Tento rok som po ukončení VŠ nastúpila do prvej práce. Mám II. pilier a kamarátka mi odporúčala založiť si aj ten III. Mne to však príde veľmi skoro, čo ak tie peniaze budem potrebovať skôr? A do akého veku by som si mala sporiť?

Čím skôr uzavriete zmluvu o doplnkovom dôchodkovom sporení, tým viac prostriedkov si na doplnkový dôchodok nasporíte. Doplnkové dôchodkové sporenie predstavuje ďalšiu možnosť získať doplnkový príjem v starobe, invalidite, resp. pri vykonávaní rizikových prác. Je založený na systéme dlhodobého sporenia v produktívnom veku. Sporenie s účasťou zamestnávateľa je príjem navyše, je teda pre Vás výhodnejšie.

Po vysokej škole som rok pracovala na Slovensku a prihlásila som sa do druhého piliera - vyvážený fond. Na začiatku roku som však odišla pracovať do ČR, kde som normálne zamestnaná na hlavný pracovný pomer a teda na Slovensko neposielam žiadne prostriedky. Mám sa odhlásiť z 2. piliera, a čo sa stane s mojimi prostriedkami, ak by som v ČR zostala pracovať dlhšie napr. aj na 10 rokov?

Prostriedky stále ostávajú na Vašom osobnom dôchodkovom účte. V momente keď začnete pracovať opäť v SR (hoci aj o 10 rokov) začnete opäť sporiť na Váš účet. Odhlásiť sa z II. piliera momentálne nie je možné. Ako sporiteľovi Vám vznikla povinná účast na starobnom dôchodkovom sporení a zákon neumožňuje zrušenie zmluvy ktorá bola právoplatne uzatvorená a nadobudla svoju účinnosť. Iba v prípade otvorenia II. piliera by bolo možné vystúpiť, vtedy by boli Vaše príspevky poukázané na účet Sociálnej poisťovne.

Môžem nejako ovplyvniť nakupovanie dôchodkových jednotiek? Alebo sa vždy nakupujú dôchodkové jednotky za hodnotu platnú v ďeň, ktorý mi príspevky odošle zamestnávateľ? A môžem niekde sledovať, či mi zamestnávateľ poslal príspevky do II. pilieru?
 
Dobrý deň, tzv. nakupovanie dôchodkových jednotiek ovplyvniť nemôžete. Príspevky platí zamestnávateľ, SZČO, dobrovoľne dôchodkovo poistená osoba, štát alebo Sociálna poisťovňa na účet Sociálnej poisťovne a odtiaľ sú postúpené na bežný účet fondu DSS, ktorý si zvolil sporiteľ. Prostriedky, ktoré prídu na bežný účet fondu DSS, sú pripísané s hodnotou dôchodkovej jednotky z predchádzajúceho dňa, teda s poslednou známou hodnotou. Stav Vášho osobného dôchodkového účtu môžete kedykoľvek kontrolovať prostredníctvom internetovej stránky dôchodkovej správcovskej spoločnosti. Povinnosťou DSS je umožniť pasívny prístup sporiteľov k pravidelne aktualizovaným údajom na ich účtoch.

Dobrý deň, môže sa stať, že by som po pár rokoch mohla mať menej nasporene, než som tam vložila? Aj v 2. aj v 3. pilieri?

Dobrý deň, závisí to od výkonnosti fondu, v ktorom by ste mali prostriedky vložené. Preto je vhodné sledovať vývoj hodnoty dôchodkovej jednotky vo fondoch prípadne porovnávať vývoj medzi spoločnosťami DSS alebo DDS a podľa toho zvážiť prestup medzi fondami prípadne spoločnosťami. V jednotlivých rokoch môžu byť výnosy rôzne. Pre II. pilier je treba spomenúť garancie, ktoré sú zavedené v každom fonde od 1.7.2009. Od tohto obdobia máte garantovanú istinu vložených prostriedkov, v prípade znehodnotenia je DSS povinná doplatiť rozdiel z garančného účtu, prípadne z vlastného majetku. Sporenie na dôchodok či už v II. alebo v III. pilieri je sporením dlhodobým a je pravdou, že čím dlhšiu dobu budete sporiť, tým viac nasporíte a Vaše úspory sa aj lepšie zhodnotia.

Keď chcem prestúpiť do inej spoločnosti ako sa prepocitavaju moje dôchodkové jednotky?Veď v kazdom fonde je ina hodnota jednotky.

Pri prevode prostriedkov do inej spoločnosti sa počet dôchodkových jednotiek na pôvodnom fonde prepočíta hodnotou DJ z posledného dňa a prostriedky sa odošlú na bežný účet fondu spoločnosti, do ktorej prestupujete. Dôchodkové jednotky sa v deň priradenia pripíšu na Váš osobný dôchodkový účet prepočítané hodnotou DJ ku dňu predchádzajúcemu dňu priradenia.

Mám 28 rokov a sporím si vo vyváženom fonde dss. Čo pre mňa znamená sledovanie či dss je zisková a či stratová? Môže byť dss stratová viac rokov za sebou. A čo sa stane s mojim účtom, ak by dss skrachovala?

DSS podlieha prísnej kontrole (depozitár, auditor, vnútorná kontrola, NBS, sporitelia). Ak chcete mať pod kontrolou zhodnocovanie Vašich prostriedkov, mali by ste sledovať vývoj hodnoty dôchodkovej jednotky, prípadne porovnávať hodnoty DJ medzi fondami alebo aj medzi DSS. Ideálne je, keď hodnota DJ stále rastie. DSS sú povinné od 1. júla 2009 garantovať istinu vložených prostriedkov, takže ak by náhodou prišlo k znehodnoteniu, DSS je povinná rozdiel doplatiť z garančného účtu, prípadne z vlastného majetku. Ak by náhodou niektorá DSS "skrachovala", bude sa to týkať len majetku samotnej DSS, nie majetku sporiteľov. Majetok sporiteľov je vedený oddelene a nesmie byť nikdy použitý v prospech DSS. V prípade "skrachovania" by bol nasporený majetok sporiteľov prevedený do inej DSS s platnou licenciou.

Miroslava Hrášková

Autor článku Miroslava Hrášková

V článkoch sa najradšej venuje problematike daní, dávok a dôchodkov. Okrajovo spracováva aj oblasť financovania bývania, termínovaných vkladov a sporenia. Vyštudovala hospodársku politiku na ekonomicko-právnej fakulte Masarykovej... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+5
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

13. dôchodok ako sociálna dávka končí. Prezidentka podpísala zmenu, týka sa 1,47 milióna Slovákov

30. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

13. dôchodok ako sociálna dávka končí. Prezidentka podpísala zmenu, týka sa 1,47 milióna Slovákov

Prezidentka podpisom odobrila zmenu, ktorú nedávno schválil parlament. 13. dôchodok bude po novom riadnou dôchodkovou dávkou.

Invalidné dôchodky prechádzajú veľkou zmenou, tisíce Slovákov si prilepšia

24. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Invalidné dôchodky prechádzajú veľkou zmenou, tisíce Slovákov si prilepšia

Štát prehodnocuje invalidné dôchodky. Je to dobrá správa pre ich poberateľov, vo väčšine prípadov dostanú desiatky až stovky eur navyše.

Trináste dôchodky? Požičiavame si aj na ten dvanásty, varujú analytici

22. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Trináste dôchodky? Požičiavame si aj na ten dvanásty, varujú analytici

Trináste dôchodky predstavujú pre štát náklad takmer 830 miliónov eur. Štát na to ale nemá peniaze. Skončíme ako Grécko, budú nás musieť zachraňovať, varuje analytik Ivan Bošňák.

Veľká zmena v predčasných dôchodkoch. Skupine Slovákov sa oplatí požiadať oň čo najskôr

19. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Veľká zmena v predčasných dôchodkoch. Skupine Slovákov sa oplatí požiadať oň čo najskôr

Parlament odsúhlasil zmenu zákona, ktorý upravuje podmienky odchodu do predčasného dôchodku. Jedna skupina ľudí urobí najlepšie, ak odíde do dôchodku do 15. mája 2024.

Zvýšia sa Slovákom dôchodky? Toto sa plánuje

19. 4. 2024 | Redakcia

Zvýšia sa Slovákom dôchodky? Toto sa plánuje

Koncom minulého mesiaca vláda predložila návrh na zmenu výpočtu minimálnej mzdy. Podľa neho by sa minimálna mzda mala počítať ako 60 % z priemernej mzdy, čo by znamenalo, že v roku... celý článok