Zmeny v druhom pilieri: Dotkla sa úprava aj vašej penzie?

Redakcia | rubrika: Článok | 15. 3. 2024
Začiatkom roku 2024 nastali významné zmeny v niekoľkých oblastiach, vrátane druhého piliera. V dôsledku snahy o zníženie deficitu verejných financií došlo k zníženiu príspevkovej sadzby z pôvodných 5,5 % na 4 %. Zmeny sa zatiaľ neprejavujú v aktuálnych výpisoch z dôchodkového sporenia za rok 2023, čo môže u sporiteľov vyvolať dojem, že ich dôchodku sa to netýka. Pravdou však je, že tieto novinky môžu spôsobiť, že klienti prídu až o 88 eur mesačne.
Zmeny v druhom pilieri: Dotkla sa úprava aj vašej penzie?

Zdroj: Shutterstock

Akou zmenou prešiel druhý pilier?

Druhý pilier bol súčasťou konsolidačného balíka, ktorý predstavila vláda Roberta Fica ešte na konci roka 2023. Podľa neho sa od januára 2024 príspevky do druhého piliera znížili z pôvodných 5,5 % na 4 %.

Zníženie príspevkovej sadzby je jedným z nástrojov, ktorými chce vláda znížiť deficit verejných financií. Sociálnej poisťovni tak vďaka tomu zostane väčšia suma dôchodkových odvodov, čo by v roku 2024 malo priniesť do rozpočtu 365 miliónov eur. V roku 2025 by to malo byť približne 462 miliónov eur a v roku 2026 okolo 497 miliónov eur.

Problémom je nízka informovanosť

Zmeny týkajúce sa druhého piliera ovplyvnia všetkých, ktorí v ňom sporia. Aj napriek tomu o nich vie len veľmi malé množstvo ľudí. Podľa prieskumu z konca januára 2024, ktorý sa uskutočnil na reprezentatívnej vzorke 1 000 obyvateľov Slovenska starších ako 18 rokov, zachytilo informáciu o znížení príspevkov len 56 %. 

Dokonca medzi mladou generáciou do 34 rokov vie o zmene len približne 45 % ľudí. Pritom práve mladí ľudia sú tí, ktorých zníženie príspevkov ovplyvňuje budúce dôchodky najvýraznejšie.

Podľa výskumníkov z Oranžovej obálky by 25-ročný človek s príjmom 1 400 eur stratil približne 88 eur mesačne. Táto strata už zahŕňa aj navýšenie dôchodku z prvého piliera, ktoré malo kompenzovať zníženie odvodov.

Prvý pilier nepomôže

Prvý pilier mal podľa vlády určitým spôsobom kompenzovať straty, ktoré nastanú práve z dôvodu znižovania príspevkov. Nakoniec sa tak nestane kvôli dôchodkovej reforme spred dvoch rokov, ktorá spomalila rast aktuálnej dôchodkovej hodnoty, z ktorej sa počítala penzia z prvého piliera.

Odborníci preto odporúčajú, aby ľudia začali investovať na dôchodok súkromne a sami tak vykryli nižšie odvody do druhého piliera.

Súkromné investovanie je aj v roku 2024 pre mnohých Slovákov veľmi neznámou oblasťou, ktorej sa vyhýbajú. Namiesto toho, aby nechali financie pracovať vo fondoch, sporia ich na svojich bankových účtoch, kde kvôli inflácii strácajú na hodnote.

Pravdou však je, že súkromné investovanie predstavuje jedinú možnosť, ako vykryť straty vyplývajúce zo zníženia príspevkov.

Podľa prieskumu od odborníkov z Oranžovej obálky plánuje na dôchodok súkromne investovať len 26 % mužov a 24 % žien. V rámci mladej generácie do 34 rokov má záujem takto postupovať 39 % ľudí a vo vekovej skupine od 34 do 54 rokov je to len 28 %.

Dôležitosť investovania si uvedomujú najmä klienti sprostredkovateľských spoločností, ktorí sú zvyčajne lepšie informovaní o aktuálnych zmenách a poznajú dôležitosť pravidelného zhodnocovania financií.

Investovanie sa oplatí dlhodobo

Ak chce sporiteľ dosiahnuť zaujímavé zhodnotenie svojich financií, musí pochopiť, že investovanie je zvyčajne dlhodobý proces, ktorý trvá roky. Navyše je dôležité vedieť, kde sa investovanie oplatí. V súčasnosti sú za ideálne považované finančné trhy, napríklad americké, ktoré prinášajú zhodnotenie vyššie ako 9 % ročne.

Hoci investovanie nie je medzi Slovákmi obľúbenou témou, podľa prieskumu chce svoje investície zvýšiť až 41 % ľudí s nadpriemerným príjmom nad 1 500 eur. Tí tak budú môcť efektívne čeliť zníženiu príspevkov a zároveň zmierniť dopad nižšej nasporenej sumy.

Najviac informovaní sú ľudia nad 55 rokov

Podľa prieskumu z januára 2024 sú najviac informovaní ľudia nad 55 rokov. Z nich vie o zmenách týkajúcich sa druhého piliera 64 %. Paradoxne, týchto osôb sa zníženie príspevkov takmer vôbec nedotkne, pretože sa blížia k veku odchodu do dôchodku, pričom u nich zároveň prebieha konzervatívne upravovanie portfólia.

Koho zmeny v druhom pilieri postihnú najviac?

Pokles dôchodkov pocíti najmä mladá generácia do 34 rokov s nadpriemerným príjmom, ktorej sa môže dôchodok znížiť o desiatky eur mesačne. 

Aktuálne platí, že nižšie odvody budú viesť k výraznejšiemu poklesu dôchodkov pri rastúcom príjme. Dôvodom je skutočnosť, že štátny pilier pri valorizácii dôchodkov nedokáže držať krok s výnosmi finančných trhov naviazaných na akciové a indexové fondy v druhom pilieri.

Zmeny mnohí pocítia až budúci rok

Zmeny v druhom pilieri si mnohí neuvedomujú aj preto, že v týchto dňoch dostávajú výpisy dôchodkového sporenia za rok 2023. Tie vyzerajú veľmi dobre, pretože fondy počas neho zarobili v priemere viac ako 9 % ročne.

Výslednú sumu, ktorú klienti nasporili za minulý rok, však nemôžu očakávať aj tento rok, a to práve kvôli zníženiu príspevkov. Mnohí si túto skutočnosť uvedomia až začiatkom roka 2025, kedy dostanú výpisy za rok 2024.

Odborníci preto tvrdia, že sporitelia by so súkromným investovaním nemali čakať a svoje financie by mali začať zhodnocovať čo najskôr, aby sa vyhli zbytočným stratám.

Anketa

Sporíte si v druhom pilieri?

Redakcia

Autor článku Redakcia

Internetový denník Peniaze.sk momentálne patrí medzi najnavštevovanejšie ekonomické weby. Svojim užívateľom ponúka články z rôznych oblastí osobných financií, praktické rady, komentáre, užitočné kalkulačky, politické témy,... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Od mája je vstup do II. piliera povinný. Čo to znamená pre budúcich dôchodcov?

12. 5. 2023 | Marek Mittaš

Od mája je vstup do II. piliera povinný. Čo to znamená pre budúcich dôchodcov?

Rok 2023 prináša množstvo noviniek v oblasti dôchodkového poistenia. Jednou z nich je automatický vstup do piliera od 1. mája 2023. Koho sa táto zmena týka a aké sú možnosti, ak nie... celý článok

Vláda schválila ďalší odklad platenia odvodov. Dokedy ich treba zaplatiť?

28. 1. 2022 | Redakcia

Vláda schválila ďalší odklad platenia odvodov. Dokedy ich treba zaplatiť?

S cieľom zmiernenia ekonomických dopadov v dôsledku krízovej situácie, predložil rezort práce úpravu návrhu pre zabezpečenie príjmu rodín v čase pretrvávajúcej pandémie. Splatnosť odvodov... celý článok

Valorizácia a minimálny dôchodok? Štát vypláca penzistovi pre neho výhodnejší dôchodok

21. 1. 2022 | Redakcia

Valorizácia a minimálny dôchodok? Štát vypláca penzistovi pre neho výhodnejší dôchodok

Pri každoročnej valorizácii (zvyšovaní) minimálnych dôchodkov platia osobitné pravidlá. Sociálna poisťovňa nezvyšuje minimálny dôchodok, ktorý penzista poberá, ale pôvodný dôchodok,... celý článok

Grid karty v Sociálnej poisťovni končia. Ako sa bude prihlasovať do e-Služieb? (otázky a odpovede)

12. 10. 2021 | Redakcia | 1 komentár

Grid karty v Sociálnej poisťovni končia. Ako sa bude prihlasovať do e-Služieb? (otázky a odpovede)

Grid karty sa pre prihlásenie už v budúcom roku nebudú používať. Ide o starší bezpečnostný prvok, ktorý je na ústupe a nezodpovedá moderným štandardom pre ochranu osobných údajov. Sociálna... celý článok

Penzisti dostanú tento rok 13. dôchodok skôr. Kto má nárok a aká bude jeho výška?

15. 9. 2021 | Redakcia

Penzisti dostanú tento rok 13. dôchodok skôr. Kto má nárok a aká bude jeho výška?

Slovenskí dôchodcovia sa aj tento rok môžu tešiť na vianočné prilepšenie k penzii. Suma je však od minuloročnej zmeny o niečo vyššia.