Skupina Slovákov môže poriadne ušetriť na PZP

Redakcia | rubrika: Článok | 22. 5. 2024
Pillow poisťovňa prináša revolučný systém, kde cena poistenia závisí od počtu najazdených kilometrov. Tento systém môže priniesť výrazné úspory pre vodičov, ktorí svoje vozidlá používajú menej často. Ako funguje tento nový model poistenia a čo to znamená pre slovenských motoristov?
Skupina Slovákov môže poriadne ušetriť na PZP
Natívny obsah spoločnosti Pillow poisťovňa.
Zdroj: Archív Canva

PZP musí mať zo zákona každé auto. Bez ohľadu na to, či majiteľovi len stojí v garáži, alebo najazdí desaťtisíce kilometrov za mesiac. Pritom auto, ktoré menej často vychádza na cesty, má štatisticky nižšiu pravdepodobnosť, že spôsobí nehodu a teda že bude PZP potrebovať.

Na Slovensko však dorazila novinka v podobe pay-per-mile poistenia, teda poistenia podľa počtu najazdených kilometrov. Priekopníkom v tomto type poistenia je Pillow poisťovňa, najnovší hráč na trhu s poistením. Cena povinného zmluvného poistenia sa jednoducho odvíja podľa toho, koľko kilometrov dané vozidlo najazdí.

Od čoho sa odvíja poistné

Pri tradičnom poistení vozidla (PZP aj havarijnom poistení) poisťovňa vypočíta cenu pre každého klienta podľa niekoľkých parametrov. Tieto možno rozdeliť do troch skupín:

  • Informácie o vozidle (značka, model, výkon, objem motora, hmotnosť, palivo).
  • Informácie o držiteľovi (vek, bydlisko a najmä jeho škodový priebeh - tzv. systém bonus/malus).
  • Použitie vozidla (či sa vozidlo používa na bežnú prevádzku, taxislužbu, autoškolu atď.).

Najdôležitejším údajom je kvalita vodiča. Dlhoroční vodiči bez škodových udalostí platia aj o polovicu menej ako nový vodič bez dostatočnej histórie. Druhým najdôležitejším údajom je intenzita používania vozidla. Vozidlo, ktoré nie je na ceste, nemôže spôsobiť škodu iným vozidlám ani sebe.

Vo svete toto poistenie funguje

Závislosť ceny od počtu najazdených kilometrov (tzv. „pay-per-mile“ poistenie) prvýkrát vo veľkom rozsahu použila americká poisťovňa Metromile. Klient dostane zariadenie, ktoré zasunie do portu OBDII vozidla. Zariadenie pravidelne "hovorí" s mobilnou aplikáciou a každý mesiac posiela poisťovni informácie o najazdených kilometroch. Hoci všetko vyzerá jednoducho, samotné zariadenie a jeho logistika zvyšujú náklady na poistenie.

Revolučné riešenie poistenia na základe počtu najazdených kilometrov prišlo z Česka. Jakub Strnad, vtedajší generálny riaditeľ poisťovne Allianz, uviedol v roku 2016 na trh cenovo najdostupnejšie poistenie pre nízkonájazdové vozidlá bez nutnosti používať akúkoľvek krabičku. Riešenie bolo jednoduché: namiesto krabičky si klient raz ročne odfotí stav kilometrov na tachometri a fotku pošle do poisťovne.

Poistenie podľa najazdených kilometrov na Slovensku

Na Slovensku takýto typ poistenia neexistoval, hoci rôzne poisťovne poskytovali zľavy pre vozidlá so slabšou prevádzkou. Union poisťovňa ponúkala cenové zvýhodnenie pre vozidlá s počtom najazdených kilometrov do 5 000 km ročne. Koncom roka 2023 však začala na Slovensku ponúkať PZP a havarijné poistenie s cenou podľa počtu najazdených kilometrov Pillow poisťovňa. Podľa vyjadrenia poisťovne vozidlá s ročným nájazdom do 5 000 kilometrov ušetria až 35 % v porovnaní s priemernou cenou.

Systém poistenia je jednoduchý. Na začiatku klient odhadne počet najazdených kilometrov za rok a pošle fotografiu tachometra poisťovni cez mobilnú aplikáciu. Po roku poisťovňa vyzve klienta k dodaniu aktuálneho počtu najazdených kilometrov. Ak klient najazdil menej, poisťovňa mu vráti časť peňazí, ak viac, doplatí len kilometre nad odhadovaný interval.

Súkromie na prvom mieste

Poistenie na základe počtu najazdených kilometrov („pay-per-mile“) je z hľadiska ochrany osobných údajov bezpečné. Poisťovňa pozná len počet kilometrov najazdených za rok. Vo svete sa však objavujú sofistikovanejšie produkty, ktoré monitorujú aj štýl jazdy vodiča pomocou mobilného telefónu. PHYD ("pay-how-you-drive") označuje poistenie, ktoré meria spôsob jazdy (rýchlosť, zrýchlenie, brzdenie), čas jazdy alebo miesto jazdy. Zatiaľ čo poistenie založené na počte najazdených kilometrov sa rýchlo rozširuje, poistenie typu PHYD zatiaľ nie je populárne.

Pre špecifickú skupinu šoférov, ktorí jazdia menej, môže byť poistenie podľa najazdených kilometrov finančne výhodné. Slovenskí motoristi tak môžu využiť nové možnosti poistenia, ktoré reflektujú ich skutočnú mieru používania vozidla a prinášajú potenciálne úspory.

Redakcia

Autor článku Redakcia

Internetový denník Peniaze.sk momentálne patrí medzi najnavštevovanejšie ekonomické weby. Svojim užívateľom ponúka články z rôznych oblastí osobných financií, praktické rady, komentáre, užitočné kalkulačky, politické témy,... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

PZP pre kolobežky je tu. Od tohto dátumu bude pre Slovákov povinné

25. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

PZP pre kolobežky je tu. Od tohto dátumu bude pre Slovákov povinné

Parlament posunul do druhého čítania vládny návrh zákona o povinnom zmluvnom poistení motorových vozidiel. Dočkáme sa aj povinného poistenia elektrických kolobežiek a zvýšia sa aj pokuty... celý článok

Ako funguje poistenie bicykla a čo už poisťovňa nepreplatí?

16. 11. 2021 | Redakcia

Ako funguje poistenie bicykla a čo už poisťovňa nepreplatí?

Bicykel môže dnes aj u hobby športovcov predstavovať jednu z najdrahších vecí, ktoré vlastnia. Za kvalitné značky dvojkolesových prostriedkov môžu milovníci bicyklovania zaplatiť tisíce... celý článok

Zrážka s jeleňom či diviakom. Ako vtedy postupovať a ktorá poistka kryje škodu?

21. 10. 2021 | Redakcia

Zrážka s jeleňom či diviakom. Ako vtedy postupovať a ktorá poistka kryje škodu?

Ako postupovať, keď vám do cesty vbehne zviera a čo robiť, ak dôjde k zrážke. Na základné otázky odpovedá dlhoročný motoristický novinár Peter Mihálik a poisťovňa Union.

Ako získať lacnejšiu poistku na vozidlo a čo ovplyvňuje jej cenu?

1. 10. 2021 | Redakcia

Ako získať lacnejšiu poistku na vozidlo a čo ovplyvňuje jej cenu?

Ročné povinné zmluvné poistenie (PZP) za to isté auto môže stáť Bratislavčana aj o 70 eur viac ako šoféra z Kežmarku či z Veľkých Kapušian.

Kedy poisťovňa zaplatí škody, ktoré spôsobil nájomník?

27. 9. 2021 | Redakcia

Kedy poisťovňa zaplatí škody, ktoré spôsobil nájomník?

Ak nechtiac vytopíte suseda, je to nepríjemné. S dobrým poistením nehnuteľnosti sa však medziľudské vzťahy rýchlo urovnajú. Čo však, ak pretečie vaňa nájomníkovi žijúcemu vo vašom byte?... celý článok