Najslobodnejšie krajiny sú najvyspelejšie

Petr Gola | rubrika: Článok | 10. 6. 2009
Životná úroveň a kvalita života je najvyššia v najslobodnejších a najdemokratickejších krajinách. Popredné miesta dlhodobo patria krajinám Škandinávie, kde je osobná sloboda, sloboda tlače, ale i ekonomická sloboda najvyššia na svete.
Najslobodnejšie krajiny sú najvyspelejšie

Zdroj: Shutterstock

Sloboda je základom rastu a iba 14 % ľudí sveta žije v demokracii. Občania členských krajín Európskej únie patria medzi 14 % ľudí na svete, ktorí žijú v plnej demokracii. Každý občan tak má slobodnú voľbu rozhodovať sám za seba a je obmedzený iba dodržiavaním základných zákonov. The Economist pravidelne zostavuje index demokracie. Výsledný index demokracie zohľadňuje mimo iné: občiansku slobodu, politickú kultúru, možnosť politickej voľby a spoluúčasti.

Čo sa rozumie pod občianskou slobodou?

V každej kategórii je samozrejme hodnotená celá škála aspektov. Napr. občianska sloboda je najvyššia v tých krajinách, kde je súdna moc nezávislá na vládnej moci, kde majú občania právo sa zhromažďovať či stávkovať, kde je zaručená sloboda slova, kde sú nezávislé a slobodné média, kde štát nezakazuje prístup k vybraným internetovým stránkam, kde majú cudzinci zhodné práva s domácimi občanmi, kde sa toleruje odlišná viera, kde nie je diskriminácia na základe farby pleti, či vyznania, kde nie je problém spísať a odovzdať verejnej správe petíciu a ďalšie. Obdobným spôsobom sú hodnotené i ďalšie ukazovatele.

Plne demokratických je iba 30 krajín

Za rok 2008 je index demokracie najvyšší vo Švédsku, ktorému tak patrí prvé miesto. Česku patrí 19. miesto z celkového počtu 167 krajín. Výsledný index demokracie má hodnotu od 9,88 (Švédsko) po 0,86 (Severná Kórea)

  • Podľa správy za rok 2008 je plne demokratických iba 30 krajín sveta. Všetky tieto krajiny sú uvedené v priložené tabuľke.
  • Ďalších 50 krajín je hodnotených ako nefunkčná demokracia (napr. Poľsko, Slovensko, Litva, Bulharsko, Rumunsko, Chorvátsko, Mexiko, Argentína, Thajsko)
  • Hybridné režimy sú v 36 krajinách (napr. Albánsko, Pakistan, Venezuela, Keňa, Ghana, Rusko, Kambodža)
  • Celkom 51 krajín je hodnotených ako autoritárskych (napr. Tunisko, Čína, Vietnam, Egypt, Maroko, Afganistan)

Sloboda tlače

Iba1,1 miliardy ľudí žije v 70 krajinách sveta so slobodou tlače, čo odpovedá 17 % svetovej populácie. Tieto údaje vyplývajú zo správy US-Organisation Freedom House za rok 2009. Z členských krajín Európske únii je iba čiastočná sloboda iba v Taliansku, Bulharsku a Rumunsku. Ďalšími európskymi krajinami s čiastočnou slobodou tlače sú krajiny bývalej Juhoslávie a Ukrajina. V krajinách s čiastočnou slobodou žije 2,8 miliardy ľudí. Sloboda tlače nie je v 64 krajinách sveta a na posledných miestach sú severná Kórea, Lýbia, Turmenistan, Barma, Eritrea, Kuba, Uzbekistan a Bielorusko.

Ekonomická sloboda

The Heritage Fondation v spolupráci s Wall Street Journal každoročne zostavuje index ekonomickej slobody. Hodnotí sa mnoho ukazovateľov a výsledný index je priemerom jednotlivých čiastkových hodnotení. Hodnotí sa mimo iné sloboda podnikania, korupcia, sloboda finančného trhu... Na predných priečkach sú tak krajiny, kde sú dobré štartovacie podmienky pre založenie novej spoločnosti či vlastného podnikania, s nízkou byrokraciou, nízkou korupciou či stabilným finančným a fiškálnym prostredím. Za rok 2008 patrí prvé miesto Hongkongu (index 90,0) a druhé Singapuru (index 87,1). Honkong a Singapur! Tieto dve krajiny sú tradične na prvých dvoch miestach. Z členských krajín Európskej únie sú v prvej desiatke Írsko, Dánsko a Veľká Británia.

Účet s bonusom až do 60 €

Chcem bonus

Založte si Účet pre zelenší svet online – kvôli prírode aj pre seba! Na 12 mesiacov zadarmo a s podporou enviroprojektov.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Chystá sa diamantový obchod storočia. De Beers zmení po prvýkrát od roku 1926 majiteľa

14. 5. 2024 | Ivana Sladkovská

Chystá sa diamantový obchod storočia. De Beers zmení po prvýkrát od roku 1926 majiteľa

Väčšinový vlastník bývalého diamantového monopolu sa chce sústrediť na ťažbu medi a železa. Slávna firma, ktorá má na konte pravidlo troch výplat za snubný prsteň, môže zmeniť majiteľa... celý článok

Nadácia manželov Gatesovcov končí, Melinda odchádza s vyše 12 miliardami „vo vrecku“

14. 5. 2024 | Ivana Sladkovská

Nadácia manželov Gatesovcov končí, Melinda odchádza s vyše 12 miliardami „vo vrecku“

Po rozvode v roku 2021 prichádza k deleniu slávnej nadácie. Melinda Gates už v dobročinnej organizácii pôsobiť nebude. Berie si so sebou aj svoj podiel, ktorý podľa vlastných slov chce... celý článok

Toto sme tu nemali 3 roky. Časy šialeného zdražovania sú preč, inflácia klesla

14. 5. 2024 | Redakcia

Toto sme tu nemali 3 roky. Časy šialeného zdražovania sú preč, inflácia klesla

Časy enormného zdražovania sú preč. Inflácia v apríli spomalila na na 2,1 %. Ceny potravín boli rovnaké ako pred rokom.

Uľaví sa podnikateľom, kryptoinvestori pocítia zmeny. Prezidentka podpísala nové zákony

9. 5. 2024 | Redakcia

Uľaví sa podnikateľom, kryptoinvestori pocítia zmeny. Prezidentka podpísala nové zákony

Prezidentka Zuzana Čaputová podpísala dve novely, ktoré sa týkajú podnikania a investícií. Novela pre podnikateľov odstráni administratívnu záťaž a byrokraciu. Zároveň sa menia pravidlá... celý článok

Kebab extrémne zdražel. Nemci za to grilujú Scholza a žiadajú cenový strop

9. 5. 2024 | Ivana Sladkovská

Kebab extrémne zdražel. Nemci za to grilujú Scholza a žiadajú cenový strop

Ceny kultového pouličného jedla v Nemecku sa kvôli inflácii zvýšili. Kancelár Olaf Scholz sa kvôli tomu ocitol „na grile“. Ľudia ho žiadajú, aby na kebab platil cenový strop.