Ako vyzerá profil slovenského milionára

Miroslav Homola | rubrika: Článok | 24. 10. 2018
Bohatší Slováci sa už dlhodobo odkláňajú od konzervativizmu a vyhľadávajú skôr investovanie do stavebných pozemkov.
Ako vyzerá profil slovenského milionára

Zdroj: Shutterstock

Navyše, dnes hodnotia ekonomickú situáciu na trhu ako najpriaznivejšiu pre investovanie za posledných 6 rokov. Toto hodnotenie priniesol exkluzívny prieskum J&T Banky Wealth Report medzi dolárovými milionármi.

 

Profil

Slovenský milionár je podľa štúdie vysokoškolsky vzdelaný muž vlastniaci firmu alebo väčšiu spoločnosť. Základným a hlavným zdrojom jeho nadobudnutého bohatstva je príjem z podnikateľskej činnosti. Veľkým prekvapením nie je ani zistenie, že viac ako polovica slovenských milionárov je konateľom alebo samotným majiteľom firmy.

Prieskum ďalej uvádza,  že slovenskí milionári sú v priemere až o 10 rokov mladší, ako milionári v iných krajinách sveta. Priemerný vek slovenského boháča je 51 rokov. Dôvodom má byť to, že pred nežnou revolúciou, respektíve pred rokom 1989 bolo súkromné podnikanie u nás zakázané, to znamená, že ani samotné zbohatnutie z podnikania nebolo viac-menej možné. Na základe toho je možné konštatovať, že k dôchodkovému veku sa až teraz blíži prvá porevolučná generácia bohatých ľudí.

Tip: Tisíce slovenských firiem sídlia v daňových rajoch (zoznam krajín)

Investovanie do dlhopisov

Odborníci sa pozreli aj na portfólio milionárov, kde ešte stále badať miernu opatrnosť. 51 % z neho sú ešte stále konzervatívne nástroje. Napriek tomu je už otvorenosť k investičným nástrojom oveľa citeľnejšia ako v minulosti. Najobľúbenejším z nich je pre Slovákov najmä investovanie do korporátnych dlhopisov, ktoré tvoria 30 % celkového investičného portfólia. Zároveň je to až dvakrát viac ako pri svetových milionároch.

„Slovenskí bohatí vnímajú dlhopisy ako možnosť investovať do lokálnych firiem a projektov, ktoré môžu priamo vidieť, poznajú ich a môžu tak participovať na ich rozvoji. Navyše tak podporujú domácu slovenskú ekonomiku,“ vysvetľuje riaditeľka J&T Banky na Slovensku Anna Macaláková.

Najväčšiu dôveru v pozitívnu budúcnosť z hľadiska výnosu vkladajú slovenskí milionári do stavebných pozemkov. Podľa odborníkov je to spôsobené tým, že ich je už veľmi málo, a to hlavne v okolí Bratislavy. Investori ich kvôli tomu rýchlo skupujú.

Zberatelia

Prekvapujúcim zistením prieskumu bol aj fakt, že bohatí Slováci sa zaujímajú aj o zberateľské aktivity. Najzaujímavejšou komoditou v ich hľadáčiku je najmä umenie, známky a mince. Zásluhu na stúpajúcej atraktivite investovania do vzácnych zbierok má aj pribúdanie aukcií v Česku a na Slovensku, ktoré sú zamerané na zberateľské predmety.

Pri kúpe vzácneho obrazu či známky nejde ani tak o výhodnú kúpu, ale skôr o osobné potešenie. Ak ide o prestíž spojenú s vlastníctvom nejakej veci, milionári preferujú drahé a luxusné hodiny.

Zahraničné aktivity

Nie je veľkým prekvapením, že miliónové bohatstvo sa ťažko nadobúda len v medziach Slovenska. Preto sa investori sústreďujú aj na zahraničné obchody a investície. Bohatí Slováci majú až 36 % investičného portfólia v zahraničí, čo je medziročný nárast o 6 percentuálnych bodov. 21 % milionárov zo Slovenska sa snaží investovať tak, aby bol dosiahnutý výnos viac ako je priemer na trhu.

Na rozdiel od iných milionárov z krajín Európy, ktorí majú takúto motiváciu len v 17 %-tách prípadov. Slováci sú tak v investovaní o niečo dravší. Charakteristickým znakom úspešných ľudí je aj to, že považujú za hrozbu pre spoločnosť korupciu, klientelizmus a rodinkárstvo. Trápi ich aj nízka vymožiteľnosť práva a vysoké daňovo-odvodové zaťaženie, ktoré na Slovensku máme.

Zdroj: J&T Banka - Wealth Report

Anketa

Aká je výška Vašej čistej mzdy?

Miroslav Homola

Autor článku Miroslav Homola

Miroslav Homola písal pre denník Finance.sk od roku 2017 do 2019. Ďalšie články autora.

Účet s bonusom až do 60 €

Chcem bonus

Založte si Účet pre zelenší svet online – kvôli prírode aj pre seba! Na 12 mesiacov zadarmo a s podporou enviroprojektov.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+7
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Chystá sa diamantový obchod storočia. De Beers zmení po prvýkrát od roku 1926 majiteľa

14. 5. 2024 | Ivana Sladkovská

Chystá sa diamantový obchod storočia. De Beers zmení po prvýkrát od roku 1926 majiteľa

Väčšinový vlastník bývalého diamantového monopolu sa chce sústrediť na ťažbu medi a železa. Slávna firma, ktorá má na konte pravidlo troch výplat za snubný prsteň, môže zmeniť majiteľa... celý článok

Nadácia manželov Gatesovcov končí, Melinda odchádza s vyše 12 miliardami „vo vrecku“

14. 5. 2024 | Ivana Sladkovská

Nadácia manželov Gatesovcov končí, Melinda odchádza s vyše 12 miliardami „vo vrecku“

Po rozvode v roku 2021 prichádza k deleniu slávnej nadácie. Melinda Gates už v dobročinnej organizácii pôsobiť nebude. Berie si so sebou aj svoj podiel, ktorý podľa vlastných slov chce... celý článok

Toto sme tu nemali 3 roky. Časy šialeného zdražovania sú preč, inflácia klesla

14. 5. 2024 | Redakcia

Toto sme tu nemali 3 roky. Časy šialeného zdražovania sú preč, inflácia klesla

Časy enormného zdražovania sú preč. Inflácia v apríli spomalila na na 2,1 %. Ceny potravín boli rovnaké ako pred rokom.

Uľaví sa podnikateľom, kryptoinvestori pocítia zmeny. Prezidentka podpísala nové zákony

9. 5. 2024 | Redakcia

Uľaví sa podnikateľom, kryptoinvestori pocítia zmeny. Prezidentka podpísala nové zákony

Prezidentka Zuzana Čaputová podpísala dve novely, ktoré sa týkajú podnikania a investícií. Novela pre podnikateľov odstráni administratívnu záťaž a byrokraciu. Zároveň sa menia pravidlá... celý článok

Kebab extrémne zdražel. Nemci za to grilujú Scholza a žiadajú cenový strop

9. 5. 2024 | Ivana Sladkovská

Kebab extrémne zdražel. Nemci za to grilujú Scholza a žiadajú cenový strop

Ceny kultového pouličného jedla v Nemecku sa kvôli inflácii zvýšili. Kancelár Olaf Scholz sa kvôli tomu ocitol „na grile“. Ľudia ho žiadajú, aby na kebab platil cenový strop.